Je pre trojročné dieťa lepšie ísť do škôlky, či byť doma?
Ahojte,
tak premyslam, ci davat prihlasku do skolky pre syna (i ked je tu v BA ani nie je iste, ze sa tam od 3r. dostane), alebo zostat s nim doma spolu s mladsim surodencom.
Rozdiel medzi detickami bude 2r a 4 mes. Chcela by som mu dopriat kolektiv, co myslite zo skusenosti, je to pre dieta lepsie ist do skolky nez aby bol doma?
@shmoulinka1 je to veľmi individuálne, každé dieťa je iné, niektoré je šťastné v spoločnosti detí, mama mu nechýba a niektoré ju má rado na dohľad. A pri preplnenosti MŠ to máš asi vyriešené....
@shmoulinka1 pre dieta je dobre byt medzi rovesnikmi, s ktorymi sa moze plnohodnotne hrat..a rozvijat.. .socializovat a osamostatnovat.
@shmoulinka1 Ja mam medzi detmi 18 mes.rozdiel, nedala som do skolky a ani na buduci rok nedam. Prvy dovod je chorobnost v skolkach a mladsia vzdy kazdy sopel hned chyti. Starsia ma soplik 2 dni, mladsia ma 2 tyzdne a k tomu 39 horucky :-\ takze skolka: nie, dakujem. Druhy dovod je, ze baby su uz na seba take zvyknute, ze keby som dala starsiu do skolky, mladsej by bolo doma smutno. Dam ich do skolky obe naraz, starsej este k tomu zle roky padaju, tak jej nic neujde
ja som vystudovana ucitelka v MS mam za sebou niekolko mesacnych praxi ci na strednej skole alebo na vysokej zatial som nepracovala kedze sme hned chceli dietatko ale ja by som teda nikdy v zivote nedala svoje dieta do ms skor ako do predskolskej cize tych 5-6 rokov mam medzi detmi rozdiel 2 roky aj 3 mesiace ale nedovolila by som aby moje dieta bolo ochudobnene o pekne zazitky v rodine ktore v ms nikdy nedostane... taktiez to tu uz bolo spomenute vo velkych skupinach vyhravaju silnejsi a dominantnejsi co moze byt pre dietata v tomto veku stresujuce a nakoniec ti tak ci tak nebude chciet do ms chodit... a ver tomu ze aj ked ich ucitelky ucia vela novych veci ty dokazes svoje dieta naucit viac lebo predsa len ta ucitelka tam ma okolo 20 deti co je v porovnani s 2 detmi ktore mas ty riadny rozdiel staci sa dietatu venovat... ale samozrejme je to len moj nazor
Mam tri deti, najstarsi mal teraz 5, mladsia bude mat 4 a najmladsia rok. Syna som dala do skolky na poldna az teraz v 5r, nie predskolska, priznám sa na tlak okolia, no i tak je z tohto skolskeho roka vyse polovicu casu doma kvoli chorobam. Od neho to potom chytili i sestry a mali sme kolotoc... Bolo tu krasne povedane, ze su veci, rozhovory, vzacny spolocny cas, ktory dietatu skolka neda. Uzi si obe deti takto spolu, rychlo vyrastu.... Tych 4, 5 rokov je vek, kedy vacsina deti zvlada i oddelenie od matky dobre i fungovanie v kolektive je podla mna lepsie. Socializovat sa sockalizuje dieta doma, na stretnutiavh, v kolektive inych deti, ked sa stretnete ako kamarstky s inymi mamickami. Moje deti boli, su minimalne 3x do tyzdna s nejakymi inymi detmi, kde prebieha interakcia, ty ako matka mozes lepsie niektore veci ustrazit vo vyvhove ako ked zveris deti niekomu inemu, s inymi hodnotami, i ked to moze byt mily clovek.... To je moj pohlad....
Basnicky, pesnicky, abeceda, cisla , spoznávanie sveta, zivota, otázky intimneho charakteru, komunikacia, riesenie problemov, vedenie k ucte, ochote..... To vsetko dokazes dat svojmu dietatu lepsie ako v skolke.... Pozri nazor vyssie, du to len dve deti, nie dvadsat.... A su tvoje....
Je to vzacne obdobie, nevzdávaj sa ho, ked nemusis....
@shmoulinka1 ahoj, ja som prvu dcerku dala do skoky od 3 rokov. ona strasne tuzila ist do skolky a byt s inymi detmi. pokial vidis na malom, ze chce ist do kolektivu tak ho do skolky daj. urcite je to pre dieta dobre, ale pokial je spokojny doma, tak si ho este mozes nechat doma.
Ahoj, bývame na samote v lese. Ked mala mladsia 2 roky,tak som ju chcela dať do kolektívu,lebo jej chybali deti a bla som tehotná. Doktorka má presvedčila že načo,veď sa naučí len o dve básničky viac. Už vtedy sme vedeli viac básničiek ,bola samostatná vo vsetom,vývojové o rok dopredu. Tak som nedala. V marci sa narodila mladšia. Rozdiel 2,9. Staršia nastúpila v septembri. A od vtedy jedna velka katastrofa. V kuse sme choré,staršia to vybojuje v pohode a mladšia skonči so zápalom priedušiek!!!!!! Prestala si po cikani utierať pipinu, umývať ruky. Hneď prvý tyzden prisla s kusancom, nadáva,..... Vo vývoji bola popredu ale teraz sa prisposobuje deťom v skolke. Klame. Po novom roku bola tri dní v skolke.už sú opäť choré. Takže so školkou skončila!!!!!! Ked prišla so škôlky,bolo to úplne ine dieťa ako ked je doma s nami.
baby ste zlate, dakujem za nazory, priklanam sa nakoniec k tomu, ze zostaneme spolu traja doma a uvidi sa, ako bude vyhladavat kolektiv, este je malicky. Zatial je na mna velmi naviazany, preto si ani neviem predstavit denny spanok v skolke, kedze uspat ho viem len ja.. Okrem toho ho chcem dojcit do prirodzeneho odstavenia, tak aj to sa uvidi, kedy nastane 🙂 Myslim, ze ozaj mu nic neutecie, ked pojde do skolky rok pred nastupom do skoly.
podla mna zalezi od dietata a nemas moznost ho dat len na doobedie? prip. niekedy ze nemusi ist kazdy den ale striedavo aby mal program a zabavu, ja tak riesim a super je to
@bibistec no to som este v skolkach neskumala, ci ta moznost je, ale premyslala som o kruzkoch montessori a tak, aby obcas isiel do kolektivu
@danjelca
@shmoulinka1 ja si myslim, ze je to skoro, ja som mladsiu este nechala doma, nastúpime az v septembri, ked bude mat v polovici prave 4 roky, nastupujeme do nemeckej skoly, starsiu som tiez dala az skoro v 4 -roch, v obidvoch pripadoch max. spokojnost, deti nam nechybaju, nakolko ich mame v okoli vela v tom veku a vsetky su tiez doma, takze sa stretávame vonku pri hrach.......
@shmoulinka1 pacilo sa tebe v skolke? A jej oteckovi? Podla toho sa rozhodni. Ak sa ti tam pacilo a neplakala si tam viac nez prve dni-tyzdne, tak ho tam daj, je pravdepodobne ze tiez si bude uzivat tolko ospevovany kolektiv. Ak sa tebe a partnerovi v skolke nepacilo, tak je velka pravdepodobnost ze ani dcerke sa pacit nebude. A to este v kombinacii s novym surodencom/zarlivostou nebude zrovna prijemne ... ked bude maminka doma s novou sestrickou/bracekom a on bude musiet ist do nenavidenej skolky 😒
A neviem ale mne pride prijemnejsie mat doma klud s dvoma detickami nez ich v zime naobliekat a trepat sa este po tme do skolky (aby stihlo ranne "edukacne aktivity".
@shmoulinka1 v centre rafael je aj adaptacna skolka na zopar mesiacov -tusim.februar -marec..mozno aj viac..aj som zvazovala,ze malu prihlasim a si zistim viac,len netusim,kedy nastupim do prace..a to je od 9-12..takze som si povedala,ze teda pojde rovno do nejakej skolky..
Ale chodime na cvicenie s detickami raz tyzdenne,aspon to..a predtym sme chodili plavat.. Ale vzdy som tam bola ja a ona je taky moj cecek..v poslednej dobe (od novembrovej choroby) nechce byt ani s mojou mamou,na ktoru bola zvyknuta a neplakala ked mala ostat len s nou.. Ale zas ked plakala u druhych starych rodicov,tak len chvilu. Verim,ze to bude tak aj v skolke.
@shmoulinka1 a prihlasku daj,aj ked este v tomto roku nedovrsi 3roky, ja som pri malom nedala a kamoska dala a jej syna o rok na to (ked naozaj nam deti dovrsili 3roky) vzali a mojho nie..a to medzi starsimi detmi mame rozdiel 6dni a medzi mladsimi 2tyzdne(moja je starsia).
@potworka33 tak len vy ako vystudovane lepsie viete, co v ktorom veku rozvijat..my mozeme nieco "pokazit" tym,ze nieco nechtiac zanedbame alebo zas naopak prilis mozeme dieta do niecoho tlacit,co este nemusi vediet..
Nas siel az ako 4,5r. A hoci som aj bola rada,ze je doma s nami,tak som videla,ze mu deti chybaju,lebo mala sa s nim este hrat nevedela..to az teraz sa viac zacinaju spolu hrat,no napriek tomu sa maly chce hrat najma so mnou,lebo tak bol zvyknuty 4,5roka.
A zas doma do 5r.dietata si malokto moze dovolit.
Môj najkrajší rok v detstve bol, keď som mala 4 roky, narodila sa mi sestra a ja som mohla byť s mamou doma, krása, žiadna škôlka! Po roku sestra putovala so jasieľ a ja do škôlky ☹ . Naozaj rada som mala škôlku až v predškolskej a potom som sa už tešila do školy.
aj nás to tento rok čaká a ostávame doma všetci spolu 🙂 máme rozdiel 18 mesiacov... maličká je samostatná a s malým sa krásne vyhrajú... má aj silnú alergiu na uštipnutie hmyzom aj preto sa bojím ju dať od seba(reaguje aj na štipnutie komárom) ☹ neviem si predstaviť že by sa jej niečo stalo a ja som tam nebola..... a doma si myslím že jej venujem omnoho viac pozorností ako učiteľky v škôlke.... 😉
@siska53 ked sa matka boji ze nieco zanedba, tak si moze precitat toto, zaujimava knizka urcena odbornikom aj rodicom:
http://knihy.heureka.cz/diagnostika-ditete-pred...
v podstate nie je velmi co pokazit .. primerane podnety, ucast na dennych aktivitach, obcas nieco tvorivejsie, nesnazit sa nasilu do dietata natlacit abecedu a nazvy dinosaurov ...
Co je problem zabezpecit (najmä v zime) je primerany obcasny kontakt s rovesnikymi ked o to uz dieta zacne mat zaujem ... lebo zrazu vsetci kamarati zmiznu a chodia uz navecer len take uvavene matohy zo skolky rovno domov ... ale aj to sa da nejako poriesit a ist na miesta kde sa nejake tie deti vyskytuju
@shmoulinka1 ja mam rozdiel 33 mesiacov, vobec som ju nechcela dat, ale nakoniec som skusila, no a dopadlo toi tak ze ju ako 3,5 rocnu capli medzi velkacov, ale ani nie to bolo zle, ale to ze mi po par dnoch nosila vsetky mozne bacili na maleho a teda to ma sakra sralo..taktiez som videla ze co sa tyka jej rozvoja, nevidela som v skolke posun, a bolo mi lepsie ked bola doma, maly ju zboznuje, nosila mi plienky, oblecenie pre neho, bavila ho kedsom varila, teraz ho postrazi, zahraju sa. Cize u mna skolka 0 bodov, a kolektiv, no a co, nechybaju mi moraxely, ani stafylokoky.
@siska53
@potworka33 nemyslim si, zeby sa potworka nejako vyvysovala, alebo namyslene nieco tvrdila.... Dala nam svoj pohlad ucitelky a matky , ktory je pre mna skor povzbudzujuci, ze najlepšie je do isteho veku dietatu doma s matkou... To vyplyva z jej prispevku.... Nic viac, nic menej.... Jej príspevok sa mi pacil...
Ty si sa rozhodla rovnako ako i ja.... V sulade s potworkinym nazorom....
Zakladatelka temy nie je v situacii sa rozhodnut, ci do prace ist alebo byt doma s dietatom, cize sa jej netyka poznamka, ze si to moze malokto dovoliť.... Skor skolka je dalsia investicia, ktora bude odcerpavat z rodinneho rozpoctu... To len tak na okraj 😉
Zavisi to od dietata. ja som mala rozdiel 18 mesiacov, dala som starsieho v takmer 3 rokoch, ale nezvladol to, plakal, ziarlil, pytal sa, preco som doma s mladsou (aj sme sa ho snazili oklamat, ale nedal sa), ja som mala vycitky svedomia, nakoniec som ho prestala davat a boli sme kludnejsi obaja, aj ked to bolo obcas "na nervy". A vela casu som na malu nemala, ale na druhej strane sa premotkala pri nom, ja som sa hrala s nim, ona pri nas a je z nej velka sikulka teraz. Najhorsie to bolo, kym mala spala 2x denne, vtedy som cely den "uspavala", doobeda ju, na obed jeho, potom zas ju. Ked zacala spat 1x denne (okolo 1 roka), tak zaspavali spolu a mala som vzdy 2 hodinky iba pre seba - na kavicku 🙂 Ale mozno je to tvoje dieta viac spolocenske, na skolku si zvykne a bude to super. Mozes vyskusat a keby bolo zle, prestanes ho tam davat... Mimochodom ten nas starsi teraz zacal chodit do skolky, ma 4 roky a je veeeelmi spokojny, dozrel na to, mladsia zacala v 2,5 roku a tiez sme to po tyzdni vzdali, plakala aj zo sna ☹ Tak je u babky 🙂
@meluela tak u mna uz bezpredmetne,kedze uz chodi,moji sa vzdy zucastnovali aj chodu domacnosti aj sme vselico robili a v lete bolo dost deti aj doobeda,aj poobede,len cez skolsky rok to bola bieda..mal len takych jednorazovych kamosov a ja som.vonku musela davat este pozor na malu,takze pokial nechceli sa napr.grat v piesku,ci hojdat,tak sa musel zabavit sam.. Lebo vsetky deti boli okolo veku jeho sestry..a zas nie vzdy,ak sa tam vyskytli tie starsie (po chorobe,co este nesmeli do kolektivu uzavreteho),tak nie vzdy bol zaujem hrat sa spolu. Ale ja sa nestazujem,ja som aj bola rada,ze je s nami,aj ked to bolo narocne lebo on je dost zivy a este mali kazdy svoje hry a zaujmy,fakt az teraz sa uz vedia trochu zahrat spolu aj sami.
No dik za tip pozriem,aby som vedela,ked budu napr.zas chori,cim.mozem.obohatit ppbyt doma.. Okrem.hier aj citavame (maly sa napr.naucil mnohe pismenka,ale to chcel on,ja som.ho nenutila..on rad citaval od babatka a hovi aktivny az moc,pri knizke vedel vydrzat minimalne polhodinu i viac),plastelina.. Mna skor trapi rozvoj grafomotorickych zrucnosti. Maly je aj lavak navyse a nerad kresli.. Ale hadam sa to spravi..
Ja mam tiez syna co bude mat v auguste 3 rocky a dam ho uz do skolky.pokial som bola na materskej starsi synovia boli doma som nou.najstarsi syn siel do skolky az v 5 rokoch.stredneho som dala do skolky tiez.a len im to prospelo aj s vyjadrovanim Najstarsi sa naucil uz pekne aj r sstredny tiez uz mu zacinaju pani ucitelky rozumiet.a tiez uz aj do prace chcem ist tak u nas ano dam svoje trojrocne dietatko do skolky.
@shmoulinka1 necitala som vsetky prispevky,ale pozeram,ze si sa uz rozhodla,ze ho uz das neskor do skolky.Takze moj nazor je takyto -SKOLKA je velka pomoc pre kazdu mamicku.Moj syn chodi na 4h doobeda a spinka doma.Nastupil od 3,5r,(kedze na jar uz nebolo volne miesto tak az od septembra mi ho vzali).Vela sa tam naucil a aj kolektiv deticiek robi svoje.Moj osobny nazor je ten,ze dieta potrebuje socialne navyky a vek cca 3 rocky je uz ten spravny.Dovtedy by som ani ja dieta nedavala do skolky, prave kvoli separacnej uzkosti-tzv.žial za maminkou.Vacsie dieta uz by si malo zvykat na urcite veci,ako je ranne vstavanie a odlucenie od mamky na urcity cas,hranie sa s rovesníkmi atd.Myslim,ze budes mat dost s malym babatkom,nie este aj s nim.tod moj nazor...
@shmoulinka1 ahoj ked budete doma s dalsim dietatkom, tak si ho nechajte doma, nakolko bude viac chory ako bude v skolke, a potom to chytite cela rodina a hlavne malinke babatko. skolka je len odkladaren chorych deti., moc sa toho v tej malinkej triede nenaucia,( pisem podla skusenosti z nasej skolke, radsej ich nechali spat 2,5 odiny ako by sa im venovali,alebo im pustili TV ako by ich naucili nejaku basnicku. dcera zo skolky vedela len dve basnicky ,nic viac. nastatsie tam chodila len posledny rok . aj tak sme boli stale chore,a najhorsi priebeh mala mladsia dcerka. .( 3 krat jiska v nemocnici) . to ze som dala starsiu do skolky neskor nemala preco ani ziarlit ,necitila sa odstrcena, a vytvorila si super vztah so svojou mladsou sestrou.
@myzma ale ja som nikde nepisala,ze sa vyvysuje! Naopak,skor som chcela vyzdvihnut to,ze ony-ucitelky,maju viac info o vyvoji dietata ako my,co sme odbor predskolska pedagogika nestudovali.
Ja osobne som nemala problem s tym.ze bol doma,len som.na nom videla,ze mu chybaju veku primerane deti. Bol na 95%s detmi malymi alebo dospelymi v zimnom obdobi. Uz sice teraz opat obnovil priatelstva,ale napr.vraj sa v skolke nehrava s kamosmi z ihriska,s nimi skor len vonku.. Tiez si myslim,ze ten nastup v 3r.nie kazde dieta zvladne,skor k tomu 3,5-4r. No vacsina nema na vyber.ani moja mala nebude mat..prosto najneskor do 2m.musi niekde nastupit. Hoci sa najradsej hrava so mnou a s ostanymi detmi nie. Stale je to len o tom,ze sa na nejake dieta usmeje,prip.sa akoze nahanaju. Aj s bracekom,ked sa hra,tak to skonci vacsinou pro zvade,lebo kazdy ma.inu predstavu o pokracovani hry. Maly sa nejak vedel skor hrat s detmi,uz vlastne po 14m.a v 2,5r.sa normalne hral s kamosmi. Napriek tomu mal horsiu adaptaciu,co som si myslela,ze v 4,5r.uz nebude..ktovie,ako by to bolo,kebyze nastupi v 3,5r.s tymi kamosmi. Lebo tento rok mu to nepomohlo. Pritom.na skolku sme ho pripravovali.. Viem len o jednek chybe-nebol zvyknuty byt bez nas.. A asi to bolo to zasadne..
Ja na jednej strane s potworkou suhlasim.na druhej strane si nie som ista,ci my matky vieme.pripravit dieta na skolu...moja mama si naor.zohnala skolkarske plany lebo ja som mala zakaz chodit do kolektivu,nastupila som.az do skoly.. Takze bez tych planov ani ona by nevedela,ako ma rozvijat,resp.v com ma rozvijat. Preto ja velmi ocenujem pracu uciteliek najma v dnesnej dobe.

no ono dost zavisi od povahy toho dietatka. Moj syncek bol od malicka introvert a samotar. Ked mal takmer tri roky, narodila sa mu sestricka. Zvazovala som co so skolkou, ale nakolko som na nom nevidela vyslovenu tuzbu po detskom kolektive, nechala som si ho doma. Do skolky nastupil az teraz od septembra ako predskolak. Nelutujem to.
Mala ma teraz dva a pol roka a vzdy ked ideme maleho zaniest alebo vyzdihnut, uz sa pyta, kedy bude chodit ona do skolky, Takze v marci ideme podat prihlasku a od septembra zrejme nastupi do skolky.
Kazde dietatko je ine a treba si zvazit plusy a minusy.