Kedy najlepšie zapísať dieťa do škôlky?
Ahojte, dcerka dovrsi v juli 2024 3roky a v septembri by mala nastupit do skolky, premyslala som ze ak by ju nevzali dam ju aj do sukromnej,uz dlhsie sa o skolke rozpravame a vravi ze sa tesi, rozprava o tom.
Avsak ja neviem ci to naozaj bude take ruzove jednak musime este vela veci dotrenovat, odplienkovat, naucit sa sami obliekat..a zaspava na denny aj nocny spanok stale so mnou a dudlikom a mliekom, je to pre nu nieco coho sa nevie vzdat tak sa bojim ako bude vyzerat spanok v skolke. Mala som z toho popravde strach ze ked uz budem musiet byt v praci a nebudem si ju moct nechat v pripade potreby doma..
Necakane (ak vsetko dobre dopadne) k nam vsak pribudne surodenec , prave v auguste 2024, tesne pred skolkou.
A teraz otazka, kedy dat velkacku do skolky?
1. Od cca aprila do augusta do sukromnej, kde nevadi ze nie je este uplne samostatná, zvykne si na kolektiv , potom bude cca do konca roka doma aby nenosila bacily a od noveho roka 25 bud znovu sukromna alebo uz statna ked bude mat 3,5r
2. Alebo si ju nechat do porodu doma , aj keď to bude fyzicky ku koncu narocne lebo je velmi aktivna a nema mi s nou kto pomoct a potom ju dat od septembra do statnej, ak ju vezmu, co vsak bude necely mesiac po narodeni babatka a riskujem choroby
3. Alebo ju nedat vobec a pockat kym bude samostatna a ako sa to vyvrbi a nechat si ich doma obe, ale to by som sa asi zbláznila neviem ci mam na toto kapacitu
Hlavne by som ju nedala do škôlky od septembra prvý krát keď v auguste porodis. Bude sa cítiť odstrcena plus choroby k novorodencovi atď.
Taktiež nevidím zmysel ju dávať teraz a potom niekoľko mesiacov nie. Iba ak by si to ozaj s ňou doma nezvládala. Ale zvaz si aj aké choroby ti bude nosiť tehotnej domov a že prvý rok je viac doma ako v škôlke a teda budeš tehotná a s chorým dieťaťom často, to dá viac zabrať ako zdravé doma a aspoň sa vieš zariadiť. Ja by som ju dala niekedy od januára napríklad
@1katyka1 uvidis sama co a ako bude. Moja sa odplienkovala v lete, v septembri normalne do skolky. Co sa tyka chorôb, vies to je tiez veľmi relatívne. Staršia mala 6.chorobu (mladsia mala vtedy 3 mesiace) sople sa jej opakujú pravidelne a mladsia od nej este ani raz neochorela. A to na nu kaslala, olizovali po sebe lyžicu a pod.
Ja osobne by som ju však dala. Zobrať odtiaľ ju môžeš predsa vždy. Ale dala by som ju až od septembra, nech si 2x nezvyka na prostredie.
@1katyka1 príchod súrodenca pocíti tak či tak. Keď bude doma, bude vidieť, že mamina má menej času, že už sa nemôže toľko hrať a tak. Čiže ten " šok" príde. Najmä ak je zvyknutá na veľa pozornosti. V škôlke jej deň prejde a nebude sa nudiť... každý radí inak, ale to aj preto, že každý má iné dieťa, iné bábo, iné podmienky. Niekto je v dome, niekto v byte, niekto má babku nablízku, čo vie zobrať staršie alebo mladšie von... záleží od veľa okolností.
@em4life plne s tebou súhlasím. Vsetko závisí od okolností. Každé dieťa je ine. Ale je podla mňa hlúposť tvrdiť, že nedať dieta do skolky len preto, lebo sa bude to starsie cítiť akoze odstrcene. Doma, keď sa bude mama starať o novorodenca a nebude mať na neho čas, tak to bude ok? V skolke bude mat program. A presne ako píšeš, so staršou mi chodili von ci babka alebo dedko. Lebo zrovna keď som malu kojila, vtedy aj starsia chcela nieco a pod. Mne napr.aj pediatricka povedala, že pokojne mala moze do skolky. Vôbec nemusí byť kvôli babu doma, práve naopak.
@1katyka1 prvy mesiac bol najnarocnejsi. Pri kojeni sme si skladali puzzle, lego, citali knizky, zapajala som starsieho do cinnosti okolo babatka (podat plienku, vyhodit plienku, utriet nozicky, ucesat vlasky). Vdaka tomu sa necitil odstrceny. Starsi mal svojho plysaka (jeho babo) a staral sa o neho, ked ja som sa starala o babo (prebaloval ho, kojil, uspaval, daval odgrgnut, ....). Ja som 95% casu s nimi sama (manzel chodi z prace cca o 19, tyzden z mesiaca je na sluzobke, pracuje na dome). Veeela sme vonku (ihrisko, prechadzka, turistika do okolitych kopcov). Vymyslam take cinnosti, aby bol starsi spokojny. Velmi vyuzivam nosic. Teraz su z nich partaci - mladsi place, ked starsi ide do garaze s manzelom.
Samozrejme, ze su aj horsie dni, ale tych je minimum. Vtedy sa vykaslem na varenie, upratovanie a ideme von. Tak prideme na nove myslienky.
Neboj sa. Zvladnes to. Vytvorite si system a pomalicky to bude lepsie a lepsie. Nestresuj sa teraz myslienkami ake to bude narocne. Oddychuj a uzivaj si pritomnost
@1katyka1 ahoj, dcerka sa mi narodila ked mal syn 2r a 2m, do škôlky som ho dala až od 4r, ak budeš doma tak by som ju nedávala ešte do škôlky, nevidím dôvod prečo. A ako píšu vyššie len bacile by nosila a pri tak malom bábätku by som neriskovala.... Samozrejme aj tak môže ochorieť ale vždy menej často ako ked bude v kolektíve...

Ja by som dala od aprila aby si zvykala a potom od septembra normalne.to s tymi bacilami je blbost,tiez som mala druhu v juli narodenu a starsia chodila normalne. Este to ocenis pri babatku ze budes s nim sama ..