Je škôlka nutná?
Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...
@mummy01 ano, ale zalezi od rodicov ako si to dieta vychovavaju a vedu do tych 3 rokov. a z toho prameni ta pripravenost, zrelost a rovnako aj potom nastup do skoly. su maminky, ktore dusia deti svojou laskou, dychaju za ne, drzia ich v bubline a potom sa cuduju, ze dieta ma problem s inymi detmi/ludmi. a su mamicky, ktore nerobia dramu z toho, ze dieta je u starkych 2 dni na "prazdninach", mamina si oddychne, venuje sa sebe, je celkovo vzduch doma aj vo vychove dychatelny a sviezi..take deti su potom ostrielanejsie, ak sa to tak da nazvat alebo menej plache alebo maju istotu. paradoxne najmenej istotu citia deti laskou dusene 😉
Nikto ťa nútiť nemôže ty rozhodni ako matka a ostatní nech sa strčia.
Ja som tú možnosť využila pretože potreby 3,5 a 1 ročného dieťaťa (v mojom prípade) sú diametrálne odlišné. Tiež som sa bála a začiatky boli ťažké potom malá ochorela tak že bola doma 2 mesiace a po nich sa všetko úplne obrátilo. Do škôlky sa teší, otvorili sa jej nové obzory pretože nech robím čo robím všetky tie aktivity čo robia v škôlke by som doma nedala.
Dcérka bola submisívna mala som obavy. Zámerne píšem že bola, škôlka ju naučila, už sa nestratí 😀 😀 😀 😀
Niektoré veci si deti potrebujú odkomunikovať na svojej úrovni. Raz za mnou prišla neter že píšu písomku z AJ aby som jej to vysvetlila. Bola som so svojou lekciou spokojná. Dostala štvorku 😕 🙄 opravnú napísala na jednotku. Na moju otázku ako je to možné mi odpovedala že jej to vysvetlila spolužiačka 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Malá urobila veľký krok k samostatnosti. Doma som mohla milión krát povedať aby si obula ponožky ale nebolo tej sily čo by ju donútila. Vždy to skončilo tak že som obliekala ja 🙄 moje zlyhanie no nie vždy bol čas, chuť či trpezlivosť.
Ak by som videla že v škôlke akokoľvek stráda dochádzku zvážim, no zatiaľ prevládajú pozitíva.
@mummy01 prepac ale tym padom podla teba 90% deti je v skolke nestastnych, odlozenych bez pocitu istoty.... Trosku odveci,nie? A tvrdit ze ich tam rodicia sebecky odlozili len aby naplnili svoje potreby je pre mna silna kava..
Ano su deti, ktore to nedaju. Ale to je len male percento. Podla teba ak dam dieta do skolky nedavam mu pocit istoty, rodiny? Tym padom sme zle matky?
@sam2 to pockaj este ked ho das do skoly, kde bude musiet produkovat aj nejake vysledky. To budes dieta asi rovno tyrat.
uplne staci dat ho do pripravky, alebo aj nedat vobec. Urob tak, ako to citis, ze je spravne. Deti sa nepotrebuju nasilu socializovat. Aj ja som doma s malou dcerkou a so 4,5 rocnou "skolkarkou". Do skolky ju dam az do pripravky, az to mozno od januara, len na polrok.
Aj na mna pozeraju ako na zjavenie, ja zase nechapem, preco je to prva a jedina vec, na ktoru sa kazdy pyta - ci uz chodi do skolky. A ked sa napriklad pekne pozdravi (akoze uplna normalka u nas), alebo nieco ine pekne a dobre urobi, tak kazdy ma komentar typu "ako pekne zdravis, ty uz urcite chodis do skolky!" Akoze to co je za komentar?! To bez skolky sa dieta slusne nesprava? To skor naopak, doma ma lepsi vzor (zvycajne) ako v skolke medzi vselijakymi detmi.
Ja som aj tak doma s mladsou dcerkou a to detstvo ubehe tak rychlo, ze si to uzivam kym sa da 🙂
@maslenka47 no jasne 😂😂😂😂😂😂 chuda moje. Asi ho zabalim do bublinkovej fólie aby sa neposkodil. Fuj, zla mater som to ja
@mummy01 citujem : Skolka dieta nesocializuje,skolka je pre rodicov ktory potrebuju dieta odlozit. Ale aj tu plati jedno ALE... Velmi zalezi od dietata,jeho temperamentu a potrieb. Pracujuci rodic neriesi ci je dieta pripravene na skolu,neriesi jeho potrebu ale svoju. Ty ako rodic ktory nepotrebuje dieta odlozit mozes vyjst v ustrety potrebam dietata. Takze ak mas pocit ze je mu doma dobre a netaha ho to do skoly tak ho tam nedavaj. Neboj,bude aj napriek tomu socializovany a uplne normalny. Predpokladam ze nedrzis deti doma v akvariu ale ziju a ucia sa spolu s tebou." Koniec citacke
No ja neviem, ale asi neviem citat, ale tu vidim ako je napisane, ze skolka je pre rodicov, ktori potrebuju svoje dieta odlozit 🤔🤔🤔🤔
A s tymto ja nesuhlasim: neodkladam dieta aby som naplnila svoje potreby. Davam dieta do kolektivu aby som naplnila jeho potreby! Aby sa naucil ze maminka za neho vsetko neurobi. Aby ziskal sebavedomie. Mal nove podnety, kamaratov, zaciatok vzdelania, naucil sa zodpovednosti.... Ano, to vsetko ho mozem ucit aj doma.... ALE ja mu nikdy nenahradim 3r deti s deckym zmyslanim, rozumom.....
@mawka nemyslím si, že ja by som ho nejako dusila. Uvedomujem si, že dieťa potrebuje svoj priestor, svoje rozhodnutia a následky a nemôžem za neho dýchať. Ale každé dieťa je individuálne. V troch rokoch som sa bez syna nemohla ísť ani vycikať (to myslím obrazne) a kamoškina dcéra sa vtedy sama pýtala k detičkám do škôlky... Zrejme je to aj povahou. Každé dieťa si viac-menej v škôlke zvykne (keď treba, človek si zvykne aj na slučku okolo krku, nie?), ale či je to správne dať ho tam aj vtedy keď mám pocit, že na to ešte nemá a nenúti ma k tomu finančná situácia...
@huahua tiez som zastanca skolky a dokonca zastanca toho, ze cim skor, tym lepsie. Aj pre dieta aj pre matku. Podla mojho nazoru su matky, ktore robia svoje deti na sebe zavisle a vytvaraju si takymto sposobom na ukor dietata pocit nenahraditelnosti (ano matky, decko nemoze za to, ako si ho vychovas), nie uplne normalne.
@mmmj co ma zdravenie sa s chodenim do skolky?! Skolka nema vychovavat a suplovat rodica. Tie otazky su prazdne frazy, lebo ludia su nauceni, ze sa to zo slusnosti "musi". Ver tomu, ze 95% ludi, co ti hento zahlasi, ma ukradnute, ci dieta v skolke mas alebo nie. Viem si predstavit, ze ta to stve preto, lebo ti beru kredit za "dobru vychovu".
@sam2 ale pisala som ze je tam to ALE!!! Citaj! Pisala som ze nie kazde dieta je pripravene v 3rokoch a taktiez ze skolka nenaplna potreby kazdeho dietata. Nikde som nepisala ze skolka je fuj miesto...ale socializovat sa ma dieta v prvom rade v rodine lebo aj ked je dieta doma neznamena ze si ho mama dala zasklit a dieta bude asocial lebo nechodilo do skolky. Dieta sa ma socializovat v roznorodom prostredi a nie v umelo vytvorenom pozostavajucom len z rovnako starych deti. Nebudem tu ale virit nejake zauzivane pravidla co sa vychovy tyka,chapem ze som nastvala cast mamin ale nieje vsetko len cierno-biele...to som tym vlastne chcela povedat.
Jedna si tu dovolila obšírnejšie napísať svoj názor a hned sa dalších desať do nej pustilo. Samozrejme, ze nik neodkladá dieťa do škôlky len tak, pre vlastný oddych. Ale kde je napísane, ze každé dieťa musí do škôlky povinne okrem predškolákov? Veď každé dieťa je iné, ma iné potreby, inú povahu, inak si (ne)zvyká a podobne. Pokial je mamina na MD/RD s druhým dieťatkom a vyhovuje jej i staršiemu dieťaťu byt doma, nevidím problém. Nedá sa predsa paušalizovať táto otázka/téma len preto , ze časť mamičiek je presvedčená o tom, ze škôlka len a len dieťaťu pomôže.
Snažme sa rešpektovať názor druhého aj ked nekorešponduje s tým našim.
A odpoved zakladateĺke-nie je škôlka potrebná a nutná, pokial sama vidíš a cítiš, ze dieťa by nebolo ani spokojne, ani šťastne. Píšem svoj názor.
Mám dvoch synov, jeden išiel do jasliciek ako 18mesacny a prospelo mu to, druhý ma teraz 27mesiacov a museli sme dať odklad (imunita). A obaja sú tak rozdielni😀😀😀😀
@mummy01 ja s tebou súhlasím v tom že nie každé dieťa je v deň svojich tretích narodenín pripravené na škôlku.
Ale bohužiaľ sú aj prípady keď sa rodič nejako pričinil. To je ako keď dieťaťu všetci rozprávajú že keď nebude poslúchať doktorka mu pichne injekciu 😕 🙄 🙄 🙄 🙄 dieťa sa bojí dopredu ešte tam ani nie 🙄
Tiež zahmlievanie či prikrášľovanie deťom neprospieva, realita ich dobehne niekedy nepríjemne rýchlo. Netvrdím že je to tvoj prípad. Deti by sa skutočne mali posudzovať individuálne bohužiaľ v dnešnej dobe hypoték ani nejde o uspokojovanie potrieb rodiča ale v mnohých prípadoch (a nie ojedinelých) je to otázka zabezpečenia základných potrieb ako je jedlo a strecha nad hlavou 😖 preto verím že tak 80% rodičov nemá na výber robia čo môžu (v závislosti od očakávanej životnej úrovne) a keď im v takej situácii niekto povie že dieťa odložili to im moc nepridáva 😅
@mummy01 pozri, mozno si zle volila slova, ale napisat ze skolka je miesto na odkladanie je odveci... To aj skola je len miesto na odkladanie deti? Pretoze aj skolka ma v prvom rade vzdelavaciu funkciu. Vies ono to vyznelo ze vsetky zeny ktore daju svoje dieta do skolky su sebecke matky nehladiacie na dieta ale na seba.... Takze sa necuduj reakciam.... A skolka je len dasli dielik do socializacie. Tak ako rodina a roznorode podnety ako pises ty. A ni nahodou su tie deti rozdelene podla veku. Predsa len 3 ma asi ine zmyslanie a zaujmi ako predskolak.... Takze to nie je umelo vytvorene prostrdie.... Ale pozri, ja ti tvoj nazor v podstate neberiem. Mas na neho pravo. Ale radila by som do buducnosti trosku inak volit slova, lebo takto to naozaj vypalilo mozno uplne inak ako si to chcela povedat 😉
@maslenka47 Mne je moj kredit uplne ukradnuty, hlavne pri takych ludoch, ale irituje ma to, ze sa nic ine neopytaju. Preco sa neopytaju ako sa ma, kde ideme, co rada robi, alebo hocico ine? To komunizmus zdeformoval ludi, ze jedina dobra vychova je kolektivna.Ked moje decko nebude v kolektive, urcite sa nenauci ani na zachod chodit, ani sa pozdravit, ani kreslit, ani pisat, bude z neho odlud analfabet....To je hroza. Chuda decko nic ine nepocuva, len to, ci uz je v skolke, ze ved uz tam coskoro pojde a ze za chvilu uz pojde do skoly. To asi fakt len ta dobra vychova nas obidve drzi na uzde, ze tych milych ludi niekam neposleme.
A este milujem komentare, ze preco su moje deti take "zamamane" a priputane ku mame (su uplne normalne, ziadny extrem ani nahodou🙂. A to akoze maju ist k cudzim ludom na ruky len tak, alebo sa tam maju este pytat?! Im drbe? Ved na koho sa maju naviazat ked nie na mamu? Na cumel, plienku, plysakov?
@marcelatje mozno to teraz vyzera ze moje deti nechodili/nechodia do skolky,ze som nejaka sialena divna matka co postavila deti na zlaty podstavec. Tak pre upresnenie prve dieta chodilo do skolky a druhe tiez chodi v ramci svojich moznosti a schopnosti. Niesom ziadna matka mimo real zijuca medzi kozami na lazoch. To len pre info. Ale mam deti so spec.potrebami a som otvorena studiu a hladaniu skutocne dobrych rieseni pre spravny rozvoj dietata. Niesom ovca a ani sa tak nechovam,viem si spravit vlastny nazor.Tiez mam hypoteku a nemam ani kuzelnu babicku-opatrovatelku. Pracovat tiez nemozem,zial. Ale poznam XY rodicov ktory myslia na seba a zarobok a to dieta do skolky proste odlozia...kludne aj chore a kludne aj vtedy ak im to dieta kazde rano vrieska ako o zivot lebo v tej skolke nechce byt ale rodic si mysli ze si len musi zvyknut.
@sam2 ale ja som fakt nic zle nenapisala. Len som reagovala na tvrdenia ze kazde 3rocne dieta patri do skolky. A ked si zoberies z historie ze preco vlastne vznikli skolky? Aby sa mali kde deti odlozit. Jedine priznavam,mam tendenciu byt uprimna a nebalim slova do pozlatka,to veru ano priznavam.
@huahua ahoj tiež som toto riešila,mala mala 3,5 roka a doma som mala bábätko..tiež som nechcela ju dať,ale že aby som skúsila a pod..tak išla,no a po mesiaci som ju odtiaľ vzala pretože jednak mi nosila na bábätko bacile a proste oba že by bola radšej doma s nami. Tak pekne aj bola,a bolo to super,malemu citala,rozprávala,strážila ho,pomáhala..spolu papali,čo je aj dodnes,spolu spali..teraz mala koncom februára 5 rokov a išla fo škôlky od nového roku.vôbec si nemyslím že o niečo prišla..taktiež pozitívne bolo že,malemu rozprávala veľa a ukazovala a výsledok?malý rozpráva od roka,od 18,5 mesiaca je bez plienok,teraz ma dva roky a recituje riekanky a básničky jedna radosť..ja som všetko stíhačka,navariť,upratať,pretože som vedela a videla že mala sa s ním hra a stráži ho.
@mummy01 písala som ti len taký postreh že prečo môže niekto reagovať podráždene, niektorí na výber nemajú. Mne nemusíš nič upresňovať. Vo všeobecnosti ak niekto robí niečo inak ako je zaužívané je považovaný za podivína.Poznáš ten príbeh o somárovi?
Matka, otec a syn sa vybrali na výlet. Zobrali so sebou osla, aby si na dlhej ceste mohli oddýchnuť a aby niesol batožinu. Najskôr sa na chrbte osla niesol syn.
Prechádzali cez dedinu a ľudia poznamenali: “ To je ale úcta k starším, mladý sa vezie a rodičia musia ísť pešo.”
Preto sa otec rozhodol, že sa ďalej bude viezť matka. Išli dlho a prechádzali cez ďalšiu dedinu. Okoloidúci ľudia sa nezdržali komentára: “To je ale nerozumné. Žena sa vezie ako kráľovná a muž, ktorý je unavený z práce, musí ísť s malým synkom pešo!”
A tak sa vymenili. Na osla vysadol otec a žena so synom išli pešo povedľa nich. Keď popri nich prechádzali ľudia, počuli, ako hovoria: “ Chlap ako hora a chudera žena so synkom musia ísť pešo! To je ale úcta k žene!”
Muž sa zahanbil a zliezol z osla. Všetci išli pešo a zdalo sa, že už bude všetko v poriadku. Keď prechádzali cez tretiu dedinu, započuli:” To sú ale blázni, majú osla a oni idú peši, mohli by sa predsa viezť!”
😉
@mummy01 znovu: to ze dieta dam do skolky neznamena ze ho preboha odkladam. A teda ja tiez nie som ovca a veci pomenuvavam pravymi menami.... Ale z tvojich prispevkov na mna dycha supermatka, ktora odsudzuje za to ze niekto da svoje dieta do skolky. Ano je ine ked to dieta nezvlada, viem ze take deti su co si proste nezvyknu. Ale uz som to spominala. Je to male percento. Ja ti poviem za seba: ked maly nastupi do skolky, ja budem doma, kedze moje miesto je zrusene a ja sa nemam kam vratit. Rozhodla som sa ist na cas na urad prace, kym sa maly neaklimatizuje na 100% ... Som preto horsia matka ako ty? Som sebecka? Nie rozhodne nie. A na skolke trvram lebo som presvedcena ze mu to pomoze... To ale neznamena ze svoj nazor nezmenim. Mozno bude patrit medzi to percento deti ktore to nezvladnu.
A rozhodne to nerobim preto ze mi to niekto povedal, alebo preto ze je to zauzivany model. Ale preto ze okrem socializacie v rodine, je pre mna dolezita socializacia aj medzi rovesnikmi. Bude musiet byt priebojnejsi lebo si mnohe bude musiet vybojovat sam. A kazdym vitazstvom (aj nad sebou samim) bude sebavedomejsi. Kedze je jedinacik bude sa musiet naucit ze o veci sa musi delit, ze svet sa netoci len okolo neho (aj ked my mu doma ten pocit nedavame)... Takze za mna: do celkovej socializacie patri aj pobyt medzi rovnymi....
@huahua ak to vam tak vyhovuje, nemusi chodit do skolky.
Ja zijem v krajine, kde je skolka od 3r. povinna. Budem to riesit vynimkou, lebo sa aj tak nemam kam vratit do prace, budem si musiet nejaku pohladat, a jednak si nemyslim, ze mojmu drobcovi by skolka dala viac. Stale sa denne uci nove veci doma, stretavame sa s roznymi ludmi, roznymi situaciami, impulzov ma dost aj bez skolky.
Zato, ze u nas je bezny standard daat dieta do skolky od 3r., to este vobec neznamena, ze to tak musi byt, ani ze to je pre dieta nutne dobre a prinosne.
Osobne davam kazde svoje dalsie dieta neskor do skolky 😅 asi ako si viem stale viac presadit, co povazujem za spravne...
Nie je nutná. Ja som do škôlky chodila asi mesiac a potom to rodičia vzdali. Som im nesmiete vďačná, pretože som si užila kráse detstvo u starých rodičov. Moje deti do škôlky neplánujem dať.
@mamjka Kolko rocne mas deticky? Ja mam 3 a pol, 1 apol a v maji babatko bude. A teraz uz planujem ist na zapis nach najstarsi nastupi od septembra, ale troska sa bojim tych chorob nestastnych. on je dost citlivy a rychlo chyti nejaku chorobu a ked zacne chodit do skolky tak babatko bude mat cca 4 mesiace a to sa mi zda dost malo. No ale kvoli tomu ho nedat a pockat az na predskoslku(povinnu) dochadzku? Neviem 🙂
Dievcata prosim vas nehadajme sa tu, sak sme dospele a mudre 😀

@moni244
@jankali baby ako nesrandujem. Kto sa trochu zaujima o to co dieta potrebuje v roznych zivotnych obdobiach mi da za pravdu. Napr.dieta v predskolskom veku sa uci prosocialnemu spravaniu az ked naplni svoju potrebu istoty a vedomie ze patri do svojej rodiny. Pocit istoty mu moze dat iba rodina. To kedy ta potreba bude naplnena zavisi od mnohych faktorov. Niektore dieta je pripravene v 4rokoch no ine ani v 8nie. Koho to zaujima moze pogooglit,precitat par knih...alebo prijat model ktory nam diktuje spolocnost ze kazde 3rocne dieta patri do skolky a skolka je prinosom pre vsetky deti. Je to ale velmi slepy model.