Bezpečnosť v súkromných škôlkach
Ahojte mamicky a mamicky&pani ucitelky. Zacala som zhanat skolku pre moju dcerku a trosku som zdesena z toho, ze sukromne skolky ktore nie su v sieti (teda vacsina) nie su zrejme nijako regulovane? Musia mat nejake povolenie, aspon od hygieny alebo im naozaj staci volna zivnost ak oficialne nie su skolkou ale "len" poskytuju sluzby ci vzdelavanie? Kontroluje niekto bezpecnost priestorov pre deti? Bola som v jednej skolke, ktora ma aj dobre meno, aj mam na nu odporucania, aj je dost draha a hrdi sa dobrym pristupom .. a vsetko by bolo super, aj pristup pani uciteliek, maly pocet deti, dobry dojem ... no par bezpecnostnych detailov mi neda spavat a bojim sa ze to moze byt symptom aj dalsich skrytych rizik ... konkretne nezabezpecene zasuvky zaslepkami (v triede pre 1-3 rocne deti), nezabezpecene zelezne radiatory, zapalene kahance rozmiestnene po drevenych komodach na chodbe (zrejme aj bez dozoru). No neviem ci moja paranoja alebo matersky instinkt reaguje, ako je to prosim vo vasich skolkach? Budem sa musiet rozhodnut ci na skolku uplne rezignujem a ostanem doma, budem hladat dalej alebo sa skusim dohodnut na porieseni aspon niektorych z tychto problemov. Dakujem velmi za kazdu odpoved.
@mamavera ano suhlasim, vyššie som to autorke otazky aj ja takto popisala, žial diskusia sa zvrhla na to, či sú lepšie státne MŠ, súkromné MŠ alebo detske centrá. Žial, bola by som velmi rada, keby už v tomto štáte niekto normalne vysvetil rodičom, aký je rozdiel medzi týmito pojmami a zakázal používať v reklame názov skola, materská škola a školka, tým, ktorý ho používaju neopravnene, lebo nie su v sieti MS SR. Robia tak preto, aby si spravili reklamu a chytali rodičov /opat cest vynimkam/, nakolko je nedostatok miest v MŠ.Taktiež sa diskusia rozvija o kvalifikovanosti učitelov, v týchto MS a zariadeniach, zial ako vidim, zvacsa maju rodicia zle skusenosti aj v statnych MS, kde by nekvalifikovane ucitelky byt nemali podla legislativy.
@luciahromadkova napísala si to presne, robia si reklamu názvom, ktorý im nepatrí, nemusia garantovať nič, nepríde im nik na kontrolu. Rodičia možno aj z nevedomosti tam za nekresťanské peniaze deti šupnú, lebo si prečítajú, že sa tam vyučuje angličtina. No nikde ie je napísané, že ju vyučuje osoba bez pedagogického vzdelania, ktorej angličtina je síce perfektná, ale pedagogické schopnosti nulové....Po čase rodičia zistia, že im tam v podstate len varujú deti...Nedovolím si tvrdiť, že sú všetky tieto zariadenia k ničomu, ale ak sú schopní dodržať dané kritériá, aké majú dôvody nezaradiť sa do siete škôl?! Je totiž iné mať pre deti na každý deň pripravenú nejakú aktivitu, nafotiť ju, pretŕčať foto pred rodičmi - aha, čo sme dnes robili a mať systematicky naplánované činnosti na celý deň, týždeň...Inak pre mňa vrcholným číslom takéhoto zariadenia bolo to, že matku dieťaťa nechceli vôbec pustiť dnu, keď sa tam nasilu votrela, cítila cigaretový dym, stravu deťom ohrievali v mikrovlnke, bola privezená kto vie odkiaľ, akej kvality a zloženia, ale vyučovala sa tam angličtina...Myslím, že to bolo aj v Lampárni.
Inak, nekvalifikované učiteľky zrejme len tak ľahko z materských škôl nevymiznú, ak si nájdete nástupný plat vysokoškolsky vzdelanej učiteľky, ani sa jej nečudujem, že do materskej školy nenastúpi. Za hranicami dostane za varovanie detí tri krát toľko a stráži jedno, dve deti. Stráži, nemusí ich nič naučiť. Nepíše zo mňa depresia z môjho platu, nie je to môj jediný príjem. Inak vytáča ma, že každý rok je to na koňovi kopa nešťastných matiek, ktorým sa nepodarilo umiestniť dieťa do materskej školy a nikoho to až tak netrápi....
to, ze niekto ma papier na to, ze je ucitelka v skolke, to neznamena, ze je dobra ucitelka...ako som hovorila, videla som vystudovane ucitelky s x rokmi praxe ako deti musia sediet s rukami za chrbtom, a ze bili a sticovali deti...o tom, ze ich slovne ponizovali, ani nehovorima a nebola to jedina statna skolka a jedina vystudovana ucitelka...
ale tych dobrych uciteliek bolo nastastie viac
Ja som si obehala v poslednej dobe dost vela sukr skolok v BA (aj kvoli malemu) a musim povedat, ze tusim mali vsetky statut materskej skoly ( a nie iba nejakeho zariadenia) a vsetky boli prekrasne zariadene, vybavene...potom viem, ze su este detske kutiky napr v nakupnych centrach, kde mozu rodicia nachvilu odlozit deti, ale pravdu povediac nepoznam ani jedno zariadenie v BA co by bolo "neskolske" a opatrovalo deti celodenne formou skolky.nehovorim, ze neexistuje, ale nepoznam
@strawberry17 videla si zriadovacie listiny, ze su zaradene v sieti MS SR?
Je jednoduchsie sa do siete nedat zaradit /prave pre kontrolu statu- skolskej inspekcie, ktora pride na týžden a kontroluje doslova vsetko, aj pedagogicku dokumentáciu, aj výučbu, klimu skoly, skratka všetko.... ale ak konci výborne deklaruje to skutocne aj inspekcnu spravu, v ktorej je toto hodnotenie napisane) aj ked zamer starostlivosti o deti je viditelny, v podstate si mozem výchovu a vzdelavanie robit ako sa mi hodi, nik ma nekontroluje a s detmi robim kreslim, malujem, hram, sa spievam,citam rozpravky /to co aj robia doma mnohe maminy 🙂 / mam vsetko nove aj ihrisko a zahradu a mozem mat hocijake pedagogicke vzdelanie aj ako liecebny pedagog, ucitelka na ZS, logopedka, psycholog a pod. mozem podavat stravu aku chcem /tym samozrejme nemyslim, ze je to zle.../, iba pisem, ze videla som vela zariadení nadherných, žial ucitelky s pedagogickym vzdelanim, bez potrebnej kvalifikacie /ústretove, mile/, program akoze vychadza so statneho vzdelavacieho programu /ale bez povinných súčasti, cielov, ucebných osnov a pod./, učí sa jazyk, dostanes pre dieta plienky, chodia tam deti aj od 1,5 roka a píšu si materská škola alebo skolka a rodicia si myslia, že aj to je sukromna skola- opak je ale pravdou, lebo zvacsa v sieti nie su, nedam sem schvalne linky, pretoze admini by to aj tak zmazali
A co sa tyka dobra/zla ucitelka..., samozrejme aj vzdelana, kvalifikovana ucitelka moze byt vyhorena a stratit zaujem o dalsie vzdelavanie, a pouzivat ponizujuce výchovne metody pre dieta, co samozrejme odcudzujem, ale to najdes hadam v kazdom povolani, ci?
A pobyt deti v kutikoch npar. v nakupnom centre sem vobec nepatri, tema je o vychove a vzdelavani, podpore a rozvijani detskej osobnosti, socializacii dietata a nie o opatrovani detí.
@mamavera mňa vytača to, že vsade z nedostatku miest pre deti obvinuju materske skoly a riaditelky, to ze nie su nove vhodne budovy a financie na zriadenie nových materských skol, nie je predsa chyba v samotných MŠ a riaditeľkách a potom všetci vypisuju, že si nemožu vyberať lebo ich tam nezobrali, no nezobrali preto, lebo kapacita je skutocne obmedzena..., keby MŠ bolo dostatok radi by sme, aby kazde dieta, ktorých rodičia to chcu bolo skolovane v MŠ pre pozitivne zazitky, skusenosti, rozvoj a socializaciu, a nadherne detstvo /tym nechcem povedat, ze dieta, ktore nechodi do MS nema pekne detstvo 😉 /
@luciahromadkova po tom co tu stale pises sme uz vsetky neuveritelne zvedave, kde najdeme tie idealne uzasne a bezpecne statne skolky s nevyhoretymi sikovnymi a milymi ucitelkami, radi tam prihlasime svoje deti 😉
@luciahromadkova ja keby som si isla zalozit zariadenie pre opatrovanie deti - celodenne formou skoly ci jasiel (naschval to nenazyvam priamo skolka) tak
1. by som ho nedala ako skolku, ale ako opatrovanie
2. bolo by bezpecne
3. nebili by sa deti, ani nesticovali, ani neponizovali, nestrkala by som do nich nasilu jedlo
4. deti by som neucila formou nezmyslenych programov s ktorymi sa nestotoznujem (ISC 0, eletronicka tabula a podobne hovadiny), ale formou hry, nechybali by detske basnicky, riekanky, pesnicky, vytvarna a pracovna vychova, detske divadielko, citanie rozpravok, atd, ale ostatne farby, tvary atd by sa ucili pri hre
5. bola by mozna aj individualna strava (aj pre deti s celiakou, atd)
6. otvaracie hodiny by boli prisposobene potrebam rodicov
7. maly pocet deti v triede
8. hracky rozvijajuce fantaziu a nie polamane cinske nebezpecne braky
9. atmosfera by bola pohodova, rodinna a nie stres typu rychlo sa obliekajte, jedzte, nerozpravajte, ruky za chrbtom...
atd
mam skolu aj prax a na splnenie sna mi chyba zial len to jedine... 😉
@strawberry17 ISCED 0, interaktivna tabula a informacno-komunikacne technologie- kedze si odbornik a mas pedagogicke vzdelanie aj prax,
aj ja sa s niektorými prvkami tykajucimi vzdelavania a výchovy nestotožňujem /možno by už školy mali byť flexibilnejšie/, žial legislatíva nepusti..., tvoje myslienky nie su zle a pripustam v niecom pravdu...,
moja filozofia výchovy je o edukácii a socializácii detí, individuálnom prístupe, nadobudaniu skuseností, poznatkov a rozvoji deti a o adekvátnom využívaní aktivizujúcich metód (samozrejme hra), zásad a postupov k rozvoju dieťaťa /teda k cielu edukácie/ v aktivitách úale aj dalsich/, ktoré aj ty sama píšeš v bode 4., vrátane prípravy na vstup do ZŠ,
kazda ucitelka by uvitala nizsi pocet deti v triede a na zriadenie súkromnej MŠ aj mne chybaju financie, tak učím v statnej MŠ
ja osobne nedoverujem niakym statnym organizaciam, a podla toho sa aj zariadim,,, a rovnako nedoverujem ani sukromnikom, a podla toho sa tiez zariadim 🙂
@luciahromadkova nikdy som netvrdila, ze som odbornik 😉 ani sa neviem tak pekne a odborne vyjadrovat ako ty... 😉 ale v prvom rade mi ide o to, aby deti boli v skolke stastne a spokojne a chodili do nej radi, este ze v mojej "skolke" by som mala deti len do 5r, nakolko chapem, ze predskolak potrebuje uz aj nejaku pripravu do skoly, aj ked si myslim, ze by to zvladli aj bez nej 😉
p.s. momentalne nerobim v MS
mozno v skratke - ja som za to, aby sa deti v skolke hrali a mali este hrave detstvo a vyhrali sa kym nastupia do skoly a myslim si ze interaktivne tabule im netreba
radsej by sa peniaze miesto do interaktivnej tabule mali investovat do opravy stoliciek a podobne 😝
@strawberry17 nehovorim a netvrdim, ze je nutne mat interaktivnu tabulu, ale ak mas nove stolicky, aj stoly, lezadla, a aj edukativne hracky, dostatok materiálu, ziskas peniaze projektom, a aj ked je co vzdy zlepsit tak mnohe skolky maju uz aj tabule a aj v malych mestach, nepisem len o BA /napr. Prievidza v každej MŠ 😵 a nie som odtiaľ/ a aj ja som nazoru, že deti sa maju predovsetkym hrat a oni beru aj ako hru ked robia s tou tabulou, akurat ja tym nieco sledujem a ucia sa.... a najdolezitejsie je aby boli stastne, spokojne deti a aj ich rodičia 😵
@luciahromadkova tak potom sme zajedno 😉
@strawberry17 IT tabuľa je super, je niečo iné deťom podľa obrázkov vysvetľovať pohyb planét okolo slnka a niečo iné sledovať to v reále. IT nie je na to, aby sa pred ňu odložili deti a zapla sa im rozprávka 😝 😝 😝 , ale na to, že si učiteľka pripraví problémové úlohy, ktoré deti na nej riešia. Moje sa v pohode orientujú v programe RNA, poznajú symboly na lište, vedia, čo znamenajú, vedia ich používať. Na IT tabuli si rozvíjajú grafomotoriku - je to veľká plocha a ja nemusím lepiť na stenu baliaci papier, aby si rozcvičili celú ruku. Svoj výtvor si vedia uložiť, aj vytlačiť, samé potom môžu porovnať, ako sa postupne zlepšujú. Je to súčasť mojich pomôcok, nie najdôležitejšia pomôcka v triede. Robím to tak, že si pripravím viac činností a na IT sa tým pádom striedajú. Pre rodičov s podobným názorom ako máš ty som na rodičovské pripravila prezentáciu toho, čo s deťmi na tabuli robíme. Chápem, že nemajú odkiaľ vedieť, na čo mi tá tabuľa slúži. Viem, že niekedy nemali deti PC a žili, ale vrátiť sa späť do jaskyne je nemožné. Preto mám v triede aj IT tabuľu, aj bábkové divadlo 😉 Obe sú nesmierne obľúbené medzi deťmi. Veľmi sa páči tvoj názor, aby boli deti v škôlke šťastné a spokojné, To je aj pre mňa prvoradé, lebo potom som šťastná a spokojná aj ja. Ale nie je to všetko, lebo deti by boli šťastné a spokojné aj pri opatrovateľke, ktorá ich nechá celý deň pri PC alebo televízore....
@luciahromadkova mňa to vytáča do bezvedomia. ALE!!! Niekto predsa musel šupnúť podpis pod to, že sa konkrétna materská škola ruší. Veď pred pár rokmi bolo materských škôl dostatok, dokonca neboli naplnené, potom prišlo k rušeniu. To by malo zaujímať rodičov, možno by sa mali spojiť a pritlačiť na zriaďovateľov, najmä v mestách. Veď to vidíme všetci, krásne vybavené škôlky sa pred rokmi zrušili, budova aj s pozemkom na lukratívnom mieste sa prihrali niekomu, kto si tam urobil nákupné centrum, penzión....a rodičia sú v zúfalej situácii. keď to dieťa niekde dať musia...
@mama_mama Dobry vecer prajem! Pozyvam Vas do mojho opatrovatelskeho centra na Trnavke..Rodinny dom, 3 triedy po 5 deti, mensia zahradka, mam skusenosti ako ucitelka, vsetko zariadenie mame nove..Rada sa a Vami stretnem a vsetko Vam poukazujem..Vsetko, co spominate vo svojom prispevku mame v poriadku, bezpecnost je samozrejma..🙂 Dakujem, Monika
@mama_mama Preco tolko centier a nikto ich nekontorluje? Tu istu otazku som si kladla ja so spolocnickou, ked sme zakladali nasu skolku a behala som tri mesiace po vsetkych uradoch, poziarnikoch, hygiene, dokonca vyjadrenie krajeskeho riaditelstva dopravy sme potrebovali, projekt, biznis plan ktory ma 21 stran, povolenie obce a dokonca som osobne bola za starostkou Stareho Mesta.... toto vsetko absolvuje ale len clovek, ktory chce vytvorit dobru skolku a ma pevne nervy. Samozrejme kolaudacia je tiez nutna, dom alebo nehnutelnost musi byt zmenena na nebytovy priestor-konkretne na ucel materskej skoly. Teraz chystame vsetky potrebne doklady na to, aby sme mohli odovzdat ziadost na zaradenie do siete MS pod ministerstvo skolstva tak, aby sme mohli garantovat vzdelavaco-vychovny program ISCO 0. A preco to vsetko pisem ? Pretoze bohuzial vidim uroven a prostredie niektorych "skolok" ktore ale funguju iba ako opatrovatelske centra. Nehovorim ze vsetky... ale vacsina z nich nezodpoveda zakladnym normam na priestor... uz len velkost zahrady v niektorych je nepripustny... Nam trvalo skoro tristvrte roka kym sme nasli vyhovujuci priestor, ktory sme mohli zrekonstruovat a ktory by mal aj dobru dostupnost a peknu zahradu. Mozem vam povedat ze to teda nebolo jednoduche, ale po tom tristvrte roku behania po obhliadkach a par mesiacoch rekonstrukcie a priprav mame zatial velmi dobre ohlasy a myslim ze nase usilie stalo za to 🙂 chvalabohu. Vsetkym mamickam drzime palce pri vyberani vhodnej SKOLKY pre drobcov 🙂 a ak by mal niekto zaujem sa prist pozriet ku nam.... ma dvere otvorene 🙂
@nikahappy ako dobre sa cita, ze niekomu zalezi, aby sukromna skolka vyzerala dobre a fungovala dobre...ja ucim v statnej, ale absolvovala som aj par pohovorov do sukromnych, ale uprimne? Ziadna z nich ma okrem platu nicim neoslovila...ucitelky reprezentacny vzhlad, ale inak od ucitelky velmi daleko...skor zienky, co sa len chcu hrat s detmi a daleko od toho, co s detmi naozaj riesi bezna MS...drzim palce a tesim sa spolu s Vami...nech sa Vam dari ;)
my sme mali dve deti v BA v sukromnej skolke, s odstupom casu a pri porovnani s novymi skusenostami mozem povedat, ze starostlivost tam bola velmi dobra, dobry pristup, mali peknu zahradu, dobre vybavenie, dobre im varili, aj tam deti napredovali. co sa mi zdalo uz ku koncu ako trochu nevyhoda, ze tam mali malo deti nad styri roky, rodicia im uz vacsinou vybavili statne skolky kvolil cene, takze uz nad tie styri roky tam deti maju malo rovesnikov.
ale je fakt, ze pri hladani sme videli aj otrasne akoze sukromne skolky, dve izby v tmavom byte bez vonkajsich pristorov a pod.
Ja keď som vybavovala aby som mohla mať jasličky s MŠ, tak ma veľmi povykrúcali. Hygiena zastrešuje všetko, teda aj bezpečnosť, ako napr. celé schody obložené sieťou...Čítala som aj také, že stravu si môžu deti doniesť z domu. A to ste kde oficiálne kde videli, keďže musíte každý deň odkladať vzorky- Rodičia pochodia hocikade, aby našli pre dieťatko to najlepšie. Rôzne centrá a práve tie, fungujú len na základe živnosti t.z. žiadna kontrola. Čiže keby aj niečo, rodičia sa moc spravodlivosti nedovolajú, no i napriek tomu dajú za takéto zariadenie aj 500-600€. Ja som zástancom, nech je hlavne deťom dobre. Som tiež matka a určite mi je prednejšia spokojnosť dieťaťa, ako super nábytok - čo som si všimla, že dosť veľa mamičiek preferuje dizajn. Samozrejme nechcem žiadnu uraziť, no je to moja skúsenosť.
Existuju vyborne statne skolky a existuju vyborne sukromne skolky. A rovnako je to aj naopak. Podla mna je pre dieta najdolezitejsia ucitelka. Moje deti aktualne chodia do sukromnej skolky, skolka je zaradena do siete, pokladam ju za bezpecnu, ucitelky maju vsetky pedagogicke vzdelanie, vsetky su skusene ucitelky a su vyborne. Takze plosne by som o sukromnych skolkach, ze su zle, netvrdila. Buduci rok pojde Ela ako predskolacka do statnej, potom budem vediet porovnat.

@strawberry17 ministerstvo skolstva nema ziadny dohlad a ani to nie je v jeho kompetencii, kontrola je v oblasti výchovy a vzdelávanie výlučne na štátnej školskej inšpekcii, ona hodnotí aj kvalifikovanosť pedagogov, zriadovatel moze kontrolovat napr. financie, ekonomicke zalezitosti.
Tu je zákon č. 317/2009 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a dopĺňa ho vyhláška 437/2009 Z.z. ,ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné poţiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov. To je jasne napisane, ake vzdelanie musi mať učiteľka MŠ. Sú mestske časti v BA, kde naozaj nekvalifikovane učiteľky neprijímajú a tak je to správne a nesúhlasím, aby sa toto porušovalo, lebo naozaj ide o deti. Ak si niekto nasiel drobučku dieru medzi riadkami v zakone, vyhlaske, tak je to zas o ludoch....
Nechcem sa s nikým hadať, ani nemam zaujem na niekoho utočiť a podobne, odpovedala som len legislatívne, kedze ste už určite postrehli, ze som učitelka MŠ, a pisala som len svoj nazor na sukromne, statne MŠ a detske zariadenia- teda tie, ktoré nie sú zaradene v siete.