icon

Ako zvládnuť vzdor u trojročného chlapca?

effy777
3. apr 2025

Ahojte maminy,

Doteraz som si myslela, že viem čo je to vzdor..haha aký omyl.
Už cez týždeň náš milý anjelik hádže vecami, strka do deti, samozrejme robí napriek a pozerá do očí pritom a je mu to velice vtipné aleee keď ma už aj bez dôvodu stipe do ruky, kričí po mne ( nie v minulosti to nerobil aj keď bol nepríjemný vždy sa to nejako dalo).
Prosím vás čo je toto za chaos obdobie?

zuzkaa1991
3. apr 2025

@effy777 zaklad je ako reagujete vy....nastaviť hranice razne zakazat aby to robil zobrat niečo oblubene ( tv mobil hracku) aby vedel ze niečo zle spravil;) keby mna buchol vtedy by zistil co spravil;) moja len raz. Vyskusala a spravila to prvýkrát a poslednýkrát;)

effy777
autor
3. apr 2025

@zuzkaa1991 my sme skúšali všetko snáď od "liberalnej výchovy" až po tu sockovsku alebo autoritativnu a nič doslova nič. Vždy sme to zachytili v tom momente a ak sa aj zdá, že ok pochopil prečo opäť sa to udeje

jurly
3. apr 2025

@effy777 testuje vase hranice. S otcom musite byt jednotni, neuhnut, nastavit pravidla s trvat na nich.

zuzinka888
4. apr 2025

@effy777 tu je mozno problem- skusali sme vsetko od " liberalnej vychovy".........to ako kazdu chvilu nieco nove? Raz rob co chces? Podla nalady ci pocasia? Deti potrebuju jasne a pevne hranice. Ziadne take ze raz udrie kamarata a dostane vyprask a druhy krat hodinovu prednasku a treti krat sa rodic radsej tvari ze nic nevidi- lebo uz nema energiu to riesit,..... Tvoje dieta takto vola o pomoc, je zmatene a potrebuje rodica na ktoreho sa moze spolahnut a moze sa on opriet. Dieta musi vediet ze rodic ustoji jeho " momentalne potreby". Nemoze - teda nie je v jeho kapacite premyslat nad tym aku naladu ma jeho mamka ci otec- moze teraz ukazat co citi, ze je nahnevany, sklamany, frustrovany, ci vystresovany.... Stava sa ze rodicia prenasaju svoje nevyriesene emocie na deti a vyvrsia sa na detoch. Nestihaju su vynervovaní, vystresovani, dufaju ze ich deti budu spolupracovat- a vtedy to pride. Dieta komplikuje odchod z domu, nechce sa obliekat, nastupit do auta....preco??? Lebo rodic ho dostal do jeho stresu a jemu sa to nepaci nevie co s tym robit. Tak pride vybuch, zlost... Tske male dieta este nevie zastavit svoju myslienku pohananu emociou. Poznas ten pocit ked ta niekto naserie a ty by si mu najradsej vrazila???? No neurobis to( mozno🤣) lebo vies ze ten niekto ti moze vratit naspat, ze si mize na teba zavolat kamosov, ci podat trestne oznamenie,.....poznas mozny dosledok... Dieta to urobi lebo to este nevie uplne kontrolovat a nevie co to moze sposobit.

andreatytler
4. apr 2025

@effy777 On to nerobi bez dovodu. Urcite dovod ma. Ziadne dieta netesi ked sa s rodicom vadi. Ja som odpozorovala ze taketo "robenie napriek" je vacsinou vtedy ked sa dieta nudi a normalne pokusy zapojit rodica do hry nevysli a tak skusa cokolvek co vyvola u rodica reakciu aj ked je ta reakcia hnev. Druhy dovod preco dieta utoci aj ked sa zda ze nema dovod je vtedy ked nema spracovanu predoslu hadku. Napriklad si mu nieco zakazala. Mali ste hadku, plac. Ukludnili ste sa, polubili a vyjasnili si to. Napriek tomu ma dieta vysponovane emocie a najmensi problem ho vrati spat do hnevu a nenavisti.

tiika
4. apr 2025

@effy777 Píšeš, že ste vyskúšali všetko, čo vám napadlo. Bolo by preto dobre si ešte rozšíriť obzor a naštudovať niečo o výchove, vývoji deti, či prejsť nejakym kurzom. Viac sa zamerať na zmeny u seba, vo svojich reakciách, než sa snažiť prioritne meniť dieťa. To dieťa sa uci najmä od nás pozorovaním a opakovaním.

Skúšali ste dohovárať, vysvetľovať, zakazovať . To nefungovalo, pretože prakticky nič z toho nepomôže vyriešiť dietatu problém (iba zastaví,potlači nejaký jeho prejav), ktorý ma a dôvod, prečo niečo robí. Skôr vypočutie, pochopenie a až potom následne hľadanie iného vhodnejšieho spôsobu riešenia tohto problému dieťa naučí zvládať emócie a vedieť (vidieť) iné možnosti, čo môže robiť v danej situacii.

effy777
autor
4. apr 2025

@jurly to práveže máme museli sme sa zjednotiť aby to dieťa cítilo že sme v tom spolu a máme mantinely pre to dieťa

jurly
4. apr 2025

@effy777 vyborne, tak potom ako pisali baby- nemenit styl vychovy. dieta ma v tom chaos. musi dostavat na to iste nevhodne spravnie, tu istu reakciu.