icon

Čo robiť, keď 3-ročné dieťa nebavia hračky?

15. okt 2025

Ahojte, má tu tiež niekto 3r dieťa, ktoré nebavia hračky? Ako vypĺňate dieťaťu čas? My stále chodíme von, snažím sa vymýšľať aktivity doma, kupujem pracovné zošity, chodíme von s rovesníkmi,ale moja malá sa nevie ani za svet chvíľku prehrať s hračkami. Popravde čakala som v tomto veku, že už ju to aspoň čiastočne chytí, ale čokoľvek dostane, baví ju to chvíľočku a potom to hodí medzi ostatné hračky. Vkuse chodí len okolo TV (môže sledovať pol hodinu ráno a poobede/vecer), leží na gauči, váľa sa po zemi... Neviem čo robiť, no nechcem robiť animátorku od rana do večera.

Strana
z2
dobromila
16. okt 2025
@anonym_autor

@senta_sofia závisí od aktivity.. niečo ju baví 2-3 minúty, niečo 10 minút, vodné omaľovánky si kedysi išla aj 20 minút. Dnes ju už nebavia….

@anonym_autor viem, že je to na nervy, ale zapájaj ju od rána do všetkého, čo robíš Ty. Upratovanie, varenie - čistenie zeleniny, krájanie, miešanie, pečenie, preberanie sosovice do polievky a pod. triedenie bielizne na pranie, nakladanie do pracky, vesanie, umývanie okien, podláh, sanity, prachu, kuchynskej linky, umývanie riadu, nakladanie do umývačky...Posielaj ju po všetko, čo potrebuješ. Skús jej nakreslit písmená, číslice, nech obťahuje a pod.

anonym_6d759e
16. okt 2025

Albi knihy máte? Moju 3r baví najviac to. Sama sa inak tiež moc nevie zahrať...úprimne neviem si predstaviť čo by som s ňou robila celé dni doma v takom veku 🤷‍♀️ som rada že v škôlke má program. Ty ju nechceš dať do škôlky?

mamatroch
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5da02e my máme všetky možné hračky, dostáva to väčšinou do daru, keďže sme veľká rodina a každý pri každej návšteve niečo donesie.. akurat že ja už neviem, ako ju zabaviť, dnes ako som vypla telku, ľahla si na koberec, potom do chodby a ležala tam ako bez duše… potom som ju vzala von a kým som dokončila obed, zase len chodila po dome, z miestnosti do miestnosti, ľahla si na gauč atď.. nulový záujem, nič ju nezaujalo, s ničím sa ani na tých 20 minút nezahrala..

@anonym_autor
1. zrusit TV uplne, nie je to antibiotikum, co potrebuje pravidelne 2x denne. Prezije, neboj sa. A Ty tiez 😉
2. mnozstvo hraciek znacne zredukovat. Cim viAc hraciek dieta ma, tym menej sa s nimi hra, ver mi. Je tym zahltena. V jeden den by som ju kamsi vyslala s manzelom / starymi rodicmi a hracky prudko pretriedila.

Nechala by som:
* nieco kreativne, napr. lego duplo / stavebnicu,
* nieco na rolove hry, napr. 2-3 babiky + nieco k nim (lekarsky kufrik, riadiky a pod.), pripadne domcek pre babiky alebo kuchynku, par plysakov max.
* zopar (2-3) spolocenskych hier alebo puzzle
* Papiere na kreslenie + 1 vymalovanku / pracovny zosit (ked dokonci, dostane druhy) + farbicky / voskovky
* Knihy ulozene tak, aby na ne dociahla

- zvysok by siel do krabice a do pivnice / na poval, prip. ZOPAR hraciek ku starym rodicom.
- kazdy den by som si nasla cas si ku nej sadnut a zahrat sa s nou, ci uz hru, s babikami, lego... Kludne i 2x denne po polhodine. K tomu pobyt vonku a tolko animatorcenia je dost. Nechala by som jej aj priestor nudit sa, v takomto cistom prostredi bez zahltenia vecami by sa nudila chvilu a potom si nieco vymyslela a hrala sa. Alebo by Ti mozno chcela asistovat pri vareni, vesani pradla... I to je ok. Ale potrebuje sa i sama vediet zabavit a toto je cesta.

anonym_bc62a4
16. okt 2025

Mila autorka sama si v úvodnom príspevku písala, že moze pozerať polhodinu ráno a poobede /večer tiez...to mi vychádza ze sedi na hodinu denne. Vychádzala som z tvojho príspevku. A ako som uz spomínala, a aj iné, zapájaj ju do všetkých tvojich činností. Ráno vstaneš a uz potrebuješ mat hodinu len pre seba? Chod na ihrisko, alebo ani tam sa nevie ani chvíľu zabaviť sama poprípade sa inými deťmi?
Ale tebe sú asi všetky rady zbytočné. Podľa tvojich odpovedí.

ankare
16. okt 2025

@anonym_autor magnetické stavebnice si skusala?

autor
16. okt 2025
@anonym_6d759e

Albi knihy máte? Moju 3r baví najviac to. Sama sa inak tiež moc nevie zahrať...úprimne neviem si predstaviť čo by som s ňou robila celé dni doma v takom veku 🤷‍♀️ som rada že v škôlke má program. Ty ju nechceš dať do škôlky?

@anonym_6d759e ide v decembri.. museli sme riešiť súkromnú, keďže v štátnej sa jej neušlo miesto

autor
16. okt 2025
@anonym_bc62a4

Mila autorka sama si v úvodnom príspevku písala, že moze pozerať polhodinu ráno a poobede /večer tiez...to mi vychádza ze sedi na hodinu denne. Vychádzala som z tvojho príspevku. A ako som uz spomínala, a aj iné, zapájaj ju do všetkých tvojich činností. Ráno vstaneš a uz potrebuješ mat hodinu len pre seba? Chod na ihrisko, alebo ani tam sa nevie ani chvíľu zabaviť sama poprípade sa inými deťmi?
Ale tebe sú asi všetky rady zbytočné. Podľa tvojich odpovedí.

@anonym_bc62a4 boze ty si múdra… už len to, že napíšeš, že pracovné zošity nie sú vhodne pre 3r dieťa mi je jasne, že ani nerozumieš, o čom píšeš.. akú hodinu ráno? Píšem o pol hodine. Tak prepáč, že sa chcem normálne umyť, zmyť vlasy, pripadne si dat rýchlu sprchu, učesat sa a dat si raňajky. To je také strašné? Keby som zase písala, že dieťa mi sekunduje ešte aj pri sprche, tak mi nakladáš, že sa bez nej neviem pohnúť. To, že ma dovolené 2x30min televízor, neznamená, že to dodržiavame každý deň. Veď každý deň je iný, každý víkend máme iný program. nikde nepíšem, že je to program pre každý boží deň 🙈 predstáv si, raz do týždňa ideme na celý deň mimo dom, práve preto, aby dieťa získalo nové impulzy

anonym_464c67
16. okt 2025

Nuž, dosrala si to ty a keď ti to niekto naznačí, tak sa osopíš a tvrdíš, že to tak nie je ... tak chceš radu či nie? :D radšej zmaž debatu, škoda energie na obidvoch stranách.

autor
16. okt 2025
@anonym_464c67

Nuž, dosrala si to ty a keď ti to niekto naznačí, tak sa osopíš a tvrdíš, že to tak nie je ... tak chceš radu či nie? :D radšej zmaž debatu, škoda energie na obidvoch stranách.

@anonym_464c67 a čím som to dosrala?

adela2011
19. okt 2025

@anonym_autor
@anonym_autor tak ja ti to poviem takto.
Mám 14 ročnú dcéru a nikdy sa nevedela hrať s hračkami.myslim že mala tak 8 rokov keď som si konečne vydýchla a videla som ju hrať sa s legom.
Potom mám 12 ročného syna ten sa hral hneď ako sa len dalo.
V roku si posúval autíčko.proste sa prehral doma.
Adelka len vonku. z ihriska na ihrisko.mesto sme prešli aj dvakrát . Miškovi som zobrala autíčko a ten sa prehral.ale niekedy som ho nechávala doma s babkou.lebo Adela len lietala furt nejaké iné podnety potrebovala.
A on chcel ostať na mieste dlhšie a ju to nebavilo.
To bolo veľmi zaujímavé obdobie.skoro som sa obesila 😁😁.
Ty máš iba jedno dieťa.tak sa jej prisposob.
Proste ju nebavia hračky.vobec to nerieš.
Mám kamošku a tá má dvojročného syna teraz.a ten sa vôbec nehrá s hračkami.vylieva jej kyble s vodou.otvara chladničku a vyberá veci.panvice vyberá.vsetko rozhadzuje.
Ale keď sedí kamoška že za stolom...
A povie,,Luky dones mi prosím jogurt,, presne vie čo má spraviť.Aj lyžičku jej poda.
Chce robiť také dospelé veci.mozno aj tvoja malá chce robiť veci a tebou.on snou chodí vynášať smeti.vzdy mu niečo dá do ruky.aby sa citil že aj on niečo vyhadzuje.
Sú také deti čo proste na hračky dlabu z vysoka😁😁😁

kikuska_wedge
19. okt 2025

@anonym_autor moja mala sa tiez a hrackami nehra. Ma rada pracovne zosity, nalepky, kreslenie, knizky. S asistenciou sa rada hra s legom duplom, stavia si puzzle, vkladacky atd. Ale teda najradsej sa zapaja do domacich prac. Rada vari, pomaha nakladat pracku, vyklada pribor s umyvacky a pod. Hracky jej obmienam. Ma k dispozicii jednu krabicu a ked sa jej to zunuje, dam jej inu. Podla mna je to vekom a este len pridu do veku, kedy sa pohraju s barbie a pod.

chellina
19. okt 2025

veľmi jednoduché riešenie : vypnúť TV, trojročné dieťa aj tak nemá čo sedieť pri obrazovke a vytriediť hračky nechať na polici 5 vecí k otvorenej hre , ostatné úplne (podčiarkujem úplne) schovať a počkať zo dva týždne na zmenu. Moje deti som aj tak nenútila v takom veku "sedieť a hrať sa" robili sme všetko spolu, varili, polievali kvety, krájali, strúhali, piekli, plnili pračku...vždy sa pri mne premotali. 3 ročné deti sa ani v škôlke nehrajú spolu, hrajú sa pri sebe ale nedokážu v tomto veku utvárať nejaké premyslené kolektívne hry...celkom fajn knižka je motivačné aktivity lenivej mamy. Vaše dieťa je zahltené a presýtené hračkami ani sa jej nedivím, že ju nič nebaví.

slovakboy
20. okt 2025
@mamatroch

@anonym_autor
1. zrusit TV uplne, nie je to antibiotikum, co potrebuje pravidelne 2x denne. Prezije, neboj sa. A Ty tiez 😉
2. mnozstvo hraciek znacne zredukovat. Cim viAc hraciek dieta ma, tym menej sa s nimi hra, ver mi. Je tym zahltena. V jeden den by som ju kamsi vyslala s manzelom / starymi rodicmi a hracky prudko pretriedila.

Nechala by som:
* nieco kreativne, napr. lego duplo / stavebnicu,
* nieco na rolove hry, napr. 2-3 babiky + nieco k nim (lekarsky kufrik, riadiky a pod.), pripadne domcek pre babiky alebo kuchynku, par plysakov max.
* zopar (2-3) spolocenskych hier alebo puzzle
* Papiere na kreslenie + 1 vymalovanku / pracovny zosit (ked dokonci, dostane druhy) + farbicky / voskovky
* Knihy ulozene tak, aby na ne dociahla

- zvysok by siel do krabice a do pivnice / na poval, prip. ZOPAR hraciek ku starym rodicom.
- kazdy den by som si nasla cas si ku nej sadnut a zahrat sa s nou, ci uz hru, s babikami, lego... Kludne i 2x denne po polhodine. K tomu pobyt vonku a tolko animatorcenia je dost. Nechala by som jej aj priestor nudit sa, v takomto cistom prostredi bez zahltenia vecami by sa nudila chvilu a potom si nieco vymyslela a hrala sa. Alebo by Ti mozno chcela asistovat pri vareni, vesani pradla... I to je ok. Ale potrebuje sa i sama vediet zabavit a toto je cesta.

@mamatroch súhlasím. Ešte by som dodal, že aj len ležať a pozerať a nič nerobiť by malo byť povolené. Nechaj ju autorka občas len tak sa nudiť a snívať. Možno si všimla, že ťa to irituje a robí to potom naschvál. Má vtedy pozornosť.

anonym_a1e84e
20. okt 2025

@anonym_autor 🤦‍♀️. Jej pustíš v tak nízkom veku TV, prestimuluješ jej mozog, naučíš ho na rýchle vnemy a uspokojenie adopaminom a potomto všetkom naozaj čakáš, že sa ti ešte bude hrať niekedy s hračkami? Sa mi snáď sníva toto? Vyraď TV na mesiac úplne a skúste ešte napraviť čo sa dá.

zuzka6192
20. okt 2025

Prajem ti veľa šťastia s dcerkou.ja mam 5 deti a môžem ti povedať ze je to úplne normálne a vobec to nemusíš riešiť.je proste taka.a určite sa neriad podľa toho,čo vidíš a počuješ od ostatných mamičke.nikto nefoti deti,keď sa nudia,zlostia alebo plaču.idtlicke fotky vôbec neodrazaju realitu.aj tie deti na fotkách sa nehrajú pekne s hračkami celý deň.suhlasim s tým,aby si zrušila tv,alebo možno obmedzila na pol hodinu denne.q je dobre,keď sa deti nudia.tazke je pre nás dospelých to prijať,lebo chceme aby stále robilo niečo konštruktívne,konkrétne.ty sá jejvenujes dost,takže kvôli tomu určite výčitky nemusíš mat.tak sa upokoj.je to úplne normálne a nie si v tom sama😀

zuzka6192
20. okt 2025

A áno,zakázala by som príbuzným nosiť hračky.s rešpektom,slušne.ved vás dom nie je odkladisko hraciek.nech donesú niečo spotrebné,kriedy,prác.zosity,bublinu,penu do kúpeľa...ja sa snažím o tom presvedčiť mamu ale zatiaľ neuspesne😀
Podľa mňa je to prehnane,aby ste mali pre 1 dieťa hračky v toľkých izbách.my mame síce v troch izbách hračky tiež,ale mame 5 deti a inak to už nejde.snazim sa tie hračky co najviac schovávať,ale nie vždy sa to dá.

ivec16
20. okt 2025

podla mna robis vsetko dobre, vobec sa tu nenechaj zneistit od niekho kto nerozumie co si napisala a na co sa pytas…. moje deti sa nastastie vedia hrat, a je to super, ze chlapci sa s jednym autockom prehraju aj 2 hodiny v kuse… dievcatko zase s babikami alebo v kuchynke… ale mame v rodine aj deti ktore to jednoducho nerobia/nerobili… nebavilo ich to… skor behali po vonku, bolo treba sa hrat s nimi… je to urcite narocnejsie… ale deti rastu, mozno casom najde aktivitu pri ktorej stravi viac casu… inak len tak ako robis… prechadzky navstevy… lepsie nevymyslis… chvilu nechat tak, nieco ponuknut, chvilu sa venovat… ved to inak ani nejde… aj tv uplne chapem… drzim palce… podla mna robis vsetko dobre tak ako sa len da

anonym_e08ffd
20. okt 2025

@anonym_autor Je to prvé dieťa? Možno sa len nevie hrať. Údajne ja som to tiež nevedela, rodičia mi to ukázali, potom už mi to šlo. A všimla som si to aj na svojich deťoch. Sú traja a odkukávajú hru jeden od druhého.

merrysa
20. okt 2025

@anonym_autor moj bude mať 5 rokov a až teraz sa začína viac hrať s hračkami, ale oveľa viac sa mu páčia reálne činnosti doma - zapnúť práčku, vyložiť mycku, pomáhať pri varení, vysávať atd. Som sa bála že je jediný na svete 😀

Strana
z2