icon

Je neskoro v piatich rokoch riešiť logopédiu?

21. máj 2025

Dobrý večer. Dcéra môjho brata má 5 rokov a nerozumieme jej ani slovo. Rozprávali sme sa s babkou o tom a dohovárala synovi aby s ňou zašiel na logopediu. On je pracovne dosť vyťažený a jeho žena bola doteraz dva roky na úrade práce čiže len doma a tá to nerieši. Ju zaujímajú len psy s papiermi. Tým sa venuje napríklad chodí každú nedeľu na cvičisko potom výstavy a také veci okolo psov. Navyše je veľmi urážlivá a naozaj je potrebné poriešiť to dieťa pretože jej nerozumieme ani slovo
Napríklad príde k nám niečo mi hovorí a ja vôbec neviem čo chce tak jej hovorím ukáž mi to a hádam čo by to asi mohlo byť... Nie je neskoro teraz riešiť logopediu? Onedlho pôjde do školy a je to škoda ak by bol odklad kvôli reči....ja som len tak poznamenala že či s ňou chodí k logopedičke a ona len že načo veď sa naučí rozprávať. Ale aby v 5 rokoch nevedela napríklad vysloviť ovečka a povie omečka? Alebo milačik miuačik? A potom sú to úplné skomoleniny ktoré sa ani nepodobajú na to slovo a dokonca ani moje deti jej nerozumeju čo chce

autor
21. máj 2025
@miriamzba

Je to pomerne neskoro, ale lepšie teraz ako vôbec. Hlavne nech sa rozhybu a poctivo cvicia, a vela urobí aj výber logopedicky. Dá sa aj rýchlo napredovat, ale bude treba disciplínu a deti mať na prvom mieste, nie niekde za domacimi zvieratami. Má neterka aj iné problémy, napr. s jemnou motorikou, s jedenim tuhej stravy?

@miriamzba u nich majú všetky deti problém. 12 ročný nevie jesť s príborom doteraz. Neter všetko len lyžičkou ale napríklad na polievku si vzala vidličku....

miriamzba
21. máj 2025

Mein Gott. Na toto by sa mi strašne ťažko divalo. Vodí ich aspoň k doktorovi keď treba?

autor
21. máj 2025
@miriamzba

Mein Gott. Na toto by sa mi strašne ťažko divalo. Vodí ich aspoň k doktorovi keď treba?

@miriamzba väčšinou pohotovosti pretože to sú každú chvíľu úrazy

danielahamar
21. máj 2025

Nikdy nie je neskoro

luccija
21. máj 2025

V 5 r je najvyšší cas

x_mery_x
21. máj 2025

My sme tiez zacali v 5tich rokoch, na poradni sa doktorka pytala a tak nas poslala, ze radsej skor aj ked este dalsi rok bude v skolke. A tiez niektore slova komoli, ale nevyslovy spravne, ale cvicime kazdy den par minut a uz mu celkom ide aj r a to budu 3 mesiace co tam chodime, typujem este mesiac a bude to.

andreatytler
22. máj 2025

Myslim ze ak chces dietatu skutocne pomoct, dotlac rodicov na tu logopediu, chod tam s nimi a potom pravidelne trenuj s neterou.
Alebo zavolaj na socialku ze je dieta zanedbavane.

taktotedanie
22. máj 2025

Zanedbane dieta v tomto
Deticky chodia na logopediu od 2 rokov
V dospelosti sa im dcera teda podakuje

nevenka
22. máj 2025

Tak my sme zacali chodit v 5 rokoch so synom, ale len kvoli "r" a "l", docibrit. Potom prisiel covid a cvicili sme s nim doma a jedneho dna to zaplo, ale to uz mal 6,5 roka, to bolo v maji a do skoly siel potom v septembri, zle mu roky vychadzali. Ale ak ma dievca takyto problem, ze jej nerozumiete, tak je to fest zle teda. Cim skor sa s nou pojde, tym lepsie. Lenze to treba pravidelnost a aj doma cvicit a poctivo.

nevenka
22. máj 2025

Jezis, to vazne, 12 rocny nevie jest priborom? Tak toto je zanedbavanie vychovy, ale strasne 😔. Ved pribor skusa pouzivat uz nasa 2,5 rocna a vie, ze polievka sa je lyzicou a pevne jedlo priborom. Sama si na ryzu vybera vidlicku 🤨

zuz0110
22. máj 2025

Problem je, ze nestaci "chodit na logopediu". To bude 40min cvicenia 1-2x za mesiac a len rodicov usmernia, ako cvicit doma. Pokial sa tomu rodic nebude venovat kazdy den, alebo aspon 4-5x tyzdenne, tak to nema zmysel. Ked jej nie je vobec rozumiet a komoli vela hlasok, bude s najvacsou pravdepodobnostou problem celkovo s jazykom a ten treba riadne rozcvicit.

annm81
22. máj 2025

Áno, je to neskoro v zmysle, že takéto problémy sa majú riešiť čo najskôr. Som si istá, že ak je reč dieťaťa naozaj problematická, rodičia dostali od škôlky informácie o tom, že ju majú riešiť. Ale píšem slovo AK, pretože z toho, ako formuluješ svoje príspevky je zrejmé, že švagrinú máš riadne v zuboch a mohlo by to napovedať, že nemusíš byť práve objektívna.

kykymora
Autor odpoveď zmazal
autor
22. máj 2025
@annm81

Áno, je to neskoro v zmysle, že takéto problémy sa majú riešiť čo najskôr. Som si istá, že ak je reč dieťaťa naozaj problematická, rodičia dostali od škôlky informácie o tom, že ju majú riešiť. Ale píšem slovo AK, pretože z toho, ako formuluješ svoje príspevky je zrejmé, že švagrinú máš riadne v zuboch a mohlo by to napovedať, že nemusíš byť práve objektívna.

@annm81 neriešia nič

tanyan
22. máj 2025

Bože, prečo sa takíto ľudia množia? Naozaj je na zváženie ako by sa dalo v prospech detí riešiť takéto zanedbávanie a týranie. Nemajú pekné detstvo a nemajú ani pekné vyhliadky do budúcnosti. Keď matka dokáže natoľko zanedbať výchovu a starostlivosť, že dieťa má takéto poruchy, tak to treba riešiť - možno sa ešte aspoň niečo bude dať zlepšiť a deti dostanú šancu na aspoň relatívne normálny život v spoločnosti.

kiki68
22. máj 2025

Mozno zvazit podnet na socialku, tazko tam radit. Ale divne, ze skolka ich neriesi skrz tu rec. Poznam deti, co mali minimalmy defekt v prejave a pratali ich na logopediu, preto sa divim. Ja som dlho robila v skolke, mam kopec kolegyn a recovy prejav sa riesi. Nakolko v skole uz nie je tolko casu, tam to ma obrovske tempo. A moze to mat vplyv na porozumenie pri citani

margotka17
22. máj 2025

Chces mi povedať, že 5 ročne dieťa nechodí do škôlky? Veď škôlka ju odporučí k logopedovi. Či v prvom ročníku ju budú učiť? Tá švagriná nemá vzťah k deťom? Či pes je prednejší ako dieťa? Občas mám pocit, že ľudia povyšuju psa nad človeka. A nie, nedupkajte, máme doma 2 Yorkshire terierov, žijú si ako v bavlnke s vyhrievaným domčekom, s teplym vývarom denne, granulami.....

evansova
23. máj 2025

V tomto prípade by asi bolo treba psychológa, nie pre deti, pre švagrinú, zjavne nevie kde je sever. Prípadne dlhý bič a malý dvor!

sashenocka007
23. máj 2025

ísť na logopediu nestaci s dietatom treba denne doma cvičiť to by bol asi skor problem ked ocividne maju une zaujmy 🤷🏼‍♀️ kazdopadne aj pediater by si mal.vsimnut ze to nieje ok aj v skolke a dat nejake odporucenie

karmen118
23. máj 2025

A rozumie to dievčatko? Aké ma porozumenie? Aby tam nebola aj diagnóza napr. vývojová dysfázia - v tom prípade sa samé veru nerozhovorí a na to bude potrebovať pomoc logopéd, psychológ, špeciálny pedagóg a pod., je to hrozné ako tie deti zanedbávajú a ešte ich aj bije :( Ak s nimi nepohneš tak podnet na sociálku by som podala, hoci aj anonymne.

kikappp
23. máj 2025

Autorka hlavne ,ze ty si taká schopná až musíš na MK preberať švagrinu a jej dieta .

kikappp
23. máj 2025

Tie co jej riadite sociálku ste sa aj zamysleli ci autorka je aj objektívna? Alebo je proti svagrinej ?
To si vážne myslíte,že škôlka,pediater by to dieta nikam neposlali a ak by videli zanedbávanie tak to neriešia? Co ak to mama dieta aj riesi len to nechce rozoberať s švagrinou ktorú nemá rada ?Zjavne autorke švagriná prekáža a tu sa prezentuje ako spasiteľka sveta .

mimonkabananova
23. máj 2025
@kikappp

Tie co jej riadite sociálku ste sa aj zamysleli ci autorka je aj objektívna? Alebo je proti svagrinej ?
To si vážne myslíte,že škôlka,pediater by to dieta nikam neposlali a ak by videli zanedbávanie tak to neriešia? Co ak to mama dieta aj riesi len to nechce rozoberať s švagrinou ktorú nemá rada ?Zjavne autorke švagriná prekáža a tu sa prezentuje ako spasiteľka sveta .

@kikappp vidím to úplne rovnako , pani autorka nech si zametá pred vlastným prahom

mimonkabananova
23. máj 2025

Hlavne že ty si chodiaca encyklopédia 😂

demodun
23. máj 2025

No je to dosť neskoro. Logopedov je málo a vraj sú veľké čakačky. Aj u nás v škôlke hovorili, že treba začať čo najskôr. Lebo v škole už nebude toľko času. A hlavne bude dieťa zbytočne vymeškavat z vyučovania

andreatytler
24. máj 2025
@mimonkabananova

@kikappp vidím to úplne rovnako , pani autorka nech si zametá pred vlastným prahom

@kikappp
@mimonkabananova
No ano, z jej prispevkov je uplne jasne ze svagrinu neznasa.
Ale ake riesenie by ste navrhli vy? Ci rada: Zamet si pred svojim prahom" znamena staraj sa o svoje deti a nestaraj sa do druhych?
Ale ak sa takou radou riadi aj skolka a pediater, tak kto tomu dietatu pomoze?
Ja socialku nechapem ako nejaku mamickovsku policiu. Skor ako pomoc. Poradia a daju navod ako situaciu zlepsit a myslim ze su urcite objektivny.

kikappp
24. máj 2025
@andreatytler

@kikappp
@mimonkabananova
No ano, z jej prispevkov je uplne jasne ze svagrinu neznasa.
Ale ake riesenie by ste navrhli vy? Ci rada: Zamet si pred svojim prahom" znamena staraj sa o svoje deti a nestaraj sa do druhych?
Ale ak sa takou radou riadi aj skolka a pediater, tak kto tomu dietatu pomoze?
Ja socialku nechapem ako nejaku mamickovsku policiu. Skor ako pomoc. Poradia a daju navod ako situaciu zlepsit a myslim ze su urcite objektivny.

@andreatytler autorka ja neobjektívna zakomplexovana ,zavistliva osoba ,cítiť to s každej jednej vety .(závidí aj to ,že sa mamička ma čas venovať psom )
Pediater a skola majú povinnosti riešiť a aj riesia ak sa niečo s detmi deje ,žijete v neakej naivnej predstave .(autorka spomina aj bitku ).Deti už aj samé povedia v tomto veku ak by sa niečo také dialo .Chcela by som ta vidieť ako by si ty brala ako pomoc ak by ti sociálna "zaklopala "na dvere .Koli s prepáčením neakej pomylenej osobe.

nelabe
24. máj 2025

Určite treba ísť čím skôr dnes je to podceňované ale nevieš rozprávať nevies čítať a s porozumením textu už vôbec . S dieťatom treba trénovať denne brat to ako hru ale celý deň je na to milión spôsobov odborník poradí.vela veľa trpezlivosti a o Tom čo píšeš nemá trpezlivosť a priority v ničom 😥 PS na logo chodia už aj 2 ročné deti...

macinko321
24. máj 2025

Autorka, ja by som v tomto veku a pri tom sposobe vychovy dala podnet na socialku. Je to v zaujme deti. Ak ta neterka nebude chodit na logopediu a nebudu s nou cvicit doma, moze sa stat okrem ineho aj to, ze ju neprijmu kvoli reci do skoly a bude mat odklad. Co nie je az take zlo. Avsak len za predpokladu, ze by sa s nou pocas toho roku pracovalo. No ak aj nadalej bude svagrina na dcerku kaslat a nahodou tam je aj narusena komunikacna schopnost, oneskoreny vyvin reci, myofunkcna porucha jazyka, expresivna porucha reci a podobne, nebude im stacit raz mesacne logoped a mozu dostat odporucanie na skolu pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou. To idem uz do krajnosti. Ale pri tej lahostajnosti svagrinej a pri tom, ako opisujes neterkinu rec by ma tento scenar neprekvapil. A naozaj si neviem predstavit, ako by potom riesila svagrina skolu a ucenie sa s malou. Skus sa nezavisle poradit na socialke, nemenuj nikoho konkretne, len ze poznas taku rodinu a chcela by si im dohovorit. A informuj sa najskor vopred na socialke, co by ich cakalo v pripade podania podnetu.

zuzinka888
24. máj 2025

Tak napis podnet na socialku- lebo toto ak neriesi je zanedbanie staristlivosti. Mozno sa spamata ak je teta zaklope na dvere. Ak nevie rozpravat cez zapus ani neprejde- preto ziadaju od deti basnicku/ pesnicku. Ibe he ak nevie povedat r ci nieco i e a pracuju na tom a ine ked jej nik ani vlastna mater nerozumie.