Chcem zdravé jedlá v MŠ
Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!
@kvetinka75 A máš snáď pocit, že dospelá populácia, ktorá vraj jedla to isté, nemá s nadváhou a obezitou problém?? Tučnota je niečo, čo sa dedí - ani nie tak geneticky, ako sociálne.. Takže áno, tlsté dieťa má dosť pravdepodobne aj tlstých rodičov a tí asi za zdravú stravu nelobujú. Ale toto nebude 80, ani 90% škôlkarov, ako tu niektorí odporcovia zdravého jedla v škôlke prezentujú.
Vraj to majú od učiteliek. Skôr to vidím tak, že zdravé jedlo nezje možno polovica detí, učiteľka povie známej, že to nezjedla väčšina detí a známa si z toho výrobí tých 99 percent. Plus ďalší faktor je asi ten, že pri zdravom jedle možno veľká časť detí nechá trocha na tanieri, kým po sladkých buchtách tanier vylížu - čo je normálne, aj ja ako dospelá, ak som už z normálneho jedla úplne nasýtená, ešte stále mám troška miesta na dezert.
Takže si netreba zamieňať tieto dve skupiny. Rodičia, ktorí si želajú v škôlke lepšiu stravu, majú lepšiu stravu aj doma (čo neznamená, že dieťa nikdy nedostane koláčik). Áno, sú rodiny, kde sa stravujú všetci úplne príšerne, na druhej strane je tu veľmi silný trend za zdravú stravu. Vedeli ste napríklad, že kopec gymnazistov (nielen dievčat) si dnes obedy nosieva z domu, lebo to čo varia na stredných školách je podľa nich nezdravé?
@annm81 dnešná dospelá populácia má problém s nadváhou aj preto, že sa zmenil životný štýl. menej sa hýbu, viac sa sedí v práci, doma a tým pádom sa priberá. Rodičia sú zaneprázdnení, nie je čas na varenie a prichádza na rad donáška. Netvrdím že netreba zmeniť návyky ale niektorí to už preháňajú. A hlavne keď počujem zdravá strava. Čo je dnes zdravé? To jablko, ktoré je možno 10x ošetrené chémiou, reďkovka, ktorá je na tom podobne? ,,zimná,, zelenina ako paradajky, papriky. Chuťovo to tieto potraviny ani nepripomína. Strukoviny, obilniny, kapusta, kel sa jedli vo veľkom aj kedysi. A ľudia mali málo mäsa. Väčšinou len v nedeľu. Teraz niektorí veľmi propagujú soju a sojové výrobky. Ale že soja je alergén a mnohým spôsobuje problémy, okrem toho je už väčšina soje GMO, tak to už nikto nevidí. Hlavne nahraďte mäso sojovými výrobkami. Vraj zdravé. Každá minca má 2 strany. Pri rybách by sme možno tiež boli prekvapení, čo všetko obsahujú. Nejaké zmeny treba ale prečo by si človek nemohol z času na čas dopriať palacinky, buchty, guláš a pod.? Zaujímavé je, že poznám ľudí ktorí sú roky napr. vegetariáni, vegáni a pod. a časom aj oni majú zdravotné problémy. Tak isto, ako ľudia ktorí nie sú až za také striktné stravovanie. Takže nejaký ten zlatý stred by bolo treba asi nájsť.
@kvetinka75 pozri ja mam dieta v jaslickach, kde ano vsetky deti jedia zdravu stravu, kt tam maju. Pestuju si v zahradke svoje paradajky a ine veci, kt si v lete idu natrhat k olovrantu alebo ranajkam. Neviem kde zijete a akych ludi mate okolo seba, ale teda v mojom okoli sa vacsina ludi snazi jest zdravo a nekrmia deti cipsami 🤷🏼♀️ Ved o to ide, ze ak nemaju deti dobry priklad z domu, bolo by dobre ak sa to bude riesit uz v jasliclach a skolkach. Dcerka napriklad mavaju take dni, ked si hovoria o jedle, ukazuju si ovocie/zeleninu a ako to rastie a preco je to zdrave, zaspievaju si nejaku pesnicku atd. Prides mi ako clovek, co apriori kazdu navrhovanu zmenu ofrfle a najde milion dovodov, ze naco a preco a to nebude fungovat a to bude zbytocne :D s takymto pristupom to v zivote daleko nedotiahnes 🙈
@natalala tak ja už nič nemusím nikam doťahovať. Ja som už dosiahla čo som chcela. A posúvam sa stále ďalej. A určite nefrflem na zmeny. Ja osobne doma varím ,,zdravo,, Sladkosti nejem, každý deň ovocie, zelenina, orechy. Mäso zriedka a atď. Ale pozerám sa na to triezvo. A áno v mojom okolí je dosť ľudí ktorí tieto - čipsy, sladkosti a pod. veci dávajú deťom každý deň. Dokonca keď moje deti chceli všade iba čistú vodu a tú pijú doteraz, každý na ne pozeral že chúdiatka, nič im nedoprajem. Ale je mi to jedno. Nikomu nezakazujem keď si chce kúpiť niečo iné - čo nespadá do ,,zdravej,, stravy. Ale nie všade sú ľudia pripravení na radikálne zmeny. A pre niekoho to radikálna zmena je. Veľa ľudí očakáva že deti bude vychovávať škola a tým pádom aj nech sa postarajú nech sa zdravo stravujú a doma nevedú deti k ničomu. A dosť je takých ľudí. Neveim kolko je na Slovensku jasličiek a škôlok. A čo si myslíš, koľké sú na tom ako tie vaše? Určite len pár. A nie preto že by sa nedalo. Dá sa , keď sa chce. Ale nie je záujem. U nás v škôlke tiež to tak bolo. Rodičia frflali ale keď mala prísť zmena - nič. A doteraz a je to už niekoľko rokov, čo chodila dcéra do škôlky, zostalo všetko po starom. Bývam blízko, takže vidím tie deti, keď idú domov. Prvá cesta do obchodu pre nejakú ,,dobrotu.. Takže asi tak.
@annm81 tak zase nie je to 100% tak. Telo má úžasnú regeneračnú schopnosť, takže sa dokáže zregenerovať po odstránení ,,zlozvykov,,. Jasné že nie, keď má človek už 50 rokov.
@annm81 ale telo nepozna zdroj, z akeho ziviny dostalo, len ziviny ako take... strava v skolke urcite telo nenastavi na chorby v dospelosti, na to tam nie je signifikanntne mnozstvo skodlivych latok (napr. kancerogeny). a podla tabuliek su tam snad prepocitane makro a mikroziviny. ze by sa hodilo viac ovocia, zeleniny, menej cukru ci muky, je jedna vec. ale ze by to sposobilo pandemiu obezity, ako ju vidime v sucasnosti - oh, come on. ovela dolezitejsi je sposob zivot v rodine, ano, vratane stravy (ale debata je o skolke, nie o detstve vseobecne)
Ako vravím, bohužiaľ to nie je tak jednoduché. Strava v detstve má zásadný vplyv na neskoršie zdravie. Dokonca na naše zdravie má vplyv aj strava našich rodičov. Koho zaujíma viac, si môže pozrieť nejaký stručný náhľad napr do epigenetiky.
@annm81 ja nepotrebujem náhľady. Mám pomaly pred 50tkou a našťastie žiadne zdr. problémy. Možno je to aj stravou, prístupom a všetkým možným. U nás v rodine je všeličo. Tlak, srdce, obezita a predstav si, zatiaľ sa mi to úspešne vyhýba a to som vyrastala na škôlkarskej strave, parených buchtách, tavených syroch, sviečková, segedín. Občas sladké. Neskôr som aj pribrala, jedla kadečo, až neskôr som začala rozmýšlať, čo do seba dať. A nijako mi tá strava neublížila. A zase nech nikto nečaká že bude zdravý až kým neumrie. Telo starne, stráca minerály, vápnik, koža elasticitu. Nikto nebude v 60-ke, 70-ke ako 20tnik.
@annm81 ano, mas pravdu - ale bavime sa o tom, ako moze poskodit strava v skolke, nie v detstve vseobecne (spominane chipsy, cokoladky, kolaciky, rezne, mcdonaldy.... toto dostavaju deti nasobne viac doma).
zo stravy v skolke by sa dalo vytazit urcite viac benefitov, ale o vyznamnom prispevku skolky k skodlivosti v zmysle podpory chorob KVS alebo onko si dovolim vazne pochybovat (jasne, menej cukru a zahustovania mukou, a pod. zlozvyky by sa urcite dali okresat). ale napr. pandemiu obezity vidime takmer celosvetovo a urcite sa to neda pripisat strave v skolke v SR...
@kvetinka75 Nuž áno, kto nepotrebuje žiadny náhľad lebo už má pred 50kou vie rozhodne viac ako celé katedry a ústavy odborníkov.
@bmuller Ja myslím, že tí rodičia čo denne dávajú škôlkarovi čipsy asi nebudú tí istí, čo sa dožadujú lepšej stravy v škôlke. Znova musím zopakovať, že tvoje pochybnosti o vplyve stravy v rannom detstve na neskoršie zdravie sú nepodložené a odporujú súčasným poznatkom.
@annm81 čo sem pletieš akých odborníkov preboha? Na to, aby človek dobre a zdravo a šťastne žil, nepotrebuje študovať nejaké analýzy odborníkov. Človek má zdravý sedliacky rozum, intuíciu a dokáže na sebe vypozorovať, čo mu škodí a čo nie. Ale keď sa potrebuješ raidiť za každú cenu radami druhých, nepočúvať svoje telo, nech sa páči. Tvoje rozhodnutie. Ja som so svojim životom a zdravím maximálne spokojná. Nadváhu nemá, choroby tiež nie, robím čo ma baví. A hlavne, keď každú chvíľu víde nejaká štúdia, ktorá odporuje tej predchádzajúcej.
Ruku na srdce, koľko z Vás tu denne varí deťom vyváženú stravu, koľko z Vás tu denne dieťa neodbije nejakými špagetami. Robila som to aj ja a furt to občas robím. Takáto strava je nič oproti tým umelinám, čo do seba všetci povinne pcháme. A prečo nie? V piatok na obed by som tým deťom dala do ruky cukrovú vatu... Treba si uvedomiť, že minimálne polovica rodičov tých detí v škôlkach sú nízko intelektovo zdatné duše, tie vôbec nerozumejú vyváženej strave a je im jedno, či ich dieťa zje na pieskovisku kus piesku. Že Vám ako matkám nevadí, že deti pijú v pitnej vode zvyšky antikoncepcie a rôznych iných lahôdok, že tu zrazu všetky preferujú vyváženú stravu, ktorá ROKY rokúce vyvážená nie je... je len plná chémie.
Tak naša škôlka má skvelý jedálniček, hoci vedela by som ho pripraviť ešte zdravší a ešte viac bio, ale za našu škôlku sa platí 600€/mes a plus 4,5€/deň strava. Nemôžeš od štátnej škôlky očakávať, čo má ledva na pomyje, že bude dávať deťom kvalitnú stravu. Tak ďaleko ešte táto krajina nedospela
@kvetinka75 Pletiem sem takých odborníkov, ktorí tvrdia, že strava ranného detstva výrazne ovplyvňuje šancu na získanie vážnych ochorení v neskoršom veku. Ale ja viem, tvoj vek je dôležitejší než nejaké univerzitné štúdium a celoživotná práca vo vedeckom ústave.
@maialeo Veľmi vecný a podložený argument. Pokojne ho môžeš zaslať na publikáciu v celom tucte prestížnych vedeckých magazínov.
ja napríklad odmietam jesť soju a tie všelijaké goody foody jedlá. Nepríde mi to zdravé a ani chutné. Sú ludia, ktorí na tom fičia vo veľkom. Nedávno som čítala článok - odborníci sa vyjadrili, vraj soja, ktorú jeme tu, je iná ako tá, ktorú konzumujú na Ďalekom Východe. Okrem toho, že je silný alergén, na náš organizmus pôsobí inak ako na ľudí žijúcich v Číne, v Japonsku a nám môže spôsobovať okrem alergií aj hormonálne problémy.
@kvetinka75 tak hlavne je všetká soja na trhu už geneticky modifikovaná 😀
@annm81 vieš, ja dám niekedy na radu človeka, ktorý má niečo odžité, riadi sa intuíciou, pretože mi dokáže poradiť a pomôcť viac ako vedci. Neviem, prečo sem stále ťaháš môj vek. Ja som ho napísala z toho dôvodu, že v mojom veku má už veľa ľudí zdravotné problémy, ktorým sa ja vyhýbam. Ak sa chceš riadiť odborníkmi, ktorí raz povedali - vyskúmali - pite mlieko a v ďalši štúdii zase vyskúmali že príliš veľa mlieka škodí, alebo jedzte špenát a v ďalšej štúdii zistili , že v tej prvej sa sekli - nech sa páči. Rešpektujem. Tak isto očakávam, že ľudia budú rešpektovať to, pre čo som sa rozhodla ja. Robiť výskum na pár vzorke ľudí, a ptoom čakať že to bude aplikovať každý? Už len to, že americkí vedci zistili - je zárukou ,,bezpečnosti,,. Každý organizmus je iný. Každý sám na sebe by si mal overiť čo mu vyovuje a čo nie a nie ísť masovo, pretože vedci niečo zistili.
@maialeo tak isto ako kukurica a iné potraviny. Hlavne že jedzte to vo veľkom . To už im nevadí? Nikto nevie aký vplyv to má na organizmus. Ale vedci vyskúmali ......
@kvetinka75 mne dosť vadí tá antikoncepcia vo vode... ale o tom sa nikde nedočítame. Tak to aspoň zaplácnime sirupom vo vode 😀
@maialeo a tam nikto nevidí zdroj mnohých problémov. Ale to že dieťa si dá občas buchty alebo palacinky. Spackaný celý život.
@oblivian každý by chcel pre svoje dieťa "zdravšie" jedlo, ale bohužiaľ rodičia nie sú ochotní priplatiť...bohužiaľ klasické maslá, bio mäso, zelenina z lepších zdrojov a pod. je drahšia...v štátnych škôlkach sa toho nedočkáte, len v súkromných...mne sa tiež nepáči zloženie jedálnička v štátnych zariadeniach, ale väčšina domácnosti sa stravuje podobne alebo horšie...moje dieťa je zatiaľ doma, ale nastúpi do štátnej MŠ, keďže súkromnú máme príliš ďaleko...ale tak budem sa snažiť dcérke nahrádzať všetko doma...zdravé raňajky, večere a víkendy...ja som sa na túto tému rozprávala s vedúcou školskej jedálne, ale bohužiaľ, ak tam "hore" niečo nezmenia, oni s tým nemôžu nič robiť...musia dodržiavať normy, nič iné variť nesmú...dokonca z každého jedla odoberajú vzorky, keby prišla hygiena a zloženie musí byť také, aké majú normy...aj týka sa to finančnej stránky, museli by všetci rodičia doplácať a to verte, ani na jednej škôlke rodičia neodsúhlasia...možno sa dá robiť iba to, že keby sa rodičia dohodli a požiadali o to v škole, tak by sa mohlo napr. vynechávanie cukru z čajov, prípadne niektoré jedlá deťom nedávať...ale na tom tiež záleží len málo rodičom...
@maialeo Ja to tu už píšem druhý krát. Ozaj odporcovia lepšieho jedla v škôlke vidia len buchty, polievky s párkom a sirupovú vodu na jednej strane a sóju, quinoa a avokádo na druhej? To medzi tým nie je nič? Ja teda napr. ázijskú kuchyňu milujem a moje dieťa tiež, ale bežne máme na obed bežné mäso s bežnými zemiakmi, s hnedou ryžou, s bežnou cestovinou a kopcom bežnej zeleniny (karfiol, brokolica, kaleráb, mrkva, uhorka, petržlen, paprika, repa, hrášok, tekvica, kukurica, cukina, baklažán, zeler...). A bežne pijeme bežnú vodu, bežné mlieko a bežnú citronádu. Na desiatu mávame bežne bežné ovocie (jablká, hrušky, slivky, marhule, drobné ovocie). Nie je to žiadna exotika.
Nikde sa nedočítame o antikoncepcii vo vode (alebo napr. o mikroplastoch)?? Veď o rôznych formách znečistenia hovoria odborníci už roky a posledných pár rokov sa to, najmä vďaka študentským protestom, stalo jednou z najsledovanejších vecí. Stačí si otvoriť ktorékoľvek noviny.
@kvetinka75 Bohužiaľ ako je vidieť, ľudia nie sú schopní vnímať veci v kontexte. Takže napr.sa dlho tvrdilo, že špenát je super zdravý. Potom sa prišlo na to, že je v ňom veľa pesticídov. Vie sa, že pesticídy dramaticky zvyšujú riziko rozvoja rakoviny. Naďalej sa tvrdí, že špenát je zdravý. Tvrdí sa, že ten čo bude jesť špenát, má omnoho vyššiu šancu byť zdravý, oproti tomu, kto bude jesť klobásky. Ale tiež sa tvrdí, že kto bude jesť špenát vo vyššej kvalite (napr. označený bio) má vyššiu šancu ostať zdravý ako niekto, kto jedáva špenát s pesticídmi. Je to tak ťažké pochopiť?

@natalala a ty si myslíš, že deti budú chcieť jesť zdravo, keď doma si môžu dať potom čo chcú? Čipsy, vysmážané jedlá, koláče, sladkosti? To určite. Len budú nadávať na to, aká je tá strava hrozná a rodičia sa budú sťažovať