Ahojte, hovoria vám vaši 4 r. všetko, čo sa stane v škôlke alebo tak celkovo? Napríklad keď majú nejakú besiedku, alebo k nim do škôlky niekto príde (napr. študenti ukazovať prvú pomoc), alebo keď majú nejaký konflikt (hádajú sa s niekym, kričia alebo udrú)? Len ma zaujíma, či je normálne v tom veku, že nič nehovorí alebo sa už teraz začína uzatvárať. Ďakujem.
Zalezi asi aj od povahy, tej mojej 4r sa nezastavi huba cely den :D
Nie,nehovoria .kazdy je iny, aj deti su introvertne aj extrovertne..
Dcera teraz uz 12r nepvedala nikdy nic sama od seba, nic neodpovedala na otazky, doteraz netusim co zaziva v skole, s kamaratmi. Ak ju nieco trapi, dozviem sa to tak, ze pozriem na nu a ona potichu roni slzy. Ale nepovie preco. Je to nesmierne narocne tahat to z nej ako z chlpatej deky, ona ani hlavou nepokyve ano/nie casto krat alebo na vsetko nie.
Ze sa nieco deje v skole, ked mala 10 som sa dozvedela tak, ze som jej presla spravy v mobile. Dialo sa nieco, co ona nemala sancu mi popisat alebo vysvetlit, ani keby bola zhovorciva. Takze sa uprimne desim, ako jej pomozem, ked zacne nieco prezivat a nic nepovie.
Prostredny syn je tak, ze nema cas rozpravat.
A najmladsia mi referuje svoje pocity priebezne cely den.
Nehovori nic 🙈 niekedy povie ked sa spravne spytam, ale ked ma dobru naladu. Ma 5 rokov.
Nasmu sa usta nezatvoria bezne ale keby nam neposielali 2x denne report, co robili + fotky tak netusim 🙂 odpovede typu: dobre bolo, co bolo na olovrant - neviem a tak podobne. Obcas ma naladu a rozhovori sa ale vacsinoz skor nie. Ked sa ho pytam konkretne, na zaklade reportu, napr. mali ste dnes predstavenie, povie ano, co sa ti najviac pacilo: vsetko alebo nic 😂😂
moj nehovoril nič, a keď tak s odstupom času alebo si aj vymýšlal.
Ja sa každý deň pytam ako bolo,čo robili v škôlke,ako sa mu páčilo atd...
Ano, moj odpovie na vsetko na co sa opytam. Takze ak sa opytam ako bolo v skolke? Tak povie dobre. Ale ak sa pytam aku temu mali na rannom kruhu a pytam sa do detailu tak odpovie. Takze velmi zalezi od otazkovania. A hlavne u nas je to uz rutina, celu cestu domov sa kazdy den bavime o tom co on alebo ja sme zazili pocas dna, co sme jedli, s kym sme boli, kde sme boli atd.
Naša 4 a pol ročná nehovorí vôbec nič a keď sa spýtame Ako bolo v škôlke tak už úplne nie. Skôr odpovie keď sa spýtame konkrétne, napr. Ktorá hračka sa ti dnes v škôlke páčila? Kto dnes v škôlke nebol? Čo by mi chutilo z jedla, ktoré vám dnes pani kuchárky pripravili? A rozhovori sa 🙂
Nás hovorí vsetko
Takéto malé deti si pamätajú veci , ktore sa stáli bezprostredne pred tým ako prišiel rodič, ostatne veci môžu byt riadne prikraslene, alebo naopak dramaticky stvárnené. X krat som riešila veci, ktoré dieťa rodičovi povedali a nešlo to ani 10 km od pravdy.
Nie. Ani jeden. Iba že papal chlebik a na obed mäsko s ryžkou 😆.
Povie mi veľmi veľa veci,sám od seba ale aj keď kladiem otázky.
Moj synovec...spinkal si? Nie. Boli ste vonku? Nie. Vnutri ste sa hrali? Nie. Tak co ste robili? Neviem,nic. Ked sa mu nechce nepovie nic,inokedy vyrozprava aj navyse co si domysli 😂
Odpovede môjho syna : neviem ,nepamätám si,zabudol som😅