Dcéru chcem dať skôr do školy
ahojte.každý vraví že dieťa má čas na školu a nemala by som dcéru dávať skôr.dcérka ma 5 rokov.kedže vekovo nesplna kategoriu tak nejde do školy.samozrejme vieme že musíme robiť psychologické testy.je to naozaj zlé?dcérka od mala je bystrá,šikovná.vždy radšej listovala knižky,kreslila ako sa hrala s bábikami.doteraz jej to ostalo.pre nu je zábava kreslenie,pozeranie knížok či lúštenie úloh v časopisoch či pracovných zošitoch.denne mi píli uši stým,kedy pôjde do školy,lebo sa tam teší.je taký samouk.vie už po anglicky zvieratká,farby,rátať do 10.samozrejme tak aj po našom.nemá problém aj s ľahkými príkladmi ako 2 hrušky a 5 jablk a tak.nenútim ju.ona sama toto všetko chce a ja jej v tom nechcem brániť.písať písmená vie,ale len tlačeným.mám ju dať či nie?prosím nechcem počuť názory vezmem jej detstvo.to jej nevezmem pretože ja vytváram to detstvo a nie škola.dakujem za postrehy
@drobec888 ahoj,tak ja na tvojom mieste by som to poriešila s psychologičkou,tá ti najlepšie poradí...a tiež učitelky v škôlke by sa ktomu vedeli vyjadriť,lebo vidia,aká je tam....podla mňa by nemusel byť problém,keby bola v triede najmladšia,ide o to ako by to zvládala,no na druhej strane,môže prísť obdobie,že sa stopne a bude stáť na jednom mieste...čo aj nemusí....ak máš možnosť,rieš to s niekým,kto ti poradí odborne,tu každá mamička má iný názor....ale klobúk dolu pred tak šikovným dieťatkom,tí moji sa na ňu nehrabú ani náhodou a to mám už prváka 😀
@drobec888 ak som to spravne pochopila, tak mala bude mat na buduci rok 1.10. sest rokov a Ty sa pytas, ci ju dat od buduceho septembra, cize bude mat 5r a 11mes? Ja som zato, aby ste to kludne skusili, samozrejme az po absolvovani tych predskolskych psychologickych testov. Ak sa Ti zda, ze je dost sikovna a vyspela, tak preco nie. Ved od napr. augustovych deti, ktorych nevychadzaju zle roky bude mladsia o mesiac - dva a to v tom veku uz extra problem nerobi. Samozrejme treba ratat aj s tym, ze v triede bude mat mozno o rok starsie deti, ktorym zle vychadzaju roky a teda ten rok uz vidiet bude. Ale ja si myslim, ze uvazujes spravne, ak je vyspela a sikovna a sama sa do skoly pyta, tak by som to skusila. Podla mna je to lepsie, ako ju nechat este rok v skolke a potom sa bude nudit. So mnou na zakladnu skolu chodilo vela takychto deti, ktorym zle vychadzali roky a isli skor (teda este nedovrsili 6 rokov. Ja som tiez narodena na konci augusta a do skoly som nastupovala ako cerstvo 6rocna a v triede sme mali zopar este aj septembrovych a dokonca aj jednu spoluziacku narodenu v novembri, cize vlastne nastupili ako 5rocni 🙂
Nehovorim, ze je to tvoj pripad, ale niekdey je to "sikovnou mamickou". Kazda psychologicka ti povie, ze je ine, ak sa dietatu venujes s tym, aby to vedelo ( a mozu mu pritom unikat veci primerane jeho veku ), a ine, ked sa k tomu dopracuje samo. Neviem,ako to bolo u vas....
Ked mal syn nastupit do skoly, mala som dlhu debatu s mojou tetou - pedopsychologickoui na tuto temu, a hovorila, ze teraz je dost deti sikovnych, ale prevazna vacsina je takych, ze ich takto "vypiplu" cielavedomi rodicia..., ale potom je to dietatu viac-menej na skodu, lebo ked potom dieta strati ten urcity stimul (napr.matku), tak v skole moze mat dost velke problemy, je vyvedeny zo stereotypu, v skole s nim budu pracovat inac ako doma, a....uz to nemusi byt take lahke. Moj syn je tiez "hyperlektik", cita plynule od 4 rokov, je sice nar. v maji, ale nedali sme ho skor. Vzdy to bol ale on, kto "inicioval ucenie", pytal sa,a bolo mu odpovedane, a on nad vecou potom "dumal" a dosiel k nejakemu vysledku. Cielene sme ho neucili. Skolu zvlada samostatne, zatial "lavou zadnou"(je piatak)
@martina28p ona skôr teraz stojí na mieste.ona príklady zvládala ako 3,5 ročná a ja už neviem čo ju učiť aby zase v škole sa nenudila.teraz napr.sa učí písané písmená.
@sorciera24 ceruzku vie držať pekne od 2 rokov čo aj dr.nechápala a vravela mi že to deti nevedia,čo sa týka príbora,jemnej motoriky to vie.samostatne sa obliecť,obuť.ona bola od mala ja sama.sociálna zrelosť čo sa týka nemá problém ísť aj s druhým človekom niekam na výlet.
@drobec888 aha, kym som dopisala svoj siahodlhy prispevok, tak si odpovedala 🙂
Chod do psych. poradne - teda aj tam musis ist, ak ju chces dat predcasne zaskolit, a tam ti poradia. Budu klast vela otazok, ty na vsetko pravdivo odpovedaj, a oni ti uz povedia. Predcasnym zaskolenim, ale aj odkladom sa da vela "pokazit", teda ak niekto trva na nieocm, co nie je v zaujme dietata.
Tiez si myslim, ze ak ti to odporucia, kludne ju daj, nebude to velky rozdiel od augustovych deti, ale maj na pamati aj ine veci ako "sikovnost", ale zalezi aj od povahy dietata, od jeho sebavedomia, lebo deti zial vedia by6t v kolektive dost krute. Ale ak je natolko vyspela (ved ju ty poznas), tak preco nie 🙂
@drobec888 pridaj sa k nam do skupiny, sme tam maminky, ktore ta pochopia, neodcudzia, neporovnavaju, venuju sa ranemu vzdelavaniu a mozes otvorene hovorit na"citlive" temy 🙂
https://www.facebook.com/groups/bystredeti/
@kengurica no u nás je to práve to že ona je taká ja sama.ako som písala ja nemám trpezlivosť sedieť pri nej a učiť ju,ale ona si to vyžaduje.jedine k čomu bola vedená je samostatnosť aby všetko zvládla sama.či už dajme tomu bitku od kamarátov,či samostatné činnosti ako umývanie zubov,obliekanie,jedenie,odnesenie si taniera po sebe
@drobec888 ty si najlepsie poznas dietatko, tazko je to sudit, ja sama som v podobnej situacii, kedy hlavicka drobca funguje velmi dobre a riesim co a ako. Momentalne inklinujem k skolskej dochadzke neskor a k doskolovaniu ( After-schooling ), ale aj to este moze zmenit. Este stale balancujeme vyhody a nevyhody 😉 . Ozvi sa, ak sa k nam pridas, mozeme to rozdebatovat viac.
Zatial si mozno mozes vsimat take veci, ako ci obsedi, kolko sa dokaze sustredit, ci dokaze dodrzat postup slovnej instrukcie ( najprv, potom...), co robi s nozickami ked sedi, ako drzi ceruzku , na akej urovni su sebaobsluzne cinnosti atd atd
moja mala je narodena 3.9. a je predskolacka s tym, ze sme to konzultovali. bude brana ako predskolacka, lebo je sikovna, nema zatial nejake vykyvy ako porucha pozornosti, nabehy na adhd a podobne, spec ped ktora riesi syna mi povedala, ze otestuju v poradni, nie je problem. v skolke sme sa dohodli tak, ze pojde s predskolakmi normalnym tempom ako oni a uvidime pred zapisom ako bude, celkovo ako zvladne zapis a ked tak, nic sa nedeje, pojde do nulteho rocnika. a ked to vyjde, pojde do prveho.
co sa tyka cudzich jazykov, pocitania, pismena, kreslenie, dnesne decka su sikovnejsie nez sme boli my, nie je nic neobvykle, ked toho vedia viac. mala pocita uz vyse roka do dvadsat, pozna dni v tyzdni, mesiace, orientuje sa v case, dokaze zratat jednoduche mnozstva, pise si pismenka, ale nemam pocit, ze by bola nieco extra. je to bezne dieta. a od nej su este siovnejsie. a cudzi jazyk tiez bez problemov. akurat choime na logopediu, boli sme dva krat, poctivo cvicime, pred dvomi mesiacmi nevedela povedat L a teraz bez problemov, takze aj to bude zvladnute. ale uvidim. tlacit nebudem a necham si poradit od odbornikov - spec. ped., psycholog, ucitelky v skolke - ved tie su s nou 5 dni v tyzdni a pracuju s nou od 8.00-16.00 tak hadam vedia lepsie posudit...
ja z pozície učiteľky 1.stupňa Vám poviem, že samozrejme by som sa obrátila na CPPPP a oni posúdia na základe testov školskej zrelosti, čo a ako. Ale aj keď oni odporučia dieťa skôr do školy, je to stále na rozhodnutí rodiča. Mám takého žiaka v triede, ktorý šiel o rok skôr, prvé dva roky nebol najmenší problém, ale ku koncu druhého ročníka začal za ostatnými žiakmi v triede mierne zaostávať - nesústredil sa, nestíhal s nami pracovať, pritom druhý ročník nie je náročný, je zameraný hlavne na upevnenie si vedomostí z prvého ročníka + niečo nové. Radila som sa so školskou psychologičkou aj maminkou daného žiaka, ktoré mi odporučili, nechať to tak, že možno má len "blbé obdobie". No blbé obdobie trvá doteraz - je štvrták, nestíha, nedokáže sa sústrediť, vyhľadáva deti v jeho veku, nezaujíma sa o veci ako štvrtáci, ale ako nižšie ročníky, doslova mu chýbajú deti v jeho veku a vidno na ňom, že skorší nástup do školy nebol najlepším riešením. Má jednotky, ale tie sú vydupané, vymakané a sama maminka teraz priznala, že ju to stojí strašne veľa síl. Ja Vás neodhováram, ani neprehováram, samozrejme, je to vaše rozhodnutie.
Iná kolegyňa má tiež dieťatko, ktoré nastúpilo do školy o rok skôr a sama hovorí, že je to oveľa náročnejšie pre to dieťa, lebo sa nedokáže toľko sústrediť, ako starší žiaci. Ono sa to nezdá, je to rozdiel jedného roka, ale ten rok dieťaťu veľmi chýba.
Ani raz nepoviem, že beriete dieťatku detstvo, prečo aj? To akože keď dieťa nastúpi do školy, prestáva byť dieťaťom? Určite nie, len berie na seba viac a viac zodpovednosti, ktorú nie vždy zvláda.
Držím palce, aby ste sa správne rozhodli, gratulujem k šikulke, čo máte doma 🙂
@drobec888 ".je to naozaj zlé?" sa pytas, ci su testy zle? 😅
ja som isla takto skor do skoly, narodeniny mam az v novembri, a mala som este jednu spoluziacku, ktora mala narodeniny koncom septembra. este aj po viac ako 30 rokoch si pamatam na tie testy, hlavne mi bolo vtedy smiesne, ze ostatne deti na testoch nevedeli citat 😀
na druhej strane poznam dieta, co bude mat o par dni 6 rokov a cita knizky (nie obrazky, normalne plynuly text), samozrejme pise atd. a nesla este teraz do skoly, hoci jej to vraj bolo odporucene.
chodte na testy, aspon budete vediet, ci je objektivne popredu. konecne rozhodnutie je aj tak hlavne na vas 😉
@drobec888 ja by som to skúsila, hoci sa nevyhneš tým psycho testom, nie je to nič zlé ani strašné ani nič obdobné.. ja som skôr prekvapená , že v súčasnosti, v čase, ked je v móde odkladanie začiatku školskej dochádzky na neskôr, si ty rozhodnutá ísť opačným smerom - ja ťa v tom podporujem. 😉 ... jedine , na čo sa budete musieť všetci pripraviť, je skutočnosť, že jej spolužiaci budú aj o 1,5 - 2 (slovom DVA) roky starší.. v nadväznosti na to, čo som napísala vyššie... Držím palce ... máš veľmi šikovnú dcérku. 😉 . jedine by sa mohlo stať, že ju vrátia s5 do škôlky, keby dačo ... alebo ju daj do prípravného ročníka zš a bude 🙂 .
ak to ej tak,ze bude mat dieta skoro 6 a je po vsetkych strankach prirpavene ist do skoly,tak preco nie, ved aj na zapise by videli,keby pripravene nie je. Je vleky rozdiel ten necely rok, zase nechavat potom o rok dlhsie v skolke,ked tam ide iba o mesiac,ci dva do tych 6 rokov je uz trosku zbytocne,ak je inak vsetko v poriadku. Davat dieta o cely rok skor by som nedala, to je dost velky rozdiel a da sa to nahradit inymi zaujmovymi vecami,ci kruzkami. Ja som napr. uz v predskolskom veku robila dost vytvarnu,lebo som vedela,ze budem raz dizajner. Samozrejme potom sa to stupnovalo a bolo to narocnejsie a narocnejsie.
a potom si treba uvedomit este jednu vec,ze kazde dieta bude mat nieco,co mu az tak v ucive nepojde, ci uz citanie,ci pisanie,ci matika,ci telocvik, ale deti su potvorky a vedia si to dat najavo.
...moja dcéra vedela od 4 rokov čítať a pisat, naučila sa to úplne sama a taktiež ju nebavili hračky...zle jej vychádzali roky tak mala ísť do školy neskôr a ja som čakala ze mi v škôlke povedia aby som ju dala skôr do školy ale od nich žiadny podnet nebol a ja som nechcela vyzerať ako iniciatívny blbec tak som to neriešila...☹...ked sme išli na zápis do školy tak mi tam povedali, ze mala je tak šikovná ze uz mohla dávno chodit do školy...v prvom ročníku sa potom v škole nudila lebo naozaj vedela čítať aj pisat, v druhom tiez a potom ju škola prestala baviť a dodnes je to len z povinnosti...takze moja rada znie: ak mas pocit ze na to ma a sama sa pýta do školy tak ju tam daj
@drobec888 no aj ten nultý ročník , čo ti tu niekto spomínal, je super vec, ja mám tak najmladšiu teraz, nám teda vychádzali roky teraz, ale zdala sa mi nepozorná a hravá, tak som to vyriešila nultým ročníkom a je to úplne super . Je aj v škole ,ale zároveň ešte tak nezaberá a je úplne spokojná. Ale ako vravím poradňa. Aj moje kroky najprv tam smerovali a potom som sa na základe odporúčaní zariadila .
Mam septembrovu dceru a je teraz prvacka. Isla do skoly skor a zatial mam pocit, ze sme urobili dobre. Nam to prave navrhovali ucitelky v skolke a aj psychologicka po testoch, skor my sme sa bali preto, co sa aj tu docitas - ako bude najmensia (je 3. najmensia a vobec jej to nevadi), bude si skor rozumiet s mladsimi (situacia je, ze v druzine sa najviac hra s druhackami, sedi s najstarsim dievcatom od nich z triedy), bude detskejsia ako zvysok triedy (skor mam pocit, ze ma reci ako priemerna pubertacka nez ako skolkarka).. Ja (tiez septembrova) som isla vtedy kedy som mala a bola som najmensia(a trpela som tym) a detskejsia ako zvysok triedy..
V skolke bola spokojna, aj ked sme bojovali so spankom (nespala od prvej triedy) ale teraz je vidiet, ze tu je uplne nadsena. Samozrejme neviem, co bude dalej, ako sa jej bude darit a ako prezije(me) pubertu, ale to neviem povedat ani by to vyzeralo keby do skoly isla o rok neskor.
Takze, moja rada, chod za psychologickou, porozpravaj sa s ucitelkami a ak je nielen sikovna ale aj v pohode v kolektive, vydrzi sa sustredit (povie aj psychologicka) a nema zasadny problem s motorikou, cislami a recou, tak reci okolia (ako beries detstvo, pridavas si pracu...) nemusis pocuvat a rozhodni sa podla toho co si myslis.
Tak ako ja by som chcela vediet kde je ten nadpriemer vediet ratat do 10 ? moje dieta je nadpriemerne inteligentne potvrdene psychologom ale ja som ho nechala v skolke este a pojde do skoly ako 7 rocny , neviem na co je dobre takto zatazovat tak skoro deti , rozne pocty atd. mozes robit s nou aj doma alebo vymysliet ine kruzky .... Moje dieta v 5 rokoch pocitalo do 200 aj rozne priklady pocty + - do 200 a nedala som ho do skoly . Tvoje dieta je cisty priemer, nic vynimocne.
ahoj moja dcéra je tiež 1.10. a tento rok oslavovala 6rokov a je škôlkárka. Tiež som mala dilemu, boli sme na testoch. Všetky logické testy, matematické testy spravila, ale že sociálny aspekt nespĺňala. A som rada, že som sa rozhodla pre škôlku a nie pre školu. Tiež sa mi javila ako šikovná, bystrá, samozrejme aj naďalej je, ale mám pocit, že si hľadá svoje miesto. Raz je plačlivá, potom zasa nevie čo so sebou, potom sa správa ako dospelá, takže toto obdobie dúfam prejde a v škole už bude ustálená🙂 praje aby si sa rozhodla správne🙂
Ahoj, napisem ti o mojich detoch.Starsi je decembrovy,od 4 rokov plynule cita, ( zacal sam od seba zo dna na den )ale tak ako dospely clovek, v prvom rocniku chodil citat stvrtakom ako ma vyzerat plynule citanie 🙂 ,cisla,matem.operacie ovladal od 5 rokov,pri nastupe do skoly mohol ist rovno do 2 roc.,keby vedel pisat, to ho nezaujimalo ,mal vzdy ine zaujmy - huby,cestovne poriadky autobusov a vlakov a pod. a predsa nesiel do skoly skôr,nezvladol by to co sa tyka socializacie. Druhy ide v jeho slapajach,nedavno sme boli na testoch u psychologa , IQ 121 - nadpriemer,uz minuly rok nam ucitelky v skôlke hovorili,ze vsetkych predskolakov do vrecka strci,pali mu to viac ako jeho bratovi,abeceda,ciselne rady do 1000, bezne operuje pojmami 2,3 ciferne cisla, ma vynikajucu pamät,analyticko-syntet.myslenie,vyborne sluchove vnimanie a rozlisovanie, daleko pred rovesnikmi, citat zacina a tiez som ho do skoly skôr nedala.On este nema zaujem o prac.cinnosti, je to typ. dieta na ktore sa to lepi ani nevieme ako.Je toho vela ..
Pracujem ako logopedicka v CSPP a pre dieta v 5 tich rokoch je typicke ze sa zaujima o veci o ktore tvoja dcerka,ak vyrasta v stimulujucom prostredi.Je skvele, ze chce vela vediet,no aby zvladla prvy rocnik, na to treba subor aj inych schopnosti - zrakove vnimanie,sluchove vnimanie,prepajanie oko ruka,ucho zrak,zrak ucho a pod. a to vsetko vie posudit dobry detsky psycholog a tiez specialny pedagog.Deti narodene po 1.9. musia mat odporucanie od psychologa, inak ich skola nemôze umiestnit do 1.roc. Pockajte na januar februar a potom sa obj. do prislusneho CSPP kde testy urobia, nestacia testy skolskej zrelosti ktore sa robia v skôlke, casto su velmi neobjektivne.
Ak sa v testoch ukaze,ze mala aj napriek veku ma vsetky predpoklady zvladnut 1 roc, tak ju dajte, no ak sa vyslovi nejake podozrenie, alebo bude nieco hranicne, zvazte co bude pre nu lepsie.Ak myslis, ze by sa dalsi rok v skôlke nudila,je tu 0 ty rocnik kde by sa mohla najst.
V kazdom pripade zelam dobre rozhodnutie, nech je to pre malu prinosom 😵
Este som chcela - deti v prvom rade vyhladavaju cinnosti ktore ich zaujimaju, ktore im idu,bavia ich.No v provom rocniku musia zvladat aj cinnosti k ktorym neinklinuju,az tak ich nezaujimaju a predsa ich musia zvladnut a na to treba mysliet 😉
ahojte, moja je 1.9..teraz ma 5 rokov, chodi do predskolskej triedy a ja stale roznyslam, co dalej..Kedy sa chodi na tie testy?
Ahojte, my sme dali dceru ked mala 5 rokov a 9 mesiacov na odporucanie. Bola a je velmi sikovna, ale myslim si, ze sme neurobili dobre. Ja po vlastnej skusenosti suhlasim s nazorom jankamgr. 🙂

@drobec888 kamarátka ma dcéru v prvom ročníku a 6 rokov bude mať až 7.10.2014. V škôlke jej poradili nech ide do CPPP a tam jej odporučili aby ju dali v podstate do školy ako 5 ročnú, ved o 6 týždne aj tak bude mať 6 rokov.