icon

Hovorilo vám 5-ročné dieťa, že ste zlá mama/otec?

7. jan 2023

Chcem sa spytat skusenych mamiciek, ci vam niekedy deti povedali: "ty zla mama/otec".
Syna sa snazime slusne vychovavat, ma rezim, nastavene hranice (laskavo a dosledne), so spravanim doma, v skolke, ani na verejnosti nie je problem. Casto hovori: lubim ta, mam ta rad a nie len nam rodicom, ale aj starym rodicom, svojej krstnej atd. Len tak - pri hre, pri obede, na prechadzke. Ale vo vyhrotenej situacii vie potom povedat aj ten opak - ty zla mama!. Ako priklad: dohodlo sa, ze TV dovolena kym neskonci rozpravka. Nechcel napriek tomu vypnut. Ked som zakrocila ja, tak zahlasil: ty zla mama.
Ja som si nikdy svojim rodicom nedovolila toto povedat, aj ked som sa citila ukrivdena. (Teda na vek 5rokov si asi presne nespominam, ale ako starsia urcite nie).
Nechcem, aby nam tak hovoril.
Neviem, co je lepsie: ci ho okriknut, ze takto teda nie, ked sa ti nepaci, tak mozme diskutovat ale bez tychto "ty zla".... alebo na to nereagovat a ked bude starsi a bude viac ovladat emocie, tak to nebude hovorit?
Mate skusenost? Dakujem

Strana
z3
lolita555
8. jan 2023

Môj 8 rocny keď má nervy povie že som najhoršia mama na svete ,za 3minuty už plače z ľútosti čo mi to povedal ,takže pohoda

dominikamacakova
8. jan 2023

Ja mám 30 rokov a doteraz si pamätám ako som mame povedala, že nás týra 😂 Hovorila som to aj učiteľke v škôlke keď ma nútila jesť 🙈 Asi som sa naučila nové slovo a chcela som ho použiť.

slovakboy
8. jan 2023

Ja myslím že to nie je nič hrozne čo ti povedal. Je slobodný a proste takým spôsobom si chce vydobit to čo chce. Nehovor mu že si z toho smutná hoci to tu celkom dobre radila
@oskorusa . Obavám sa že to je druh menšieho citového vydierania. Skôr trvaj na tom že si vypla televízor a pravidla musí rešpektovať. A to čo ti hovorí sa ťa nedotýka. Nedaj mu do rúk tu zbraň použiť ju znovu. Ak sa ťa to nedotkne nebude to fungovať. On keď vidí že si z toho nesvoja a riešiš to tak vie že to funguje. Nie je to zlý chlapček, je iba slobodný a neskrotený. To je dobre. Pravidla samozrejme potrebuje. Otec môže pritvrdiť ale ty prejavuj lásku za každého počasia. Otec ju môže podmienovat disciplínou. Keď nie sú určite rozumne pravidla a disciplína ktorá ma význam a dobrý ciel, dieťa je nakoniec nešťastné. Ale to asi nebude váš prípad. Proste normálny prejav zdravej osobnosti.

andreatytler
9. jan 2023

Mas dojem ze dieta nema pravo povedat taku vec rodicom? Ze rodicia si zasluzia vacsi respekt ako to dieta?
Ved ty nielenze rozhodujes o jeho zivote (a vypinas mu telku ked ju on este chce pozerat) ale snazis s rozhodovat aj o tom ako ma na take veci reagovat. Snazis sa mu zakazat hnev.
Kazdy jeden clovek (aj 5 rocne dieta) ma take iste pravo na svoje emocie. Ak si ty nemala dovolene ich prejavovat, neprenasaj to na svoje deti.
Vravis, ze si otorena diskusii ak mate rozdielne nazory, ale je to tak naozaj? Je ta diskusia iba o tom ze mu vysvetlujes svoje dovody a potom urobis ako chces, alebo sa dopracujete k skutocnemu kompromisu, kedy aj ty zlavis zo svojich poziadaviek, napriklad ze bude pozerat TV este dalsich 5 minut a potom vypnete?

pimpulienka
9. jan 2023

Počkajte v puberte. A podotknem, moc to rozoberate.. ešte takých a podobnych výrokov bude.

lacibo
9. jan 2023

Ano..vela krar som ta najhorsia mama na svete..😊 ak nastavujem hranice..niekde som pocula taku mudru myslienku ze to, aki sme v skutocnosti rodicia, nam deti pravdivo a realne vyjadria az po rokoch, v dospelosti, tam dostaneme spatnu vazbu..nikdy nie v pritomnych okamihoch, ked vyrastaju..my ich sprevadzame na ich ceste za sebapoznanim a poznanim sveta..a ta konfrontacia nie je pre nich vzdy lahka..je normalne, ze sa aj hnevaju, aj to sa ucia - ako si poradit s vlastnymi emociami..takze treba nastavovat hranice, ale zaroven chapat a prijimat ich, takých akí sú

lacibo
9. jan 2023

@andreatytler pravdu mas, dieta sa tiez ma pravo nahnevat a vyjadrit to, ale to iste plati aj o rodičovi..😏

andreatytler
9. jan 2023

@lacibo Ano, presne tak. Aj rodic nech sa nahneva a da to dietatu patricne najavo, ale nikdy nie koli tomu ze dieta prejavilo svoje city.
Vies z povodneho prispevku mam dojem ze tam nema dieta velmi priestor na vyjadrovanie svojho nazoru... vety ako:" Dohodlo sa ze TV dovolena"... suhlasilo dieta s tym ze TV sa vypne po rozprvke, alebo iba mama zalasil ze po rozpravke je koniec? A keby aj suhlasilo, stale ma pravo svoj nazor zmenit aj ked to uz sa musi snazit s mamou urobit dalsiu dohodu.
Alebo to ze autorka chce dieta okriknut ako riesenie. No myslim ze vsetko co tym dosiahne je, ze dieta bude na nu tiez kricat.
Ja ked sa vzijem do toho dietata, tak citim frustraciu z toho ze niekto rozhoduje o mojom zivote a nemozem s tym nic robit, tak jedinne, co mozem urobit je sa nahnevat a povedat tej osobe ze sa hnevam. On to vravi, tak ako vie. Uz tu zopar ludi velmi vystizne poukazalo na to ze len opakuje co pocul a teda by som odhadovala ze on sam velakrat pocul od hnevajucich sa ludi naokolo "ty si zly".
Deti krasne nastavuju zrkadlo nasmu spravaniu. Ak sa nam nejake spravanie na dietati nepaci, vzdy je najjednoduchsie sa pozriet najskor na svoje spravanie.

sidicek
9. jan 2023

Ja by som skôr riešila, že v 5 rokoch ma takú slabú slovnú zásobu a aj veľmi jednoduchú skladbu vety."Ty zla mama" snáď povie také 2 ročne,co začína rozprávať. Keby sa vedel lepsie vyjadriť ,tak to možno povie inak a aj by to vyznelo tak miernejšie.

kavaba
9. jan 2023

Je to úplne normálne, xy psychológov o tom píše - patrí to k veku, vyjadrené primerane veku 🙂 Neznamená to, že si niekde ,zlyhala,. ...uz menej sa píše o tom ako má rodič reagovať :D
Ja som našej povedala že nevadí, a aj keď som zlá urobiť to musí, že to stále platí. Tak urobila. 🙂 Pekný deň.

kika52621
9. jan 2023

Jasne, ze povedal podľa situácie..... raz som vysvetlila a pochopil lebo ja mu tiež nevravím, ze je zlý a raz som mu povedala ešte som není zla mama zla mame ešte len budem keď budeš v puberte.... zostal zaskočený.

kika52621
9. jan 2023

Ja som napríklad zla lebo ho nutim ísť na prechádzku alebo musí ísť spať lebo ráno vstáva do školy.... úplne pukoviny

megan777
9. jan 2023

@oskorusa super aj ja takto budem reagovat

mira0611
9. jan 2023

Ahoj, ked bol maly nepamatam sa, teraz v puberte sa to prejavuje, kedze sa pubertakovi hranice a povinnosti nepacia. Opytaj sa ho preco si zla, vsak to bola dohoda? A ked ty mu slubis, ze ho vezmes na prechadzku, ihrisko ... tak sa toho drzis a musi aj on dodrzat dohodu.
Je to dobre, ze mate denny rezim, aj my sme mali a syn je ovela vyrovnanejsi ako ostatne deti. Sice papuluje doma a sem tam povstane aj nadava, ale cigarety, alkohol a podobne, co pocuvam od inych rodicov mu ani nenapadaju.

vinifred
9. jan 2023

Nikdy..ani ruku nikdy na mňa nezdvihli..nikdy sa mi nehádzali v obchode s revom...nikdy mi nepovedali matka a otcovi foter..

elanor
9. jan 2023

vo vyhrotenych situaciach je to myslim normalne, ze dieta povie - nemam ta rad, alebo si zla (mama). Dava von frustraciu z toho, ze sa mu nedari, alebo mu nieco nechces dovolit. Ono este nevie a nechape, preco mu to nedovolis. Nevidi zatym tu istu logiku ako ty, ze je to nevhodne, nebezpecne. Ono vidi, ze ono chce nieco zabavne, a ty mu to ako naschval zakazes. Tak sa hneva, je smutne, a inak ten hnev spracovat este nevie.
Tiez som si to uz par krat vypocula. Som zla mama, lebo nedovolim hento a tamto, alebo toto. A mamina tej a onej kamaratky to tej a tej kamaratke dovoli.
Reku, ale ja niesom mamina tamtej, to je na jej rozhodnuti a zvazeni, ci je to vhodne, alebo nie. Ja som tvoja mama, a ja som to vyhodnotila, ze je to pre deti nevhodne / nebezpecne, preto ti to nedovolim. Nie preto, aby si sa narocky hnevala, ale preto, ze natom mam dovod. A ked si stale myslis, ze som zla mama, a ina by bola lepsia, nech sa paci, pobalim ti kufrik, tam su dvere a mozes si ist hladat teda lepsiu mamu.

A zrazu, uz nie, uz nie som zla, ale vrhne sa na mna, stiska ma tak, ze pomaly nemozem dychat, a zrazu som ta najlepsia mama na celom svete, a ziadna ina mama nieje taka dobra ako ja, a ona ziadnu inu mamu nechce.

Treba chladnu hlavu, a vysvetlovat a vysvetlovat.

elanor
9. jan 2023

Ale vy svetlim situacia z mojho pohladu, preco im nechcem dovolit to co som zakazala, teda dovody napr. ze nebezpecne, tak preco je to nebeznepcne, co sa moze stat atd., samozrejme slovnikom vhodny pre deti. A opytam sa ich, ze nech si predstavia, ze su velke, zue su maminy, a co by urobili byt na mojom mieste, ci by to svojim detom dovoli, alebo co by robili. Porozmyslaju, a nakoniec uznaju, ze byt maminy, tak reaguju rovnako, ale velmi podobne.
Ale teda, nase zeny su uz trosku starsie.

lavinis
9. jan 2023

nejak moc to prežívaš, relax

andreatytler
10. jan 2023

@slovakboy Vidim ze zastavas nazor ze mama je pre dieta zdroj bezbrehej lasky a nehy a otec je ten kto zadava disciplinu. Pocula som o tom a je to zaujimava teoria. Moj 3 rocny syn mi to aj potvrdil. Poslednych 6 mesiacov som bola nesmierne zaneprazdnena a muz s nim travil ovela viac casu ako ja. Syn mi pred par dnami povedal ze ocko je jeho mama. Pre neho neni mama len rodic zenskeho pohlavia, je to pre neho ta najistejsia a najdolezitejsia osoba v zivote.
Co myslis ze sa stane ak to maju mama a otec prehodene? Co ak je mama ta, ktora urcuje pravidla a otec je milujuc naruc? Popletie to dieta?

zuzkat1
10. jan 2023

no podla mna hej... a aj teraz obcas povie ze si strasna..maju 8 a 12nepamatam presne co vraveli ked mali 5..ked povie ze som strasna ked zakazem prikazem...tak jej poviem ze viem ze to je moje stredne meno a ide sa dalej... netreba vsetko tak hrozne prezivat a vsetko riesit

scorpionflower1
10. jan 2023

Nemyslíš, že je to preto, lebo ešte nemá vyjadrovacie schopnosti ako dospelý? Mal povedať "Drahá matka, nesúhlasím s týmto postupom?" Alebo sa nemal vôbec ozývať? Prečo čakáš, že zakaždým bude so všetkým súhlasiť? Nezažila si s ním v 3 rokoch obdobie vzdoru? :D Keby som ti dala moju dcéru v troch rokoch, tak si asi dosť prekvapená. Teraz už má 4 a je zas úplne iná, no stále vie dať najavo, keď s niečím nesúhlasí. Však tak to má byť, nie? Na jednej strane chceme, aby z detí boli silní a nezávislí jedinci a na druhej sú niektorí rodičia vykoľajení, keď vyjadria vzdor a nesúhlas.

slovakboy
10. jan 2023

@andreatytler npopletie to. Prečo ho prirovnal k mame? Lebo mama je tá milujúca. On ti vlastne povedal že obaja ste jeho mamy a máte ho radi. To je kásne. Neboj sa mužský vzor si nakopíruje aj z otca aj z teba aj z babky neskôr z ucitelov starších priatelov trénerov. A dôležité je aj aby mal dobrých kamarátov vraj detskí kamaráti formujú spravanie a povahu dieťaťa ešte viac ako rodičia.

Strana
z3