Dieťa bez kostýmu na Halloween
Bude velky problem ked dieta do skolky nepride v kostyme? Ono ani netusi co to je haloween a ja som na to uplne zabudla.
@bonboniera tak ale keď VIEŠ, že sú to výmysly, tak načo to oslavujes? Kde je tu to racio?
@anonym_466f20 znovu opakujem - pre ZÁBAVU, ale viem, ta je v náboženstve zakázaná 😂 my vieme robiť veci aj bez toho aby boli napísané v nejakej knižke, alebo aby nam ich niekto nabulikal do hlavy.
@anonym_autor kostym sa da vyrobit aj za par minut
@anonym_466f20 miesto vypusovania dookola toho isteho, si uz davno mohla pouzit google a dohladat si informacie k tomuto sviatku. Nie neoslavujem smrt, ta sa oslavuje na Velku Noc pri ukrizovani Jezisa , kedy sa obetoval a bol muceny, pribity na kriz. Ludia oslavuju to, ze sa obetoval ukrutnou smrtou a triznenim..ale ked si sa pytala, my vyrezeme tekvicky (napriklad minuky rok sme tam vyrezali nase postavicky ako rodinu;) na znak toho, ze nasa sudrznost dokaze prekonat vsetko ...a povod tekvic, je z pribehu o jack -o - lantern..skus si precitat, dokonca tam najdes velmi vela spolocneho s nebom, peklom,ci ocistcom...ale bohuzial pochybujem o tom, ze urobis nieco preto, aby si si dohladala akekolvek informacie.
@kremlicka250 no vieš čo, Jack o lantern som si naozaj musela vyguglit: "Tekvice so sviečkou dnes ľudia vyrezávajú na Halloween ako ochranu pred zlými duchmi – v spomienke na Jacka a jeho blúdiacu dušu." Takže ty veríš na bludiace duše a duchov? A mne povedia, že som zo stredoveku, keď verím Biblii. Toto je ten paradox....
@anonym_466f20 znovu opakujem - pre ZÁBAVU, ale viem, ta je v náboženstve zakázaná 😂 my vieme robiť veci aj bez toho aby boli napísané v nejakej knižke, alebo aby nam ich niekto nabulikal do hlavy.
@bonboniera aha, takže tu už platí, že to nemusí byť logické, uz stačí aj zábava, nielen racio...🥱
@bonboniera aha, takže tu už platí, že to nemusí byť logické, uz stačí aj zábava, nielen racio...🥱
@anonym_466f20 Zato ze ty tomu nerozumieš a vylučuje sa ti to, ja naozaj nemôžem :( pomodli sa panboskovi, možno ti nadelí viac do hlavičky a pochopíš, ze ľudia robia veci lebo chcú a nemusia to mať zo žiadnej knihy. Veľmi by ta to oslobodilo 🙂
@kremlicka250 no vieš čo, Jack o lantern som si naozaj musela vyguglit: "Tekvice so sviečkou dnes ľudia vyrezávajú na Halloween ako ochranu pred zlými duchmi – v spomienke na Jacka a jeho blúdiacu dušu." Takže ty veríš na bludiace duše a duchov? A mne povedia, že som zo stredoveku, keď verím Biblii. Toto je ten paradox....
@anonym_466f20 ja to beriem ako symbol jesene
Ako si to vysvetluju v amerike je mi jedno
@anonym_466f20 Zato ze ty tomu nerozumieš a vylučuje sa ti to, ja naozaj nemôžem :( pomodli sa panboskovi, možno ti nadelí viac do hlavičky a pochopíš, ze ľudia robia veci lebo chcú a nemusia to mať zo žiadnej knihy. Veľmi by ta to oslobodilo 🙂
@bonboniera ja verím, lebo chcem veriť. Ty máš dojem, že mi dal niekto pištoľ k hlave?
Odporúčam vypočuť si aj napríklad takého bývalého satanistu, čo hovorí o Halloweene. Určite to nie len symbol jesene...
https://www.youtube.com/watch?v=FT-ZCh5x3uUOdporúčam vypočuť si aj napríklad takého bývalého satanistu, čo hovorí o Halloweene. Určite to nie len symbol jesene...
@anonym_466f20 tekvicu beriem ako symbol jesene, ze si tam niekto strci sviecku a nieco do toho vyreze je kazdeho osobna vec
@anonym_466f20 ale ja som nikdy nepovedala, ze si zo stredoveku. Uz treti krat ( dufam,ze uz posledny) ti opakujem, ze ja nemam nic proti nikoho viere, ale vadi mi dvojaky meter ktory tu neustale pouzivas. Neustale tu tocis o tom ako niekto oslavuje smrt a zombikov,nic si si nenastudovala ale vies, kto co oslavuje. Ty oslavujes smrt ked zapalis kahanec na hrobe? Ty oslavujes oplodnenie 13 rocneho dietata, ty oslavujes umucenie Jezisa, ty oslavujes Jezisove zazraky? Si presne ten co vodu kaze a vino pije....to je ten dvojaky meter. Rozdiel medzi nami dvoma je ten, ze mne je uplne jedno co oslavujes , lebo ma do toho velke ....len tebe vadi, co oslavuje niekto iny na zaklade toho, ze sa to nezhoduje s tym, comu veris ty.
No my teda pojdeme 1.11. na svatu omsu, oslavit Sviatok vsetkych svatych, a co ako? A budeme spominat aj na vsetkych, co uz nie su medzi nami a modlit sa za nich. Milovana babicka nam odisla toto leto, tak veru budeme si pozerat aj fotky. Tekvicu vyrezeme detom pre zabavu a ti starsi uz vedia, ze je to pohanska tradicia. Nemam problem s tekvicou.
Mna len irituje, ako si z veriacich furt musite robit srandu, ale nevadi, mozete. Mne je to trpezlive znasanie vysmechu za vieru len na buducu slavu v nebi. Ale neodpustim si, ze tolerovat vyzadujete vsetko, ale ked veriaci by prosil tiez za toleranciu, tak sa budete vysmievat a este si tlapkat po pleci, aki ste super. Uzasny dvojity meter, ako vzdy. Ako kazdy rok.
@bonboniera ja verím, lebo chcem veriť. Ty máš dojem, že mi dal niekto pištoľ k hlave?
@anonym_466f20 absolútne odveci príspevok ktorý s tým mojim nemá nič spoločne. Ver si čomu chceš, neviem síce co to je lebo teda s vierou o nehynucej láske k blížnemu a neodsudzovani a nesúdení to očividne nič nemá. Kresťania nonstop vyrevuju jak sú utláčaní a blabla ale už len tu na MK je krásne vidieť kto šíri najväčšie zlo, prská a hlavne odsudzuje druhých a ma potrebu diktovať ako majú žiť. Mňa absolútne nezaujíma co ty oslavujes, od teba/vas toľko tolerancie nikdy nevidím. Ale huby máte tolerancie plne nonstop.
@anonym_466f20 ale ja som nikdy nepovedala, ze si zo stredoveku. Uz treti krat ( dufam,ze uz posledny) ti opakujem, ze ja nemam nic proti nikoho viere, ale vadi mi dvojaky meter ktory tu neustale pouzivas. Neustale tu tocis o tom ako niekto oslavuje smrt a zombikov,nic si si nenastudovala ale vies, kto co oslavuje. Ty oslavujes smrt ked zapalis kahanec na hrobe? Ty oslavujes oplodnenie 13 rocneho dietata, ty oslavujes umucenie Jezisa, ty oslavujes Jezisove zazraky? Si presne ten co vodu kaze a vino pije....to je ten dvojaky meter. Rozdiel medzi nami dvoma je ten, ze mne je uplne jedno co oslavujes , lebo ma do toho velke ....len tebe vadi, co oslavuje niekto iny na zaklade toho, ze sa to nezhoduje s tym, comu veris ty.
@kremlicka250 mne by nevadilo, keby že to oslavujes doma ty s rodinou a navlečiete sa aj do bosoráckych kostýmov, pre mňa za mňa. Ale aby to nútil niekto oslavovať moje deti v škôlke a škole? Veď o to tu ide....čo som si nemastudovala? Práve som písala, že som vyguglila príbeh o jackolantern, a zistila som, že vyrezávanie tekvica je akože na ochranu proti zlým duchom. A ty si mi doteraz priamo nepovedala, že čo vlastne oslavujes cez Halloween, iba mi dookola píšeš, že si to mám naštudovať..,
No my teda pojdeme 1.11. na svatu omsu, oslavit Sviatok vsetkych svatych, a co ako? A budeme spominat aj na vsetkych, co uz nie su medzi nami a modlit sa za nich. Milovana babicka nam odisla toto leto, tak veru budeme si pozerat aj fotky. Tekvicu vyrezeme detom pre zabavu a ti starsi uz vedia, ze je to pohanska tradicia. Nemam problem s tekvicou.
Mna len irituje, ako si z veriacich furt musite robit srandu, ale nevadi, mozete. Mne je to trpezlive znasanie vysmechu za vieru len na buducu slavu v nebi. Ale neodpustim si, ze tolerovat vyzadujete vsetko, ale ked veriaci by prosil tiez za toleranciu, tak sa budete vysmievat a este si tlapkat po pleci, aki ste super. Uzasny dvojity meter, ako vzdy. Ako kazdy rok.
@nevenka akú toleranciu tu nonstop prevádzajú kresťania? Ukaz mi tu toleranciu prosim ta. Hriech hentam, satan tam. Ateistom je u prdele či si doma niečo vyrezavate alebo počúvate rádio lumen. Dvojitý meter zasadne len veriaci. Ale to je taká klasika, druhému vyčítať to co sami robíte. Nikdy by sa ziadna tema ohľadom tohto “sviatku” nezvrhla keby ste sem nenabehlo a nezačali tie vaše satanské fantasmagorie. To je ta tolerancia?
@anonym_60e6c3 vas s autorkou mat za matku, to je ako za trest. Preto sa neodporuca mat deti po 40, jaskynne nazory.
@anonym_cb8cce Ja som mala prvé dieťa v 26 a neschvaľovala som to v škôlke a ani v škole a aj som sa ozvala. To nie je o veku, ale o životnom štýle a hodnotách.
@anonym_466f20 absolútne odveci príspevok ktorý s tým mojim nemá nič spoločne. Ver si čomu chceš, neviem síce co to je lebo teda s vierou o nehynucej láske k blížnemu a neodsudzovani a nesúdení to očividne nič nemá. Kresťania nonstop vyrevuju jak sú utláčaní a blabla ale už len tu na MK je krásne vidieť kto šíri najväčšie zlo, prská a hlavne odsudzuje druhých a ma potrebu diktovať ako majú žiť. Mňa absolútne nezaujíma co ty oslavujes, od teba/vas toľko tolerancie nikdy nevidím. Ale huby máte tolerancie plne nonstop.
@bonboniera čím šírim zlo? Že poviem svoj názor? Že nechcem, aby moje dieťa slávili v škôlke Halloween a som presvedčená, že je to satanisticky sviatok? To je šírenie zla? Prskas tu svojimi príspevkami jedine ty...
Oblec cierne gate a tricko, nakresli fuziky a nufak a nalep usi na celenku a bude mačka.. ked tak aj nejaky chvost vyrobis..
@kremlicka250 hrách o stenu. Oni môžu vyjadrovať co chcú, oni môžu robiť co chcú, oni chcú toleranciu aj keď to co robia nikoho nezaujíma ale aby si druhy robil co chcel bez ich komentáru a požehnania? Tak to pr!!!
@bonboniera čím šírim zlo? Že poviem svoj názor? Že nechcem, aby moje dieťa slávili v škôlke Halloween a som presvedčená, že je to satanisticky sviatok? To je šírenie zla? Prskas tu svojimi príspevkami jedine ty...
@anonym_466f20 kde prskam? Veď len vyjadrujem svoj nazor 😇 prečo ma netolerujes??? 🥺 (a áno viem ze tento môj komentár je zbytočný lebo ho aj tak nepochopíš)
@kremlicka250 mne by nevadilo, keby že to oslavujes doma ty s rodinou a navlečiete sa aj do bosoráckych kostýmov, pre mňa za mňa. Ale aby to nútil niekto oslavovať moje deti v škôlke a škole? Veď o to tu ide....čo som si nemastudovala? Práve som písala, že som vyguglila príbeh o jackolantern, a zistila som, že vyrezávanie tekvica je akože na ochranu proti zlým duchom. A ty si mi doteraz priamo nepovedala, že čo vlastne oslavujes cez Halloween, iba mi dookola píšeš, že si to mám naštudovať..,
@anonym_466f20 tak ak ti sam sviatok o sebe nevadi, tak potom nerozumiem, preco sa ma pytas, co robim na haloween ja. Ak ti ide o problem v skolke, tak to ries osobne s ucitelkami a nie na mk vypisovat zenan, ze oslavuju smrt a zombikov. Netusim o com sa tu potom vobec my 2 bavime. Ze si ty myslis, ze je to oslava satanov je tvoj nedostatok informacii....stromcek si lusaka ze mas preto, lebo je to mile... cize pohanske mile tradicie , su ok?
@anonym_466f20 takto to vyzera ked ti farar vysukal mozog z hlavy 😂
@anonym_466f20 kde prskam? Veď len vyjadrujem svoj nazor 😇 prečo ma netolerujes??? 🥺 (a áno viem ze tento môj komentár je zbytočný lebo ho aj tak nepochopíš)
@bonboniera vysmievas sa z kresťanstva a degraduješ krestanov, takže prskas.
@bonboniera vysmievas sa z kresťanstva a degraduješ krestanov, takže prskas.
@anonym_466f20 vysmievať sa niečomu znamena prskat? Ty fakt namiesto kostola v nedeľu radšej otvor nejaké knižky … mimochodom vysmievať sa môžem čomu chcem, furt je to lepšie ako odsudzovať niekoho a komandovat spôsob akým žije - co ti tvoja obľúbená knižka mimochodom zakazuje nie? Nemali by ste vy byt plní lásky a pochopenia? Jaaaj či iba k tým co sú rovnako pomýleni ako vy.
@anonym_466f20 tak ak ti sam sviatok o sebe nevadi, tak potom nerozumiem, preco sa ma pytas, co robim na haloween ja. Ak ti ide o problem v skolke, tak to ries osobne s ucitelkami a nie na mk vypisovat zenan, ze oslavuju smrt a zombikov. Netusim o com sa tu potom vobec my 2 bavime. Ze si ty myslis, ze je to oslava satanov je tvoj nedostatok informacii....stromcek si lusaka ze mas preto, lebo je to mile... cize pohanske mile tradicie , su ok?
@kremlicka250 nie je to zlá informácia, je to satanisticky sviatok. Veď už len to, čo som ti písala, že tradícia vyrezavania tekvic je na odstrašenie zlých duchov..či aj to je zlá informácia? To mi našiel Google.
@anonym_466f20 vysmievať sa niečomu znamena prskat? Ty fakt namiesto kostola v nedeľu radšej otvor nejaké knižky … mimochodom vysmievať sa môžem čomu chcem, furt je to lepšie ako odsudzovať niekoho a komandovat spôsob akým žije - co ti tvoja obľúbená knižka mimochodom zakazuje nie? Nemali by ste vy byt plní lásky a pochopenia? Jaaaj či iba k tým co sú rovnako pomýleni ako vy.
@bonboniera pochopenie pre zlo a hriech nejestvuje ani v kresťanstve, vždy platilo milovať hriešnika a nenávidieť hriech. A pekný príklad a výchovu musíš dávať svojim deťom, ak ich učíš ževraj "vysmievať sa môžem, čomu chcem". Vivat šikana!
@bonboniera pochopenie pre zlo a hriech nejestvuje ani v kresťanstve, vždy platilo milovať hriešnika a nenávidieť hriech. A pekný príklad a výchovu musíš dávať svojim deťom, ak ich učíš ževraj "vysmievať sa môžem, čomu chcem". Vivat šikana!
@anonym_466f20 Kresťan hovorí o šikane … nonsens. Mimochodom ja nemám potrebu do všetkého ťahať deti, to je vaša doména. Doslova ;)
@kremlicka250 nie je to zlá informácia, je to satanisticky sviatok. Veď už len to, čo som ti písala, že tradícia vyrezavania tekvic je na odstrašenie zlých duchov..či aj to je zlá informácia? To mi našiel Google.
@anonym_466f20
Noviny.sk
Zdielať
redakcia
redakcia
29.10.2015
Zaujímavosti
Vyrezávanie tekvíc nie je americký zvyk, hovorí etnologička
Embed kód
BRATISLAVA / Halloween nie je len americký výmysel. predvečer všetkých svätých mal magickú a trochu strašidelnú atmosféru už oddávna.
Halloween má korene v Európe. "Je to veľmi starý sviatok, ktorý siaha do predkresťanského obdobia, keď Kelti boli v celej Európe," hovorí etnologička Katarína Nádaská.
"Pre niektoré kmene, ktoré žili na území dnešného Írska, bolo toto obdobie začiatkom nového roku," dodáva Nádaská. Podľa etnologičky ľudia verili, že duše zosnulých môžu na jednu noc opustiť záhrobie a prísť medzi živých.
Legenda o zlom Jackovi
Vyrezávanie tekvíc je spojené s legendou o zlom Jackovi. Hovorí sa, že Jack bol taký zlý, že ho nechcelo nebo a vyvrhlo ho aj peklo. Diabol mu dal na cestu uhlíky, aby si mohol svietiť na ceste späť medzi živých.
Nemal si ich kam dať, tak si vydlabal repu a do nej ich dal. Túto legendu si zobrali so sebou Íri aj do Spojených štátov, kam emigrovali vo viacerých vlnách.
V Amerike začali vydlabávať tekvicu, pretože je lepšia ako zemiaky alebo repa. Odtiaľ sa zvyk dostal naspäť do Európy.
Slovanský svetlonos
Nielen Íri či Američania majú v tradíciách dlabanie tekvíc. Sú to aj Slováci. U nás sa to volalo hľadanie svetlonosa. "Je to starý zvyk. Ľudia, keď sa vracali z návštevy hrobov tak, mali tieto tekvičky pekne vydlabané a osvetlovali im cestu z cintorína," približuje tradíciu etnologička.
V starých slovenských tradíciách bol Svetlonos nadľudská bytosť. "Hovorí sa, že kradli v kostole sviečky a upíjali si z omšového vína. Mysleli si, že sa po smrti stanú svetlonosmi," dodal etnologička.
"Svetlonos bol ten, ktorý človeka zviedol z cesty do lesa a niekedy sa to skončilo tragicky, že sa prevrátil s vozom a podobne," hovorí Nadáska. "Je to také blúdne svietlo. Niekto, kto zvádza pocestného z tej správnej cesty," dodáva.
V 50. rokoch sa na túto tradíciu pozabudlo. Keď nútili komisári ľudí vstupovať do družstva, sa rozchýrila povera, že ani oni po smrti nenájdu pokoj a skončia ako svetlonosi.
Tu je pekne vidieť ako dokážu ľudia nevinný zvyk zmeniť na postrach
@anonym_466f20 mozem sa ta opytat, na to, ze je to satanisticky sviatok prisla kde? Uprimnw, hovoril vam farar niekedy v kostole o tom, ze je to satanisticky sviatok? Ako si orisla k tejto informacii?

Zeny, ja som nikdy ziadny kostym ani pre dospeleho ani pre dieta nezhanala, som uplne bez fantazie,preto je to pre mna problem.
To ze ja nie som zastankynou nejakeho haloweeno nehovorim.
@anonym_autor Tak ak si leniva, nesikovna a bez fantazie, tak neries. Rovnako neries ani nic ine