Ako zvládnuť temperamentné dieťa v škôlke?
Mám temperamentné, veľmi živé a tvrdohlavé dieťa. Inak je veľmi inteligentná a šikovná, ale tvrdohlavá a dosť nepočúva, sú to však obdobia, časom sa naučí, prejde to, ale vždy sa objaví niečo nové. Pristupujem ku nej s rešpektujúcou výchovou, žiadne fyzické tresty. Nastúpila od septembra do škôlky a prišla už aj sťažnosť, že nepočúva a nerešpektuje pravidlá. Trápi ma či som nespravila vo výchove chybu, že som na ňu nebola dosť tvrdá, ako mi už vyčíta moja rodina :( Keď sme spolu samé väčšinou všetko funguje vždy sa vieme nejak dohodnúť, to čo jej kážem a nespaví tak urobíme spolu a podobne.. problém nastáva pri iných ľuďoch, aj pri manželovi, ktorého nerešpektuje a aj iných členoch rodiny, a teraz už aj u cudzích autorít- učiteľky. Nemá rada príkazy a zákazy, je to naozaj ťažké.. a neviem ako to zmeniť. Viete poradiť, mali ste niekto takú skúsenosť?
Trošku ti tá výchova nevyšla, lebo to nie, že len škôlka, ale hocikto iný okrem teba, to s ňou má ťažké. Škoda, že otec si nechá skákať po hlave, naučila by sa všeobecne k rešpektu. Musíš byť dôsledná a nepolaviť.
To mi pride ako dieta, co sa nevie spratat do koze, ale jeho mama to charakterizuje tym ze "je tvrdohlava a velmi ziva, ale my dve sa vieme dohodnut, spravime to spolu, atd atd..." A pritom dieta hurvinek valka pri hocikom a hocicom.
Mas dve moznosti. Bud budes so svojou dcerou doma a mozes si takto pokracovat ak Ti neprekaza ze dcera nedokaze respektovat okolie, alebo holt mala pochopi, ze nemoze uplne kazdemu (okrem Teba) skakat po hlave a zacne respektovat pani ucitelky v skolke. A idealne aj manzela a hocjake ine autority a druhych ludi...
Žiadne živé dieťa len nevychované. Dôležité veci proste robiť musí či sa jej to páči alebo nie.
"temperamentné, veľmi živé a tvrdohlavé dieťa" - pekný opis pre nevychované dieťa 🙂 a ešte rešpektujúca výchova, čiže decko si môže robiť čo chce. A tu máš plody svojej
(ne)výchovy.
Nuz ktore dieta ma rado zakazy a prikazy a robi vsetko dobrovolne a s chutou 😂 Respektujuca vychova je ako model fajn, ale neda sa aplikovat pri kazdej povahe dietata. U tvojho musis proste inak. Prisposobujeme sa dietatu, nie nasim snom a tuzbam ako by to fungovat malo. Tvoje dieta robi "vdaka" neupravenemu modelu vychovy - problem doma, u pribuznych a aj v skolke... tak to zmen...
"Keď sme spolu samé väčšinou všetko funguje vždy sa vieme nejak dohodnúť, to čo jej kážem a nespaví tak urobíme spolu a podobne.."
A z toho inak tiez nemam pocit, ze aspon Teba respektuje. "VACSINOU funguje... NEJAK dohodnut... Ked nespravi, urobime spolu..."
Proste nie si dosledna a doma je nevychovane dieta. Evidentne to Tvoja rodina vidi, ked od nich dostavas taku spatnu vazbu.
No statne skolky nie su absolutne vhodne pri respektujucej vychove, jedine skusit vysvetlit dietatu, ze vsade su urcite pravidla, ktore treba dodrziavat, ak tam chce byt. (Dufam, ze ides naozaj respektujucou vychovou a nie volnou vychovou, to sa dost myli, pravidla musia byt vsade, aj doma v rodine).
Ak ti tam ani nechce chodit, tak to je nezlucitelne.
Nejaku sukromnu skolku, kde by sli tymto smerom, nemate v okoli?
Ja som bola raz v dmke a bola tam mama s takou 3 rocnou temperamentnou slecnou.. hadzala sa o zem a revala ze jej nechcela nieco kupit a vies co jej na to povedala mama? Milujem ta zlatko, milujem ta neplac 🤣 toto je respektujuca vychova?
By som ju vytiahla za kapucu z tej dmky a naposledy by tam so mnou isla ked sa nevie chovat.
Nepochopim toto, lebo potom tie deti nechapu ze nieco sa neda/nesmie a taha sa to strasne dlho.
Nevravim ze treba deti bit, ale netreba polavit. Neustupit zo svojich poziadaviek a nech sa aj hadze o zem ale musi prist za to nejaky “trest” v zmysle odchadzame, nepojdeme tam.
@anonym_autor Tak začni v prvom rade od seba. To je základ. Keď budeš dôsledná ty,naučí sa aj dieťa. Nech dieťaťa sa rozhodovať samo nie je bohviečo.
Podla ma to nebude respektujuca, ale volna vychova.
Ja som bola raz v dmke a bola tam mama s takou 3 rocnou temperamentnou slecnou.. hadzala sa o zem a revala ze jej nechcela nieco kupit a vies co jej na to povedala mama? Milujem ta zlatko, milujem ta neplac 🤣 toto je respektujuca vychova?
By som ju vytiahla za kapucu z tej dmky a naposledy by tam so mnou isla ked sa nevie chovat.
Nepochopim toto, lebo potom tie deti nechapu ze nieco sa neda/nesmie a taha sa to strasne dlho.
Nevravim ze treba deti bit, ale netreba polavit. Neustupit zo svojich poziadaviek a nech sa aj hadze o zem ale musi prist za to nejaky “trest” v zmysle odchadzame, nepojdeme tam.
@anonym_dbd61b tak ono, ked to dieta premohnu silne emocie, ziadny trest tomu nepomoze. Proste to musi dostat zo seba. A trestat ho za to? Nauci sa fajne to potlacit a v roku 2025 uz vieme ake to ma nasledky ;)
@anonym_dbd61b tak ono, ked to dieta premohnu silne emocie, ziadny trest tomu nepomoze. Proste to musi dostat zo seba. A trestat ho za to? Nauci sa fajne to potlacit a v roku 2025 uz vieme ake to ma nasledky ;)
@hederamonstera Ale zas milujem ťa neplač, asi tiež nepomôže. Možno tak, chápem, že sa hneváš, plačeš, ale proste to nekúpime. Sama rozmýšľam, ako by som to robila v dnešnej dobe 😁.
no, už tu chyba len uzivatelka simona(neviem aké číslo) a mame tu príspevky od všetkých (vzdy rovnakých) užívateliek odborníčok na nevychovane deti v každej diskusii 🙂
@anonym_autor co napríklad jej povieš spraviť a nespraví, a potom to urobíš s ňou?
@hederamonstera Ale zas milujem ťa neplač, asi tiež nepomôže. Možno tak, chápem, že sa hneváš, plačeš, ale proste to nekúpime. Sama rozmýšľam, ako by som to robila v dnešnej dobe 😁.
@gribka1 no tak ho uistila, ze je pri nom. Ja by som nepovedala napriklad nic. Aj tak ta dieta v tom amoku nepocuva
@gribka1 vlastne mne sa to raz stalo, teraz som si spomenula..mladsi 2r chcel nieco sladke pri pokladni ako sme stali v rade, tak chytil hysak. No zobrala som ho na ruky a cakali sme v rade, po chvili sa ukludnil. Naco sa ja budem este nervovat a hucat po nom, to by sa o to dlhsie ukludnoval
@anonym_dbd61b tak to by som ti dopriala moje ziapajuce dieta v afekte. Nevedela by som ho ani chytit, nie to este odniest za kapucnu… kazde dieta je ine a na kazde plati nieco ine..Hlavne odsudit matku, lebo ty by so to spravila omnoho lepsie…
@gribka1 vlastne mne sa to raz stalo, teraz som si spomenula..mladsi 2r chcel nieco sladke pri pokladni ako sme stali v rade, tak chytil hysak. No zobrala som ho na ruky a cakali sme v rade, po chvili sa ukludnil. Naco sa ja budem este nervovat a hucat po nom, to by sa o to dlhsie ukludnoval
@hederamonstera No hej, asi by som sa snažila odísť čo najskôr z obchodu. Dieťa na ruky lepšia voľba, ako nechať váľať na zemi a čakať kým ich to prejde😁.
@pandorra
@hederamonstera
Nikto nehovori ze to ma potlacat ale zas mu nebudem na to hovorit milujem ta preboha…
Decko v afekte a preco sa do toho afektu dostalo? Preco ma vlastne nejake decko afekt ked nema diagnozu? Lebo asi bude rozmaznane z domu.
Napisala som “trest” v zmysle odchadzame nie ze mu mas tresnut..
daju sa veci vyriesit normalne, vysvetlit, zobrat prec, pravidla maju byt aj doma a nikto nemusi na nikoho ziapat.
Neviem ako niektore zeny funguju ci im to nevadi ale mne to vadi a nebudem podporovat rozdrapene deti ktore nevedia co od dobroty lebo vsetko doma mozu.
@pandorra
@hederamonstera
Nikto nehovori ze to ma potlacat ale zas mu nebudem na to hovorit milujem ta preboha…
Decko v afekte a preco sa do toho afektu dostalo? Preco ma vlastne nejake decko afekt ked nema diagnozu? Lebo asi bude rozmaznane z domu.
Napisala som “trest” v zmysle odchadzame nie ze mu mas tresnut..
daju sa veci vyriesit normalne, vysvetlit, zobrat prec, pravidla maju byt aj doma a nikto nemusi na nikoho ziapat.
Neviem ako niektore zeny funguju ci im to nevadi ale mne to vadi a nebudem podporovat rozdrapene deti ktore nevedia co od dobroty lebo vsetko doma mozu.
@anonym_dbd61b hovori ti nieco obdobie vzdoru? Asi sa to nevola preto len tak. A nie vzdy sa da len tak odist, ja nie som v obchode kvoli zabave dietata. A nie, nehovorim mu vtedy milujem ta, ja neviem preco sa v kazdej diskusii musi zvelicovat.
Nepoviem kebyze sa mi tak slahne 5+ rocne…
@anonym_autor Nuz, respektujuca vychova je nanic, ak je to jednostranne. Ty respektujes dieta a ono respektuje koho? Moje deti su mimoriadne tvrdohlave, ale je zaujimave, ze v skolke a skole nebola na ne nikdy ziadna staznost, vedeli sa spravat. Kazde dieta potrebuje hranice, inak bude mat vzdy len problemy. Tie hranice su pre jeho dobro.
@anonym_dbd61b hovori ti nieco obdobie vzdoru? Asi sa to nevola preto len tak. A nie vzdy sa da len tak odist, ja nie som v obchode kvoli zabave dietata. A nie, nehovorim mu vtedy milujem ta, ja neviem preco sa v kazdej diskusii musi zvelicovat.
Nepoviem kebyze sa mi tak slahne 5+ rocne…
@hederamonstera hovori a to je v poriadku ale aj s tym treba vediet nalozit.
@hederamonstera hovori a to je v poriadku ale aj s tym treba vediet nalozit.
@anonym_dbd61b ako? Ked poviem nie a pridu emocie a stojim v rade v obchode? Porad
@anonym_dbd61b ako? Ked poviem nie a pridu emocie a stojim v rade v obchode? Porad
@hederamonstera nic pockam, nevsimam si😁 ale ak to robi 2 rocne decko je to ine. tu sa bavime o skolke.
@hederamonstera zazila som si, dcera dostala amok v rade pri pokladni uz ani neviem kvoli comu, vrestala jak pavian a ja som v duchu pocitala do milion 326500 🤣 potom sa vypla a pekny dnik za nami. Nema vyznam hucat do decka co vresti, aj tak nie je na prijme.
Hundrali tam take tety ci si neviem spravit poriadok s deckom, tak som im povedala ze nie, ale mozu skusit ony, su starsie,maju viac skusenosti. A asi pocitali so mnou v duchu.
Čítala som len po rešpektujúca výchova a to mi úplne stačilo. Tam je pes zakopaný. Dieťa musí mať pevne stanovené hranice a bodka.
"Keď sme spolu samé väčšinou všetko funguje vždy sa vieme nejak dohodnúť, to čo jej kážem a nespaví tak urobíme spolu a podobne"
V skolke ani v skole s nou nikto nebude vyjednavat, dohadovat sa, ani extra pomahat. Na to tam nie je cas. Najvyssi cas naucit dieta respektovat autority. Ucitel ani rodic nie je kamarat, s tym sa nevyjednava. Respektujuca vychova je sice pekna, ale treba nastavit aj hranice a byt dosledny v ich dodrziavani. V opacnom pripade si dieta vzdelavaj doma ako to robi kopec matiek uplatnujucich alternativne vychovne metody.
Čiže keď doma rozhádže hračky a nechce ich upratať, dohodneš sa s ňou a upratujete spolu? keď sa nechce obuť, dohodneš sa s ňou a ochotne ti nastrčí nožičku? keď nechce sama jesť polievku, dohodneš sa s ňou a môžeš ju láskavo nakŕmiť? alebo ako funguje naživo taká dohoda matky a temperamentného dieťaťa? vieš, že v triede je cca 20 detí? naozaj očakávaš od učiteľky, že sa bude s tvojou tvrdohlavou dcérkou dohadovať pri každej požiadavke? No. Tvoja dcéra nerešpektuje pravidlá, lebo ich nepozná. Nemá rada zákazy, lebo ich od teba asi nikdy nezažila. Je inteligentná, iba nepočúva? Je načase trošku ubrať z tej benevolencie, ktorú ty nazývaš rešpekt. Alebo aj nie. Ale inak sa priprav na nie vždy pozitívnu spätnú väzbu od učiteliek. Ver, že sa jej nikto doprosovať nebude.
Nuz ktore dieta ma rado zakazy a prikazy a robi vsetko dobrovolne a s chutou 😂 Respektujuca vychova je ako model fajn, ale neda sa aplikovat pri kazdej povahe dietata. U tvojho musis proste inak. Prisposobujeme sa dietatu, nie nasim snom a tuzbam ako by to fungovat malo. Tvoje dieta robi "vdaka" neupravenemu modelu vychovy - problem doma, u pribuznych a aj v skolke... tak to zmen...
@anjelicek26 moja dcéra milovala zákazy a príkazy, aj tak vždy sla domov s revom, lebo ich nikto nedodrziaval 😅
@anonym_autor v škôlke nemajú väčšinou príkazy a zákazy ale pravidlá ktoré dodržujú. Napríklad denny rezim, hry, hugienu, pobyt vonku, spánok. To su všetko pre nu nové veci ktoré asi nemusí doma dodržiavať ale v škôlke áno. Treba ju v tom podporovať a nastoliť niečo podobne aj doma. Casom si zvykne. Ešte je len začiatočník. Ked bude predskolacka tak uz zabudnes ake to bolo na začiatku.

Nikto nemá rad príkazy a zákazy ale sú niektoré ktoré rešpektovať jednoducho musí či sa jej to páči alebo nie
Nemusíš byt tvrdá, vsaknje to dieťa, ale musíš byt dôsledná. Nie znamená nie a bodka