Hovoríte deťom pravdu o Mikulášovi?
Mate male deti ( do veku 5 rokov), ktorym od zaciatku hovorite, ze darceky na Mikulasa davaju rodicia? Aku s tym.mate skusenost? Nrprezradili v skolje inym detom pravdu?
@nikiki29 a tak ale vies. realnu pravdu ... pravdou je aj to ze ten vlacik co dostane vyrobilo pravdepodobne mladsie dieta ako ono kdesi v cinskom zavode. kde su hranice pravdy a reality. ved tu kopec dospelych zien veri ze existuju chlapi ako v tureckych telenovelach. to je este horsie ako viera v darceky od jeziska.
mne je jedno co kto doma horovi. ale nechapem naco sa to dokola furt riesi. vsak nech si kazdy spravi po svojom. nasi tiez nestali pred 30 rokmi na namesti a nepytali sa okoloiducich co maju robit.
@pralinka25 veľmi pekne si to napísala. Ja mám tiež krásne spomienky na Vianoce. Malo to svoje čaro a nemala som traumu z toho keď som to zistila a načapala brata ako mi dáva darček pod stromček. Skôr on s mamou boli viac smutní ako ja :D
ked mala 5 rokov jej kamos povedal, ze ci vie o tom, ze vsetky darceky nosia rodicia, a teda hned sa nas opytala ci je to pravda a vtedy uz som neklamala a potom v 15 minutovych intervaloch bolo, ze a to ani Mikulas ...15 minut...cize ani zubkova vila?... takze to vsetko ty si ma klamala? moja odpoved bola, ze to je preto aby mali deti carovny svet a teraz ked to uz vie moze vyrabat carovny svet aj ona inym detom a dokonca aj babke a dedkovi lebo im to nepovieme, ze uz to vies a vyrob im darcek pod stromcek aby nevedeli, ze je od teba 😉 babka s dedkom krasne hrali s nami a dokonca ked dedovi vybrali zub u zubara tak mu dala euro pod vankus 😂😂to len taky navod ked sa nahodou aj tie vas tak zrutia ako to moje
@pralinka25 Načo sa dookola furt riešia manželské nezhody, nevery, koláče, tehotenské testy, sociálne siete atď.? veď ľudia komunikujú a zaujíma ich názor iných ľudí. Často sú písmena interpretované ako "riešenie niečoho" a možno zakladatelia tém ani neriešia, len ich zaujíma pohľad iných ľudí. Kto chce, vyjadrí sa, kto nechce, nevyjadrí a ide ďalej 😉
Mne sa velmi pacilo to, ze jeden rok v zariadeni kde pracujem sme mali aj deti male prvy stupen, boli len tri no vsetci pubertiaci sa tvarili, ze Jezisko a Mikulas existuju, aby im tu radost nepokazili😃. Bez toho aby do toho zasiahli dospelí
@earlgrey a ved dobre ale zas ked niekoho zaujima len nazor tak za tych takmer 20 rokov je tu jeziskovskych tem kazdy jeden rok desiatky. tak si nazor precitam tam. ved je to stale dokola rovnake. ostatne temy su trochu o inom. ale tuto su vecne dva rovnake tabory a rovnake odpovede na rovnaku otazku. schvalne si pozri.
@zuzitko74 ano, stari rodicia zial casto vedu taketo reci
@pralinka25 Aj tehotenské testy sa tu stále opakujú a ženy si môžu staré temy prečítať a porovnať čiarky 😄 aj nezhodny v manželstvách skoro tie isté a xyz tém...
Môj syn bol v tom cca do 5 rokov že chodí mikulas. Potom sme mu povedali že za neho prácu preberáme, ale aby nepovedal iným deťom. Či už to dodržal neviem….
Ja si osobne myslím že tato info okolo deti len tak preletí a nedávajú tomu veľký vyznam. Lebo sa veci nič nemení o nič neprídu.
@earlgrey tak tehotenske testy ano. ale nezhody v manzelstvach su skor o tom ze sa potrebuju vykecat a popisat o tom.
Moje deti veria na Mikuláša, aj Ježiška. Ale tiež vedia, že darčeky si kupujeme aj my. A že niekto na Ježiška neverí a preto darčeky dostane od rodičov. A vedia, že aj ony môžu urobiť/dať niekomu darček, lebo ho ľúbia. Preto neriešia ako to majú iní, páči sa im, ako to máme my. Vysvetlila som im, že každý to má inak a nie je potrebné sa kvôli tomu v škole/v škôlke hádať, kto má pravdu a kto nie.
Naše deti verili aj na Mikuláša aj Jeziska do určitého veku, rovnako ako my. Patrí to k detstvu, ja som za aby boli deti deťmi co najdlhšie.
To je tu vždy táto diskusia... a najmä čo sa Ježiška týka. Deti sú ešte náchylné veriť, že nejaký dobrý ujo rozdáva sladkosti (hmm, len aby ich raz takto niekto nenalákal do auta a neuniesol), alebo že sa vrece sladkostí objaví ráno pri topánkach "len tak". Ale s tými darčekmi pod stromčekom, to mi vôbec hlava neberie, akože po nociach baliť veci do papiera, šuškať si s babičkou, čo kto komu kúpi, klamať deťom, ako sa do domu dostane cudzí človek (komínom, otvoreným oknom) a ako obehá za jeden večer celý svet a potom deti odlákať z izby, aby to tam Ježiško mohol tajne priniesť... ako, mne to vôbec nestojí za takéto cirkusy a potom ozaj jedno dieťa v triede všetkým povie, kto to nosí. Ale neberiem to nikomu, ale teda popravde neviem, koľko percent prvákov v triede verí na Ježiška.
Bože tieto reči o klamani 😀. Ja som verila na Mikuláša a na Vianoce na Ježiška ako mala a som šťastná ze moji rodičia neboli z tých, ktorí "predsa nebudu klamať detom". Za mňa to su najkrajšie chvíle z detstva keď sme sa s bratom tešili keď príde Jezisko. Hlavne sme nechápali, kadiaľ chodi. Ako sa mu to vzdy podarí tak nenapadne tam dať tie darčeky 😀. Nikdy v živote by som svoje dieťa o to neobrala. Samozrejme ze na to príde coskoro. Ale dovtedy nech veri na Ježiška 😍.
Hovoríme pravdu, rovnako aj pri Vianociach. Syn má 5 a pol, dcéra 3. Zatiaľ v škôlke nikoho nepoučovali, vedia, že niektorí si to doma hovoria inak
@mamickalisticka Tak to máte isto aj s babkou a dedkom zohratých aby nič nepovedali.Chlapova mama k nám prišla so sovou a pred malou,mala vtedy 5 r.chcela sovu z Haryho...Zabal ju ja nemám vianočný papier.Skoro ma rachlo.A bývala svokra úplny horor.Kričala že to ona do darčekov povrážala kopu peňazí,tak nech neklamem deti oJežiškovi keď ani nie som veriaca.Vravela to pred nimi.Mali 3 a 6.Takže žial u nás takto.Zbytočne som sa ja snažila.Tak do plaču mi bolo akurát.
@gabrielabydzo hrozné. Jedna vec je láskyplne deťom vysvetliť ako to je, keď náhodou rodičia nechcú "klamať" deti a druha vec je, keď je niekto takýto zlý a povie to na plnú hubu a škaredo 🤕 je mi to ľúto
@gabrielabydzo boze co je toto za babku? :(
@btus krásne napísané, takto to máme aj my. Ja som milovala okamih, keď ocino zazvonil niekde v chodbe zvončekom a kričal, že už vidí Mikuláša, že už budeme mať zachviľu v čižme prekvapenie. A prestali sme veriť sami od seba , ako sme boli väčší. Sklamanie z toho nebolo žiadne. Nikdy nehovorím detom, že ak nebudú poslúchať, tak nič nedostanú. Robím to opačne a motivačne. Hovorím im, že Mikuláš donesie každému darček, lebo žiadne dieťa nie je zlé.
Máme dvojročnú a syn bude mať o mesiac 5
Zatiaľ darčeky nosí jezisko a sladkosti Mikuláš
U nás päť ročný presviedča jedenásť a deväť ročného, že je mimo, ak si myslí, že to dávajú do čižiem rodičia. On má svoju "pravdu" i keď pravda mu už bola dávno prezrdená. Máme ešte ročného, aspoň ten drží s ním 😆😆😆
Ahoj môj syn veril na Ježiška aj Mikuláša hádam do 10 rokov , potom to prasklo v škole , a vysvetlila som mu , že je to pekné v niečo veriť. A veril aj na zubkovu vilu a žeby mal z toho traumu povedať nemôžem.
Ale súhlasím s pani čo tu píše skúsenosť , že netreba deťom hovoriť keď nebudeš počúvať nedostaneš nič .. veď ani dospelí niesu celý rok ako 🍯.
My synovi hovoríme pravdu od malička. Je dôležité, aby vnímal veci reálne. Je s tým v pohode. Aspoň nebude sklamaný. Ale vždy mu objasníme význam sviatku alebo udalosti.
Moje deti veria na Mikulasa. Ked prisli zo skoly, ze niekomu nosi balicek mama, vysvetlila som to tak, ze to preto, lebo dieta neposluchalo a aby mu nebolo luto, dala mu balicek mama. Aku pozicaj taku vrat.
@miui kolko je ich tu traumatizovanych? Ja som nezaregistrovala ani jednu 😀
@gerrwie_girl mne tu viacere pridu praveze 🙂
Nemusím darčeky, myslím tým dospelým a nemusím ani tie veľké rodinné Vianoce a bola som v tom, že som teda riadny Grinch, ale ako čítam, ani nie 😅 Tak čo ja viem, je to také klamstvo? Za mňa je to milé, trošku veriť na tie drobné zázraky. Vyhrážať sa nezvyknem, ani volať Mikulášovi bonzovať. Mám rada, keď sa malý poteší, keď zrazu uvidí darčeky pod stromom. Spomínam si na to aj z môjho detstva, bolo to super. Vždy lepšie, ako naháňať zbytočnosti zvyšku, lebo "len drobnosť" a potom si trápne vymieňať so švagrinami sprcháče 🫣 Viete o niekom, kto by zostal sklamaný, že darčeky nenosí Ježiško či Mikuláš, či kto? Ja nepoznám nikoho takého.. proste sme si to nejak prirodzene po čase uvedomili. Neviem sa rozpamatat ani na nejaké veľké odhalenie a tak..

@earlgrey je to všade tak. Všade niečo. Neviem čo to tým dospelým pomôže. Čo im to dodáva moc nad dieťaťom? Nechápem. U nás aj rasistické poznámky niektorí podsúvajú 🙄 ja mám pocit, že celoročne len “žehlím” tieto nevhodné reči širšej rodiny 😏