Je pre trojročné dieťa lepšie ísť do škôlky, či byť doma?
Ahojte,
tak premyslam, ci davat prihlasku do skolky pre syna (i ked je tu v BA ani nie je iste, ze sa tam od 3r. dostane), alebo zostat s nim doma spolu s mladsim surodencom.
Rozdiel medzi detickami bude 2r a 4 mes. Chcela by som mu dopriat kolektiv, co myslite zo skusenosti, je to pre dieta lepsie ist do skolky nez aby bol doma?
Ja som za skolku, podla mna dieta v urcitom veku potrebuje ak kolektiv, aj spolocne aktivity. Mamicka i ked sa akokolvek snazi mu to nevie zabezpecit ako v skolke
moj nazor-do skolky..ale dost to zavisi od povahy dietata, ci je na skolku zrele, ty sama si poznas svoje dieta...u nas je sit. taka, ze som doma este s mladsim dietatom a dlho som si myslela ze ju necham doma.ale ako rastla, videla som, ze potrebuje viac, ze potrebuje ine podnety, ze potrebuje byt v kolektive a rozvijat sa.nastupila par dni pred svojimi 3. narodeninami a nelutujem.za 3 mes je vidiet na nej rozvoj vo vsetkych oblastiach a od uciteliek pocujem denno denne chvaly {ano dobre sa to pocuva.:-}..takze za mna skolka ANO
ja by som si ho nechala doma...moj syn mal necely rok a pol, ked sa mu narodila sestricka, ale ked dovrsil tri roky, nedavala som ho do skolky, davam ho o rok neskor a aj roky mu zle vychadzaju, kedze sa narodil v novembri a aspon bol uz od narodenia pri svojej sestricke, si na seba zvykali, boli spolu a maju pekny vztah, neziarlil, bol ku nej presne taky, ako videl nas, hladkal ju jemne, bozkaval...a predstav si este kolko chorob kazdu chvilku domov donesie zo skolky...tak my si to spolu uzivame doma, ved sa nachodia do skolky, skoly, prace cely zivot, tak teraz si to vychutnavame, myslim, ze ziadnemu dietatu neuskodi, ak zostane s mamickou dlhsie doma, naopak, ma vacsie zazemie, istotu, pocit bezpecia...je pravda, ze dieta potrebuje kolektiv, ale zas chodime na ihrisko, do mamiklubov, do centier s detmi, dokonca ako priprava do skolky necham syna na hodinu a bezomna na kruzku, kde je s detmi a ucitelkami, s ktorymi tvoria, hraju sa, ucia sa samostatnosti.... ja som za to, zostat doma s detmi🙂
dcerka isla do skolky, ked mala 2 roky a tristvrte. Zdrava ako rybicka, rok predtym bola v minikolektive. Skolka jej totalne dokaslala zdravie, trapime sa s kaslom, laryngitidami. Takze na mesiac februar prerusujeme skolku a ide naspat k opatrovatelke, ktora sa o nu starala predtym (bude ma to bohuzial stat polovicu vyplaty, ale zdravie je prvorade). V auguste sa nam ma narodit druhe babo, budeme sa asi aj stahovat, takze buduci rok skolku asi vynechame. Zboznuje deti a kolektiv, ale mna tie choroby neskutocne uz odradzaju.
@kiristinka1 ber ohľad na bábo čo sa tí narodí,všetku pliagu tí zo škôlky donesie domov a malé si to odserie.
Kazda mama a kazde dieta je ine. Ak si mama vie najst cas na venovanie sa svojmu dietatu tak alebo lepsie ako v skolke( co pri dvoch detoch a domacnosti nie je ziadna hracka) a ma aj rovesnikov s ktorymi sa uci vychadzat, tak na co skolka. Ak to nezvlada a dieta je zrele na skolku, tak je to na skodu dietata a potom radsej skolka. Ak dieta nie je zrele na skolku, tak niet co riesit, je mu lepsie doma. Ale zrelost dietata nevie kazda mama posudit objektivne. Vsak su to nase male poklady, od ktorych sa nevieme len tak odosobnit a potom je lepsie sa poradit s odbornikom.
Záleží na Vás, máte to šťastie, že si môžete vybrať. Ak je dieťa spoločenské, vyžaduje pozornosť a podnety, mohlo by sa doma nudiť, kým sa Vy staráte o bábätko, s krorým ešte nemá veľa možností sa spoločne zahrať. V škôlke dostane nielen dostatok podnetov a hier, ale buduje si aj sociálne väzby a učí sa spolupracovať s inými deťmi a dospelými. Určite by som synovi škôku dopriala aspoň na dopolunia, alebo niekoľkokrát v mesiaci, ak by sa mu tam páčilo. Dajte všek pozor na chorobnosť a nástup naplánujte na obdobie, kedy je prirodzene nízka (neskorá jar, leto). Akokoľvek sa však rozhodnete, Vy najlpešie viete, čo Vaše deti potrebujú. Držím palce.
Jaj no dostala som vcera ľadovú sprchu,svokra zas,kedy ide maly do škôlky,jak jej neter uz dala a maly plače ked odtiaľ ide,ze nechce ist domov..fakt som sa teraz tejto téme venovala,bola som aj so známou co je riaditeľka v škôlke,povedala som jej,ze v septembri mame mat babo,ci maleho dat alebo nie..povedala mi,ze ona by ho nedala,najskôr až v januári,nech ma krpec aspoň 4mesiace..svokre som to povedala,no to bude mat 4roky aj 2mesiace..taká katastrofa..ze pôjde o rok neskôr..ja tento tlak nechápem,padnú 3roky,dieta ma byt v škôlke a hotovo..
Ja som mojho syna dala do skvolky a mladsim som bola doma urobyla som to iste pri druhom ties som ho dala do skvolky a scerou som ostala doma tak som mala nanu viac casu 🙂 cerku chcem dat tiez do skvolky bude mat v juny 3 rocky a ja si predlzim matersku . Detickom chybaju deti je dobre byt v kolektyve vela sa tam naucia. 🙂
@zuzin78 no v prvom rade ak je to slovenska skola a deti nevedia po slovensky (pripomenulo mi to slovensku skolu v madarsku v Szarvasi.. kde plagatiky v slovencine s chybami, deti po slovensky samozrejme nevedia atd), a je to na SLOVENSKU. Riaditel ti nepomoze, ani pisanie starostovi... ale kedze mame tu zakon o statnom jazyku, ktory podla zbezneho precitania jednoznacne u vas porusovany... detto slovenska skola bude pravdepodobne financovana riadne z rozpoctu (aj skolka), riesila by som to cestou skolskej inspekcie, pripadne sa poradila s niekym kto v tom vie chodit... detto podujatia u nas nemaju co byt v madarskom jazyku ak nejde o organizovanie priamo narodnostou mensinou pre narodnostnu mensinu, co v pripade slovenskej skoly/skolky nie je...
Inak mne sa raz stalo ze som pri Nitre isla ako cca 13-14 rocna na nakup a zenska v pokladni hned na mna vyrukla nieco po madarsky.. som jej tam tresla ten kosik z nakupom a odisla. Detto sme boli na vylete v RS o trosku neskor a tam sme sa s kamoskou daako zatulali... no mozes sa pytat na ulici na cestu,ked nikto nerozumie, este si pamata, ze jedna zenska sa dobavila cez telefon po slovensky a ked zlozila povedala nam ze nerozumie nam a odpochodovala... som teda skoncila s tolerovanim ignorancie toho kde ziju. A nakoniec mam doma Madara :P Ale taky pristup ako maju slovenski madari k slovakom, som v HU nikdy nezazila...
@simca06022011 pekne napisane, mozem sa stazovat kde len chce, kym bude Bugar madarom ( slovenskym madarom ) hovorit, ze tu su doma, ze mozu vsetko a slovaci su tu pomaly mensina, ,nie pomaly ale su tu, nic nezmozem. to tu nebyva na ich uzemi, nepochopi. ale viac ja tu uz nebudem zit,
my tu mame jedinu tu ubohu slovensku skolku, a ako som napisala, deti tam hovoria lem po madarsky a aj ucitelky ☹hroza jednym slovom.... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
vy zijete na slovensku? ked mas doma madara
@zuzin78 ano zijeme na slovensku
@shmoulinka1 ahoj ja mam deti a tiez je medzi nimi rozdiel 2r a 4m. Syn chodi do skolky vztah so sestrou je uzadtny neziarli do skolky sa tesi. Zo zaciatku som mala obrovske vycitky ze ho odstrkujem ale vidno na nom ze mu je tam dobre. Dokonca cez prazdniny a vikendy place ze chce ist do skolky
@shmoulinka1 ja by som dala do skolky. Mozes kompromisne prihlasit na pol dna 🙂 Jednak bude starsie dietatko s kolektivom, kde sa pekne prebavi a nauci sa kopec novych veci. Druha vec ze za tu dobu a mozes plnohodnotne venovat mladsiemu dietatku.
Pri prvom syncekovi som s nim navstevovala rozlicne kruzky (plavanie, cvicenie,...). Zda sa mi fer rovnaku pozornost venovat aj mladsiemu.
3 rocne dietatko si vie uz velmi pekne zazitky zo skolky pamatat- karneval, vianocna besiedka, vianocne predstavenie.....A uvidis aka budes hrda mamina ked toho cloviecika uvidis v kostyme za snehovu vlocku vystupovat a recitovat Mikulasovi 🙂
Ja som dala od tri a po roka, rozdiel mám dva a pol roka, nechcelas om dať staršieho do škôlky hned ako sa narodilo bábatko aby sa necítil odstrčený a zároven som nechcela, aby nosil choroby domov... tak som počkala necelý rok a potom začal chodiť do škôlky a bol rád, nenudil sa, mal kamarátov, takže moja rada, nedávať nasilu od troch rokov,a le skúsiť to treba, deeťom kolektív prospeje..a mamine tiež :D
@kiristinka1 toto nerieš, dať staršiehod o škôlky práve vtedy, ked sa narodí bábatko, je najvačšia blbosť.. a najlepšia vec, ako dať najvačší dôvod satršiemu na žiarlenie... áno, kolektív prospeje,a le treba na to postupne, rpíchod súrodenca a aj nástup do škôlky sú dve veeeeľke medzníky u staršieho dieťatka, preto treba na to ísť postupne a nie naraz..b yť tebou dám a na jar, predsalen, v januári zúri chrípka, choroby,
Aj ja som už dala prihlášku do škôlky a dúfam, že mi ho aj zoberú. Doma sa nudí, vidím na ňom, že potrebuje deti. Stále ma volá hrať sa s ním, ale pri malej , domácnosti a kopec ďalších okolnostiach to jednoducho vždy nejde. A som toho názoru, že matka nie je otrok. Aj ja mám právo na chvílku pre seba.
@kiristinka1 hehe, ono aj do mna uz svokra hustila ze mame starsiu zapisat..viem ze sa to nepatri, ale jednoducho som ju odignorovala, ju do toho nic
Ja som tiež nad tým rozmýšlala či nechať trojročné dieťa ešte doma ale som sa rozhodla že ho dám do škôlky predsa tam sa bude hrať z detičkami budú chodiť na prechádzky. Uvidíme ako si ešte zvykne ale ja mu dôverujem že to zvládne.
Ja mam rozdiel 22 mes. A dceru som na tri roky do skolky nedala, kedze som doma s mladsim, neskor som trosku aj lutovala, lebo sa jej uz nestiham venovat tolko ako ked bolasama, naozaj na nej vidno, ze doma sa nudi, a ked je zle pocasie, ze sa neda ist ani vonku, vtedy je to najhorsie, syn ma 18 mesiacov, vsetko s cim sa chce hrat dcera jej berie, no nikedy sa uz vedia zahrat aj spolu. Co sa tyka chorob, su chore dost casto, aj ked dcera nechodi do skolky. Kazda mamicka sa musi rozhodnut sama, ak das starsie do skolky, budes mat viaccasu na mladsie a domacnost, ja som si chcela uzitobe deti co najviac kym som doma, lebo uz asi nikdy sa im tolko nebudem moct venovat ako teraz ked som doma, tak rozhodnut sa musis sama

@adula12 otrasne to je.otras. vratit cas, nikdy by ma tu nik nedostala,el ako sa hovori, ked vtacka lapaju pekne mu spievaju. oji rodica tu boli na juhu par krat a mali dost. 11 rocne dievca z manzelovej rodiny ani ceknut po slovensky a hlavn eze ma jednotku zo slovenciny. rada by som vedela za co: za to, ze precita abecedu, a daju im jednotku ? na moje deti tu kazdy len mlie po madarsky, ale oni nic, odpovedaju po slovensky, a potom sa ma dcerka pyta, To zijeme v Madarsku ? a ja ze nie, len hlupi ludia sa tu nechcu naucit po slovensky.
poznam par slovenskych mamiciek co s detmi hovoria po madarsky a ked som sa ich pytala preco, ? ze co maju robit_? skoro som infakrt chytila. tu naozaj slovensky obcania SR sa musia naucit po madarsky,aby im vlastne deti rozumeli....Chore..
to mate dobre ze na tej akcii aj nieco po slovensky povedali. u nas nic, ak bolo MDD jedine po madarsky, Mikulas, detti, vlastne vsetky akcie, sportovy den pre zakladne skoly bol po madarsky a jasne ze len tak na oko pozvali aj ubohu slovensku skolu,.jedine nasa ucitelka sa ozvala, nech laskavo prelozia detom pravidla do slovenciny, tak sa ich spytali rozumeli ste ,a oni jasne ze ano,ale musel prelozit habkanou slovencinou,
ja som aj primatorovi napisala list ale neodpisal mi, lebo nevie po slovensky ale ak ma nahneva tak pekne zavolam inspekciu do madarskych skol ako sa tam pekne ucia po slovensky, nech vidi pan Bugar co robi... nech maju svju kulturu ale doma. ja ked sa rozpravam na ulici s detmi po slovensky, tak sa na mna divaju ako na minozemstana. otras.....
drzim ti palce,aby sa tvoje dieta v Samorine necitilo ako cudzinec, moje sa tu citia ako v Madarsku 😠