Má sa predškolák učiť čítať a písať?
Niektori rodicia veria, ze deti by sa mali ucit pismena a zakladne citanie uz v skolke, ini tvrdia, ze to nici prirodzeny vyvoj a deti by sa mali hlavne hrat. Co si o tom myslite? Ucite svoje dieta doma, alebo to nechavate na skolu? My sme zatial ani jedno aktivne v skolke neucili...
@topmamicka683 tak vyslovene učiť sa to podľa mňa nemajú, ale podľa mňa nie je zle, ak poznajú písmená a čísla, tak základne ... Dcéru sme naučili akurát podpísať sa, ostatné sa učí v škole. Syn má teraz 4 a sám si skúša písať písmená (vie sa podpísať), aj číslice, ale cielene si k tomu nesadáme a neučíme. ..
@topmamicka683 myslím si, že je to individuálne a záleží na dieťati, či má chuť sa niečo učiť alebo sa chce "iba" hrať. Máme 2,5r dcéru a ona už tak pol roka pozná písmená a čísla, ale ona je tak prirodzene zvedavá, minule sa prišla opýtať, ako vznikne polárna žiara. Sama sa učí nemčinu, už vie asi 100 slov. My ju z toho dôvodu nejdeme dávať do škôlky anechceme ani do školy, aby to v nej nezabilo zvedavosť a chuť učiť sa. Krstná dcérka má 5 rokov, nič z toho neovláda, ale je zasa šikovná v inom - rada kreslí, všeličo vyrába, rodičia nechávajú vzdelávanie na škôlku a školu. Oboje je podľa mňa v poriadku. 🙂
Povedala by som, že každý rodič nech robí tak, ako to cíti.
My sa doma hráme, pomenúvame, priradujeme (učíme) zvieratka, rastliny, zeleninu, ovocie… tak isto to robíme i s písmenami a číslami. Nevidim v tom nejaký zásadný rozdiel ani problém, ani dôvod, že toto by som mala vyčleňovať (lebo niekto povedal, ze sa to nemá, ze práve toto učenie (čísla, písmena); dieťa zaťažuje (ale iné veci s dietatom robiť sú už asi v poriadku) a ešte toho bude mat dosť v škole..? V tom prípade mi je jedno, aký ma kto názor. Berieme to hlavne ako zábavu.
@topmamicka683 moja staršia dcéra vedela čítať ako 5 ročná, od dvoch rokov vedela písmenká a cielene som ju nič neučila! Sama som bola prekvapená, že si tie písmená vedela pospájať a začala čítať! Mladší čoskoro 5rocny ešte stále nemá záujem o nejaké písmená! Ale viem, že u nas predskolaci musia vedieť písať veľké písmená abecedy a podpísať sa
@topmamicka683 nie neucim nasu cerstvo 5r ani citat ani pisat, ale velke tlacene pismena vie napisat, podpisat sa vie asi od 3,5r a take jednoduchsie slova aj precita. Ja ju iniciativne tieto veci neucim, ale ked pride a chce vediet, tak ju neposlem dokelu. Aj v skolke s pismenkami pracuju, ale tiez iba velke tlacene.
no v dnešnej dobe v škole očakávajú že dieťa vie písmená a aj napísať, niečo prečítať a taktiež počítať
U nás predškolákov učili ako napísať svoje meno tlačeným, ale nie všetci to vedeli. Inak syn vedel nejaké písmená a čísla ale nie moc. Kamoška ma strašila že do školy keď pôjde musí vedieť čítať a písať ale to bola blbosť, nikto to neočakával. Však na to je škola aby sa tam naučili všetko. Ale pokiaľ sa chce dieťa učiť ešte pred školou a baví ho to tak prečo nie, neuškodí to🙂
@topmamicka683 naši sa v škôlke učili písmená, učili sme sa ich trochu aj doma. A v škole išli potom takým rýchlym tempom, že druhého syna som cielene už ako škôlkach učila písmená, aby sme stíhali. Mali šlabikár Lipka a tam je to tempo na začiatku veľmi rýchle.
Dcéra ale mala Šlabikár Nezábudka, kde je úplne iný, pomalší systém.
Len keď prišla za mnou a chcela vedieť nejaké písmenko. Opísala z krabice a opýtala sa čo napísala 😂. V škôlke sa učili podpísať tlačeným. Počítať vedela do 15, lebo keď brala Sinupret počítala som nahlas aby som nezabudla pri ktorej kvapke som....zvyčajne akurát pri počítaní mi skočila do reči s otázkou 😂.
@topmamicka683 načo, má vedieť len rátať do 10 a napísať svoje meno a skôr rôzne tvary a postavu a tak, než písmená. Viac by som ho učila jedine vtedy, že sa samé pýta a chce vedieť. Také sa často aj samé naučia veľa.
@topmamicka683 mam predskolacku, aktivne ju neucim ale uz cita a celkom obstojne pise (velkymi tlacenymi pismenami)….sama sa zacala zaujimat, nijak som ju neviedla ani neucila….
@topmamicka683 nerozumiem celkom otázke. Si rodič, alebo učiteľka v škôlke? Rodič: nie, aktívne netreba deti predškolského veku učiť čítať. Učiteľka: Viď bližšie info Metódy predčitateľskej gramotnosti

@petronelag tiez mam dojem, ze sa to zrovna casom, ale je fakt, ze striha lepsie ako ja v 9 rokoch. On ma mega interval sustredenia od babatka. Tak niekomu je dane, niekto ma vydrete 🤷♀️ Ja budem rada, ked ho bude skola ako taka bavit a hlavne socialne sa tam vyzije.