icon

Čo priniesť učiteľke pri nástupe do sķôlky?

6. jan 2023

Ahojte, v pondelok mi dieta nastupuje po prvykrat do skolky, co by ste mi poradili priniest pani ucitelke? Kvietok sa mi zda divne, ked nie je vlastne zaciatok skolskeho roka 🙂
Vdaka

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
zojkaaa
7. jan 2023

@simona20201309 staci tvoje vyjadrovanie a styl pisania a odprezentovala si sa sama, podla coho mi akoze sibe? Ze som pochvalila nase mile pani ucitelky? Alebo ze som povedala ze ucitelka ma byt poslanie aby sa deti nebali chodit do skolky? Presne to som napisala ze to nema byt povinnost ucitelky pohladit dieta ale ze to ma prirodzene robit pochvalit pohladit jedine ty sa rozculujes ze to nie je v tvojej naplni….

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
deedol
7. jan 2023

@zojkaaa tym “urevanym deckom” to zaklincovala, tiez som si spravila nazor. A to som tiez byvala ucitelka.

yanni
7. jan 2023

@simona20201309 jasne, tak si asi bola v inom DE. Ja v DE zijem 20 rokov a 5 deti mi navstevovalo (Najstarsi ma takmer 17 rokov, posledne este navstevuje skolku, ma 4 roky) rozne druhy skolok. A VSADE detom ciastocne este aj plienky vymienali, aj zadky vytierali(ju), slzicky utreli, kolienko pofukali (aj Pflaster nalepili), prezliekanie je bezne (obleje sa, zamaze, pocika, pokandi, vytrepe sa vonku do blata atd.) V pohode sa mojkaju, atd. A to ma moja najmladsia aj muza ako vychovavatela v skolke. Nik to neriesi. A ani NIKDY neriesil. A nie to este zneuzivanie. Booooze ty si kde bola.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
yanni
7. jan 2023

autorak, nic nenos. Co a za co chces nosit nikomu nieco? Skor by som, ak tot ak citis, priniesla nieco na konci roka. My sme NIKDY nic nenosili. Deti ked odchadzali posledny rok zo zariadenia, nieco vytvorili alebo vybrali nejaky kvietok (v kvetinaci). Rezane kvety neuznavam.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
deedol
7. jan 2023

@simona20201309 mne prekaza to “urevane”

paulinam99
7. jan 2023

@simona20201309
Prepáč simona20201309, ale ak si učiteľka, tak len dokazuješ svoju neodbornosť, lebo:

„Za bezpečnosť a ochranu zdravia dieťaťa zodpovedajú pedagogickí zamestnanci materskej školy od prevzatia dieťaťa až po jeho odovzdanie zákonnému zástupcovi alebo ním splnomocnenej osobe.“
... danú zodpovednosť a znej vyplývajúce povinnosti máte uvedené v školskom poriadku, ktorý sa odvíja od platnej legislatívy (neznalosť zíkonov Ťa nijako neospravedlňuje a poukazuje iba na Tvoju neodbornosť vo svojej profesii)

Takže áno, je Tvojou povinnosťou okrem iných povinností aj:
- dieťaťu utrieť sopel, ak to nezvládne samo, prípadne nemá pri sebe vreckovku,
- utrieť dieťaťu zadok po veľkej potrebe, ak to nezvládne samo hoci aj zo subjektívnych dôvodo alebo malo "nehodu",
- atď.

To, aké návyky má mať, aby bolo prijaté, je jedna vec a druhá vec sú povinnosti voči už prijatým deťom.

P.S.: Rovnako tak platí, že za splnenia všetkých objektívnej i subjektívnej stránky trestného činu prijímania úplatku sa môže tohoto trestného činu dopustiť aj učiteľ (má viac ako 18 rokov), aj keď nemá (aspoň zatiaľ) štatút verejného činiteľa

P.P.S.: Simona20201309, niekedy je mlčať zlato. 😉

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
laurikalalinka
7. jan 2023

@paulinam99 no najlepšie keď sa mamičky pretekajú v tom ktorá prinesie učiteľke ten najväčší darček od orchideí,cez darčekové koše atď...

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
7. jan 2023

@simona20201309 Simona, čítaj s porozumením ... "Za bezpečnosť a ochranu zdravia dieťaťa ..."
Právne ide o konjunkciu, čiže nielen bezpečnosť, ale bezpečnosť A ochranu zdravia.

Ale OK, chceš byť múdra, kľudne buď, len si prosím prečítaj aj § 157/2b (dieťa je chránená osoba) a tiež aj § 158.

§ 157
(1) Kto inému z nedbanlivosti spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky.
(2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania, alebo
b) na chránenej osobe.
§ 158
Kto inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

Podotýkam, že ťažká ujma je zranenie s dobou liečenia najmenej 42 dní a ublíženie na zdraví je zranenie s dobou liečenia (v praxi nad 7 dní), resp. ide o zranenie, ktoré poškodenému nie iba na krátky čas sťaží obvyklý spôsob života.

P.S.: Takže pozor na to, Ty nezodpovedáš len za to, aby Ti dieťa neušlo z dvora pod kolesá auta alebo aby Ti nespadlo z preliezky. Ty zodpovedáš aj za to, ak dieťa chytí povedzme zápal po tom, že stolica napr. dievčatku prejde aj do cikáčika a spôsobí ťažký zápal. Alebo ak necháš vonku dieťa v zime revať a neutrieš mu slzy a dostane zápal oka atď., atď.

Vždy sa totiž skúma príčinná súvislosť medzi následkom a konaním, resp. i nekonaním (zanedbanie povinnosti).

P.P.S.: Daj si povedať a nehraj múdru vo veciach, ktorým celkom zjavne nerozumieš.

alanko20
7. jan 2023

Nič som nenosila. Ani mi to nenapadlo.

simona20201309
7. jan 2023

@paulinam99 🤣🤦‍♀️ pre boha... ťažkú ujmu na zdraví... ôk
Nehrám už mudru.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
7. jan 2023

@simona20201309
§ 123 ods. 3 Tr. zákona

(3) Ťažkou ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie len vážna porucha zdravia alebo vážne ochorenie, ktorou je
a) zmrzačenie,
b) strata alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti,
c) ochromenie údu,
d) strata alebo podstatné oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva,
e) poškodenie dôležitého orgánu,
f) zohyzdenie,
g) vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu,
h) mučivé útrapy, alebo
i) porucha zdravia trvajúca dlhší čas.

P.S.: Je mnoho činností (aj v škôlke), ktorými k danej ťažkej ujme môže dôjsť. No a potom je to už len na vyšetrovaní, či ... a ak áno, do akej miery za to nesie zodpovednosť osoba, ktorá mala v danom čase POVINNOSŤ dbať na bezpečnosť A ochranu zdravia zverenej osoby (chránenej osoby = dieťa).

Prajem Ti pekný deň a rovnako tak, aby si pri svojom spôsobe výkonu povolania učiteľky nikdy nebola subjektom pri vyšetrovaní. Nešťastie totiž nechodí po horách.
Nedbanlivosť výrazne zvyšuje riziko vzniku problémov ... 😉

simona20201309
7. jan 2023

@paulinam99 toto naozaj bolo úplne, ale ze úplne od veci, od témy, od všetkého. Ale dalujem pekne.

paulinam99
7. jan 2023

@simona20201309 ... ako poviete, pani učiteľka.

daniela2202
7. jan 2023

Ručný granát

lyci
7. jan 2023

@simona20201309 co mas furt s tym nosenim deti na rukach? ved to nikto ani nespominal, ani nevyzadoval a ani neviem preco si tie deti vlacila na rukach. mna v skolke nikto nenosil, ale zadok som potrebovala utriet a zrejme vsetky deti. to nie je nic navyse. nepoznam ziadne dieta, co si vie v 3 rokoch spravne utriet zadok. ci to v tej speci skolke v nemecku nechali behat deti s okakanymi ritkami, nech sa im pozapaluju? tym chvalenim, ze si dostala za dve auta darcekov na konci roka si tuto diskusiu fakt zaklincovala 😀

joannita
7. jan 2023

@simona20201309 preboha ty si ucitelka? OMG.
tak podla tvojho vyjadrovania a agresivneho komentovania amen tma. Lutujem deti ktore mas na starosti. Akoze vazne mi ich je luto. A veru teraz este O TO VIAC si myslim ze ucitelkam nebudeme nosit nic.
Samozrejme ze je v naplni prace aby ucitelka utrela sopel a pomojkala ho ked sa napriklad udrie. Aj zadok mu utrela. Halo my niesme v zahranici.
Na rodicku nam to dokonca sama riaditelka hovorila, co vsetko robia ucitelky, co je V ICH NAPLNI PRACE.
Ja niekedy fakt zasnem co uci nase deti.

simona20201309
7. jan 2023

Nestojí mi uz ani minútu strácať z vami cas
@joannita nemaj strach, pre také ako si ty už túto prácu nerobim

joannita
7. jan 2023

@simona20201309 CHVALABOHU!!!! Lebo uz chapem z akych uciek maju deti traumu. Presne z takych ako ty!
Takych co povazuju svoje POVINNOSTI za nejaku dobru volu, nieco NAVYSE. Chuuuuda, ty musis robit navyse och boze. Nemala si aj nejaky zapisnicek, ze palkovi som 1x pofukala kolienko a 2x ritku utrela takze ocakavam prinajmensom Rafaelo bonbonieru a 3ks ruze. Karafiaty su malo. Palkova mama mi priniesla karafiaty, to je malo!!
Preboha zena

mariska1989
7. jan 2023

keďže to je v strede školského roka dala by som bonboniéru (3/4€) V živote by ma nenapadlo že to je úplatok 🙈🙈🙈 teda ani to tak neberiem .učiteľky sú v škôlke ako druha mama . Niektoré si neviete predstaviť aké to je .mala som tú česť byť v škôlke o niečo dlhšie nieje to len ich povinnosť ich práca ale snažia sa im byť kamarátom , mamou , učiteľkou pre mňa im na ten začiatok roka nerobí dať problém kvet a čokoládu / bonboniéru alebo hoc aku inú drobnosť

adkoalauri
7. jan 2023

Ja som vždy poslala učiteľkám niečo aj na začiatku a aj na konci školského roka. Bola to väčšinou čokoláda, na konci školského roka črepníkový kvet. Pestujeme pivónie, počas ich kvitnutia vždy zobrali chlapci kyticu, ale brali sme aj pre pani kuchárky. Robím to aj teraz, už navštevujú ZŠ. Myslela som, že šiestak už nebude chcieť, ale sám sa spýtal, či môže zobrať triednej učiteľke dezert...Viem, že aj učiteľky v MŠ a aj na ZŠ robia milión takých vecí, činností, ktoré nemajú v náplni práce, nemajú to zaplatené a robia to za naše deti...

simona20201309
7. jan 2023

@joannita vieš čo, si fakt sprosta...ak sa už chceš hádať. Úplne úbohé. Totálne prevrátený cely zmysel q pointa všetkého. Škoda reči. Nemáš jediný dôvod ma takto posudzovať, ale tvoj názor mam u prdele dievča zlate
Chceš sa hádať? Neskôr. Teraz nemám čas.

katkakuch1
7. jan 2023

Ahoj Mamina 😊 robím v škôlke a určite jediné čo dones je úsmev na perách a dobrú náladu. Mne osobne je smutno keď vidím, ako prídu rodičia ráno vystresovaní, lebo dieťa plače, nechce ísť. Hodia mi často čokoládu do rúk, lebo nevedia odtrhnúť dieťatko. Ja osobne čokoládu nejem a také veci ani nepotrebujem, len mi to doma stojí v skrinke. Treba prísť s úsmevom, aj keď tvoje dieťatko nebude mať ten istý názor. A hlavne to nevzdávaj, ak by dieťa plakalo. Veľa rodičov si nakoniec deti necháva ešte nejaký čas doma keď vidia, že plačú, lebo im to trhá srdce. Adaptácia trvá u niekoho dlhšie. Takže všetko dobré, nech sa darí 😊❤️

lyci
7. jan 2023

@simona20201309 ty nasa ucitelka roka, stacilo napisat, ze netreba nic nosit, ale vacsina uciteliek sa potesi, ak nieco dostanu namiesto toho, ze treba daco priniest, lebo ucitelky robia viac ako za co ich platia, lebo to mozno ani az tak navyse nie je. vidis ten rozdiel? a este tu ako ucitelka v skolke nadavas matke doslova do sprostych

mariska1989
7. jan 2023

@katkakuch1 tieto slová mi boli povedané aj mne keď po 3 dňoch kedy sa mi podarilo zmiznúť malej aby si to nevšimla prišla iná realita nechcela sa odlepiť ak som sa pohla o centimeter hneď mrnčanie a nalepenie ako opička po dohode cez správy s učiteľku mi bola povedané odtrhnutá z rúk teda musela som ju dobrovoľne na silu proti jej vôli dať do rúk učiteľke a utekať kým ona plakala trhalo to srdce mne aj malej ale ako povedala učiteľka treba vydržať . U nás sú naj učiteľky v škôlke ktoré sa venujú dcére len kvôli nim trvala mojej 2,4 ročnej dcére adaptácia 2 týždne