icon

Je normálne, že 6-ročné dieťa sa hrá?

8. mar 2024

Ahojtee, prosim vas je nieco zle na tom ze 6 ročne dieta ktore ide v septembri do skoly ma stale potrebu sa hrať a zaujima sa o hracky? lebo podla mojej mamy uz syna nemaju co zaujimat hracky a podobne ale ma sa zaujimat o ucenie a taketo aktivity..ja viem ze bude z neho školák ale to znamena ze uz mu skonci detstvo alebo nechapem..?

lubina
8. mar 2024

Ved ma len 6 rokov!! Preco by sa nemal zaujimat o hracky?? Moje baby sa prestali tak skutocne hrat, ked mali asi 10-11 rokov, dovtedy sa ku nam chodili aj kamosku hravat. Dieta sa ma hrat. Je to urcite lepsie ako sediet napr. pasivne pri TV

oslo1
8. mar 2024

To so Este dobra. Mam susedu, cinanku, ktora ma podobnym nazor na 4 rocnej deti. Ze jej dcera sa v tom veku chcela Len brat. Ked som SA jej pytala, ze co mala chciet robit, tam ze ucitelku sa. Tak ale mona suseda je iny extrem, ked jej dcera mala 3 roky a chodila do jasiel, tak tiez SA jej nepacilo, ze SA tam Len hrali.
Dcera speje k mentalnymi problemom a v 18 jej utecie z domu.

simca06022011
8. mar 2024

inak moja dcera ako predskolacka absolutne nejavila zaujem o ziadne ucenie, pisanie, a tie knizky co predavaju pre predskolakov, pracovne zosity a pod, bojkotovala totalne doma:D a dobre spravila... v skole mala pracovnych zositov a knih az az :D Kreslila si, malovala, pozerala co chcela v knihach ak ju napadlo, hrala sa s kadecim, hrala spolocenske hry, puzzle, lego.. ale ziadne ucenie :D

tanyan
8. mar 2024

Tak napríklad tie stavebnice sú obzvlášť vhodné v tomto veku a aj neskôr, lebo podporujú psychický rozvoj a zároveň jemnú motoriku. Takisto je tam plánovanie a realizácia, prípadne práca s návodmi.
Neviem aká autodráha, ale dieťa sa napríklad zoznamuje v praxi s fyzikálnymi zákonmi a objavuje alternatívne možnosti dosahovania cieľov, respektíve vplyv súčinnosti rôznych faktorov.
Deti sa neučia iba sediac s vystretým chrbtom na stoličke pri stole a s perom v ruke. Treba podporovať pozitívny vzťah ku kreatívnym činnostiam aj po nástupe do školy. Je vhodné podporovať záujmy a záľuby, aby sa z dieťaťa nevyvinul ufrflaný dospelák bez koníčkov, ktorý iba kritizuje ostatných...

mimikarol
8. mar 2024

Moja má 9 a nosí si do družiny hračky

miriam11
8. mar 2024

A o co sa ma zaujímať dieťa? 🙈

nikpa
8. mar 2024

Je normálne ze ho zaujímaju aj hračky ale mal by už javiť záujem aj o školske veci, písmená, čísla, hodiny, rôzne pracovné listy pre predškolakov.... Keď máš pochybnosti, daj mu spraviť test školskej zrelosti. Je to rozsiahla téma a nedá sa povedať, či je dieťa pripravené do školy alebo nie len podla toho, o čo sa zaujíma. Je to súbor emocionálnej, sociálnej zrelosti, motoriky, zahŕňa pamäť, koncentráciu...

tanyan
8. mar 2024

@nikpa Písala ešte pred jedenástou v komentároch, že už boli na teste školskej zrelosti a majú potvrdenie, že je zrelý a na školu pripravený.

nikpa
8. mar 2024

@tanyan tak pardon, som si nevšimla. Teda mamu a jej reči treba brať jedným uchom dnu a druhým von. Babky zvyknú všetko preháňať 😀

fantaghiro21
8. mar 2024

No ,moze aj maltu do miesacky hadzat.(alebo zasat sa ucit algoritmi.
Ale myslim,ze bude rozumnejsie na zaklade velkostnych parametrov,predsa dovolit dietatu tu hrackarsku lopatu....

zuzana76
8. mar 2024

@negymama presne aj u nas, lenze uz 16 rocny, sexta na gymnaziu a sklada si lego namiesto frajerky

sherynkamalinka
8. mar 2024

Ano,nie je to v poriadku.Podla mňa by v tomto veku malo vediet odrecitovat aspon jedno dielo Shakespeara a nahadzovat omietku

matussara
8. mar 2024

Joj nech je hrave aj do smrti. Tak bude milovat zivot,svet,ludi

veronicka88
8. mar 2024

Keď mi naša pani učiteľka na poslednom stretnutí na môjho piatka povedala že je hravý tak mi skoro oči vypadli. Len som sa jej opýtala čo podľa nej má byť 10rocnybchlapec?a just keď ma 4 rocneho brata doma a tie hračky doma mať budeme mať st minimálne zopár rokov. Že už by nemal mal by byť zodpovedný. Hej no. Začala ho porovnávať so spolužiakmi čo majú 20+ ročných súrodencov a sjedinacikmi. Som jej len povedala že si myslím že je to úplne v poriadku. Že ešte nemá vek na flakanie sa a na nonstop cukenie do telefónu. Majú spraviť úlohy,naučiť sa a padať von. Že čo je na Tom čudné?pozerala na mňa jak na vola.

gerrwie_girl
8. mar 2024

Normálne nie je ak sa o hranie nezaujíma.

damira90
8. mar 2024

To je choré. CHUDA DIETA.
VIES dueta si tvorenim skladaním trpezlivosťou rozvíja predstavivosť preto je na lego napr. Napísané od veku u 8+ 12+ 14+ lebo je K.... ťažké. Toto nikde ani nepíš lebo kuratorka by ti dieťa kontrolovala.. pracujem v správe. Nechajte dieťa hrať. Ja som sama s logom hrávala do 13 so spolužiakom. A mam vzdelanie nie som primitívna, zabrzdena ani nic.

Nechajte dieťa hrať je to relax. A ma dosť po škole. ! A učenia i škôlky. A deti a režimu.

murko14
8. mar 2024

Ja súhlasím s tvojou mamou. Šesťročný syn sa už mal dávno zaujímať o programovanie, ekonomiku či klimatickú krízu. A nie tam nejaké hračky, pfff😉

hederamonstera
8. mar 2024

Mam 34 a hram sa rada. Jaj boze zeny, vy uz ste niektore nacisto vymyte spolocnostou. Drezura dietata porad uz od porodnice. Chore

janulik2008
8. mar 2024

@veronicka88 "Neprestali sme sa hrať, pretože sme vyrástli. Vyrástli smez pretože sme sa prestali hrať." F. B. Shaw ❤️
Inak ja nechápem toto, že je hranica kedy sa má dieťa hrať a kedy už nie. Akoby to bolo dané. Mám 30 a rada skladám lego 😁 a nehanbím sa za to 😁😁😁

lily39
8. mar 2024

No keby vidi mojho 17rocneho ako si sklada lego s 10 rocnou tak asi dostane infarkt 😁😁😁

candii
8. mar 2024

Môj má 8 a stále za zahrá s hračkami. Aj na Vianoce si prial hračky. Teraz je síce doba mobilov , tabletov , playko aj na to si fičí. Výborne sa učí .. rýchlo sa učí tak mu vymoženosti modernej doby nezakazujem a ani ho neobmedzujem. A už vôbec mu neberiem hračky.. je to stále dieťa

autor
8. mar 2024

ale viete co je sranda ..ze to ze sa moja 12 rocna neter hra s babikami jej nevadí ale to ze sa moj 6 rocny syn zauima o lego a stavebnice to je podla nej pruser..

blackcat8885
8. mar 2024

Môj bude prvák bude mať 6r v auguste a je veľmi hravý ale mne to nevadí je to dieťa predsa. Starší syn má 11r a ešte donedávna sa hral teraz už oveľa menej. Ja som sa hrala s bábikami do 13r 🙂

damira90
8. mar 2024

Tak je zaujala voči tvojej výchove alebo si malého bere ako baránka. To sa stáva. Nedaj sa jej...viditeľné sama vieš ze co je nefer absolútne si j unevsimaj ..a keď bude kritizovať ta( lebo si tak na to u teba zvykla) tak sa usmej a pritakaj že "áno aj,sa bude hrajunkať môj maličký ešte mu aj dokúpim lega) a usmej sa.
Absolútne ta nemusí rozculit to ze sa malý hrá
Je PROBLEM JEJ ona stym ma problem...aby ste sa citili asi zle
Nie váš teba - a malého. Malý je normálny.

🖤

kiwi3
8. mar 2024

Daj jej prečítať knižku "prečo sú dánske deti stastne". Deti sa majú hrať, aj v dospelosti predsa hra prináša prijemne pocity, hravi ľudia sú šťastnejší. Práveže vyvijanie tlaku na deti, čo všetko už mali robiť a dokázať, je fakt frustrujúce a kontraproduktivne. Komensky mal inak pravdu, tak neviem, preco je naše školstvo este aj v 21. storoci stále také ťažkopádne.

siska53
8. mar 2024

Aj ja sa rada hram 😅😅 Boze, mija sa este hra, ma 11, syn sa do 13 hral tiez. Ale muzova matka tiez mala pripomienky vlani k mojej, ze co sa hra s panacikmi, mala 10 vtedy. Jej vravim, ze syn sa hral este v 12 s panacikmi, boli to vojacikovia, ale predsa len panaci.. nejake tie babky su premudrele, lebo este som sa dozvedela, ze dcera v 10 rokoch by mala citat o Habsburgovcoch a nie Lujzu a Lotku.. 🤔 . Asi najlepsie neriesit, povedat jej, je to dieta, preto sa hra a jednym uchom dnu, druhym von.

damira90
8. mar 2024

@kiwi3 🤍

kittykat22
8. mar 2024

Si spominam na tie emaily od synovej pani ucitelky z 1 a 2 rocnika. Neposielajte deti do skoly s hrackami. Stracaju sa. Potom deti placu pocas hodiny 😂

kristinka109
8. mar 2024

Tiež som stretla s takým názorom akurát u logopedičky. To isté - dcérka bude mať v septembri 6 rokov - povedala jej, že je veľmi bábätkovská, aj slovník že má taký (nepovie kruh ale koliečko,...). Vraj to, že má mladšieho súrodenca, ku ktorému sa správame ešte ako k malému to vplýva aj na ňu.
Ale ja to neriešim, nevidím na tom nič zlé.
Takžeto nerieš, povinnosti budú mať celý život, nech sú deti hravé čo najviac 💗

luccija
8. mar 2024

A babka pečie buchty, strikuje, pozerá telenovely veď babky v jej veku to už robia🙂
Nech sa hrá do sýtosti veď to je ešte drobec aspoň mu pracuje fantázia, pohruzi sa do hry koľko starších mužov si lepí lietadielka, či Lego skladá
Niekedy by si mali babky zakusnut do jazyka.