icon

Dali ste staršie dieťa do škôlky po narodení bábätka?

4. dec 2025

Ahojte. V lete ma starsi syn 3 roky, v marci mam termin porodu. Bola som rozhodnuta, ze nedam starsieho do skolky od septembra, ak tak az potom od januara. Chcela som aby sme si na seba zvykli, a nejak sa spolu naucili fungovat. Rovnako aj skrz skolkarske choroby. Zazivam ale strasny tlak od rodiny, ze by som ho do skolky mala dat riadne od septembra, ze mu to pomoze, ze ho nemozem takto odstrkovat od kolektivu a uskodi mu to…. Davali ste v tejto situacii dieta do skolky?

anonym_bf6d08
4. dec 2025

@anonym_autor ak mas termin v marci tak je podla mna uplne ok dat dieta do škôlky v septembri nevidim v tom problem 🙂 asi by som premýšľala tak ako ty ak by sa mi bábo narodilo v lete, ale takto budete mat polroka na zvyknutie si. Kamoška to tak mala presne ako ty a bola rada ze jej staršia dcérka išla do kolektívu v septembri - hovorili o tom uz celkom skoro a tak sa aj tesila aj jej to pomohlo kedze si nasla kamarátov a videla ze aj ine deti maju surodencov atd, jasne zmena to bola ale to bude vzdy.. aj kamoske to pomohlo sa sústrediť potom viac na mladšieho a celkovo si tak viac vydýchla. Pozri stale mozes prihlásiť dieta a rozhodnut sa neskor.. mozno budes rada ze pojde cim skor.. ja napr čakám bábo uz teraz v januari ale nas starsi bude mat len necelé 2 roky (tiez marcovy) čiže ja túto moznost ako ty nemam, ale keby mam tak ho do škôlky dam 🙂)
Ale ze by mu to zase malo vyslovene uškodiť ako ti hovoria si zase nemyslim..

anonym_60076a
4. dec 2025

@anonym_autor porodila som v novembri, druhé dieťa a vo februári - teda o 3 mesiace neskôr nastúpil prvý syn do škôlky. Bola to veľká pomoc. Ale nenechaj sa rodinou dotlačiť do ničoho, čo je proti tvojmu presvedčeniu.

anonym_d078b8
4. dec 2025

Starší v škôlke normálne nastúpil a mali sme doma 5 týždňové bábätko, ja som ani nerozmýšľala, že by som ho nedala
Urobila by som tak znova

behulka
4. dec 2025

@anonym_autor nie nedala, ani druhé ani tretie dieťa. Pediatrička bola toho názoru, že starší by popri novorodeniatku mali byť doma, ak sa dá. (Pri školákoch je to už iná situácia). Nám vyhovovala tá domáca pohoda, len náš svet prvé týždne, na zoznámenie sa.

anonym_5a0a38
4. dec 2025

@anonym_autor nie nedala by som ak mas moznost ho dat az od januara. Aj tak bude po nastupe do skolky nonstop chory. A babo od neho vsetko chyti. Ja som mala tiez taku situaciu a lepsie sa mi riesili choroby s uz rocnym dietatom ako 3 mesacnym babom. A hlavne rodina pri tebe nebude ked ti budu dve deti v noci teplotovat, budes na to sama takze sa aj rozhodni sama za seba. Muz chodi do prace takze aj tak si to odskace najviac mama aj ked sa muz akokolvek zapaja do starostlivosti ten cas ze ma urcity uvazok v praci proste nepusti.
A ja som si inak aj uzivala vidiet ich este takych malickych kazdy den spolu a nemenila by som.

anonym_f5f13b
4. dec 2025

@anonym_autor ja som dala do škôlky, a ten kolotoc chorôb a viróz nemal konca. Tak po troch mesiacoch som to zabalila a obe boli doma. Áno, bolo to o drzku, ale boli relatívne zdravé. Ale už zabudnuté, dnes už majú 15 a 12....

anonym_6b9847
4. dec 2025

Nie, nedavala som hned do skolky. Starsi bol doma 4 mesiace. Potom 2 mesiace chodil, ale z toho sme 2x ochoreli komplet cela rodina, tak sme mu dali zas pauzu.

andrejka1974
4. dec 2025

@anonym_autor ja som porodila syna v marci a v septembri išiel syn normálne do škôlky a starší syn do školy a najmenší nechytil od nich nič

hortenziaj
4. dec 2025

Ja by som nedala, ale až o rok neskôr. Trojročné nepotrebujú byť ešte v kolektíve a myslím ze im to veľa dá ,ak budú spolu. A sama.budes vidieť,že to dieťatko také malé , nebude chápať prečo si ho tam nechala zrazu keď si aj tak doma a mohlo by byť s tebou. A aj tak budeš mať väčšiu pohodu ,ak sa nebudeš musieť ráno niekde trepať a vstávať a chystať dve deti a potom zas po syna do škôlky.

maryetta
4. dec 2025

Ked sa narodila dcera mal syn akurat 3. Dala som ho rok neskor. On ale absolutne nebol pripraveny na skolku. Isiel teda ako 4-rocny a uz od septembra to bolo 2tyzdne doma 2tyzdne v skolke. Samozrejme vsetku chorobu nosil. A tocili si to medzi sebou.
Potom uz jeked som cakala tretie isla dcera uz kladicky do skolky ako 3-rocna. To sa mi zdalo celkom ok. I ked jasne i tie chorobky boli.
Nooo ked isiel on do skolky a mala som doma babatko. Uz ako 7-tyzdnova bola chora. 5-mesacna mala kiahne. Proste ide to s nou doslova od narodenia. Ale uz som si potom povedala ze tam uz toho zabranit neviem. Lebo ked nedonesie nieco skolkar tak skolaci. Alebo muz z prace.
Kazdopadne bud by som nedala vobec-az o rok alebo rovno od septembra.

ivanakal
4. dec 2025

Dala som, ale bohuzial ho nezobrali. Urobila by som tak znova.

svetlonos
4. dec 2025

@anonym_autor
rodinu posli do prdele a pekne nahlas! Ja som dala z jedineho divodu - nemame tu rodinu ani nikoho. Kamosky maju tiez male deti. Takze nam realne nema kto pomoct. A to nehovorim o pravidelbom strazeni ale napriklad vybavit lekarov, urady atd. Nas sa narodil v lete a prvy mal 3 roky v maji. Bola by som pomoc vekmi uvitala, druhe babo malo reflux, nonstop kojenie, nestihala som sa venovat starsiemu. Ale ked sa to kojenie a reflux unormalnili, bolo fajn. Ake uz prisli prave tie hnusne kqskw id novembra v juse az do marca. Bola som na nervy a vystaveba z toho! A teda kojit babo s upchatym nosom, ziadna slava. Bolo by super, keby ti vedel niekto pomoct prve 3 mesiace s tym starsim. Potom uz bude fajn. Ten trojrocny uz vela pochopi a budu mat spilu pekne puto. Ja to aj celkom lutujem, ze som ho do skolky dala.
A take blbosti ako potrebuje 3 rocne dieta kolektiv, to ani neries! To ako ked teba odvedie muz do kolektivu itckarov denne na 8 hodin a tvar sa ako si tam rada!

anonym_d4ec96
4. dec 2025

@anonym_autor nas syn sa narodil pocas druhej vlny covidu, v 2021 v maji. Starsia mala v septembri 3 a nedala som ju do skolky. Az od februara isla a teda ochorela hned po 1tyzdni, viacej bola doma ako v skolke a samozrejme maly schytal vsetko. Bola som rada ze uz bol kusok vacsi a nemusela som toto riesit s malym babatkom

anonym_53e4a1
4. dec 2025

samozrejme...dieta si najde kamosov ,nauci sa kopu novych veci,buduje si zazitky ... neukratila by som ju o to

anonym_21b46e
4. dec 2025

@anonym_autor jasné, že má rodina pravdu. Ty sa budeš musieť venovať bábätku, všetko prispôsobiť režimu bábätku a starší sa bude nudiť. Bude sa cítiť odstrceny a ty nebudeš stíhať sa venovať jednému aj druhému. Trojročné dieťa potrebuje veľa aktivít, podnetov, kolektív detí, kde sa môže hrať, rozvíjať svoje sociálne zručnosti. To mu mama, ktorá na neho nemá čas a malé bábätko nikdy nedokážu dať. Len si predstav, že budeš 3x za deň uspavat bábätko, dojčiť. Čo bude zatiaľ starší robiť? Pustis mu telku? Alebo bude čakať s hračkou za dverami a v tichu žiarliť, že mama nemá čas, lebo sa v izbe mazna s bábätkom? A to budeš mať za deň xy situácii, kedy budeš uprednostňovať bábätko a starší bude stále odstrceny. Ja si myslím, že po pôrode a spoločných chvíľach s oboma veľmi rada dáš staršieho so škôlky.
A choroby? Moje dieťa je do roka choré tak 2x. Nie je to vždy pravidlo, že dieťa v škôlke chytí všetky choroby. Ak by tvoje chytalo,, jednoducho ho do školy nedáš a necháš si ho doma
Ale celkovo neprihlásit 3,5 ročne dieťa do školy nie je úplne vhodné.

mauduska
4. dec 2025

Urob tak, ako chceš ty. Moja mama mňa a moju sestru (sme od seba rok) dala do škôlky, keď sa nám narodil ďalší súrodenec, lebo ju do toho dotlačila rodina. Do dnešného dňa to ľutuje a ja na to obdobie života spomínam hrozne - a to som mala len nejako 3-3,5 roka, max 4. Ak je tvoje dieťa šťastné doma, budete sa mať dobre, prečo ho dávať preč? Za ten polrok od marca si aj tak nájdete systém, aj bábo už bude väčšie, použiteľné na hranie.. ak budeš chcieť, dáš do škôlky, keď nie, necháš doma. Máš plno času na rozmyslenie.. a hlavne, ty si mama. Nech si rodina vraví či chce, ty poznáš svoje deti 🙂

anonym_2de737
4. dec 2025

@anonym_autor rodinu by som stopla, že do toho nemá čo kecať a dieťa nechala ešte doma, minimum trojročných potrebuje kolektív, neujde mu absolútne nič

mane01
4. dec 2025

@anonym_autor ja som syna dala (mladšie síce nebolo čerstvé babo), ale ja som zasa zažívala tlak od rodiny práve preto, lebo som ho dala. Lebo že na čo, keď som aj tak doma. Urob si po svojom a rodina nech sa stará o seba.

barka1
5. dec 2025

Na zzivanie budete mat pol roka, to je dost. Už to nebude novorodenec. Dala by som. A sama som aj dala pri prvej možnej príležitosti, hned ako mala staršia 3r. Ale mala som rozdiel len 1r5m medzi detmi a bola som s nimi obomi doma rok a pol.
Dávat dieta do MŠ uprostred sk.roka sa mi nezdá ako dobrý nápad. Nehovoriac o tom, či vobec taku možnost budeš mat. Budeš potom zvládat s dvomi detmi 1,5 roka doma? Zabezpecis staršiemu dost sociálnych kontaktov? To su otázky, ktoré by som riesila.

anonym_6c6fc6
5. dec 2025

Nechala som maleho najstarsieho doma,az v septembri mal 5r ked nastupil a to chodil len pol roka,potom sme sa stahovali a v dedine nastupil rovno do predskolsej,ale uz aj s mladsim bratom,s 3tim som bola doma.No lutujem,ze som 2heho dala tak skoro,tiez mohol zostat doma.Ale chcela som,aby boli obaja v skolke,ze si lepsie ten mladsi zvykne.Potom nastupil aj 3ti s 2hym,tiez v 3r.A 4ta bola tiez rok s 3tim v skolke,takze vzdy boli 2ja.Teraz mi nastupuje najmensi a ten sa tesi,ked mu povieme,ze nie doma bude,tak vzdy povie nie,nie.

patta89
Autor odpoveď zmazal
anonym_c5f4ca
5. dec 2025

Dala by som, to už bude pol ročné bábätko a nie novorodenec. Ale nikto ťa nenúti, ak to cítiš tak, že má byť ešte s tebou doma tak urob po svojom a na názory iných kašli. Alebo to vyriešiť kompromisom a pôjde na pol dňa?

patta89
5. dec 2025

Mne zacal syncek chodit do skolky v septembri a v oktobri sa mu narodila sestricka. Nelutujem, bolo to spravne rozhodnutie 🙂

dory11
5. dec 2025

@anonym_autor nie nedala by som príde mi to veľa zmien za tak krátky čas nový surodenec a škôlka .proste.
1 .aby staršie nezačalo žiarliť a nemalo pocit že stého ho vymenili za bábo.
2.kvoli chorobám skolke by som nedala sú to masaker moja už do škôlky chodí druhý rok a aj tak je často chorá.
3.aj kvôli bábätku aby stého ráno nemuseli budiť keď pôjdete zo strašim do škôlky.
4.ostanete spolu doma všetci si zvyknete a užijete si ten čas .

Kamoška tiež nedala staršiemu do škôlky
Dievčatko mali v novembri 2024 malo 3 roky ale v máji 2024 sa jej narodil brat tak mamička rozhodnutá počkať aj keď okolie tlačilo že mám dať dieťa do škôlky nedala a úprimne bola šťastná a doma si to užili.
Teraz dievčatko nastúpilo do škôlky v septembri 2025 v novembri malo 4 roky a jej brat v máji rok.
Aj tak kamoška stále nadáva že obaja sú kvôli škôlke chorý a že to ešte aj ona dostane .také super balice jej nosí že chlapec aj dievčatko už mali streptokoka obaja už mali antibiotika ..
A to mám dievčatko škôlke len do 12 že si nevie predstaviť že by tam spala že to by vtej škôlke vyzdrala ešte menej a ešte horšie chorobi doniesla domov .

dory11
5. dec 2025
@dory11

@anonym_autor nie nedala by som príde mi to veľa zmien za tak krátky čas nový surodenec a škôlka .proste.
1 .aby staršie nezačalo žiarliť a nemalo pocit že stého ho vymenili za bábo.
2.kvoli chorobám skolke by som nedala sú to masaker moja už do škôlky chodí druhý rok a aj tak je často chorá.
3.aj kvôli bábätku aby stého ráno nemuseli budiť keď pôjdete zo strašim do škôlky.
4.ostanete spolu doma všetci si zvyknete a užijete si ten čas .

Kamoška tiež nedala staršiemu do škôlky
Dievčatko mali v novembri 2024 malo 3 roky ale v máji 2024 sa jej narodil brat tak mamička rozhodnutá počkať aj keď okolie tlačilo že mám dať dieťa do škôlky nedala a úprimne bola šťastná a doma si to užili.
Teraz dievčatko nastúpilo do škôlky v septembri 2025 v novembri malo 4 roky a jej brat v máji rok.
Aj tak kamoška stále nadáva že obaja sú kvôli škôlke chorý a že to ešte aj ona dostane .také super balice jej nosí že chlapec aj dievčatko už mali streptokoka obaja už mali antibiotika ..
A to mám dievčatko škôlke len do 12 že si nevie predstaviť že by tam spala že to by vtej škôlke vyzdrala ešte menej a ešte horšie chorobi doniesla domov .

@dory11 a píšeš že 3 mám v lete .
Moja malá tri v marci so škôlky išla v septembri.
A bratranec má tiež marcového 3 roky v marci a v júni sa im na rodilo dievčatko tiež nešiel starší do škôlky tento rok a je im doma spolu super

myrra81
6. dec 2025

@anonym_autor medzi mojimi su tiez 3 roky, teda starsi bol somnou doma a isiel do skolky az ako 4 rocny a absolutne o nic neprisiel 😉

anonym_351f78
6. dec 2025

@anonym_autor ja som mala termín jún 2025 a od apríla som začala adaptáciu so staršou v skolke a to mala len 2r3m..zvažovala som 2-3 mesiace pred alebo po narodení (cize apríl alebo september) ale napokon som si vybrala apríl práve kvôli tomu, že sa išlo do leta a teda nech si zvyka v case nižšej chorobnosti..najlepšie rozhodnutie, ja si neviem predstaviť mat ich obe doma, moja starsia je živel a keď som aj len hodinu s nimi sama, tak nemozem ani na sekundu odísť lebo sa bojim, že by starsia spadla na mladšiu alebo niečo podobne..a aj keď už 2x bola teraz cez zimu starsia chora a aj my s manzelom, tak asi vďaka kojeniu to mladsia nedostala..starsia si užíva skolku..v tomto ale veľmi záleží aké máš dieťa a aj aké budeš mat to druhe..ak doteraz nebývalo moc chore môže to zvládnuť aj v skolke, ak je zvyknuté na kolektív z krúžkov, tak by mu mohlo byt dlho doma len tak s babatkom..ja som so staršou chodila na rôzne krúžky a ja som vedela, že pri bábätku sa nebudem mat čas toľko jej venovať a v skolke majú tanecnu, aj jogu a stále niečo vyrábajú, takze je tam spokojna..ale musíš robit podľa seba a čo citit, že tvoje deti potrebuju

siera_springs
Včera o 22:52

Nie, nedala by som do skolky, naco. Zariad sa podla seba. Ja som starsiu dala az v 4r ked druha mala 2 rocky akurat.