icon

Dvojjazyčné dieťa - nástup do škôlky

25. nov 2025

Mám kamarátku, ktorú som považovala za naj, ale akosi sa vzďaľujeme.
Má 3 ročné dieťa, čo - to po slovensky vie, ale hovorí zväčša iba maďarsky, má totiž otca maďara a žijú v Maďarsku, hoci cca 40 km od hraníc.
Od januára pôjde do MŠ, mali na výber aj MŠ, kde sa vyučuje slovenský jazyk, ale ona to odmieta, že to - čo vie mu stačí. Problém nastáva tam, že my s manželom po maďarsky hovoríme slabšie, takže sa nedohodneme ani s jej manželom, ani s dieťaťom. Aký máte názor?

anonym_a4e77a
25. nov 2025

@anonym_autor čo za názor akože potrebuješ? To či je ok čo spravila? Ano, je to jej rozhodnutie

anonym_3a7939
25. nov 2025

Ty si dobra. Asi si mala najist manzela podla toho aby si mu rozumela 🤣

thereisabear
25. nov 2025

A ako by si si predstavovala ideálne riešenie?

cyberk
25. nov 2025

vymenit manzela musis :D

autor
25. nov 2025

Je mi ľút, že sa nedohovoríme ani s jej dieťaťom, ani manželom.

slavomira236
25. nov 2025

@anonym_autor tak sa zacni ucit t y madarsky

bolarazjedna
25. nov 2025

Ja som madarka, žijem na Slovensku. Nemyslím si, že kamarátka by mala vyberať škôlku podľa tvojich preferencií. Je na nej, zrejme neplánujú sa vrátiť na Slovensko a slovenský jazyk pre ňu nie je životu dôležitý. S tebou sa kamarátila aj doteraz. Môj manžel slovak s mojimi kamoškami maďarkami a mojim svagrom, sestrinym deťom, ktorí sú Maďari a žijú v Maďarsku sa rozpráva po anglicky.

autor
25. nov 2025
@bolarazjedna

Ja som madarka, žijem na Slovensku. Nemyslím si, že kamarátka by mala vyberať škôlku podľa tvojich preferencií. Je na nej, zrejme neplánujú sa vrátiť na Slovensko a slovenský jazyk pre ňu nie je životu dôležitý. S tebou sa kamarátila aj doteraz. Môj manžel slovak s mojimi kamoškami maďarkami a mojim svagrom, sestrinym deťom, ktorí sú Maďari a žijú v Maďarsku sa rozpráva po anglicky.

@bolarazjedna vadí to aj jej rodine. Má v rodine ľudí, ktorý nepochopí, čo dieťa chce a ani manžel. Potom je urazená, že ju pozvú na oslavu bez manžela a dieťaťa.

galganka
25. nov 2025

Naučte sa maďarsky. Kvôli kamoške a jej deťom by som sa aj svahilsky skúsila naučiť.

autor
25. nov 2025
@galganka

Naučte sa maďarsky. Kvôli kamoške a jej deťom by som sa aj svahilsky skúsila naučiť.

@galganka nehnevaj sa, ale nebudem. Keď pôjdem k nim do Maďarska tak ano, ale pokiaľ chodia oni ku mne nie.

galganka
25. nov 2025
@anonym_autor

@galganka nehnevaj sa, ale nebudem. Keď pôjdem k nim do Maďarska tak ano, ale pokiaľ chodia oni ku mne nie.

@anonym_autor nehnevám. 🤷‍♀️

olimuc
25. nov 2025

Ziju v Madarsku, tak asi ich stredobod zivota bude v Madarsku, takze sa rozhodli pre jazyk, v ktorom sa bude dieta dalej vzdelavat. Mozete sa neskor rozpravat po anglicky a na Slovensku mas xy osob, s ktorymi sa tiez mozes skamaratit. Vobec by som zo neriesila … veci sa poriesia casom …kto chce sa dorozumie aj posunkami, ale skor si myslim, ze sa vase cesty rozdelia … nielen kvoli jazyku ale aj bydlisku … socializacia bude tam, kde je bydlisko, dieta, jeho kamosi, rodicia kamosov - 40km one way je dost. Poobzeraj sa okolo seba … tiez najdes novy okruh a obo to pojde do stratena

autor
25. nov 2025
@olimuc

Ziju v Madarsku, tak asi ich stredobod zivota bude v Madarsku, takze sa rozhodli pre jazyk, v ktorom sa bude dieta dalej vzdelavat. Mozete sa neskor rozpravat po anglicky a na Slovensku mas xy osob, s ktorymi sa tiez mozes skamaratit. Vobec by som zo neriesila … veci sa poriesia casom …kto chce sa dorozumie aj posunkami, ale skor si myslim, ze sa vase cesty rozdelia … nielen kvoli jazyku ale aj bydlisku … socializacia bude tam, kde je bydlisko, dieta, jeho kamosi, rodicia kamosov - 40km one way je dost. Poobzeraj sa okolo seba … tiez najdes novy okruh a obo to pojde do stratena

@olimuc práveže, sme spolu skoro denne. Ona je skoro vždy u rodičov, manžel jej pracuje v zahraničí.

simona20201309
25. nov 2025

@anonym_autor že nech si ostanú v Maďarsku a tam nech si používajú tu svoju hotentoctinu na ktorú sú takí pyšní....

bolarazjedna
25. nov 2025
@simona20201309

@anonym_autor že nech si ostanú v Maďarsku a tam nech si používajú tu svoju hotentoctinu na ktorú sú takí pyšní....

@simona20201309 prepáč, a ty nie si pyšná na svoj rodný jazyk? Páčilo by sa ti, keby niekto tvoj rodný jazyk názve hotentoctinou a ešte s takým sarkastickym, opovrhnujucim podtónom?
Myslím si, že názor sa vyjadriť aj slušne, bez toho, že by si tým druhým ľuďom ubližovať, tentokrát sa ti to podľa mňa nepodarilo.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
25. nov 2025
@bolarazjedna

@simona20201309 prepáč, a ty nie si pyšná na svoj rodný jazyk? Páčilo by sa ti, keby niekto tvoj rodný jazyk názve hotentoctinou a ešte s takým sarkastickym, opovrhnujucim podtónom?
Myslím si, že názor sa vyjadriť aj slušne, bez toho, že by si tým druhým ľuďom ubližovať, tentokrát sa ti to podľa mňa nepodarilo.

@bolarazjedna slusnejsie to už nejde