Čo je dôležité pri výbere škôlky?
Milé mamičky aj nemamičky🙂 CHcela by som Vás poprosiť, či by ste mi napísali Vaše postrehy a skúsenosti so škôlkami. Čo Vám vadi, čo Vám chýba a čo by ste naopak ocenili ak by škôlka ponúkala. Ak by ste mali umiestniť Vaše dieťatko do súkromnej škôlky, čo by závažilo najviac. Prajem krásny dník, ďakujem a teším sa na Vaše príspevky🙂
@anngee casto sa s ucitelkou zamyslame nad tym, ako to v klasickej skolke ucitelky zvladaju - ak maju dieta ktore odmieta spat, aj lezat aj cokolvek ine - teda nejakeho vzdoroviteho trucka, alebo ci ucia deti pytat si hracku od druhych deti a nielen ju vytrhnut z ruky, vela casu venujeme napriklad tomu, aby si deti vedeli pozicat hracky, vystriedat sa napriklad na motorke vonku a pod. A zatial kazde to pochopilo a naucilo sa delit.. My si uvedomujeme, ze "nase" deti v nasej skolke ziju iny skolkarsky zivot ale snad pre takych drobcov 2 rocnych je vhodnejsia takato skolka, ako supnut ich medzi 23 deti, ktore jedna ucitelka nema sancu ukontrolovat, ani keby bola neviemaka sikovna.
@geegee cítiť z tvojej reakcie lásku a odbornosť k deťom...presne o tom to je🙂...2 ročné deti patrili do najstaršej skupiny v jasličkách...tento systém vychádzal z potrieb dieťaťa, jeho rozumového a citového vývoja...na starosť mala maximálne 6 takýchto drobčekov jedna odborníčka spolu s pomocníčkou, takže sa im mohli venovať aj viac citovo, než len podľa osnov...až potom deti prešli do veľkého kolektívu v škôlkach...preto si myslím, ak už jasličky zrušili, že pre dobro 2 ročných detí je lepšie zvoliť malý kolektív, napr. detské centrum, súkromnú škôlku alebo minikolektív s mamičkou na materskej dovolenke. Ak máte, mamičky skúsenosti, skúste ich sem hodiť. Verím, že si rady prečítame. Veru aj ja.
@geegee presne to isté som si myslela aj ja...mám jednu kámošku ktorá je neskutočná učiteľka a vyjadrila sa, že ak sa mi podarí otvoriť škôlku, rada by prišla...ale začala moc vyskakovať že deti mám brať max.3 ročné a ipracovať max.do 17.00...čo sa vymyká od mojej predstavy...tak som na vážkach, ale v tomto nepoľavím...radšej budem hľadať inu učku....či?
@olivija ďakujem, že si tvoje odpovede tak odporujú...anngee odpovieš, že s 25 deťmi to fičí a vzápätí geegee napíšeš, že toľko detí potrebuje 3 učiteľky...vlastne hovoríš, že na jednu učiteľku by malo byť 8 detí...čiže vlastne potvrdzuješ môj názor, že ak mamičky vyžadujú zvýšený až individuálny prístup, musia voliť menší kolektív, kde deti umiestnia...a ako som napísala, je na nich, či zvolia detské centrum, mamičku na MD alebo súkromnú škôlku s menším počtom detí na triedach...želám ti veľa pozitívnej energie v začiatkoch, ktoré sú vždy ťažké
velkost kolektivu je podla mna dolezita aj z hladiska socialnej psychologie - je dobre vediet pri kolkych clenoch sa socialna skupina deli na mensie, kolko interakcii medzi detmi moze vzniknut, ak je v triede 23 deti a ak ich je 6, hoci je pocet deti +/- na 1 ucku rovnaky.
@olivija ked otvoris skolku, tak zistis, ze pri 2 rocnych detoch by bolo 3 ucky na 23 deti malo 🙂 My mame dnes 10 deti od 2 do 4,5 roka v skolke a to je tak akurat na 2 ucitelky.
@anngee neodporujem si...vieš , mám v hlave milion informácii, ktoré si zapisujem a vždy to mením. tak akosom napísala geegee, nerátala som ako učiteľku seba a brigádničky. ja viem, že pri 3 učiteľkách je to málo. Len sa stalo to, že som to napísala tak, ako keby mi každý videl do hlavy čo v nej mám🙂 preto to tak vyznelo....x mamičiek tu píše svoje skúsenosti a x vecí sa zmení v priebehu všekého ked budem chcieť otvoriť....nikdy som nepovedala, že nechcem viacej učiteliek...ja som za každý dobrý poradený názor a za každú pozitívnu zmenu. Preto som tu založila tému, aby sa vyjadrili tie najpovolanejšie mamičky. Chcem im výjsť maximálne v ústrety...a zasa detičky nechcem mať nasačkované v jednej triede veľké s malými. Tiež to chcem oddeliť a prispôsobim tomu všetko tak, aby boli rodičia a deti spokojné...

postískat dieťatko, najmä také maličké2-3 ročné ked sa zobudí je ozaj empatické, zo skúsenosti viem, že stačí aj sa na každé osobne usmievať a osobne sa mu prihovárať, kým sa preberie...no ale potom by ste ho nemohli dať do štátnej škôlky, kde je 23 detí!!...predstavte si, že by sa učiteľka každému venovala len 1 minútku...to by deti vstávali 23 minút! a tie prvé zobudené by čo akože robili tých 20-15 minút, kým by sa učiteľka venovala ostatným?...tam to proste nejde...tam to schopná učiteľka zvládne inak...ale niektoré deti si svoje vypýtajú, nebojme sa🙂...zlatučký bol jeden 3 ročný chlapček na začiatku školského roku u mňa v škôlke, ked sa zobudil a zorientoval sa, že čo sa deje, tak zahlásil...som sa vyspinkal, a to mi ani nikto nepovie dobré ráno?...takže asi tak