Aký darček na začiatok roka?
Ahojte hlavne ucitelky na MK! Aky darcek by vas potesil na zaciatok roka?Je dobré nosit kvety ved potom asi neviete ich kam dat ked je ich tak vela nie?Chcem nieco co by naozaj potesilo nase pani ucitelky.
@zso - moje deti vždy nosia kvety, syn nosí tiež a majú triedneho učiteľa. Je to veľmi milé, hlavne keď malý prváčik nastupuje do školy. Kvietok nesiem niekomu, lebo ho chcem obdarovať. Je to pozorné a slávnostné. Minulý rok som tu čítala otázku či prváčikovi v prvý deň školy môže obliecť "krajšie tepláky." Hm, lebo na Slávnostné otvorenie šk. roka sa to ozaj hodí. Bontón v čudu. Kvety bežne nosím aj ako "drobnosť", keď niekoho navštívim. (Inak synovi učiteľ na začiatku roka v prvej triede dal aj nejaké lízanky.)To len na margo rečí o podplácaní a chamtivosti a nenažranosti učiteľov....som skoro vyprskla kávu. Povedané "ForestGumpovsky" pre chamtivého, každý chamtivý. Za mňa jednoznačne kvietok.
Kvietok je zvyk... pozornosť nie úplatok! My vychovávame svoje deti k úcte. Ak to nepovažujete za dôležité tak to jednoducho nerobte. Nik to od vás nečaká! Ale hlavne sa tu nevyvrsujte na učiteľoch..oni ten zvyk nevymysleli!!!! Ani oň neprosia!!! A považovať kvety za úplatok...ich pomoc, je mi Vás ľúto...
@hettinka dakujem 🙂 mat tak viac takychto rodicov...
@mircalla nie, nerobím z učiteliek (a tým pádom aj zo seba) najväčšie chudery... pre povolanie sa každý rozhoduje dobrovoľne, takže nie, nepovažujem sa za chuderu len preto, že som skončila v školstve ... ale ani to nie je "top výhra", najmä pre systémové nedostatky a slabú podporu spoločnosti. Je slovenský folklór nadávať na učiteľov, nechcem generalizovať, mnoho rodičov, aj ľudí si učiteľov váži, ale vždy sa nájde niekto (dôkazom je aj táto téma), kto sa bude do učiteľov špeciálne navážať štýlom, aký nie je bežný pri iných profesiách.
"To, co opisjes ci nemyslim, ze sa u nas niekedy niekto rozculoval, ze platil ucitelke vylet " .... áno, mala problém s týmto mamička aj v tejto téme, že sa platilo cestovné, ani to nebol celý výlet ...
"pripadne doniesol kancelarsky papier" ... áno, aj toto som zažila, hlúpe reči poza chrbát som si vypočula "omylom", že prečo, načo, či si to domov nosím... 😞
"Naopak vzdy ochotne. Plus sa rodicia x krat zapojili do roznych dobrovolnickych prac, participovali na vyletoch ci roznych aktivitach, vyzbierali sme peniaze na veci do druziny, na ktore skola nemala pripadne sme sa zlozili na mobil druzinarke (skolsky samozrejme). Ucebnice sa financuju z toho, co sme vyzbierali plus z grantov"
... ste super partia rodičov 🙂 Kiež by vás takých bolo viac,
"Lebo pises, akoby boli rodicia cisty dementi len preto, ze si ucitelka." ... nemyslím si, že rodičia sú dementi, to si napísala ty. Skôr sú mnohí neochotní, alebo nechávajú veci plynúť. Všetko, čo som napísala pramení z osobnej skúsenosti v slovenskej realite školstva. Ty v tých triedach denne nie si. Nie každá škola je tip-top výberová škola vo väčšom meste, kde sú len inteligentné výberové deti a rodičia, ktorí sa starajú, preto tam tie deti aj dostali ... sú aj iné školy.
Ja mám šťastie, že som na dobrom gymnáziu, ale aj tak pár zážitkov mám ... povedzme, že väčšina rodičov a žiakov máme super, ale potom je tu tých pár, ktorí vedia narobiť problémy a učiteľa demotivovať.
Moj maly ide prvýkrát do skolky, kupim daku lepsiu bonbonieru... Nech si daju aj s pani riaditelkou... Predsa ide prvykrat, ideme sa predstavit, pride mi to slusne
@mircalla gratulujem učiteľom vašej školy. Ak sa ta to netýka, nemusíš reagovať. Tes sa z toho, že to máte tak super zariadené.
Tiež sa snažím pozitívne naladiť. Syn ide na novú školu, takze novej pani triednej berieme v pondelok nejakú drobnosť. Posielam aj na Deň učiteľov, aj na koniec roka, nič drahé, ale ako poďakovanie. Staršia na začiatku roka už nič nenosí.
@savmebej si dalsia ucitelka, ktora si nevidi na koniec nosa? Myslela som vychovavatelky sa tiez staraju o deti. Mam dieta v triede plnej alergikov, takze upratovacka im chodi utriet triedu 2x za vyucovanie a odvtedy nebyvaju tak casto chore, ale podla teba to asi nie je dostatocna starost. Ked sa synov spoluziak v triede dovracal myslis, ze to upratala ucitelka?
@hettinka Jasne, ze aj my daco kupime, vacsinou kvety a dezert. Ja si s tym nejako tazku hlavu nerobim, podla mna to neni absolutne dolezite, mam ine veci co riesit. Ale mam dost pocit, ze na tomto fore su 2 profesie, o ktorych si niektori myslia, ze su najvacsia mozna obet a to je ucitelka a predavacka. Ja si pracu uciteliek vazim, ale keby sa same tolko nevyzdvihovali, by mi to bolo asi sympatickejsie
@zenaajmama nic lebo na to si pytaju peniaze od nas. mimo skolneho,stravy a mimo zrps. Takze akekolvek sladkosti,pomocky a kadejake sereperinky platim zvlast. A to nevravim ze okrem toho este divadielka a vystupenia euricko,dve,pät,ako kedy...
@tncka neviem presne na ktorý môj príspevok si odpovedala,ak na to že na čo sa platí cez ZRPS, tak môžeš vsi to vypýtať od predsedu na vašej škole.
@novana tiež si myslím, že učitelia sa len bránia, lebo niekto má potrebu sa to tejto profesie navážať. Ale s niektorými ľudmi fakt škoda diskutovať.
Inak, kvietok na začiatku roka by som ja osobne nebrala ako úplatok, ani sa nesprávala inak k deťom, ktoré ho priniesli a k tým, ktoré nepriniesli. Rovnako na konci roka.
@novana Treba to brat trosku s nadhladom - na oboch stranach. Netreba dramatizovat, co kupit ucitelke na zaciatok roka, je to nepodstatne a tiez netreba ocakavat od rodicov, ze budu sponzorovat skolu, nie u kazdeho je to mozne. Ja s tym nemam problem, ale zase chapem rodicov, co im vadi, ze neustale musia platit co to navyse. Za nami tiez neraz pridu 10 eur tu a tam, neriesim....ale chapem, ze niekto riesit moze
Toto je absolútne zbytočná diskusia. Kto chce kúpi a teda dieťa niečo učiteľovi dá, kto nechce nedá nič. Moje deti majú super učiteľov takže absolútne bez problémov a akýchkoľvek úvah min čokoládu dostanú. Inak ak sa rodičom zdá, že škola pýta veľa peňazí a chcú vedieť co sa z nich financuje, stačí sa opýtať priamo v skole a dostanú komplet vyúčtovanie. A nie tu na MK riešiť ponosy. Ale tak na priamu diskusiu podľa mojich skúseností väčšina týchto rodičov nemá guráž a radšej robia ramena tu.... A je treba chodiť na rodičovské združenia. Možno sa tam dozviete aký nízky rozpočet ma vaša škola a potom prestanete riešiť prečo treba do školy doniesť napr kancelársky papier.
@zenaajmama to bola odpoved ma margo toho kolko ucitelka investuje z vlastneho na moje dieta. Vsetko si pyta od nas takze urcite u nas v skolke uplne minimium z jej penazi
Ja sa nebudem vyjadrovat, ci dat ci nedat. Ale naozaj sa zamyslam nad tym, ze ja si vazim pracu kazdeho cloveka a nechapem, preco drviva vacsina ludi, hlavne tu na MK dehonestuje tu moju - ucitelstvo. Uvedomte si, ze nikto sa nenadradzuje, ale bez ucitela by nikto z vas, co nimi opovrhujete, robite si posmesky a urazate nemala vzdelanie, pracu a teda by ste asi neboli tam, kde ste. Kedysi bolo vzdelanie vysadou bohatych vrstiev a bolo vzacne. Dnes je dostupne vsetkym a malkto si ho vazi.... Zamyslite sa nad tym, co by bolo, keby ste ho museli svojim detom platit a prestante konecne ponizovat ucitelov.
A prispevok dna je ten, kde mamicka ocakava, ze ucitel si bude platit vylet s jej detmi.....ak by som mala takychto rodicov v triede, tak by moji ziaci nechodili nikam, max na skolsky dvor...
@jajka257 Kto tu opovrhuje ucitelmi? Btw. keby nebolo pekára nemas chlieb, keby ti smetiarske auto so smetiarmi nechodilo vyvážať smeti si nimi zavalená a takto by sme mohli pokračovať.😉
A co by bolo keby sme si ho platili? No pokiaľ viem tak si ho aj platime. A keby viac tak možno menej ufrflanych učiteľov tvojho typu co si myslia,ze len ich profesia je taka vynimocna.
Keď sa to len z logického hľadiska vezme, nosiť na zaciatku roka niečo učiteľom, je obyčajné uplácanie.
@jajka257 Dalsia ucitelka. Vy prestante svoju pracu povysovat nad ostatne a bude fajn. Nornalna praca. Tak ako ine prace. Mam pocit, ze musite byt neustale stredobodom pozornosti, je to uz dost otravne, aspon pre mna. Vsak prestante uz vsetko okolo svoje prace glorifikovat a tieto diskusie nebudu. Nemylim, ze sa tu venuje nejaka pozornost lekarom resp. ze maju potrebu sa tu prezentovat.
Nemam problem zaplatit co skola ziadna, vsak aj tak nemam na vyber, takze by som sa ani nikdy nestazovala, viem, ze skoly ozaj nemaju peniaze. Staci to menej dramatizovat a brat to tak, ze su rozni rodicia.
Moj bude predskolak neberie nic uz chodil do tej skolky. Ked bude prvak dam mu kvietok a to podla mna staci na zaciatok roka. Na konci roka dava aj v skolke balicek-naposledy cokoladu,sviecku a rucne robene mydlo len take drobnosti
@evittam hmmm, neboj, uz nas vela nebude😀😀😀u nas koluje taky vtip:deti, uz sa nemusite bat ucitelov matematiky a fyziky.... A viete preco? Uz ziadni nie su.....
A apropo aj toho pekara, smetiara to musel niekto naucit. Alebo to len tak samo prislo a nehovor, ze sa sami naucili citanim a podobne, lebo aj citat ich niekto musel naucit.... A ani mi nehovor, ze ich to naucili rodicia, pretoze ti tiez nespadli z neba a vsetko ich niekto musel naucit😀😀😀
Inac, frflat si mozem kolko chcem, ked nechces citat, necitaj. Nikto ti nedrzim pistol pri hlave a nenuti ta to robit.

Ja sa potykam s podobnou dilemou, kedze od pondelka mam doma prvaka. Ale uprimne, pride mi od veci na zaciatku roka hned nieco nosit.
minuly rok chodil prvy krat do skolky, bola som spokojna a vdacna pani ucitelkam, tak som do skolky nakupila hracky z nomilandu za 200 eur plus este plasteliny, papiere, vykresy a pod.
ale teda, absolutne odmietam to brat ako povinnost.
aj u lekarov to tak je, nie? ked das dar vopred, je to uplatok, ked das dar po tom, co odviedol svoju pracu, je to vdaka.
ale inak tento slovensky system darov dost odsudzujem a nemam to rada.
do skolky som nakupila hracky pre deti, verim, ze to ocenili aj p. ucitelky, ale kupovat osobne darceky len ucitelkam, tak jedine v pripade, ze by sme si fakt padli do oka, alebo by bola jej starostlivost nadstandartna.
urcite to neberiem ako povinnost a nebudem nic kupovat len preto, ze sa to ma, pokial to tak sama nebudem citit.