Dieťa nechce ísť do škôlky
Ahojte baby ste nestranné možno to budete vidieť inak ako ja ... Syn nastúpil od septembra do škôlky nechce tam chodiť má z toho stres v noci zle spáva a aj doma plače dôvod je prezliekanie... Pani učiteľky chcú aby sa sami obliekali nepomáhajú .. z časti beriem ale z druhej strany sú tam 2 mesiace ...už sa mi stalo pár krát že keď som prišla preňho deti sa hrali a môj syn bol v kúte plakal a učiteľka stala nad ním a hucala doňho nech sa oblečie 🙉 povedala že sa nevie poriadne obliecť a keď sa oblečie tak je pomaly 😞 som z toho na nervy nič pekné nanho ešte nepovedali 😪
Neostáva nič iné, ako naučiť ho obliekať sa. Dieťa v škôlke sa pri nástupe do škôlky má vedieť samo obliecť. Dávaj mu oblečenie, ktoré sa ľahko oblieka. Doma nepomáhaj.
V nutnom prípade učiteľka pomôže, ale neoblieka.
@lenka58 Fu, ja som mama medvedica. Keby nejaka zena hucala do mojho dietata nech sa oblecie az tak, ze by moje dieta plakalo. Tak po to vystupe by plakala ta zena co by som do nej nahucala. A kludne mi vynadajte za tento nazor. Ale neexistuje, ze cudzia zena mi rozplace hukotom dieta, a ja jej nevynadam...
u nás pomáhali a keby len učiteĺky. neraz aj upratovačka, moja mama keď sa tam objavila, alebo aj mňa požiadala už. aby som jej pomohla.
p. uč. sa asi nie moc .
Neostáva nič iné, ako naučiť ho obliekať sa. Dieťa v škôlke sa pri nástupe do škôlky má vedieť samo obliecť. Dávaj mu oblečenie, ktoré sa ľahko oblieka. Doma nepomáhaj.
@anonym_3db750 vie sa obliecť síce naopak ale vie nevie si dať ponožky .... Lenže v škôlke sa raz oblečie a raz nie je podľa mňa v strese 😞
@anonym_3db750 vie sa obliecť síce naopak ale vie nevie si dať ponožky .... Lenže v škôlke sa raz oblečie a raz nie je podľa mňa v strese 😞
@lenka58 určit nie je v školske v strese z obliekania, skor ho spoluziaci motivuju k tomu aby sa obliekal. otazka je ci ma naozaj problem s obliekanim s pomalostou, s nerespektovanim ucitela alebo s cim?? kedze vsetci sa hraju a tvoj este stale nie je obleceny??!
@lenka58 nedá sa preradiť do inej triedy? K menším deťom? Ešte som nezažila učiteľku, ktorá by nepomohla, samozrejme, aj u nás povedali, že sa musia sami obliecť, ale pomáhajú. Treba oblečenie prispôsobiť šikovnosti deťom. Keď nevie zapnúť gombík, dať bez gombíkov, keď nevie zaviazať šnúrky, dať na suchý zips, keď nevie kde je predná a zadná strana, označiť, dať s obrázkom atď. Doma skúšať.
@lenka58 Doma len trénovať a trénovať, daj mu volnejšie ponožky, aby sa ľahšie obliekali. Pôjde to, len trpezlivosť. Keď sa bude vedieť sám obliecť, nebude v strese.
@lenka58 určit nie je v školske v strese z obliekania, skor ho spoluziaci motivuju k tomu aby sa obliekal. otazka je ci ma naozaj problem s obliekanim s pomalostou, s nerespektovanim ucitela alebo s cim?? kedze vsetci sa hraju a tvoj este stale nie je obleceny??!
@kacena4 ty si tam prítomná, že vieš čo robia?Ja som brigádovala v škôlke a viem ako sa vedia niektoré učiteľky správať.Este riaditeľka im dala za pravdu, že to mali všetko vedieť už pri nástupe.A v niečom súhlasím učiteľka tam nie je na to, aby obliekala a vyzliekala 25 deti
@lenka58 treba ho to naučiť a nerobiť veci za neho.Ale do kúta a nakricat si nezasluzil.Porozpravaj sa s učiteľkou, že na tom popracujete, ale nechceš, aby to išlo cestou kriku a plaču.Pride zima bude to ešte horšie overal, čižmy, čapica.Moje deti mali tiež tento problém, ale prišiel víkend a učili sme sa to.Dcera bola šikovnejšia, ale chalan by išiel von aj v slipach.Raz som išla pre neho skôr nevedeli o tom a nebol na dvore nechali ho za trest s upratovačkou v triede spravila som veľký krik upratovačka nie je dozor namiesto toho, že by mu pomohli nechali ho plakať v triede
Učiteľka je krava. Hneď by som to riešila a nahúkala na ňu ja.
Školstvo je v prdeli, učiteľky robia aj také co by radšej za pásom mali stáť. Žiaľ smutná doba, empatia aj profesionalita žiadna, aj navto tak vnímam a to som jeden čas robila tiež v školstve ale teraz ake tam učia no des, smutno mi je z toho
@lenka58 posielam na odľahčenie 😃
Každopádne
Maláčom by mohli pomáhať, skôr by som povedala , že mali
úprimne ja by som nepomáhala, keď je v škôlke, mal by takéto veci už ovládať
U nas pomahali aj predskolaci tym najmensim a kedze kazde "nove dieta" malo priradeneho predskolaka, tak v pohode a relativne rychlo sa deti naucili obliect a ucitelky stihli takto aj prebalovat plienkovych😎😎ale to by som asi vela chcela od uciteliek v ms na sk, tam deti musia uz vsetko z domu vediet, inak nemaju co v ms robit🤐🤐🤐
@anonym_3db750 tak vieš, nie každé dieťa sa učí všetko v rovnakom tempe, v niečom môže byť popredu a v niečom zaostávať. Nevie teraz ešte dokonale, potrebuje trocha pomoci a za 3 mesiace možno už bude oveľa šikovnejší. Ja som napr syna nejak extra neučila ako vyzliecť s obliecť tričko, ak som aj chcela naučiť, protestoval... A zrazu to dokáže sám, odkukal to, ani nevie, kedy sa naučil. Ak by som do neho hukala a vytvárala tlak, že ideme to cvičiť ci chceš ci nie, asi by sa naučil, ale koľko sĺz by vyronil, obliekať sa by neznášal na ďalších 10rokov a ešte aj sebavedomie by utrpelo.
Ja som napr sama patrila medzi pomalšie deti, ktorým všetko trvalo dlhšie, napr aj to obliekanie sa v škôlke. A sama môžem povedať, že empatiou a trpezlivý povzbudením by u mňa dosiahli omnoho viac, a ešte by som aj mala viac sebavedomia ako tým, že by mi dali pocítiť, že som pomalá a odmietli by pomoc, lebo už by som to mala vedieť a keď to nevieš, tak si zlyhala a nie si v poriadku. Aj učiteľke presne toto odkazuje svojim správaním. A možno sa dieťa naučí obliecť sa zo strachu, aby už na neho nehukala a neponizovala ho učiteľka, lenže popritom v ňom vyprstuje pocit menejcennosti a hanby. Smutné.
@lenka58 smutno mi je za take deti. Neviem koľko ma synček, možno by to už mohol zvládať sam, ale pokial nie, tak to určite nie je dôvodom pre takéto správanie. Dôležitejšie predsa je, ako sa v skolke cíti, či spolupracuje, vychádza s deťmi, napreduje.. toto mu v tom nijako nepomôže.
Vážne by to chcelo hodiť reč s tou učiteľkou. Skôr bez obviňovania, v duchu toho, že sa snažíte, pracujete na tom, aby mu to išlo lepšie, chapes aj ju, že očakáva, že sa dokáže obliecť sam, no prosis ju o čas a trpezlivosť. Primeraný prístup je v poriadku, ale vsimla si si, že pokial je na neho vyvíjaný priveľký nátlak, prejavuje sa to skôr opačne, že odmieta robiť už aj to, čo by inak zvládol sám.
Držím palce. Ak sa situácia nezmení, oslov aj riaditeľku, prip.požiadaj o preloženie do inej triedy. Určite doma trénujte (v pokojnej atmosfére), ale nenechávala by som ho dlho trpiet a dostavať sa do takých emočných stavov.
Moj syn sa nevedel dobre obliect este v 1. rovniku, taky polepetko s hlavou v oblakoch. Snurky v 10 rokoch sa naucil viazat, dovtedy lepaky len sme sme kupovali. A je z neho sikovny skoro dospelak, vsetko dobehol😉.
úprimne ja by som nepomáhala, keď je v škôlke, mal by takéto veci už ovládať
@anonym_7585c7 fakt? A vieš o tom, že v škôlke môže byť umiestnené dieťa aj s nejakým problémom? Napríklad aspergerom? A nemusí ho mať ešte ani diagnostikovaný, nakoľko sú čakacie doby dlhé. Je rozdiel, ak si dieťa nevie natiahnuť ani pyžamové nohavice a je rozdiel, ak mu nejdú obuť ponožky. Ak by som prišla po dieťa a ono by plakalo a učiteľka by nad ním stála a ziapala, tak by som určite zasiahla. Ešte dodám, že predpokladám, že ide o dieťa okolo troch rokov, nie predškoláka a že som za to, aby bolo dieťa pri vstupe do škôlky čo najsamostatnejšie, Lenže sú deti, ktorým to skrátka nejde a pritom sú často nadpriemerne inteligentné.
@lenka58 a ako sa to ma naučiť keď ho budú neustále obliekať? Teraz sa naučí a bude pokoj. Tu nejde o to, aby učiteľka ho obliecť nechcela, ale sú deti (myslím ze tvoj bude ten pripad), ktoré len sedia a ani s nimi nehne. Sedí ako handrova babika a nema ani najmensiu snahu!!! Nechajú sa obslúžiť od rána do večera. Ty ho máš doma jedného (Možno 2...3...) , sadneš si k nemu a čakáš trpezlivo nech sa skúša sám obliecť alebo ako robot natiahnes na neho všetko zaradom lebo sa ti nechce čakať?
Zamysli sa hlavne nad sebou a nad tým, čo preto robíš ty ako matka aby v škôlke ten stres z toho obliekania nemal?
Ako prvé by si mu mala dat co najjednoduchšie veci (niektoré ponožky neviem ani ja poriadne natiahnuť....)
Ulahci to svojmu dieťaťu, pomôž mu! Ak je to len tento jediný dôvod, tak mu s tým vieš pomôcť hlavne ty.
A ja som z príspevku nwvycitala že po ňom zjape, ale hučí- obliekajú sa, obliekajú sa, vezmi si tričko, tahaj nohavice....
To nie je zjapanie, krik,... hovorí mu čo má robiť.
Ja to vidím ako snahu naučiť ho obliekať ho samého. Snahu naučiť ho to, čo ho mala doma naučiť matka
Ano je to niekedy boj. Ja som na svoje deti prisna. A v skolke viem ze 2-3rocnym detom istotne pomahali. Ucitelky. Upratovacka. Ak trebalo aj kucharka.
Ale zas ak je v triede 20deti. Polovica sa obliekat vie. Druhej polovici pomozu. A ak 1-2deti bojuju tak.... teraz sa cela trieda ma prisposobit tomu dietatu lebo jemu sa nechce? Lebo casto to vedia len sa im nechce (myslim uz tie starsie). A ucitelka nevidi ani tu najmensiu snahu tak je to aj pre nu demotivujuce.
Sama som musela deti motivovat. Svetrik s oblubenou postavickou. Ponozky istej farby a podobne.
@lenka58 zmenila by som škôlku, pretože z takýchto hukotov si odnesie jedine zlú skúsenosť a nikdy nebude kľudný. Potom môžeš riešiť psychológov kvôli zlému prístupu od vychovávateliek, ktoré by spočiatku pomáhať deťom mali…to, že sú lenivé nie je tvoja chyba!
@lenka58 vobec sa mu nedivim, ze tam nechce chodit. Co to ma preboha znamenat, ze ucitelka huci po tak malom dietati, aby sa oblieklo? u tychh najmensich sa bezne s obliekanim pomaha.
stazuj sa, zmen skolku, hlavne to nenechaj tak. chlapec bude mat traumu.
@lenka58 a ako sa to ma naučiť keď ho budú neustále obliekať? Teraz sa naučí a bude pokoj. Tu nejde o to, aby učiteľka ho obliecť nechcela, ale sú deti (myslím ze tvoj bude ten pripad), ktoré len sedia a ani s nimi nehne. Sedí ako handrova babika a nema ani najmensiu snahu!!! Nechajú sa obslúžiť od rána do večera. Ty ho máš doma jedného (Možno 2...3...) , sadneš si k nemu a čakáš trpezlivo nech sa skúša sám obliecť alebo ako robot natiahnes na neho všetko zaradom lebo sa ti nechce čakať?
Zamysli sa hlavne nad sebou a nad tým, čo preto robíš ty ako matka aby v škôlke ten stres z toho obliekania nemal?
Ako prvé by si mu mala dat co najjednoduchšie veci (niektoré ponožky neviem ani ja poriadne natiahnuť....)
Ulahci to svojmu dieťaťu, pomôž mu! Ak je to len tento jediný dôvod, tak mu s tým vieš pomôcť hlavne ty.
@simona20201309 netrep somariny, tak male dieta sa vie mozno vyzliect a nie obliect. Doma ho urcite ucia, ako na to, ale nema sancu to cele zvladnut sam a uz vobec nie, ked ponom ucitelka huci.
@simona20201309 a keď učiteľka nad ním stojí a hučí, to mu má ako pomôcť sa naučiť tú ponožku obuť? Keby mu tak povedala s úsmevom, že mu pomôže, na jednej ukázala, ako na to a dohliadla, aby si druhú obul sám, to by nemalo väčší efekt?
A ja som z príspevku nwvycitala že po ňom zjape, ale hučí- obliekajú sa, obliekajú sa, vezmi si tričko, tahaj nohavice....
To nie je zjapanie, krik,... hovorí mu čo má robiť.
Ja to vidím ako snahu naučiť ho obliekať ho samého. Snahu naučiť ho to, čo ho mala doma naučiť matka
@simona20201309 preto v kúte plače.
@simona20201309 a keď učiteľka nad ním stojí a hučí, to mu má ako pomôcť sa naučiť tú ponožku obuť? Keby mu tak povedala s úsmevom, že mu pomôže, na jednej ukázala, ako na to a dohliadla, aby si druhú obul sám, to by nemalo väčší efekt?
@elizabet173 ja neviem ako ta učiteľka huči. Každý si pod tým môže predstaviť iný ton.
@simona20201309 preto v kúte plače.
@koniarova prečo by plakal v kúte? Hádam sedí na stoličke? To nedáva zmysel aby do neho hucala nech sa oblečie keď plače v kúte. Nejaký nezmysel
@elizabet173 ja neviem ako ta učiteľka huči. Každý si pod tým môže predstaviť iný ton.
@simona20201309 nemusí hučať, ale nepomáha mu. Dieťa je v škôlke pár týždňov, ide o malé dieťa, ktoré prišlo do nového prostredia, k osobe, ktorú len spoznáva. Ona by mala byť pre neho oporou, ak s niečím potrebuje pomôcť, nie niekým, kvôli komu do tej škôlky nechce ísť. Nebavíme sa o predškolákovi, ktorý by mal mať toto už dávno zvládnuté.

U nás učiteľky pomáhajú (2,5-4rocne deti v triede), sám syn mi to hovorí. Určite by som sa porozprávala s učiteľkou, s vedením. Hucat do dieťaťa ze je neschopný má aký výchovno-vzdelávaci význam?