Je mi ľúto, že sme dali dcére odklad

13. máj 2025

Ahojte. Dcéra má na konci augusta 6 rokov. Boli sme v CPP povedali, že jednoznačne odklad. V matike je super ale inak, že skákala psychologicke do reči, že zo začiatku super a potom sa nevedela sústrediť. Nevedela nájsť rovnaké obrázky, hlásky na začiatku chodíme aj k logopedovi. Učiteľky v škôlke boli tiež za odklad. Mám už staršie dcéry na škole a máme aj teraz aktuálne prvacku. Ona tiež týmto v CPP neprešla a dali sme ju do školy. Učí sa celkom dobre. Teraz som sa nechala presvedčiť. Dcéra stvrtacka teraz odchádza na druhý stupeň a tak trochu som dúfala, že ju bude učit tá istá učiteľka, keďže bude mať prváčikov. Nechala som sa presvedčiť na odklad ale teraz mi to začína ľúto aj keď viem, že asi to tak malo byt. Mali ste aj vy takéto pocity ? Prebolí to ?

nikpa
13. máj 2025

Poznám ten pocit ale do určitého času si proste musela urobiť rozhodnutie a ako matka chceš pre dieťa to najlepšie. No keďže nevidis do budúcnosti, v danej chvíli si sa rozhodla s presvedčením, že toto bude ono. Nezostáva nič len dúfam, že to tak bude. Ale popravde, odkladom nič nestratí.

ivik4
13. máj 2025

Preboli? To az tak ?? Nie nelutovala som to ani sekundu, zbytocne by sa trapil syn aj my. Ten rok mu velmi prospel, je sikovny

mogaa
13. máj 2025

no ak bola psychologička a aj učiteľky v MŠ za odklad tak to zrejme malo dôvod....ty svoje dieťa nevidíš objektívne, teda v zmysle ako sa chová inde, či spolupracuje s inou autoritou...vidíš len ako sa dieťa zapája doma ale nie v škôlke kde sa môže chovať uplne inak....každý robíme svoje rozhodnutia a nikto dopredu nevie či sú aj správne.....ano možno by tvoje dieťa napredovalo a dobre sa učilo aj bez odkladu, ale rovnako je možné že by malo v škole problém so sústredením a teda aj s učením....keďže si ale rozhodnutie už urobila, je zbytočné rozmýšlať čo by bolo keby.....

sisska96
13. máj 2025

A prečo je taká katastrofa že ide o rok do školy? Však až v auguste bude mať 6 rokov, toľkoročné deti už bežne majú odklad takisto ako deti narodené na jeseň

lenka188
13. máj 2025

Skor by ma "bolelo" dat napriek odporucaniam na odklad dieta silou mocou do skoly a potom sa pozerat ako sa tam trapi. Tie deti to citlivo vnimaju, ze im nieco nejde rovnako ako rovesnikom, ona by si to uvedomovala v tej skole. To, ze rozumie matematike nie je vsetko. Dolezite je aj ako vie udrzat pozornost, ako dokaze reagovat na ulohy, ako dokaze chapat zadania, sustredit sa....
Nema co preboliet, je to uplne normalne ak ma odklad, dopraj jej cas dozriet a zazit v skole uspech.

slovakboy
13. máj 2025

Bude to mat o rok ľahšie. Veď buď rada, predľži si detstvo.

barka1
13. máj 2025

Tvoja motivacia nie je dobrá (rovnaka učitelka), podla tvojho popisu nie je tvoja dcera pripravena na školu.
A navyse este predsa nie je neskoro, nie? Na zapise ste určite boli, ziadost o odklad dávas ty ako rodič a mozes ju aj stiahnut, nie?

autor
13. máj 2025

Aj dcéra stvrtacka je augustová len vtedy akurát bola corona tak sme ani nerobili tie testy a ide jej to tiez. Ale viem, že deti sa porovnávať nemajú. Len to mám stále v hlave je to taký iný pocit. Ja som bola o tom presvedčená, že robím dobre až kým som to nepodala.

autor
13. máj 2025

Neviem ako je to či sa to dá stiahnuť to som sa ani neinformovala

autor
13. máj 2025

A áno je mi ľúto aj za to učiteľkou dcéra ju má veľmi rada. Ale asi je to len predstava moja.

lukbe
13. máj 2025

Môžeš sa ešte v škole spýtať. Ty si poznáš deti a vieš porovnať.

cukroska
13. máj 2025

Robíte to pre jej dobro a naozaj nemáte čo ľutovať. Je to úplne bežné a dobré. Nič nezmešká. Ak Vás to upokojí, dávajú odklad deťom aj z veľmi vzdelaných rodín .A čo píšete sú silné slová.

petronela1985
13. máj 2025

Ja som to mala opačne, dcérka narodená v júli, dali sme ju do školy v riadnom termíne. Mali v škôlke psychologičku, odklad jej neodporúčala. No hravá bola až až, v podstate sa prvý polrok len trápila a my s ňou. Ešte k tomu bol covid, lockdown, furt online vyučovanie. Potom sa to zlepšilo, ale bola oproti trošku starším deťom pozadu a mali sme čo dobiehať. Takže spätne vravím, že to až taký dobrý nápad nebol.

elanor
13. máj 2025

nase baby su januarove, odporucil im z cpp odklad kvoli zlej vyslovostnosti. Ze pokial ide o vedomosti, mozu ist do skoly kludne na druhy den, ale ze kedze boli velmi citlive a aj hrave, kvoli tej zlej vyslovnosti odporucili odklad, ze keby sa im deti v skole kvoli tomu smiali, ze by to psichycky nedali.
Ano, v skolke sa uz trosku nudili, to je fakt. Ale zato sme zintenzivnili pripravu na logopedii, a ten rok im sakra hodne pomohol.
Takze my teda nelutujeme vobec, ze isli o rok neskor.
A aspon ich obisiel ten najvacsi lockdown.
Na dalsi rok uz boli doma tusim 2x po jednom tyzdni, na online vyucku, a to sa dalo. Neviem si predstavit, zeby boli doma prvacence zavrete xy mesiacov...

nika1971
13. máj 2025

Nič sa nestane,ak pôjde o rok neskôr...veď je augustová....

nika1971
13. máj 2025

Neporovnavaj,každé dieťa je iné. .bude mať čas dozrieť aj po emocionálnej stránke ..nič nezmeska...

espeo
13. máj 2025

Môjmu synovi odporučili odklad v škôlke, aj v cppap. Aj tak som s nim isla na zápis. Chcela som, aby isiel do skoly. Na zápise mi povedali, že mu mam dat odklad. Potom som išla na zápis ešte do jednej školy. Tam odklad neodporucali. Zapísali ho. Bola som aj u ďalšej psychologicky na preskúšanie. Ta povedala, že je zrelý ma školskú dochádzku. Nakoniec som dala na cppap a na učiteľov v škôlke, lebo oni ho poznali najlepšie po tejto stránke. Nakoniec som teda dala odklad. A spravila som dobre. Ale bolo to pre mňa veľmi náročné... Ale prebolelo to 🙂

mikadooo
13. máj 2025

Podľa popisu bude ten odklad asi vhodný. Ja by som to nechala tak, ako vám odporučili... Nech dcérke zbytočne neprivodíš nejaký problém. Teraz bude mať ešte rok čas, aby jej nervová sústava dozrela, môže byť hravá a neposedná, v škôlke je to úplne ok. Naopak, ak nezrelú psychiku príliš zaťažíš, môžu vzniknúť rôzne psychosomatické problémy. Plus teda - asi bude mať ťažší štart ako jej spolužiaci.

papena
13. máj 2025

Ahoj, som učiteľka prváčikov. Práve v súčasnej triede mám 2 deti, ktorých rodičia neposlúchli tieto odporúčania. Áno, jednému išla dobre matika, druhému takmer nič. Obidvaja sú nezrelí, nesústredení. Trápim sa ja - je to náročné, rodičia doma (extrém) a chlapci takmer denne v škole plaču. Nestíhajú, nevládzu. Chcú oddychovať. Najhoršie je to poobede v Škd pri úlohách. Družinárke vlasy stoja. Ja som pri synovi poslúchla a lažo, plážo. Počkal rok v škôlke, vyhral sa a bol múdry prváčik.

anajka266
13. máj 2025

Neni sa kde ponáhľať. Ak je názor odborníkov,že treba odklad,tak asi ho treba. Bude pripravenejší. Ako rozumovo, tak aj emocionálne. Toto nie je žiadne zlyhanie. Je to pre jeho dobro. Veď mu nič neujde. Naopak ten rok by som využila intenzívne čo sa týka vzdelávania a potom mu to pojde ako po masle, bude rád chodiť do školy a aj výsledky budu lepšie.

moonlight1210
14. máj 2025

“Dcéra stvrtacka teraz odchádza na druhý stupeň a tak trochu som dúfala, že ju bude učit tá istá učiteľka, keďže bude mať prváčikov.”

Naozaj lutujes odklad, lebo dalsiu tvoju dceru nebude tym padom ucit ucitelka, na ktoru si zvyknuta?

Ani skvela pani ucitelka ti nepomoze, ak dcera nie je zrela na niekolkohodinove sedenie v skole a sustredenie sa. S prestavkami.
Podla mna nemas preco lutovat. Bude to dobre.

pehavcek
14. máj 2025

Viem o viacerych rodicoch, ktori odporucanie ignorovali a potom lutovali. A aj ked rozumiem, ze ti je luto, ze ju nebude mat ta ista ucitelka tak si myslim, ze to je ten posledny dovod preco by si ju mala davat do skoly.

palculienka40
14. máj 2025

Nelutuj nema sa kam ponahlat. Pomze ten rok. Aj my sme mali a je to lepsie. Poznam rodicov co nedali a dieta sa im v skole velmi trapilo.

lucylaw
14. máj 2025

Keďže všetci odporúčali odklad,tak by mi ani nenapadlo sa nad tým zamýšľať a ľutovať to a už vôbec nie pre takú hlúposť,že ty si si vysnívala,že dcéra bude mať rovnakú učiteľku ako tvoje ďalšie dieťa 🤦🏻‍♀️ ver tomu,že by si oveľa viac ľutovala,keby si ju dala do školy napriek odporúčaniam a dcéra by to v tej škole nezvládala,lebo naspäť do škôlky by si ju už vrátiť nemohla..Takže si to prestav vo svojej hlave a ber to ako hotovú vec a nestresuj tým ešte aj to dieťa..

nevenka
14. máj 2025

Nasa je narodena na zaciatku septembra, ale u nas boli ucitelky v MS za skolu, ona sa posledny rok v skolke uz nudila, ale mala tam kamosku, tak to zvladla. V prvej triede si nosila vlastne knihy na citanie, lebo slabikar bol malo. Teraz konci 3.rocnik a je to v pohode, ale ona aj vzrastom mala byt o rocnik vyssie. Vy mate ale iny pripad.
Mam sesternicu a bratranca, dvojicky, augustove, dali ich spolu do skoly, lenze bratranec mal ist o rok neskor, sestra ho stale tahala, niekedy mu robila ulohy, pisala neskor slohy...no ona ma aj VS, on ucnovku, ale paradoxne zaraba lepsie ako ona 🙈. Ale rozdiel v tej skole bol, natrapili sa s nim v skole rodicia, nebolo to dobre.

vladi4444
14. máj 2025

Ahoj, ako špeciálny pedagóg čo robil testy školskej zrelosti by som mohla hovoriť príbehy o deťoch, ktoré išli do školy nezrelé. Naozaj to nie je nič tragické, keď pôjde o rok, z mojej skúsenosti mám pocit, akoby to rodičia vnímajú, že ich dieťa je hlúpe, ale to vôbec nie je pravda. Tak, ako deti dozrievajú inak v prvom roku života (niekto skôr štvornozkuje, sedí a pod) rovnako je to s touto školskou zrelosťou. Jednoducho reč, pozornosť a určite prediktory pre zvládnutie písania a čítania to dieťa musí mať, inak sa poväčšine trápi. Moje dieťatko sa narodilo začiatkom septmebra a nebudem mu tlačiť do školy. Kam sa ponáhlať? Môj muž je augustový a mal odklad a absolútne nič mu to neurobilo. Nenáhlime sa, už sme aj tak dosť v uponáhľanej dobe. 🙂

maxik24
14. máj 2025

Vies, pokial nerozumies preco sa testuju konkretne veci, je ti to luto a zvazujes, co keby.. Ale keby si rozumela.. Tak vidis, ze doevcatko ten rok potrebuje, a to velmi naliehavo. To, ze v 5,5roku nevie rozlisit prvu hlasku je obrovsky problem. Je to dolezity zaklad citania a pisania. Nic, absolutne nic, ti nenapise, kedze nepocuje, ako a co ma napisat. Jasne, do septembra casu dost, ale toto bezne vie 3r dieta, ked sa tam rodicia "hraju" a pomahaju mu s tymto fonematickym uvedomovanim. Ak sa mu nijako specialne nevenuju, trenuju to v skolke a 4 ci 5r dieta toto uz musi, lebo v 6r uz ma pocut aj koncovu hlasku, to je daleko narocnejsie. Proste bez tohoto sa nepohne dalej. Nema dozrety mozog na to, aby nastupila do skoly, plus nie je to len o tomto, naozaj ti nema byt co luto a dcerke sa stalo to najlepsie, co mohlo - ze dostane cas ma dozrenie mozgu, vyssiu mieru podpory.. Vsetko je tak, ako ma byt 🙏❤️

momo00
14. máj 2025

Ja som mala zase celkom inú skúsenosť. Moja bola októbrová a chceli aby sme ju dali o rok skôr. Aj v škôlke ma presviedčali, že je šikovná... No ja som sa rozhodla radšej počkať. Vedela som, že je ešte hravá. Dobre som spravila. Aj v normálnom roku, bola ešte trochu nesústredená. Ale školu zvládala super. Radšej rok počkať ako sa potom trápiť. Či dieťa alebo rodič

maminkadeticiek
14. máj 2025

Fuha,ja ze napises,ze je neskoro narodena a preto lutujes ze si ju nakoniec nedala a ona neurobila 2 krat testy skolskej zrelosti a ty este pochybujes?Moje deti urobili testy v skolke aj v CPP s prehladom,napriek tomu boli v inych vediach nie uplne vyzreti a dala som obom odklad.Skor slo o emocne dozretie,sustredenie sa ale testy spravili uplne v pohode.Ja sama som navrhla odklad.Ani na sekundu som vsak nelutovala,dnes cisty jednotkar,bystry.Nerozumiem tomu preco tak na to tlacis,ked raz psycholig povie ze nie je zrela,tak nie je zrela.Len by si tym urobila zle jej a aj sebe.

sulejmanka
14. máj 2025

Môj syn mal tiež odklad , teraz je prvák, vôbec som to neľutovala a práveže vidím, že pred rokom by toto učivo možno zvládal ťažšie. A pritom bol šikovný (už vedel čítať napríklad, ale nerozumel tomu keď mal niečo vyhláskovať, vyslabikovať) ,ale bol nesústredený, nevedel udržať pozornosť, nerozumel tomu, že niečo sa musí urobiť, že je to povinnosť, proste nebol zrelý.