Dieťa sa teší na škôlku: Bude to trvať?
Mal niekto opačný prípad ? Dcéra ma cerstve 4 roky a nastupuje teraz, odkedy sme sa boli pozrieť na škôlku osobne nehovorí o ničom inom len kedy už skončia prázdniny a chce chodit a o detičkach a jak sa nevie dočkať každé ráno sa pýta či už ideme.. ja som z toho normálne nesvoja😅 či jej bolo zle so mnou doma alebo co.. alebo mám očakávať že ju nadšenie prejde lebo ešte nevie že to je každý den ? Nastupuje zatiaľ len na pól dňa. Mal niekto podobný prípad ?
Áno, všetky 3 deti sa tešili a nepoznam čo je to ranný plač. Syn išiel v 4 rokoch, druhý čerstvo v 3 rokoch a dcérka 3 mesiace pred 3 rokom. Išli hneď na celý deň bez adaptacneho procesu. Ledva mi zamavali. Keď prišiel víkend, boli smutní, že nie je škôlka
Nevie čo ju čaká. V tomto veku deti potrebujú rovesníkov. Tak sa asi teší na detičky. Keď si si istá, že vie o tom, že mamka odíde, tak možno sa bude tešiť aj ďalej. Niekedy im dôjde na tretí deň, že to už bude takto stále a to sa im celkom nepáči. Mojím deťom vadili len plačúce detičky. Keď ochoreli, tak sa zasa tešili do škôlky. Ja by som dala hneď na celý deň, keď sa tak teší.
Moja išla v troch rokoch a veľmi sa tešila, všetci sme jej stále hovorili, ako je tam super. Nikto sa jej nepytal, či tam bude plakať a podobne ...a poviem chodila do škôlky 3.5 roka a nikdy neplakala, vždy úsmev na tvári ..a adaptáciu zvládla tak, že už na tretí deň spinkala v MS a škola to isté, má rada kolektív, deti ...
Moja išla ako 3,5 ročná, tiež sa tešila a chodila tam rada celé tri roky. Ráno v šatni nemala čas na lúčenie, bolo to super som veľmi rada že ma obišli tie ranné slzave lucenia.
Staršia sa neskutočne do škôlky tešila. Od prvého dňa bola na celý deň. Ale nadšenie trochu upadlo a nejaký čas som ju musela každé ráno ubezpečiť, že keď bude chcieť, kedykoľvek po ňu pridem, že som tam stále pre ňu.
Pre syna sme prvý deň na obed, ze pôjde domov pre obednym spankom.. Nechcel ísť s nami domov, hľadal si postieľku ze on tam chce spinkať, tak isli sme smutní bez neho domov.. O pár týždňov neskôr ho to nadšenie prešlo a aj keď sa ma v škôlke dobre a ma sa tam dobre, často mi hovorí že chce byť radšej so mnou doma..
Môj syn sa tešil a plakal len prvý deň, lebo plakali ostatní. Nikdy nebolo, že on nejde,...vzdy sa tešil a utekal dopredu pred nami. Mladsi už veľmi nechcel, on taky mamičkin cicoš. A teraz starší už plakal že on nejde do škôlky. Chcela som mu kúpiť papučky, ale potrebuje skúšať, lebo mu ťažko kúpiť a ani za svet neobuje, že on nechce papuče do škôlky, lebo nikde nejde 😀
Vyuzila by som jej nadšenie a dala ju hned na cely den. Lebo ked pride kríza a jej nadsenie opadne, potom si bude horsie zvykat, ze tam musi aj spat. Ale podla mna je to normalne, ze sa tak tesi, nevie co ju caka 😀 aj u nas to tak bolo, po prvej chorobe ked bol syn opat doma prislo ranné plakanie. Teraz nas to caka znova s druhym, takze dezime si palce 👍
Teší sa, lebo vidí hračky a nejaký typ herničky. Je to dobrý štart, rodičovi a učiteľom dáva nádej. A teraz do reality:
Ako učiteľka môžem povedať, že deti, čo sa ohromne tešia narazia na nasledovné problémy, resp.prebudenia -
1. Materská škola nie je hernička. Väčšina detí dnes už navštívila alebo pravidelne navštevuje herne, kde sú vypustené ako stádo divých koní a robia si čo chcú. No, takto to nefunguje v MŠ.
2. V MŠ prebieha organizovaná činnosť, čiže deti sa prispôsobujú rôznym denným formám - či sa už ide jesť, vzdelávať, von, obedovať, spať... Pre deti je náročné zistiť, že vlastne nie sú až taký stredobod vesmíru a nerobí sa to, čo práve chcú oni. (Samozrejme, časom s týmto problém nie je, deti si zvyknú na režim a pri správnej motivácii sa tešia na jednotlivé denné činnosti).
3. Do škôlky sa chodí každý deň. Po pár dňoch MŠ už nie je nejaká novinka a dieťa by chcelo byť radšej s mamou doma, ako odteraz. Ale smola, do škôlky sa chodí či sa nám chce a či nie. Aj po víkende, aj po chorobe.
Ja môžem povedať, že krízou si prejde 99% detí, či už hneď alebo neskôr. Je dobré, ak rodič má dôveru v učiteľa, zároveň ak je rodič uvedomelý a žiada od učiteľa len to, čo by sám zvládol dieťaťu poskytnúť, keby ich má 23 (a napr 17 plače). 🙂
Nič neočakávaj. Uvidíš čo bude 🤷. Nedá sa nič dopredu dedukovať, ako sa vyvŕbia prvé dni. Teraz sa proste spontánne teší na škôlku, myslí si, že sa tam bude celé dni hrať a nebude mať žiadne povinnosti.
Moja dcéra sa takto tešila a dnes sa takto teší do školy.
Bud rada ze nemusis zazivat plac kazde rano lebo potom by si zas mala pocit ze si najhorsia mama ze ju opustas. Takze svoje pocity nenavyberas ale aspon v tomo pripade je dieta stastne 😄 moja sa v dva a pol roku uz pytala do skolky,teraz bude predskolacka a uz od pol jula vrzuka ze kedy uz konecne pojde zas do skolky, ze chce kamosky 😄
No, nas 3,5 rocny sa na skolku tesil. Ale ako mu starsi surodenci zacali casto spominat, ze uz pojde, tak hovori, ze nie, on nepojde, nechce ist. No bude to zaujimave a asi bude plac a protesty...🤨
Moze byt, ze sa jej bude pacit, nove deticky, nove hracky, zalezi od dietata. Alemoze byt aj tak, ze 2dni bude ok a potom uz nebude chciet ist ked zisti, ze tam bude kazdy den bez mami.
Moja chodila do súkromnej od 2r4m a bežne sa mi pýtala aj cez víkend do škôlky 🙂. Teraz po roku prechádza do štátnej, tak som zvedavá. Ale teší sa tiež, každému vykladá, že je už veľkáčka a pôjde do veľkej škôlky 😅.. Ja to vnímam tak, že si odviedla dobrú prácu s prípravou a malá je už aj pripravená 🙂.
Ved bud rada 🙂 su deti, ktore sa naozaj tesia a chcu chodit do skolky a potom take, co nechcu, nepaci sa im, ze tam musia robit urcene aktivity. Samozrejme, moze prist obcas sklamanie predstava-realita ale ak je dcerka spolocenska zvladnete aj pripadne “krivdy” a sklamania.
Ešte stále sa teší či už prišla na to, čo to obnáša 😀

Moja sla klasicky v 3r. Cele leto sa tesila na skolku,kazdemu vravela,ze v septembri nastupuje. Kazdy den sa pytala,ze kedy uz bude ten september. Az prisiel. Sla natesena,stastna. Ked sme pre nu prisli,rozplakapa sa,ze viac nechce ist. Tuklo jej,ze mamka tam nie je. A asi 3t plakala kazde rano. Aj ked poobede vravela,ze bolo dobre. 😁