Je dieťaťu lepšie v škôlke alebo doma?
Keď má matka možnosť si dieťa ešte nechať doma, je to pre dieťa plus či mínus? Keď vidím 25 deti ako musía ísť von vedľa seba ako roboti, učiteľky vyčerpané bez úsmevu (nevravim že ja nie som), žiaden individuálny prístup, hovorím si, že azda má to moje dieťa čas a dám ho až predškolskej prípravy. Nemáme peniaze na súkromnú škôlku…
@gab1sol v Bratislave je snáď školstvo viac popredu a pristupujú k deťom individuálne, nie ako k mase hlučných deciek, ktoré treba upratať. Ja nevravim, že vidím všetko zle. Našu škôlku mám obkukanú, je neďaleko. Majú veľa milých učiteliek, ale sú tam niektoré aj staršie, ktoré deti okrikujú neprimeraným spôsobom a nechcem nič riskovať. Nepodceňujem odborný vhľad učiteľky, isto by mi dali nejaké dobré skúsené rady , usmernenia k výchove , no zatiaľ sme takto šťastnejší.
@11bodka11 z kadiaľ si? To vyzerá fajn škôlka.
A toto je kvalitne strávený čas? 3-4 hodiny na prechádzke? K babke a k tete?sak to cez víkend robí každé dieťa a ešte aj po škôlke sa ostáva hrať s kamoskou. Tak moja tuto sobotu bola na zemiakovej brigáde, nazbierala 2 mechy zemiakov, potom išla s dedom pozbierať vajíčka, ponaháňala kúry, nakŕmila zajace… prechádzky ja už považujem za nudu a bežná činnosť..
@misana84 ty hej, ale dieťa ktoré miluje prirodu nie… tiež mame zvieratá, tiež robíme športy. Aktivity doma, učíme sa, chodíme na ihriska (rôzne), k vode….
@misana84 áno najnovšie výskumy ukazujú, ako veľmi dôležitý je pre deti neriadený (bez zásahu dospelých z vonku) čas na hru.
Ach… tak ho nikde nedávajte, načo sa pýtate… ja zvedavá ako bude reagovať na povinnosti
Čo podľa teba znamená individuálny prístup k deťom? A tebou vymenované aktivity? To sme stíhali aj popri škôlke… Jediné, čo mi naozaj chýba z čias, keď sme boli doma, že som sa s deťmi ráno zobudila a keď sme si zmysleli, do hodiny sme už boli na cestách…
Obycajna mala dedina na zapade Slovenska. Veru mame stastie na ucitelky. Aj z okolitych vacsich obci sem chodia deti ked je miesto.
Ale ved vsetky tieto aktivity sa daju stihat aj popri skolke nie? Ja o 15 chodim pre deti. Do vecera casu a casu.
Mojej skolka velmi prospela, napreduje. Kazdy den sa tesi a chce tam ist, potrebuje kolektiv. Kazde dieta je ine. Ale aby tam bolo vkuse 25 deti to je utopia, napr dnes boli z 20 deti iba 4 v skolke kvoli chorobam.
@mamamasama Jasné, chápem 🤣 Ďalší vymyslený život a identita - to, čo stále tvrdím. Preto je na MK toľko ideálnych ľudí a životov a rôznych anomálií. Od reality to je vždy na míle vzdialené 🫢
@misana84 to je jediné negatívum, že tie povinnosti kde ho tlači kolektív idú viac od ruky. Ale teda neoblečie sa, čakáme pred bytom, neodloží si, nejdeme nikde, nechce papať, smola. Na druhej strane si povinností a rámcového času užije ešte dosť.
Autorka ale ved hrat sa stiha aj po skolke nie? Moja dcera od cca 15:10 do vecera do 21:30 ma volno. Moze sa hrat, pozerat rozpravky, ideme von, k nasim. Ved ma 6 hodin volna. Plus vikendy sviatky, kazdu chvilu prazdniny a kazdu chvilu doma soplava.
@11bodka11 mne je dieta už o 15tej unavené, treba sa najesť… o siedmej ide spinkať keďže cez deň nespí.
@duppka13 Bože a to je september.
@e1i myslíš si, že doma by to dieťa ostalo zaostalé? Deti sa posúvajú lebo majú vyšší vek a nie kvôli škôlke.
Ani moja doma cez den nespala od 2,5 roka. A unavena bola, no nedonutila som ju lahnut. Ako nastupila do skolky tam zaspi medzi prvymi, cize vecer do 21:30 vydrzi v pohode. Nam uz bolo doma strasne dlho a nuda. Ja som potrebovala aj varit, upratat atd a ona len do telky cumela, lebo samu hrat ju nebavi. Uz som odratavala dni kedy pojde do skolky. A to teda ja vobec nie som zastancom strkat 2 rocne deti do skolok. Obaja isli ked mali cca 3r a 7m. Ale doma to uz nemalo vyznam. So skoro 4 rocnou chodit na prechadzky po dedine. Ved to uz od narodenia sme presli 100x. Na ihrisku ziadne deti v jej veku, vsetky uz v skolke. Ja som nemala cas pre seba ani minutu. Uplne vyhorena som bola. Doma bordel, lebo pri nej sa nedalo upratovat. Ani na dvore ju to uz nebavilo. Nieco kreslit, vyrabat stihame aj poobede. Aj ked tvoria stale nieco v skolke cize doma ju to uz az rak nebavi. A inak, ja si musim aj robotu hladat. Neda sa sediet doma naveky bez penazi.
@dominikamacakova to som ja nenapisala. A napisala som len svoj nazor. Kde tam citas o zaostalosti?
Podľa dieťaťa. Mojich by som si doma nechala, keby sa dá. Čim sú starsi a zrelsi, tým lepšie.
Možno na pol dna daj a zober dieťatka domov spat.
Mňa by zaujímalo, aká socializácia podľa niektorých prebieha v škôlke medzi 3 ročnými deťmi 🙂
@thoughtfulweirdo taká, že vidia rovnakých malých ľudí ako sú oni a musia robiť rovnaké veci ktoré sa im nechce robiť
@luccija 4
@dominikamacakova To je denný režim, nie socializácia 🙂 a táto téma nie je o režime, inak by som sa nepýtala
@thoughtfulweirdo deti sa učia socializovať od rodičov, takže žiadna 🤷
Nie je školka ako školka čo sa týka kvality, prístupu.. , je to aj o ľuďoch aký kolektív (niekedy aj deti si navzájom nesadnú), aká je povaha a talent učiteľky a plus povaha dieťaťa je tiež veľmi doležitá- introverti vobec nepotrebujú zažívať o d mala úzkosti vo veľkých kolektívoch.
Existuju aj montesori skolky, mozno pohladat v okoli vasom aku maju cenu. Nasi inak tiez maju rozne aktivity(statna skolka v meste,ktora kedysi spolupracovala s waldorfskou)- maju jazierko s rybkami- mali kazda trieda svoje ryby a vypustali, chodia pozerat kacky, vcely, maju krmitko, na luku pozorovat hmyz. Mali kazda trieda svoju motyliu farmu a vypustali motyle. Sadia rastlinky, okopavaju a polievaju. Maju vytvoreny kopec, cez ktory mozu utekat ponad aj popod, tunel zo ziveho plota. Maju vela aktivit s plastelinou a snazia sa pouzivat prirodne materialy. Vyzdoba je jednoducha, ma podporovat fantaziu deti. Hraju si divadielka. Von chodia za kazdeho pocasia(aj za jemneho dazda). Nie je vsetke idealne, ale skratka ta skolka ma taku pekny viziu. Ucia sa sami umyt si poharik, utriet si ho, pecu si kolacik aj chlebik, robia si sami natierky ci salatiky zeleninove. Pri odchode z triedy si spievaju, pri umyvani ruk hovoria basnicku... Mozno pohladat statnu skolku v okoli, ktora by vyhovovala tvojim predstavam a vybrat maleho o 3 a este stihate pozriet aj starkych a kopec aktivit.
Ja som si všetky deti nechala doma boli ale 4 - čo už je kolektív sám o sebe :D a chodili sme veľa do iných kolektívov na rozne aktivity .. apropo ked si pri tých výskumoch deťi sa najviac naučia a rozvíjajú od detí približne o dva roky staršími ako oni takže tie uniformné rovnakovkové kolektívi tiež nie sí ktovie čo.. (aj ked určite im vedia dat svoje aj rovesníci a pri mlaadších sa zase učia iným zručnostiam) ja sama som za zmiešané kolektívi ovela viac..a tiež tú voľnú hru ktorú im až tak vo velkom kolektíve pri 2 učiteľkách nemožu z hladiska bezpečnosti dopriat

@lienka.7 ja nemusim, nastastie. 🤞