icon

Je dobré dať dieťa skôr do školy?

anas123
2. okt 2015

Prosim vas poradte mi ak mate skusenosti je dobre dat dieta skor do skoly,ked je narodena dcerka v oktobri,dat ju spolocne s detmi ktore su narodene v skolskom roku?myslim o dva mesiace skor

Strana
z2
ajuscha
3. okt 2015

aj my sme premýšľali či dať dcéru skôr do školy, narodená je 17.11., v škôlke totiž pri psychologických testov dcéra dosiahla veľmi dobré výsledky a odporučili nám, aby sme ju dali do školy pre nadané deti...absolvovali sme teda ďalšie testy, kde dcére hodnotili výšku IQ a EQ, priemer týchto testov vyšiel, že naozaj má na svoj vek vyššie IQ ako detičky v jej veku...ešte sme sa s manželom čudovali, že po kom to asi má 😉 pred nástupom do školy vedela okrem iného čítať aj písať...nakoniec sme dlho sedeli a dumali, radili sa...nakoniec sme ju dali do školy o rok neskôr, a do "normálnej" školy...pani učiteľka zo škôlky nám naše rozhodnutie vyčítala...ale ja neľutujem...dcéra školu zvláda s prehľadom...dnes je už tretiačka a inú známku ako jednotku nepozná 🙂 ale verte, napriek tomu, že vedela písať ešte v predškolskom veku, keď prišli prvé čiarky a "lastovičky" riadne sme sa trápili...a to si neviem predstaviť, že by išla do školy ešte pred 6 rokom života...takže aj keď mám doma dcéru, ktorá má vyššie IQ ako pomaly jej rodiča 😉, tak by som svoje rozhodnutie nemenila...ale nie je dieťa ako dieťa...každá mamina si to svoje pozná najlepšie...

darja12
5. júl 2021

@poly2406 dobrý deň, dcéra je sept a tiež jej vyšlo nadanie. No my sme boli pre istotu aj u dalšieho psychologa, či to potvrdí a potvrdil, že určite by ju už v školke nenechával. tak isto prvá psychologička vravela, že má ísť jednoznačne bez debaty do školy. dúúúfam, neurobíme chybu... čo jej nešlo? psychologička neupozornovala na emocio nezrelosť alebo tak???

jarka721
7. júl 2021

@anas123 ja by som nedala..... vlastné skúsenosti 🙁 žiaľ som na to prišla až neskôr

darja12
7. júl 2021

@jarka721 tak sa podelte? kedy bolo vaše dieťa narodené? psychologička odporučila všetkými desiatimi? čo jej nešlo? my máme septembrovú, boli sme pre istotu u dvoch a jednoznačne nám povedali, že má ísť. Už je to celé rozbehnuté, asi už nemôžme cúvnuť, no stále mám tak trochu obavy, či jej to pôjde.. Ona sa vie sústrediť a tak, no je trochu niepriebojná, no to ju nemusí prejsť ani keby ešte chodila do škôlky, môže to byť povahová črta... psychologička povedala, že je nadaná, že ju máme dať, že škôlka jej už nič nedá a môže sa potom nudiť v škole.. Klasika. Aké máte teda skúsenosti? Ďakujem

jarka721
7. júl 2021

@darja12 dievčatá mám augustové,obe som dala na šesť rokov do školy,lebo však sú múdre, šikovné teda môžu ísť. Až v treťom- štvrtom ročníku som si všimla že to nebol najlepší nápad. Vôbec nezapadli do kolektívu,bavili sa s deťmi o rok nižšie a pod. Už sú veľké 21/19 a syn je júnový a dala som mu odklad a som Happy...o nič neprišiel,perfektne vychádza so spolužiakmi a dobre sa učí

jarka721
7. júl 2021

@darja12 teraz by som už nedala na radu psychológa

darja12
8. júl 2021

@jarka721 a dieťa Vám robilo u psychológa koľko testov? a ako dlho trvali? poprípade aké to boli testy? Lebo nám povedali, že treba 2 testy... jeden 30 min a druhý 2 hodinový. my sme nakoniec robili tri a ešte som šla pre istotu aj k dalšiemu psychologovi.. malo by tam výjsť, že dieťa je mentálne na úrovni 7r aj 10 mes dieťaťa cca a že má iq cca 120.. takto mi to vravela.. robila potom aj testy sociability, v rámci toho dlhého testu aj test vytrvalosti, motivácie, odolnosti na frustráciu a také.. test tvorivosti. Aj vašej takéto robili?

opica
8. júl 2021

@darja12 mojmu 11-rocnemu synovi vysli iste testy na uroven 19-rocneho a niektore 8-rocneho. Ja by som uz dieta skor do skoly nedala. 5-6 rocne dieta je uplne ine ako starsie. Je velmi malo deti, ktore to aj neskor davaju v pohode. Puberta je velmi velka skuska a vtedy to zacina byt totalne vidno (2-rocny rozdiel vramci triedy). Pri prostrednom synovi som dokonca rozmyslala, ze ho dam naspat do skolky. Obaja su doteraz cisti jednotkari, reprezentuju skolu v sutaziach (najma matika), ale mentalne neboli zreli, to som si ista. To uz su obaja na druhom stupni. Najmladsi je nastatie decembrovy a pojde do skoly ako 6,5-rocny

darja12
8. júl 2021

@opica a ako sa prejavuje tá mentálna nezrelosť?

opica
8. júl 2021

@darja12 napr. Nedostatocnou sustredenostou, stale mal potrebu sa s niecim bavit, neobsedel potrebny cas. A potom robenie uloh bol jeden velky boj, co sa nareval a ja uz ked mi dosla trpezlivost, tak nakricala. No bola to fuska. Najstarsi isiel do skoly a vedel citat cely text, pisal slova, malu nasobilku vedel a on zas ma na figu jemnu motoriku (ale to ziaden psycholog neskuma) a doteraz ma obe ruky lave, hoci pise bezchybne, ale tazko citatelne. Striha ako skolkar. To ale nik neriesil, ked siel ako “genius” do skoly

darja12
8. júl 2021

A aké mal performačné iq? robili mu tie komplexné testy? Lebo mne teraz dochádza, že ak má dieťa v neverbálnych testoch napr iq 135, vo verbálnych len 95 povedzme, tak priemer je 115 a teda medzi nadané deti to veľmi nie je.. kdežto keby robilo mensa test, tak tam už by ho pozvali do svojich radov, lebo v neverbálnom teste dosiahlo nad 130.. Neviem síce, či je moja dedukcia správna. Ale tak nejako chápem pojem intelektovo nadané deti.. Že to nie je len o tom obstáť v neverbálnom teste, ale aj v ostatných, tak aby vyšiel ten priemer scóre nad 130.. lebo intelektovo nadané podľa mňa neznamená len vedieť označiť správnu odpoveď pri abstraktných obrazcoch ale je to aj o pamäti, motivácii, vytrvalosti, čo tiež ja vnímam ako zložky inteligencie.. Viem o chlapcovi, ktorý mal vysoké iq v performačných ale vo verbálnych mal tak nízke score, že priemer mu neurobil ani nad 120 a teda nebol odporučený do triedy Aprogen, pričom v Mensa testoch by pravdepodobne obstál a stal sa členom. Tiež som sa stretla u dvoch psychologov s rôznymi postupmi na výber detí do Aprogenu.. Prichádzam k tomu, že ak chce človek poznať svoje skutočné IQ mal by skôr vyhľadať psychológa, ktorý dajú človeku komplexný test..

opica
8. júl 2021

@darja12 komplexne testy mu robili teraz v 11 a to je to, co som pisala

jarka721
8. júl 2021

@darja12 nerobili ,to bolo cca 15 rokov dozadu

darja12
8. júl 2021

@opica aha.. no boli iné metódy kedysi.

Strana
z2