Dieťaťu sa ťažko rozväzuje jazyk a chcú mi ho vrátiť zo škôlky
Chlapec ma 2 roky a 7 mesiacov. Rozprava iba mama, tata, tu, toto, kako, pipi a podobne nie a nie sa mu rozviazat jazyk, su tam ako drble. Mne cika a kaka doma, zakrici len ked ritku chce utriet.
Mame tie schodiky na dospele WC. A tam sa nepyta on nedociahne na WC a tympadom on nevie preco tam sa ma pytat.
Minule dosiel mazel s nim zo skolky, bezal do kupelne dal prec schodiky a snazil sa tam vystverat.
Tento tyzden tam bol 1x ze 5 doobedí, rozprava stale "hanby, hanby" nechcem byt drbla matka ale mam pocit, ze to pedagogicky nezvladaju nie on.
Mam aj videa jak som si ide sam ani nevie, ze ho vidim, vycika sa, utrie sa, splachne, rucicky. A oni mi to tam neveria. 🤷♀️🤦♀️
@anonym_autor tvoje dieťa nemá čo robiť v školke. Viac sa mu venuj
@anonym_61623c prečo by nemal čo robiť v mš. U nás berú aj mladšie deti ako 3 r.
A ostatné deti dočiahnu? To aké záchody tam majú?
V skolke maju detske zachody, takze o akom stverani hovoris? Ucitelky nezvladaju a su drble? 🤦♀️ No to skor ty, ked tvoje dieta nezvlada wc a slovnu zasobu ma na urovni 1 rocneho dietata.
Nevhces byt drbla matka? Tak nebud.
@anonym_autor doma je nieco ine,v skolke kde je x deti,ucitelky,ine prostredie sa moze uplne inac spravat. To co u teba doma robi ozaj nemusi robit v skolke.
Ale ako co je problem, ze ho nechcu v skolke? Ze im nekaka/nepiska do zachoda, ale do teplakov? Alebo ta slovna zasoba?
@anonym_autor mali sme to isté na začiatku školského roka, syn doma cikať do nočníka, sadne vycika nehlásil že ide cikať. V škole tie záchody sú také že nevedel sám sadnúť, a aj keď sadol ocikal sa, ak ho posadili len tak hneval sa. Chceli nám ho vyradiť, lebo sa nepýtal - tiež malo rozpráva, tak sme sa dohodli, doniesli sme asi na 2 týždne nočník, chodil sám, teraz už ho tam nemá povie že chce cikať, učiteľka ho vyloží. Naučili ho.
Matky si to predstavujú všetko jednoducho, ale vy nerozumiete tomu, že v triede 24 detí učiteľka nemá šancu sa špeciálne fungovať jednému dieťaťu, ktoré ešte nie je pripravené na škôlku. Rozprávanie už riešite niekde? Ak nedočiahne na toaletu je to pre mňa zvláštne. Zbytočne rodič sa bije do hrude, že doma to funguje. Škôlka je iné prostredie a často tie decká sa správajú diametrálne inak. Učiteľka môže robiť maximum, ale nie je stroj predsa. Nie každé dieťa je zrelé na škôlku v takom veku.
@anonym_61623c prečo by nemal čo robiť v mš. U nás berú aj mladšie deti ako 3 r.
@anonym_e11234 nikde nepíšem o veku
@anonym_autor v skolke predsa maju male wc, tam musi vyjst. A k tomu v malej skupine u nas mali aj nocniky.
Aky problem ist s nim do skolky a ukazat mu, kde a ako ma ist na wc.
Pokial ho vzali, mali by aa mu prisposobit. Malicke deticky u nas v skolke beru na zachod ucitelky.
@anonym_autor pedagogičky nezvládajú? 😳 jedna učiteľka ma v triede 25deti. Ak ma utekať za jedným dieťaťom a na 24deti kašlať, tak nie ona je na vine…. Učiteľka je len doplnok dieťaťa, učí ho a pripravuje na vstup do ZŠ. Ona nie je povinná utierať zadok dieťaťa, obliekať ho atd. Od toho je tu rodič. Ak sa dieťa nevie prispôsobiť kolektívu, nemá tam čo hľadať. Dieťa vidí, ako chodia ostatné deti na wc, malo by to prijať a prispôsobiť sa😉
@anonym_61623c akože prečo nemá čo robiť v škôlke? To je čo za blbosť? Poznám pár 3r deti (dcera práve nastupuje do škôlky), ktoré ledva rozprávajú. Mnohé z deti v dcerinej škôlke sa ešte nevedia ani vyzliecť a obliecť, častejšie sa pocikavaju. Ako prepáčte, ale niekedy mam pocit, že od 2,5-3r deti sa vyžaduje, aby ovládali aj abecedu a násobilku. Veď každé dieťa ma svoje tempo. Mam dve dcéry a aj medzi nimi vidím riadne rozdiely, nie to v triede, kde je 15-20 deti. mnohé deti tam navyše fungujú v strese a frustrácii z odlúčenia či nového prostredia.
@anonym_autor v škôlke mávajú predsa malé detské zachodiky, nemajú dospelacke, však to by žiadne dieťa nedociahlo
Moje deti ani toľko nerozprávali ,v škôlke mali malé zachodiky ale stymito najmenšími aj tak chodili na záchod že všetci spolu ,pred jedením ,pred aktivitou ,predtym ako idú von ,keď prídu ,pred spinkanim . Takže nevidím dôvod aby tvojho vylúčili.
@anonym_autor z tvojho príspevku som sa nič nedozvedela, chcela si napísať že sa pokakal v škôlke? Ani sa nečudujem že nevie komunikovať 🤭
,
@anonym_autor v skolke sú malé detske záchody takže na ne dosiahne...len tým ze nema rozvinutu komunikáciu tak to nevie povedať...ty ho to musíš naučiť namiesto toho aby si kydala na ucitelky...kedze im to nepovie, tak ako to majú vedieť...stačí keď ho naučíš znak nejaký keď nerozprava...nas tiez nehovoril ale mal znak ktorý ukázal aby vedela ucitelka ze chce ísť na WC...doma mi tiež nehovoril ale chodil sam...
@anonym_autor Tu asi nejde o to, že nevie rozprávať, ale o to, že nevie používať wc v škôlke... nechápe, že sa musí pýtať/ dať vedieť učiteľke, keď doma sa nepýta a zvládne to sám...
treba to vysvetliť učiteľkám a nie sa rozčuľovať, že to nechápu...učiteľky, ktoré sa venujú takým malým deťom, musia už mať dosť skúseností a dokážu sa s deťmi dorozumieť ...
a čo sa týka rečoveho prejavu, tvoje dieťa má len 2 roky a 7 mesiacov, nemusí tvoriť súvetia, treba sa mu len venovať a rozvíjať jeho rečový prejav...veď sama si písala, že chodí len na pol dňa...
už som to tu x- krát písala, že náš syn do troch rokov príliš nekomunikoval, ale stale sme "spolu" čítali, všetko som mu komentovala a on všetkému rozumel, no vyjadroval sa stručne😊 nastúpil do škôlky, mal presne 3 roky a odvtedy sa nezastavil v rozprávaní...
a ešte jedna poznámka, každé dieťa má iné tempo vývoja (máme dve deti, tak viem posudit), ak sa ti niečo nezdá, že je pozadu alebo nerozumie/ nepočuje - na to je tu pediatrička, aby ste to spolu riešili...
ty máš doma dieťa jedno, v škôlke ich má učiteľka20....tvoje dieťa nechcú vylúčiť lebo nerozpráva, ale preto že nie je zrelé na škôlku.....dieťa zrelé na škôlku chodí v škôlke na toalety(sú tam malé detské), to že doma chodí a tam nie - nie je chyba učiteliek.....dieťa má počúvať a spolupracovať ak mu učitelka niečo pove, má sa vedieť s pomocou obliecť, najesť a zvládať toaletu.....ak to zvláda len doma, tak je problém...ale určite nie na strane učiteľky.......
Tiez sme mali schodiky s redukciou a v skolke nebol problem. Su tam pidi wecka.
A kricat mu nepomoze kedze do triedy ho asi pocut nebudu. Ved mu vysvetli, ze v skolke sa musi vypytat rovnako ako sa pyta u babky na ihrisku v nakupnom centre na vylete....tam sa snad pyta.
@anonym_autor z tvojho príspevku som sa nič nedozvedela, chcela si napísať že sa pokakal v škôlke? Ani sa nečudujem že nevie komunikovať 🤭
@anonym_9d42f2 presne, vypovedna hodnota 0,0
Vediet povedat len tolko co tvoj syn, uz by som bola u logopedicky. Tvoj syn ma oneskoreny vyvin reci, alebo mozno narusenu komunikacnu schopnost. Pre jeho dobro, vyhladaj dalsich odbornikov. Ucitelky ho zrejme chcu vratit, pretoze celkovo nienjenzrely na skolku. Do skolky vstupuju deti vo veku 3 rokov, podnrutonhranicu velmi vynimocne, ak su zrele a nie je tam ziaden problem, co vy vlastne nesplnate.
tvoje dieta je nezrele na skolku, nesuvisi to s vekom, ak ty lezis doma a nezrele dieta supnes do skolky kde cakas ze dobehnu to co si ty doma zanedbala za tie roky tak takto to nefunguje
v zaujme svojho dietata prerus jeho dochadzku do skolky a obehni s nim odbornikov, ktori ta naucia ako s nim doma pracovat aby to dobehol
Vediet povedat len tolko co tvoj syn, uz by som bola u logopedicky. Tvoj syn ma oneskoreny vyvin reci, alebo mozno narusenu komunikacnu schopnost. Pre jeho dobro, vyhladaj dalsich odbornikov. Ucitelky ho zrejme chcu vratit, pretoze celkovo nienjenzrely na skolku. Do skolky vstupuju deti vo veku 3 rokov, podnrutonhranicu velmi vynimocne, ak su zrele a nie je tam ziaden problem, co vy vlastne nesplnate.
@zuzana76 na 2 roky a 7m nemusi mat vobec oneskoreny vyvin. Neviem kedy si davala dieta do skolky naposledy ty ale vezmu kazde ktore sa prihlasi ak maju miesto aj mladsie a nikto neriesi ci rozprava, vie sa najest, odplienkovane a pdoobne. Takze nepis co nie je pravda
@zuzana76 na 2 roky a 7m nemusi mat vobec oneskoreny vyvin. Neviem kedy si davala dieta do skolky naposledy ty ale vezmu kazde ktore sa prihlasi ak maju miesto aj mladsie a nikto neriesi ci rozprava, vie sa najest, odplienkovane a pdoobne. Takze nepis co nie je pravda
@really8 mam velke deti, ale zase deti s plienkou nebrali urcite, navyse myslim, ze stale existuje adaptacne obdobie, kedy dieta mozu vyradit, kazdopadne vlastne nevieme, preco chcu vyradit autorkine dieta
@really8 pisala som oneskoreny vyvin reci
Oneskorený vývin reči znamená, že dieťa sa vyvíja rovnakým spôsobom ako ostatné deti, len pomalším tempom. Rečové schopnosti sa rozvíjajú neskôr, ale v rovnakom poradí. Typické príznaky oneskoreného vývinu reči sú, že sa prvé slová u dieťaťa objavia až okolo 2. roka (namiesto 12–18 mesiacov), alebo dieťa začne spájať slová do viet neskôr, než je bežné. Tieto deti však inak často dobre rozumejú, majú normálny intelekt, sú vnímavé, komunikujú inými spôsobmi a postupne napredujú.
U autorkinho dietata o oneskoreny vyvin reci ide, kedze vie povedat par zakladnych slov, aj to nie v klasickej podobe, ale znacne zjednodusenej
Reč nie je problém ale to, že robí potrebu do gatí (?) v najmenšej triede majú detské záchody a niekde aj nočník, nie je možné aby tam dieťa nesadlo samé ak nemá fyzický hendikep. Pýtať sa nikoho nemusí.
@really8 pisala som oneskoreny vyvin reci
Oneskorený vývin reči znamená, že dieťa sa vyvíja rovnakým spôsobom ako ostatné deti, len pomalším tempom. Rečové schopnosti sa rozvíjajú neskôr, ale v rovnakom poradí. Typické príznaky oneskoreného vývinu reči sú, že sa prvé slová u dieťaťa objavia až okolo 2. roka (namiesto 12–18 mesiacov), alebo dieťa začne spájať slová do viet neskôr, než je bežné. Tieto deti však inak často dobre rozumejú, majú normálny intelekt, sú vnímavé, komunikujú inými spôsobmi a postupne napredujú.
U autorkinho dietata o oneskoreny vyvin reci ide, kedze vie povedat par zakladnych slov, aj to nie v klasickej podobe, ale znacne zjednodusenej
@zuzana76 ja viem ze si pisala o reci a stojim si za tym ze je to este stale ok. Len som to nepovazovala za potrebne rozpisat vsetky tri slova ked reagujem priamo na teba.
Adaptacne existuje a ano mozu dieta vyradit ale vezmu ti ho do skolky aj s plienkou kedze na zapise to nikto neriesi. Tym chcem povedat ze zoberu kazdeho a potom polku vylucia. A deti ktore by boli zrele sa do skolky z kapacitnych dovodov nedostanu
@zuzana76 ja viem ze si pisala o reci a stojim si za tym ze je to este stale ok. Len som to nepovazovala za potrebne rozpisat vsetky tri slova ked reagujem priamo na teba.
Adaptacne existuje a ano mozu dieta vyradit ale vezmu ti ho do skolky aj s plienkou kedze na zapise to nikto neriesi. Tym chcem povedat ze zoberu kazdeho a potom polku vylucia. A deti ktore by boli zrele sa do skolky z kapacitnych dovodov nedostanu
@really8 no podla odbornikov to ok nie je, samozrejme, ze jej dietatu rec pravdepodobne nabehne sama, stava sa to, ale podla tabuliek to teda nie je
Kedy by ste mali vyhľadať logopedickú pomoc pre Vaše dieťa?
V 2. roku dieťaťa, ak:
má dieťa slabú slovnú zásobu (menej ako 50 slov alebo používa menej ako 10 zrozumiteľných slov)
rozumie takmer všetkému, no vôbec nerozpráva
nerozumie – dostatočne nereaguje na pokyny rodičov
netvorí dvojslovné vety (mama daj, mama poď…)
má problémy s príjmom potravy – odmieta viacero jedál, prijíma len kašovitú stravu, má problémy so spracovaním tuhej stravy
hrá sa prevažne osamote, hra je stereotypná, nenadväzuje očný kontakt