Dcéra nechce chodiť do škôlky
Ahojte,.. chcela by som pocut nazor na moju situaciu, pripadne nejaku radu…Pred dvoma tyzdnami som porodila, a v rovnaky tyzden nez som bola v porodnici zacala dcerka chodit do skolky - napriek tomu ze som nastojila natom ze nechcem davat dcerku do skolky v case ked prvy krat po troch rokoch nebudem doma + ma dcerka noveho surodenca… ale manzel sa tvaril ze vsetko fasa, ved dcerka sa tesi nemam prehanat a prenasat na nu svoje pochybnosti atd.. kedze som mala ine starosti - a to prichadzajuci porod, nechcelo sa mi proste sa dohadovat o skolke. V nedelu som teda odisla rodit a dcerka nastupila v pondelok do skolky… v skolke ani nezaplakala a vsetko vyzeralo ze tam bude chodit fakt rada, tak som si pomyslela ze fakt zbytocne som stresovala… lenze v stredu ochorela a stvrtok piatok uz bola doma… ja som sa vratila z porodnice v piatok, a okrem toho ze dcerka neskutocne neposluchala a ziarlila na surodenca, zacala totalne vzdorovat ze do skolky nejde a proste si postavila hlavu… Ja osobne nie som nejaky extra pro skolkarsky typ a vobec by mi nevadilo ak by ostala doma… ale neviem ci sa mam pokusat davat ju tam, ci si zvykne alebo ju mam odhlasit? proste neviem ci ten truc je len bezny truc ako ma vacsina deti po par dnoch v skolke, alebo tam nechce ist koli tomu ze som uz doma a chce byt so mnou a so sestrickou…lebo proste ziarli, … viem ze toto nacasovanie ako sme ju tam dali je totalne tragicke… a urcite to prispelo tomu ze tak uz chodit nechce, ale na druhu stranu sa jej tam pacilo tak neviem… teraz ked spomenieme skolku tak doslova vrieska ze tam nejde, a neviem ako ju tam vobec manzel chce rano dostat… 🤦🏼♀️ a ak by som ju aj chcela odhlasit, tak ako to funguje? Dakujem kazdemu kto to docital az sem 🙂
@simca06022011 ved ano preto som najprv nechcela ju tam dat, ale na druhu stranu som to brala ze aspon tam nie je sama, je tam niekto koho pozna.. a moja svokra k nim asi velmi nechodi…predsalen deti sa hraju v triede a ona tam nema co robit to nie je jej napln, ma ine na starosti..
Opisala si moju situaciu spred troch rokov 😀 termin porodu som mala oktober a cely oktober a november bola dcerka zo skolky odhlasena. Nastupila sice uz v septembri, chodila do skolky rada, ale vydrzala tam dva tyzdne, potom uz ochorela a nenastupila do skolky. Az v decembri. Ale to sme sli z choroby do choroby. A vsetko to schytavala mladsia. Vsetky sople kasle, teoloty. Okrem toho je to obrovska zmena pre dieta, surodenec. Ja som odovodnila v skolke to prerusenie dochadzky v okt a nov tym, ze dcerka bude mat sestricku, tak chcem, aby sa adaptovala, zvykla si na nu. Ved sa podstatne meni rezim rodiny. A ano, dcerka nastupila v decembri, trkotala som sa auto m do mesta do skolky aj s babatkom, ale aspon som mala vychadzku a kedze mi mladsia nespala inde ako v kociku, bolo to male plus pre mna. Zas zabit sa s detmi doma, lebo babatko a trucung dcerky v skolke, mi nepride spravne. Nechaj dcerke adaptovat sa na surodenca mesiac, dva, tri a sup do skolky. Porozpravajte sa ale, preco ju nechavas doma, ze chces aby ti pomahala s babatkom napr... nie ze ju nechavas doma preto, lebo v skolke place aanepaci sa jej tam. Potom ti bude revat aj o par mesiacov, ze chce byt doma 😀
@simca06022011 no snazim sa rozpravat s nou, vzdy povie ze nechce spat a ked poviem ze tak sa pohras a pridem pred obedom tak tiez nie, ze nechce ist do skolky
aha, tak už mi je to jasné. Svokra tam pracuje. Nahoď metódu obohranej platne, dcéra pôjde do škôlky vtedy, keď ty uznáš za vhodné, nebudeš ju odkladať do škôlky, keď si ty doma. Bodka, pri 28 repríze týchto slov by mali pochopiť, že rozhoduješ ty, lebo ty si s deťmi doma
Autorka, staršia doma uvidí, že sa venuješ bábätku možno trošku viac ako jej lebo je to prirodzené a bude žiarliť tak či tak. Práveže medzi deťmi by prišla na iné myšlienky a mala by tam rovesníkov a vyplnený čas. Poldennú dochádzku nechce škôlka preto, lebo to neprospieva adaptácii a keď to vidía aj iné deti, potom vymýšľajú.
@mimi16 naopak, poldenný pobyt je prínosom pre adaptáciu, čosi málo o tom viem
@elizabet173 betty mimi to asi myslela tak, ze aj ine deti, co su tam na cely den, by potom mohli zase plakať, ze aj oni by chceli ísť na obed domov.
@mimi16
Ako ja viem, je to polemika asi v štýle co bolo skôr ci sliepka alebo vajce. Ano, treba k tomu pristupovať individuálne. Ale niekedy, keď matka musi do prace, proste dieta tam musi ostat cely deň a bodka. Skor potom, po adaptacnom obdobi, ked to dieta proste nezvlada a matka je doma na MD s ďalším dietatom, by som jej povedala nech to skusia opäť o rok. Tam nema zmysel aby tam dieta robilo scény cely rok a fakt narušilo den ostatným detičkam. Osobne, pol denne pobyty by som im nedovolila, lebo tu fakt zaberajú tieto deti miesta matkám, ktoré do prace musia a potom sú bez roboty. U nás to tak zial je, lebo učiteľky su rady, ze proste maju potom menej deti v triede.
@lienka.7 bežne v škôlkach niektoré deti chodia pravidelne, iné nepravidelne na obed domov, prečo by ostatné mali plakať? Brávala som na obed dcérky mojej susedky, nikdy som nepočula, že by tam niekto plakal. To je len výhovorka učiteliek
Boze moj, chudatko. Najhorsia situacia pre dieta. Maminae ma v brusku dalsie dietatko, nieco nove sa stane, a aj ked o tom hovorite, pokial to to dieta neuvidi, nevie si to predstavit. A potom taky sok, ze ty porodis nove babatko, a ona musi do skolky, a uz nie je s tebou, a rovno v case nastupu. Odhlaste ju zo skolky, a zite spolu, prezivajte spolu cele dni, ved ona tuzi byt iba pri tebe a novej situacii nerozumie. Ja som porodila v maji, ale starsiu, vtedy skoro 3 rocnu son do skolky nedala, chcela som byt s nimi, uzit si ten cas, nenahanat sa kazde rano, chcela som, aby mali deti spolu vztah, aby si boli blizki,a nie,aby ich rozdeloval cas, a hlavne nestastie v hlavke starsej, ktorej teraz ten maly uzlik pride ako pricina jej nestastia
@mimi16 opat tieto skostnatene nazory, pretoze tvoje deti isli do zariadeni skor ako 3 rocne. Precitala si si poriadne temu? S porozumenim? Vies, to male dieta nema myslienkove pochodu dospelej osoby🤦
@autorka, ja este iba na Margo toho, co si mysli svokra, alebo ju presviedcat o niecom. Si predsa dospela zena, ktora ma deti, a nie je tvojou povinnostou nieco vysvetlovat. Tvoja svokra je tiez matkou, ale asi zabudla na to, ze tiez ma svokru, a mozno tiez nie prave najlepsiu
@stanislavicenka už sa vypni konečne.
V skolke by asi nerobila problemy, keby sa doma nezmenila situacia - novy surodenec. Ona teraz situaciu vnima tak, ze si ju odlozila a mas za nu nahradu. Sorry, ale nemala si manzela pocuvat. Chlapi maju tendencie zjednodušovať. Ja by som ju nechala doma - jednak ti nedonesie choroby na novorodenca (aj nasa pediatricka odporuca nechavat starsieho surodenca doma 2 mesiace, ak sa da) a bude mat cas sa zmierit s novou situaciou.
@mimi16 tazko sa to pocuva. Proste nie kazdy riesi situaciu, ako ty🤷
@stanislavicenka mne sa nič ťažko nepočúva a už vôbec nie takéto hlúposti. Ty si presne ten prototyp slovenskej ženy-matky, ktorá využíva systém, ktorý je úplne od veci, sediacej doma minimálne šesť rokov, pretože dieťa, ktoré navštevuje kolektív skôr, utrpí psychickú traumu. Práve kvôli obdobiu vzdoru a zrelosti dieťaťa, ktoré si odlúčenie v troch rokoch plne uvedomuje, by mali deti nastúpiť do kolektívu aspoň od 1,5 roka. RP nech je aj do troch rokov, ale pre tie ženy, ktoré riadne pracujú a majú deti v predškolských zariadeniach, aby všetky poplatky uhradili z príspevku a nie z mesačnej výplaty.
@mimi16 ide o to, ze ty berries presne informacii, ktoru nepotvrdzuju ani psychologovia, a to, ze nie kazde dieta je pripravene na skolku v 3 rokoch. A to dokola nevies pochopit. Samozrejme, je Ina situacia, ked Ina moznost nie je, a to ist do prace, repsektive, ked to mamine pomozze, aby sa citila v pohode
Ja by som ju určite nechala doma aspoň na čas z hľadiska chorôb. Novorodenec a skolkarske bacily ja by som rozhodne neriskovala
@mimi16 v našej sukromnej škôlke chodí doslova kazde dieta domov inokedy, pred obedom, tesne po nom, tesne po spanku, niektore mamy si pridu po dieta po dohode s ucitelkami aj ked ine spia. A deti s tym nemaju ziaden problem. A ak sa nahodou nejake rozplace, tak ho utisia.
@scorpionflower1 no super organizácia. A škôlka je otvorená počas dňa asi pre kohokoľvek. Raz som vybrala syna na obed a musela som volať učiteľke aby ma pustili. Celý areál bol zamknutý a tak to má byť kvôli bezpečnosti. Neviem si predstaviť, že takto hore dole si prídu rodičia po deti kedy chcú. Veľmi benevolentné pravidlá.
@mimi16 Prečo benevolentné? Veď stačí, ak je zamknutá budova, učiteľka otvorí tak isto, ako otvoríš ty vchodové dvere z bytu. Môže to byť aj s videozvončekom. Jediné obmedzenie by som dala, aby nevyrušovali počas spánku detí a ináč nevidím problém.
pre take male dieta to musi byt brutal zahul (surodenec a skolka). Odhlasit zo skolky, zacat sa jrj naozaj venovat (precitaj si Aha rodicovstvi - sourozenci od Laury Markham, ak nepoznas) a ak sa to po par tyzdnoch nezacne zlepsovat, hladajte jej psychologa... inak riskujete, ze bude mladsieho dlllllho nenavidiet

A teda ja by som nebola nadsena ze mi Svokra celý den v skolke lozi za dietatom a to s nou problém nemám, len proste je to škôlka... No..