icon

Má sa predškolák učiť čítať a písať?

topmamicka683
23. feb 2025

Niektori rodicia veria, ze deti by sa mali ucit pismena a zakladne citanie uz v skolke, ini tvrdia, ze to nici prirodzeny vyvoj a deti by sa mali hlavne hrat. Co si o tom myslite? Ucite svoje dieta doma, alebo to nechavate na skolu? My sme zatial ani jedno aktivne v skolke neucili...

Strana
z2
kiki68
24. feb 2025

@petronelag tiez mam dojem, ze sa to zrovna casom, ale je fakt, ze striha lepsie ako ja v 9 rokoch. On ma mega interval sustredenia od babatka. Tak niekomu je dane, niekto ma vydrete 🤷‍♀️ Ja budem rada, ked ho bude skola ako taka bavit a hlavne socialne sa tam vyzije.

kiki68
24. feb 2025

@guudy vidis, viac takych bude, hej potesilo 😂😀👍🏻 Hlavne ked mater ma vystudovane umenie, chapes 🙈😂😂 ale tak nie vsetky jablka padaju hned vedla stromu 😉 Podla mna pre neho je to kreslenie nudne, on v tom nevidi taky vyznam, nie su to cisla, pismena, nema to taku vahu asi.

jesenzima
24. feb 2025

@topmamicka683 tak vyslovene učiť sa to podľa mňa nemajú, ale podľa mňa nie je zle, ak poznajú písmená a čísla, tak základne ... Dcéru sme naučili akurát podpísať sa, ostatné sa učí v škole. Syn má teraz 4 a sám si skúša písať písmená (vie sa podpísať), aj číslice, ale cielene si k tomu nesadáme a neučíme. ..

jesenzima
24. feb 2025

@mili2016 tak ale písmená a číslice tie deti už poznajú v 6 rokoch, nie? Takisto geometrické tvary, a napísať svoje meno tlačenými písmenami ... Dcéra toto mala tiež na zápise do školy a prišlo mi to v pohode, veď od nich nechceli plynule čítanie ani násobilku ...

17alexis
24. feb 2025

@topmamicka683 myslím si, že je to individuálne a záleží na dieťati, či má chuť sa niečo učiť alebo sa chce "iba" hrať. Máme 2,5r dcéru a ona už tak pol roka pozná písmená a čísla, ale ona je tak prirodzene zvedavá, minule sa prišla opýtať, ako vznikne polárna žiara. Sama sa učí nemčinu, už vie asi 100 slov. My ju z toho dôvodu nejdeme dávať do škôlky anechceme ani do školy, aby to v nej nezabilo zvedavosť a chuť učiť sa. Krstná dcérka má 5 rokov, nič z toho neovláda, ale je zasa šikovná v inom - rada kreslí, všeličo vyrába, rodičia nechávajú vzdelávanie na škôlku a školu. Oboje je podľa mňa v poriadku. 🙂

tiika
24. feb 2025

Povedala by som, že každý rodič nech robí tak, ako to cíti.
My sa doma hráme, pomenúvame, priradujeme (učíme) zvieratka, rastliny, zeleninu, ovocie… tak isto to robíme i s písmenami a číslami. Nevidim v tom nejaký zásadný rozdiel ani problém, ani dôvod, že toto by som mala vyčleňovať (lebo niekto povedal, ze sa to nemá, ze práve toto učenie (čísla, písmena); dieťa zaťažuje (ale iné veci s dietatom robiť sú už asi v poriadku) a ešte toho bude mat dosť v škole..? V tom prípade mi je jedno, aký ma kto názor. Berieme to hlavne ako zábavu.

lenka2710
24. feb 2025

@topmamicka683 moja staršia dcéra vedela čítať ako 5 ročná, od dvoch rokov vedela písmenká a cielene som ju nič neučila! Sama som bola prekvapená, že si tie písmená vedela pospájať a začala čítať! Mladší čoskoro 5rocny ešte stále nemá záujem o nejaké písmená! Ale viem, že u nas predskolaci musia vedieť písať veľké písmená abecedy a podpísať sa

milanemila
24. feb 2025

@topmamicka683 nie neucim nasu cerstvo 5r ani citat ani pisat, ale velke tlacene pismena vie napisat, podpisat sa vie asi od 3,5r a take jednoduchsie slova aj precita. Ja ju iniciativne tieto veci neucim, ale ked pride a chce vediet, tak ju neposlem dokelu. Aj v skolke s pismenkami pracuju, ale tiez iba velke tlacene.

alenka58
24. feb 2025

no v dnešnej dobe v škole očakávajú že dieťa vie písmená a aj napísať, niečo prečítať a taktiež počítať

annanoriska
24. feb 2025

U nás predškolákov učili ako napísať svoje meno tlačeným, ale nie všetci to vedeli. Inak syn vedel nejaké písmená a čísla ale nie moc. Kamoška ma strašila že do školy keď pôjde musí vedieť čítať a písať ale to bola blbosť, nikto to neočakával. Však na to je škola aby sa tam naučili všetko. Ale pokiaľ sa chce dieťa učiť ešte pred školou a baví ho to tak prečo nie, neuškodí to🙂

scila
24. feb 2025

@topmamicka683 naši sa v škôlke učili písmená, učili sme sa ich trochu aj doma. A v škole išli potom takým rýchlym tempom, že druhého syna som cielene už ako škôlkach učila písmená, aby sme stíhali. Mali šlabikár Lipka a tam je to tempo na začiatku veľmi rýchle.
Dcéra ale mala Šlabikár Nezábudka, kde je úplne iný, pomalší systém.

guudy
24. feb 2025

@kiki68 nuz, to je vzdy hop alebo trop😅😅😅. Chapem ta dobre, z mojej strany sa da zdedit dooost dobry hudobny sluch, z manzelovej dooost dobry hudobny hluch😂😂😂.

mantilka
24. feb 2025

Len keď prišla za mnou a chcela vedieť nejaké písmenko. Opísala z krabice a opýtala sa čo napísala 😂. V škôlke sa učili podpísať tlačeným. Počítať vedela do 15, lebo keď brala Sinupret počítala som nahlas aby som nezabudla pri ktorej kvapke som....zvyčajne akurát pri počítaní mi skočila do reči s otázkou 😂.

lauricka
24. feb 2025

@topmamicka683 načo, má vedieť len rátať do 10 a napísať svoje meno a skôr rôzne tvary a postavu a tak, než písmená. Viac by som ho učila jedine vtedy, že sa samé pýta a chce vedieť. Také sa často aj samé naučia veľa.

tamvtme
24. feb 2025

@topmamicka683 mam predskolacku, aktivne ju neucim ale uz cita a celkom obstojne pise (velkymi tlacenymi pismenami)….sama sa zacala zaujimat, nijak som ju neviedla ani neucila….

maya_hi
25. feb 2025

@topmamicka683 nerozumiem celkom otázke. Si rodič, alebo učiteľka v škôlke? Rodič: nie, aktívne netreba deti predškolského veku učiť čítať. Učiteľka: Viď bližšie info Metódy predčitateľskej gramotnosti

Strana
z2