Autobus so škôlkarmi nemal pásy
Škôlkari boli na MDD na výlete cca 60km. Autobus nemal pásy. Mám dieťa, ktoré sa miluje pripútavať takže viem, že je to pravda. Aj ďalšia mamička mi to potvrdila. Chcem sa na to dnes opýtať. Som nahnevaná. Hlavne, že podpisujeme informované súhlasy ale autobus je bez pásov. Riešili by ste to?
Ešte doplním, išli všetci škôlkari. Možno aj 50 detí.
@jeennyv vôbec nie som premotivovaná. Nič iné mi nevadí. Akurát mi záleží na bezpečnosti môjho dieťaťa. Stať sa môže hocičo, to áno, ale 50 deťom naraz, to asi bežné nie je, že?
@autorka aj keby si bola premotivovana je to úplne v poriadku. Ešte, že sa nájdu rodicia co sa zaujímajú a majú starosť o svoje deti.
@markusrasford vazne nevedeli,ze budu prevazat deti? Ked zavola ucitelka,ze potrebuje na skolsky vylet?!! 🫣
@petulda333 to sa prečo mňa pýtaš? Co dispečer si myslel že idú babky na míting Smeru?
Tie pásy v autobusoch sú prispôsobené dospelým, nie detom. Detom môžu viac uškodiť v určitých prípadoch ako pomoct a obzvlášť takým malým detom
@luliu tie pásy sa dajú nastavit
@petulda333 to sa prečo mňa pýtaš? Co dispečer si myslel že idú babky na míting Smeru?
@markusrasford reagujem na tvoj komentar,ze dopravca nevie komu posiela bus. Reagoval si na inu ktora pisala,ze ako ucitelka objednala bus....tak este raz,ak zavola ucitelka a organizuje skolsky vylet,tak dopravca vie koho bude prepravovt
Tie pásy v autobusoch sú prispôsobené dospelým, nie detom. Detom môžu viac uškodiť v určitých prípadoch ako pomoct a obzvlášť takým malým detom
@luliu ako im môžu uškodiť? Uved príklad.
mhd , električka chodia tak 60km/h. áno, aj v tejto v podstate nízkej rýchlosti, keď sa stane nehoda a vyhodí ťa zo sedadla alebo sa neudržíš, tak si môžeš vážne ublížiť. Medzimestský autobus jazdí 90-100km/h. Stačí, keď bude musieť náhle pribrzdiť a drobci sa neudržia na sedadlách.. Fakt to ide niekto porovnávať? áno, nie všetky tieto busy pásy majú, ale ak je možnosť, prečo neobjednať ten, čo ich má.
Asi by som sa porozprávala s riaditeľkou a spýtala sa jej, či je problém na ďalšie výlety objednať autobus s pásmi.
v našej škôlke nerobia žiadne výlety práve kvôli rodičom 🤷 že deti sú ok, ale niektorí rodičia furt dačo 🙈 práve som pochopila 😁 minulý týždeň boli busom bez pásov mimo mesta po diaľnici, zážitok jak hrom, konečne výlet 😎 dpče dúfam že nie si z našej škôlky lebo už nepôjdu na žiadny ďalší výlet 🙈 nechaj si svoje decko doma a zatvor do vitrínky nech naňho ani nenapráši... pravdepodobne by som ani nereagovala nech sa tu pohádajú iní, ale naozaj minulý týždeň bol aj môj syn na svojom PRVOM výlete lebo učiteľky ich odmietajú robiť 🤷 a toť ďalšia **** 🙈
v našej škôlke nerobia žiadne výlety práve kvôli rodičom 🤷 že deti sú ok, ale niektorí rodičia furt dačo 🙈 práve som pochopila 😁 minulý týždeň boli busom bez pásov mimo mesta po diaľnici, zážitok jak hrom, konečne výlet 😎 dpče dúfam že nie si z našej škôlky lebo už nepôjdu na žiadny ďalší výlet 🙈 nechaj si svoje decko doma a zatvor do vitrínky nech naňho ani nenapráši... pravdepodobne by som ani nereagovala nech sa tu pohádajú iní, ale naozaj minulý týždeň bol aj môj syn na svojom PRVOM výlete lebo učiteľky ich odmietajú robiť 🤷 a toť ďalšia **** 🙈
@zuzanka.zuzu daj sa vyšetriť.
@zuzanka.zuzu kvôli tomu ze mamička chce aby jej dieťa bolo bezpečné prepravovane si ho ma zavrieť do vitríny. Co s človekom ktorý schvaľuje porušenie zákona? No toho treba zavrieť do Hronoviec. Tam je liecebna pre pacientov s takou diagnózou akú máš ty.
@zuzanka.zuzu sa ani nečudujem, že ma z výletu zážitok ako hrom, keď ho doma očividne na žiadne výlety neberiete. 👍
@sella38 úplne ťa chápem.... a naozaj sú školy kde sa neorganizujú ŽIADNE výlety 😢 a už sú aj také školy a škôlky kde napríklad besiedku ku dňu matiek urobia na záznam a pošlú rodičom 🙈 lebo že furt furt furt boli pripomienky k času (neskoro poobede - deti sú unavené, skoro poobede - nestíhajú rodičia z práce), programu, jedlu a pitiu, že to je neskutočné čo rodičia vyvádzajú 🤷
@sella38 pravdaže nemala rušiť. Veď sama som sa to dozvedela až po výlete. Absolútne som netušila, že toto sa mám pýtať dopredu.
autorka - wtf? a na toto si prišla ako že ho nikam neberieme? 😂😂😂 tu si úplne vedľa
@sella38 úplne ťa chápem.... a naozaj sú školy kde sa neorganizujú ŽIADNE výlety 😢 a už sú aj také školy a škôlky kde napríklad besiedku ku dňu matiek urobia na záznam a pošlú rodičom 🙈 lebo že furt furt furt boli pripomienky k času (neskoro poobede - deti sú unavené, skoro poobede - nestíhajú rodičia z práce), programu, jedlu a pitiu, že to je neskutočné čo rodičia vyvádzajú 🤷
@zuzanka.zuzu vieš, u nás sa toho organizuje veľa. Ja nemám s ničím problém. Besiedky, jedlo, pitie ale toto mi teda nepríde ako blbosť.
autorka - wtf? a na toto si prišla ako že ho nikam neberieme? 😂😂😂 tu si úplne vedľa
@zuzanka.zuzu veď sama píšeš, zážitok ako hrom. Náš to tak neprežíva. Áno, teší sa, ale keďže to nie je jeho jediný výlet s kamarátmi raz za rok tak to berie ako ďalší z mnoho zážitkov.
“Dieta, ktore miluje priputavat sa” 🤦♀️😂 Aj v mhd-cke ho priputavas?
@belllinka uprimne aj moje dieta je take, samo hned hlada pasy a chce sa putat
Nie kazde dieta vresti ked vidi pas takze ano ja by som sa ozvala a vyjadrila nespokojnost a do buducna sa informovala ked pojdu na vylet akym soosobom pojdu
Prepáč, ale ak si ja ako učiteľ objednávam autobus pre školský výlet, tak by teda malo byť samozrejmosťou od dopravcu poslať bus s pásmi, či?
@sella38 myslím, že pre deti ktoré majú povinné autosedacky by to malo byť samozrejmosťou.. Tiež nevozim malého bez sedačky a ty tiež asi nie..
Ked sme chodili na vylety ako deti, svp atd.. stovky km v busoch bez pasov, mna uz tieto staznosti premotivovanych matiek dvihaju zo stolicky…koncom roka sa to tu hemzi…nevhodne vylety, programy atd..stat sa moze hocikde hocico…
@jeennyv ako deti.. Tu s napíše o škôlkaroch.. Nie o 10-15 ročných deťoch..
Mne ako rodičovi by sa to tiež nepáčilo. Sú to male deti a už len pri náhlom brzdení si to neviem predstaviť. Nehovoriac o autonehode... je to podla mňa hrubé zanedbanie. Pochybujem,se sa tu nájde niekto,kto s čistým svedomím vozí bez sedačky,nepríputané dieťa v aute. Kto by bol na vine,keby sa niečo stalo? Upozornila by som na to učiteľku a môže si o mne myslieť,že som premotivovana mater...
Nechapem matky, ktorym nezalezi na bezpecnosti vlastnych deti... Osobne moje dieta na ziadne taketo vylety nechodi, presne kvoli casto zanedbanej bezpecnosti.
@autorka aj keby si bola premotivovana je to úplne v poriadku. Ešte, že sa nájdu rodicia co sa zaujímajú a majú starosť o svoje deti.
@markusrasford mozes mi povedat v ktorom zakone je to uvedene? Pretoze ja som univerzalnu povinnost pouzivat pasy pre deti v autobusoch od 3-6 rokov nenasla.
A prečo si sa neinformovala vopred či má autobus pás? A prečo si teda dovolila ísť dieťaťu na taký výlet. U nás museli mať vždy deti aj podsedak keď niekam isli
Info z internetu:
Pokiaľ ide o prepravu škôlkara v autobuse, nemusí mať autobus bezpečnostné pásy na to, aby mohol dieťa prepravovať.
Väčšina autobusov (najmä tie, ktoré sa používajú na bežnú verejnú dopravu alebo zájazdy) nie sú vybavené bezpečnostnými pásmi na každom sedadle, a to ani v Európskej únii (kam patrí aj Slovensko). Legislatíva upravuje iné požiadavky na bezpečnosť v závislosti od typu vozidla a jeho určenia.
Dôležité informácie:
* Autobusy mestskej/prímestskej hromadnej dopravy: Tieto autobusy zvyčajne nemajú bezpečnostné pásy, a to je v poriadku. Bezpečnosť je zaistená inými konštrukčnými prvkami vozidla a nízkou rýchlosťou v obci.
* Zájazdové autobusy a autokary: Novšie autobusy (od určitého roku výroby) určené na diaľkovú prepravu alebo zájazdy už musia byť vybavené bezpečnostnými pásmi. Ak sa škôlkar prepravuje takýmto autobusom, je vysoko odporúčané, aby mal bezpečnostný pás zapnutý, ak je k dispozícii.
* Školské autobusy (špeciálne upravené): V niektorých krajinách existujú špeciálne školské autobusy, ktoré môžu mať zvýšené bezpečnostné požiadavky, vrátane bezpečnostných pásov. Na Slovensku to však nie je bežná prax.
Ako zabezpečiť bezpečnosť škôlkara?
Ak je to možné a autobus má bezpečnostné pásy, vždy ich použite. Ak pásy nie sú k dispozícii:
* Vysvetlite dieťaťu: Poučte dieťa, aby sa počas jazdy držalo, sedelo pokojne a nevystrájalo.
* Dohľad: Ak je to možné, majte škôlkara pod dohľadom, najlepšie ak sedíte vedľa neho.
* Bezpečnosť pri nastupovaní/vystupovaní: Zabezpečte, aby dieťa bezpečne nastúpilo a vystúpilo z autobusu.
Na záver, prítomnosť bezpečnostných pásov v autobuse pre bežnú prepravu škôlkara nie je zákonom vyžadovaná. Dôležité je dbať na celkovú bezpečnosť dieťaťa počas cesty.
A prečo si sa neinformovala vopred či má autobus pás? A prečo si teda dovolila ísť dieťaťu na taký výlet. U nás museli mať vždy deti aj podsedak keď niekam isli
@sense toto zalezi od prepravcu. Nie je zakon na to, aby v autobusoch boli pasy ci sedacky ci ine zadrziavace zariadenia pre deti ci dospelych...
Povinné to nie je. Inak v prípade nehody je bezpečnejšie nemať pásy pri detských výletoch, jednoduchšie a rýchlejšie sa dostanú von. Dlhšie by trvalo keby každému dieťaťu musel niekto dospelý odpútať pás.
@sense toto zalezi od prepravcu. Nie je zakon na to, aby v autobusoch boli pasy ci sedacky ci ine zadrziavace zariadenia pre deti ci dospelych...
@vevesh ja len na margo autorky. Mne keby vadí že dieťa vadí že je dieťa bez pásov informujem sa vopred a nie potom riešiť učiteľku na MK. Čo deň to téma o ucitelkach. Úprimne sa čudujem že to ešte niekto chce robiť za tie peniaze a pri dnešných rodičoch. Byt učiteľkou nič nad nevyhnutný rámec pracovných povinností by som nerobila
Autorka, napíš mi prosím SS.

@luliu inak to je tiez pravda. Ved aj v aute ma mat dieta sedacku,nepriputame ho len tak pasmi. V tom buse by ich pas akurat skrtil