Je dieťaťu lepšie v škôlke alebo doma?
Keď má matka možnosť si dieťa ešte nechať doma, je to pre dieťa plus či mínus? Keď vidím 25 deti ako musía ísť von vedľa seba ako roboti, učiteľky vyčerpané bez úsmevu (nevravim že ja nie som), žiaden individuálny prístup, hovorím si, že azda má to moje dieťa čas a dám ho až predškolskej prípravy. Nemáme peniaze na súkromnú škôlku…
@autorka a ty si vieš predstaviť, čo by to bolo, keby tých 25 "robotov " behalo bezpricetne sem a tam? A keď niekedy vidím vonku tie vyhorene matky bez úsmevu, to je akože ôk, hej? Dietatu je jednoznačne lepšie v skolke, kde má program a kamarátov.
A fakt neviem, čo si mám predstaviť pod "pojmom" individuálny prístup 🤔 akoze na každé dieťa učiteľka? Ty keď máš doma 2 deti, kde je ten individuálny prístup, hm?
Určite doma. Deti vo veku mojich nič nevedia. Moje už ovládajú písmenká, čísla,farby,tvary, hovoria v 3 jazykoch. Veľa doma tvoríme. V škôlke by nemali ani desatinu toho, čo s nimi robím ja.
@mamamasama a koľko rokov má tvoje dieťa? 3?l
Ja s mojim teojrocnym nerobim ziadne aktivity kreativne, alebo len velmi malo, a myslim, ze docasne mu je lepsie doma. Ma z deti respekt a do skolky zatial ist nechce
@mamamasama moj syn chodil do skolky od 3,5r a cital plynule ako 5 rocny.
Asi zalezi aj od dietata. Moje dve starsie deticky sli do skolky skoro, lebo oni chceli(najstarsia len za detmi chodila a stredny chcel tiez chodit, ked aj sestricka). Chodia tam radi, naucili sa vela noveho. Cez prazdniny sme mali bohaty program, ale chybala im skolka, kamarati. Viem, ze doma by som s nimi nerobila tolko aktivit, lebo musim aj uvarit, upratat...
@mamamasama Bežne deti vo veku 5 a 7 rokov ovládajú to, čo tvoje. Áno, dokonca aj cudzie jazyky, ak je domácnosť viacjazyčná. Ktorými jazykmi plynule rozprávajú?
@lienka.7 samozrejme, že v škôlke musía deti pani učiteľky poslúchať. Lenze dnes som videla že šli 3 učiteľky s deťmi a tvárili sa ako za trest.
Moje dieťa má veľmi rado prírodu, pozoruje von motýle, sadi kvietky, ktoré cestou odtrhne, hľadá gaštany, sleduje mravce, slimáky, slizniaky, bzdochy, vážky, chytá motýle, kope záhradku, “opravuje” kus dreva ktoré nájde. Myslíš že toto by bolo možné počas prechádzky dovoliť 25 deťom? To je ten individuálny prístup napriklad. Každé dieťa baví niečo iné a tomu sa prispôsobujem. Poobede, keď už je unavený, by si to tak neužil všetko. Najnovšie výskumy ukazujú, ako veľmi dôležitá je pre psychiku a rozvoj deti voľná a neriadená hra a vtedy aj vidím, že sú moje deti nsjštastnejšie. Prečo im to nedopriať ak môžem?
Moje druhé dieťa je veľmi citlivé, ale zato zbožňuje deti a nové podnety v interakcii s inými deťmi, pohyb ako tanec a toho škôlka podľa mňa bude veľmi baviť (aspoň dúfam 🙏😳).
Na druhej strane budovanie vzťahov s rovesníkmi tiež môže byt vrľmi obohacujúce. Ja mám ale na škôlku veľmi zle spomienky (ani jednu jedinú peknú neviem vyloviť). Nosila som okuliare a deti sa so mnou nechceli hrávať.
Nasi chodia do prirody. Teraz nam davali fotky ako sledovali slimaka. Dali ho do takej nadobky. V skole tiez nasli vonku nejakeho vzacneho chrobaka, tak mu s ucitelkou vyrabali domcek.
@11bodka11 naši sú na návšteve u starých rodičov každý deň. Už nikdy sa ten čas nevráti aby toto zažili. A venujú sa im blízky členovia rodiny nie teta zo škôlky krorá musí rozdeliť pozornosť medzi 25 ďalších deti a ostatné sa cítia preto ukrátené. Ja som sa v škôlke cítila osamelo. My take aktivity máme každý jeden deň, nie raz za týždeň kde učiteľka ešte k tomu rozhodne kde, aký, ako, kto…
Zalezi. Ja ako vysokoakcna (tym myslim ze sme robili uplne vsetko - od sportov po hodinove obzeranie kvietkov) mama na MD som rozhodne dieta rozvijala viac, nez v skolke.
Praca v kolektive staci aj na polden v predskolskom rocniku (ktory je povinny).
Ak by slo o mamu, co nechava dieta cely den na tablete/pred telkou, tak takemu by bolo lepsie v skolke.
Tak ho nedaj veď to nie je povinnosť.Riad sa svojim pocitom a svojim dieťaťom.Co som sa napočúvala, že chuďa nebude vedieť básničky a pesničky a dieťa patrí do skolky, až som ju tam dala ďakujem za 4 m nábeh na astmu xy doktorov liekov plný šuflík, kortikoidy v spreji a zostala doma a mali sme svoje aktivity.Nikdy sa ten čas nevráti iné je, ak by si musela ísť do práce.
@autorka sadenie kvietkov, pozeranie motýľov, návštevy zoo, zbieranie jabĺk a neviem este co dalej maju v skolke v rámci aktivít tak isto, neboj sa. Maku poobede kopec krúžkov, od tanca, futbalu, angličtiny, a co ja viem čoho ešte.
Vidno, že nemáš šajnu, co a ako sa deje v skolke, mas už vopred iba predsudky.
Aj moji su u nasich takmer denne. Byvame na jednej ulici.
@luccija joj fajne mi padlo že ste ma niektoré podporili. On sa aj tešil, ale tiež hlavne zo zdravotných dôvodov som odložila nástup. Len čím ďalej tým viac si uvedomujem, že už nikdy nebudeme všetci spolu ako rodina v takom rozsahu. Vidím, že mu ten neriadený deň s harmonogramom vyhovuje. Básnicky recitoval ako dvojročný takže to mame z krku :D.
@lienka.7 presne. Nasi aj listie hrabu, gastany, listy zbierat chodia. Sarkaniadu mavame, tekvickovy den s opekackou. Minuly rok mali temu napr zvieratka zijuce v okoli riek. Isli pri potok vramci prechadzky sledovat ryby, kačky. Ucitelka chova psy a macky k nej chodia pozerat domov. Dcera chodi do skolky 3 tyzdne a uz sa aj naucila R. Rozcvicila jazycek. Vzdy ked idu na wc, z wc daju sa do vlácika a spievaju Ide ide vlacik... Ziadny teror ako autorka opisuje. Vtdy cakam v satni za dverami a cakam kym dospievaju ked idem pre dceru. Kazdy den na nastenke nejaka kresba alebo vyrobok co tvorili. Kazde rano cvicia.
No nebudete a preto si ho uži do sýtosti.O nič nepríde neboj sa
@zuzanockamt fakt si myslíš, že tu mám reálny vek detí? 🤣
@lienka.7 majú, raz za týždeň a je to zakaždým riadené. Takého si ešte užije dosť v predškolskej príprave a neskôr v škole. Dôvod prečo som ho chcela dať teraz je, aby získal imunitu, že keď bude LM v práci budú menej choré obe deti. No momentálne má imunitu po chorobe tak rozbitú, že ju skôr treba dať dokopy.
V skolke.. uz len to, ze dieta je tam bez mamy, babky, tety, atd, ktore pozna, "musi" sa naucit samostatne fungovat, je podla mna velke plus. Aj pre introvertov, bojazlivcov, aj taketo povahy sa posúvajú vpred. Prezije tam aj dieta nejedak, viem co hovorim, mame doma zaujimavu povahu.
Ucia sa podobnemu systemu ako v skole, maju "hodiny a predmety" pomaly sa ucia úlohy, tvoria, hraju s detmi, komunikujú cely den s rovesnikmi. To, ze vidis unavenu tvar ucitelky, este neznamena, ze hodinu predtym sa nevenovala na 110% ked vysvetlovala slnečnú sustavu alebo neucila cisla ci basnicku, tanec na vystupenie. Len ju mozno zmohlo vychytať 20 deti von na prechádzku
A tiez je to plus pre teba, ved si dieta uzijes ked pride domov
@lienka.7 autorka mozno ma predsudky, ale ty mas nasadene riadne ruzove okuliare, lebo tak, ako vo vasej skolke to veru nefunguje vsade a mozes mi verit, mam vlastnu skusenost z 3 statnymi skolkami a aj niekolkymi sukromnymi 🤣
A uprimne? V 9 z 10 by som svoje dieta nenechala, ani keby som mala jest do nastupu do skoly nizkonakladove jedla a musela sa sprchovat v ladovej vode. 🥴
@luccija ďakujem za povzbudivé slová ❤️. Syn vyzerá byť veľmi veľmi spokojný, takže zatiaľ to nechcem hrotiť. Možno od marca by sme skúsili na pol dňa aby keď v septembri nastúpim do práce to lepšie deti zvládali. Čo myslíš?
My sme dali na doobedu pre rozvoj a bolo to veľmi dobré rozhodnutie. Syn sa veľmi rýchlo rozhovoril, upevnil návyky, lepšie rešpektoval autority a poobede ho mám doma a máme na seba čas
Mám vyštudovaný manažment a ekonomiku, aktuálne pracujem ako analityk. A aj keď chcem svoje deti vychovať najlepšie ako viem, odovzdať im to najlepšie zo seba, pripraviť ich na život, neviem sa im venovať tak ako pani učiteľky v škôlke, či teraz v škole. Mňa napríklad desí učivo prvého stupňa - ja si radšej s deťmi prejdem fyziku, či chémiu, ale základné veci sú pre mňa už tak automatické, že nie vždy to viem správne vysvetliť deťom. Za mňa je lepšia škôlka (my sme natrafili správnu škôlku, čo sa týka našich detí). Ale beriem, že iní to môžu vnímať aj inak.
@zana124 ja sa tiež radšej uskromňujem, nosím staré alebo lidl veci, len aby sme boli spolu a strávili kvalitný čas. Áno aj prajem, varím a deti sa hrajú prípadne vymýšľajú chobotiny, ale vždy doobeda ideme von a sme 3-4 hodiny na prechádzkach, nákupoch, u starých rodičov.

Veľmi individuálne. Sú deti extroverti a introverti. Sú rodičia ktorí dokážu dieťa viesť 100% a takí, ktorí sami nevedia koľko je 2+2. Ja som dcéru v škôlke nemala. V škole je teraz happy. Ale či mi hovorí 10 zo 17 deti na škôlku nadávajú, ako neradi chodili. Ak je rodič normálny, pricetny a ochotný venovať do dieťaťa často mega usílie a čas dieťa do 6 rokov škôlku nepotrebuje