Chcem zdravé jedlá v MŠ
Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!
@oblivian ahoj u nás o.z farma na dvore (Prešov Vyšná Šebastová) majú škôlku aj domoškolu a varia zdravo aj ovocie a zelenina na olovrant každý deň, pitný režim voda a čaje sladené medom alebo vôbec. Posielajú každý deň foto jedla čo deti dostali, niekedy bolo aj vyvesené teraz už nie tak foto nemám.
@bafka si uplne mimo 🤷🏼♀️ Predstav si, ze niekto vari doma zdravo, ako ty pises “bio eko raw” aj ked evidentne ani nevies co to znamena a rovnako ocakava, ze dieta dostane zdravu stravu aj v jaslickach/skolke alebo skole. Vyrasta nam generacia, kde je kopec obeznych deti a deti co maju otrasne stravovacie navyky a teda ked rodicia nie su schopni to zmenit doma, mali by deti dostat tuto zmenu vo vzdelavacich instituciach. A ze co je okolo zdravej stravy tolko rozruchu a ze ved nech maju v skolke zmenu, ked doma maju zdrave :D to snad ani nemozes mysliet vazne. Telo nie je kontajner a ked ho plnis “odpadom”, tak sa neda ocakavat, ze bude zdrave a plne funkcne.
@natalala mimo nie som, nemusíš sa báť. Jednoducho viem, ako deti v škôlke jedia 😛 a by ste boli všetky totálne v šoku, keby vidíte vaše deti ako jedia. A že v triede s 20timi deťmi sa nájde max 2 deti, ktoré zjedia zeleninu ako prílohu. Všetci sa tu bijú do pŕs za zdravú stravu, ale tie deti to jedia možno ozaj len doma, v škôlke sa to vyhadzuje. Jablko 2x odkusnuté, chlebík s nátierkou zjedia, alebo chcú suchý, zeleniny sa nechytia. Nechytia. Ohŕňajú nosom nad rajčinou, paprikou, reďkovkou, šalátom, pažítkou…takže takto sa veci najú. Mne je len smiešne ako sa vedia matky búriť a ako nechcú kŕmiť dieťa odpadom, pritom ako som už písala, sami im ten “odpad” dávajú. Na ihrisko s koláčmi a tyčinkami, chipsy, lízatka, keksíky…domov zo škôlky a keks do ruky alebo croasant alebo lízatko…. Nikdy som ani nezazrela matku, ktorá vytiahla jablko a podala dieťaťu alebo v dózičke zeleninka. Keď budete doma dodržiavať zdravú stravu a nekŕmiť dieťa odpadom, zo stravy čo je v škôlke (a podotýkam, že sa tam príšerne veľa vyhadzuje, takže tie deti toho nezjedia veľa) sa žiadne nezblázni, neotrávi, nestane sa obéznym a už tobôž neumrie. Takže každá si vstúpte do svojho svedomia, či všetko ohľadom zdravého stravovania dodržujem a taaaak príšerne neviem prežrieť stravu v škôlke, alebo akože aj by som dodržiavala, ale aj dieťaťu doprajem hoooocičo a každú chvíľu, ale aj ta škôlka mi vadí…lebo keď už ja zlyhávam, škôlka/inštitúcia predsa musí vykorigovať!!! A ukameňujte ma 😛😃
@bafka Podľa mňa vidíš to, čo vidieť chceš. Úplne bežne sa dajú stretnúť na ihrisku, alebo napr. na výletoch v horách malé deti, ktoré majú na desiatu zabalenú zeleninu a ešte častejšie ovocie. Poznám kopce detí, ktoré sirupovú vodu, párok, tavený syr a podobné lahôdky prvýkrát ochutnali až v škôlke.
Tvoja predstava, že v škôlke môže dieťa jesť čokoľvek, lebo doma sa to dobehne zdravou stravou je smiešny. Väčšina detí trávi v škôlke viac bdelého času ako doma, navyše je to počas dňa,teda vtedy keď potrebujú energiu. Doma zjedia často len večeru.
@annm81 a na to, že 99% detí v škôlke NEZJE ŽIADNU zeleninu ani ovocie mi čo povieš? Že zas vidím len to, čo chcem vidieť? A mám smiešny a obmedzený pohľad na všetko? Ja tu píšem fakty, či sa ti to páči alebo nie. Keď tak brutálne má niekto problém so stravou, a kuchárky majú problém vám vyhovieť a sú tie zlé, nech sa páči, prihláste sa ako kuchárky do jedálne a z rozpočtu vykúzlite all inclusive zdravé jedlo. Rada by som sa na to pozrela. A tu nejde len o to, že niekto nechce platiť za stravu viac. Ale aj keby chcel, NEJDE to. Lebo predpisy, normy atď z ministerstva. Dokonca je dané ako sa dané jedlo musí volať a nemôžu ho pomenovať inak. Tak burcujte ministerstvo a nie chúďatka kuchárky, ktoré za to nemôžu. A ani plytké sťažovanie sa na mk ako sa vaše detičky otrasne stravujú vám nepomôže. A v neposlednom rade dohovorte vašim cteným deťom, prečo NIČ zdravé v tej škôlke nejedia. A keď tvrdia, že jedia, 90% detí klame. Česť svetlým výnimkám. A vidím, že toto je zas jedna z 99% diskusíí na mk, kde sa ženy chodia LEN posťažovať a vzájomne sa v sťažovaní pofporiť aké sú chúďatka, ale triezvy a hlavne pravdivý pohľad a fakty ako to funguje bidieť nechcú, lebo to im nespadá do diskusie. Tak sa sťažujte a podporujte navzájom a pomaly predbiehajte, ktoré dieťa má najhoršiu stravu v škôlke a ktoré trpí najviac.
@oblivian Ahoj ,ja učím v Mš a teda u nás sa stravuje podľa nových noriem čo viem a nie komunistických tak ako by to mali mať asi všetky Mš a Zš neviem či je to ale smerodajné pre všetky keďže u nás napríklad sa pije len nesladený čaj ,voda ,alebo 100% džús čo je raz za mesiac ,ovocie nedostávajú každý deň ,raňajky majú chlebíky zväčša a tie bývajú celozrnné ,ale keď som sa napríklad pýtala prečo im nedajú niečo iné tak ,že je to takto nadstavené a oni s tým hýbať nemôžu a hlavne by to navýšilo cenu čo niektorý rodičia sa sťažujú keď je 1,30 na celý deň nie to ešte ja neviem a to ovocie a jogurty každý deň by bola dosť plus suma to už keď vy súhlasíte a oni nie pochybujem ,že budú chcieť jedalnicek podľa teba ak sú tam roky zvyknutý variť to isté pochybujem ,že budú meniť recepty .U nás sme napríklad zapojený do projektu zdravá mš a už asi 2 roky sa u nás nedávajú na narodeniny sladkosti ani v triede ich pre deti nezdržíme čo je myslím si fajn.Ale zas si myslím ,že nejako to preháňať nie je treba ak sa ti výlučne nepáči strava tak by som riešila inú škôlku možno v tvojom prípade keď si vezmeš aj my sme na všelijakých jedlách vyrastali a vtedy ešte neboli take normy a tu sme . No prajem nech sa nejako dohodnete a problém vyriešite čo najvhodnejšie pre obe strany.
@bafka Po prvé, tých 99% detí, čo neje zeleninu je údaj vycucaný z prsta. Po druhé, sama som písala, že najlepšia by bola zmena zhora, teda zo strany štátnych inštitúcií. Po tretie, ako je možné, že niektoré škôlky majú vcelku vyváženú a zdravú stravu, keď to podľa teba kvôli normám nie je možné?
@elizabet173 mám až prílíš veľa kamošiek a aj ľudí z rodiny, ktorí robia/robili v škôlke a aj priamo v kuchyni (a dokonca asi v 10okresoch), takže si hovorím, že viem info z prvej ruky. Lebo na tomto sa zhodnú všetci bez debaty. A po ďalšie- myslíš, že sťažovanie sa na mk a potľapkávanie sa po ramene od ostatných žien aké katastrofálne jedlá deti v škôlke majú, niečo zmení? 😃
@oblivian ideš ho poskytnúť tvojej škôlke, nech ho prerobia ? no to ti asi neprejde
@elizabet173 je to žiaľ tak, máme šaláty každý deň , čo ja všetko musim možné a nemožné robiť, aby aspoň niečo zjedli, ale keď je sladké jedlo, to jedia všetky, sú to návyky z rodin a my ako škôlka sa môžeme roztrhnúť
@ptmt1011 presne tak , my vidime čo jedia, niektoré zeleninu a ovocie v živote nejedli, na druhej strane je ovocie a zelenina pomaly nadrahšia v celom obchode, tak sa človek ani nečuduje
@jana7638 mate dosť sladkého, bábovka, krém a ešte niečo na olovrant , my za celý týždeŃ nemáme niekedy ani raz
@ptmt1011 ďakujem, myslím, že my sa chápeme. Keď budú mať deti zdravý základ doma, budú vidieť a jesť doma zdravé jedlá, pretavia to aj do svojho budúceho života. Zo stravy zo škôlky sa obéznymi nestanú, nezískajú ani zlé návyky. A fakt by som rada videla jedálniček terajších cca 30 + , keď boli malé. Čo sa doma varilo a čo v škôlke. Ja som vyrastala na klasika jedlách a nie som tučná, by som povedala skôr chudšia, veľmi rada jem zeleninu a zdravé jedlá, ale veľmi rada varím a jem aj klasické jedlá. A som tu, žijem. Zdravá, neobézna a bez zlých stravovacích návykov. Ale fakt keď vidím ženy ísť pre deti do škôlky a hneď croasant vyťahujú, už v šatni, lízatko, cestou do obchodu na koláč, na ihrisku chrumky, koláče… a teda nebývam v osade ani náhodou 😃
My máme synčeka v súkromnej škôlke a teda tam je super jedálniček. Veľa ovocia, zeleniny, teľacie mäsko, každý štvrtok rybka na obed, strukoviny. kvaskovy chlebík, smothie, domáce koláčiky spádové, cajiky nesladene, čistá voda...... Ja som veľmi spokojná. Platí sa 4 € na deň za jedlo, ale teda stojí to za to. No, verím tomu, že aj v štátnych škôlkach by sa dalo variť lepšie, ak by sa chcelo.....len by ste sa ako rodiča museli zhodnúť a byť ochotní platiť viac.
@bafka ja nehovorím o bio, mne prekáža margarín namiesto masla alebo zbytočné sladenie (napr. lacný sirup namiesto čistej vody), tiež málo ovocia a zeleniny, pritom toho netreba veľa - netreba dať každému dieťaťu na tanier, mohli by dať spoločne, a kto si prosí, zoberie si, ale aspoň deti vidia, že zelenina je súčasťou jedálnička a niektoré deti ju majú radi, tak to asi nie je až také "fuj". Čo je také bioekoraw na tom napr., že si myslím, že deťom viac prospeje, ak si dajú jogurt namiesto pudingu? Španielskeho vtáčika im upečú, napriek tomu, že ho deti nezjedia kvôli vajcu a kyslej uhorke, ale že by mali k jednoduchému dusenému mäsku so zem. pyrém trošičku pareného hrášku...to nie... Rozumieš, tu nejde o to, že by som chcela nejaký extra jedálniček. Ja len nechápem, prečo môžu mať deti za týždeň 5x za sebou chlieb s nátierkou, ale banán ani raz... Kto je zvyknutý z domu na chipsy, hranolky a Pribináčiky, nech si v škôlke zvykne na zdravšiu stravu, nie opačne! 🙂
@bafka no a prečítaj si ešte raz môj prvý príspevok (otázku): nešla som sa sem sťažovať, ako píšeš vyššie, ale sa opýtať, či nemá niekto vo "svojej" štátnej MŠ zdravší jedálny lístok, lebo možno v niektorých MŠ je ochota na maličkú zmenu... 🙂 tak nabudúce by bolo dobré čítať s porozumením... 🙂
@mooonika1975 vyzerá to tak, že od sept. budem riaditeľkou škôlky, kde chodí moje dieťa, takže mi o to viac záleží na zmene... 🙂
@oblivian
Ahoj, som veduca v SJ na zakladke.
Zmenit mozes iba to, co Ti dovolia normy, hygiena a ministerstvo. Jedine co mozes ovplyvnit je pitny rezim...rozumej menej cukru alebo ziadny a potom carovat s financnou normou, ktora je pri terajsom zdrazovani absolutne mala.
Predstavy rodicov ako by chceli lososov a neviem co je sice pekna /z vlastnej skusenosti viem, ze by aj tak tristvrtina skoncila v pomyjach/, ale dalsie 4 dni by deti mohli jest akurat tak spagety s kecupom, nakolko by sa prevarilo vela penazi.
Nove normy tiez nie su ziadny inovativny zazrak.
Len pre upresnenie mamickam, ktore si myslia, ze veduca moze upravovat normy .... NIE nemoze.
Mali by sme pri kontrole zato financny postih, takze ak mate problem s normami treba pisat na MIN.SKOLSTVA metodikom pre skolske stravovanie, ktori tie normy tvoria/pre dodatok...aj tak Vam to nepomoze/
Ja osobne dbam na dostatok ovocia a salaty 2 az 3 krat tyzdenne.Ale opat....vacsina konci v kosi.
Tak neviem co tie dietky doma jedia, ale zeleniny to asi vela nebude.. cest vynimkam.Sama mam skolaka a od isteho casu je to katastrofa ako prebera.
este taky dodatok, ze skuste za 1,21 Eur plus rezia /ktora sa odvadza mestskej cast/navarit doma polievku, hlavne jedlo, salat pripadne ovocie a aby to bolo super truper zdrave....vela zdaru.Mne sa to teda doma nedari...
Suhlasim, ze keby bola vacsia stravna jednotka aj to jedlo by mohlo byt lepsie a kvalitnejsie.
Len uz teraz ma kopec rodicov problem s platenim cca 30 euro za obedy, tak neviem ci by boli ochotny platit 60 a viac eur.
@oblivian tak to je iné
@ptmt1011 presne tak. to isté sme jedli v podstate aj my. Každý sa ohlasuje, že deti sú tlsté. A pritom v škôlke a v škole nič nejedia, lebo im nechutí. Tak asi to bude spôsobené inou stravou a tým, čo varia v škôlke. Nech sa mnohí pozrú, čo jedávajú ich deti doma. Poznám rodičov, ktorí nie sú spokojní so stravou v škôlke, škole, ale keď idú domov, dieťa drží v ruke balík čipsov alebo sladkosť. Ale to je v poraidku. V nedelu na obed rezne a šalát, príp. kačka. Hlavne, že v škole sa nevarí zdravo.

@annlis Pokiaľ má škôlka webstránku, zvyknú mať na nej aj jedálny lístok.