icon

Má zmysel nechať dieťa v škôlke aj po problémoch?

6. sep 2024

Ahojte. Chcem sa spýtať na názor. Syn má 2,5r. Nastúpil teraz do škôlky. Počas prázdnin bežné chodil k jednej aj druhej babke, pár krát aj prespal a úplne bez problémov. Veľakrát ani domov nechcel ísť, vôbec nebol dieťa, ktoré by letelo za mamou. Dala som ho do škôlky a asi som si moc naivne myslela, že to v pohode zvládne. Lenže prvý deň išiel natešený, keď som po neho prišla, bol nesvoj, utekal za mnou s veľkým plačom. Celkovo tam hrozne veľa detí plakalo, čo mu určite nepomohlo. Ďalší deň išiel aj do škôlky s plačom, učiteľka mi potom povedala, že sa aj dovracal z plaču, tretí deň, mi volala, že ho preháňa a mám po neho prísť. Tak teraz je doma a ja premýšľam, či ho mám vôbec ešte dávať do tej škôlky. Už ani u babky nechce zostať, stále je nalepený na mne. Akoby mi tam to dieťa vymenili. Ako to prebiehalo u vás? Ja som doma, nemusí chodiť do škôlky, ale mám prácu na doma a máme tri deti. Takže by sa mi to hodilo.

Strana
z2
amelia89
7. sep 2024

@11bodka11 vieš,ked napises nieco v zmysle ze preco trapime svoje deti vsetci si to vezmu osobne lebo ziadna mama svoje deti trapit naozaj nechce. Ja osobne si nemyslim ze dieta do toho “dospeje”, jednoducho si zvykne na to ze uz nemoze travit s mamou cely den a zvykne si v 2.5 alebo 3.5 roku. Ja napr rodicak do 3 rokov nemam, a aj keby sme to financne vykryli, nechcem byt doma dalsi rok dva, ja mam uz druhe dieta a tie roky sa nazbieraju a zrazu si doma 4-5 rokov a jednoducho ten zivot sa musi niekedy aj zmenit a my vsetci vyjst zo svojej komfortnej zony. Ano, vsetky mamy musia pocuvat komentare typu ako pises ty, a citia sa vnutorne zle aj ked vedia ze robia spravnu vec, ale ublizi to … Tvoj nazor akceptujem, ale ver ze nie kazda mama moze cakat kym si zvykne skoro ich 4-rocne dieta a nepracovat, alebo jednoducho len uz chce pracovat, tiez je len clovek.
Zo 100 deti bude v skolke prve dni plakat 97. Tak to je,je to adaptacny proces - je to zmena, nie je to v ziadnom pripade nevyhnutne trauma, tuto temu rozoberali psychologovia milionkrat. Zober si aky narod su spanieli- vzdy usmiati, rodinne zalozeni, kruh priatelov maju vacsinou od zakladky na cely zivot, rodicov miluju- a napriek tomu idu do skolky skoro vsetci od 1 roka, ich vazby to nenarusilo, nemaju traumy…

A dokonca poviem aj nepopularny nazor a to ze chapem aj tie maminy co su s mensim doma a maju vacsie dieta v skolke. Kto to nezazije,nepochopi.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt ty si normalna? Skolka mi je proti srsti? Ved uz som ledva cakala kedy tam pojde.

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 Tak prečo tu vypisuješ komenty o trápení detí. A áno, som normálna, až príliš.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt no ked sa autorkine 2,5 rocne dieta povracalo z plaču a prehana ho z nervov to je ok? To je uz extrem. Moja stvrtok plakala tak ze mi vlasy vytrhala, ani obut som ju v satni nedokazala co robila. Jadne ze ju zato neodhlasim a nezostanem s nou doma do 4 rokov. Tiez si hladam pracu, chodim po pohovoroch. Ale aby som takto trapila 2,5r dieta? Svagrinin syn nastupil ako 2,5 rocny. Plakal extremne cely rok. Teraz ma 5 rokov a vcera rano v satni dokazoval to iste ako moja 3r dcera.

amelia89
7. sep 2024

@11bodka11 ale ved preto autorka otvorila temu a pyta sa na nazor ?? pise ze to mohla byt viroza a vsetci jej napisali nech to skusi este tyzden a ked bude vracat alebo mat hnacku tak samozrejme ze to je no go. zase to asi kazdy vie vyhodnotit ze nemozes nechat svoje dieta vracat zo stresu.

11bodka11
7. sep 2024

Aj moja je smela, spolocenska, deti zboznuje. Hned ide vsade za detmi. Nehanbi a neboji sa nikoho. Od malicka je s detmi. Ma vela bratrancov, sesternic. Stale su u nas synovi spoluziaci. Isli spolu do skolky s kamosom od babatka. Zboznuje ho. Skolku mame v dedine na vedlajsej ulici. Chodili sme sa aj na piesok tam hrat. Pozna to tam. Pozna tam aj deti z dediny. Prve dva dni utekala rano do skolky, ani sa neobzrela. Stredu akoby utal. Odvtedy totalny plač a o skolke ani pocut. A to nam vraveli aj ucitelky ze aby sme sa pripravili ze streda, stvrtok bude zle a aj bolo veru.

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 To je ozaj divné, že 5-ročné robí scény. Môj 4,5 ročný začal tretí školský rok v MŠ. Bez plaču a scén, do MŠ sa teší. A to je dieťa s dg.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt to mi je jasne ze mas dokonale deti ako vacsina mamiciek na MK. Skoda ze realita je uplne ina. U nas baby hovorili ze aj tie deti co im vlani uz chodili do skolky tak teraz rano zas vymyslaju.

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 Ja mám asi divné dieťa, lebo nevymýšľal už ani minulý šk. rok. Jedine prvý šk.rok, keď mal 2,5 roka - aj to len prvý týždeň a nebola to žiadna hystéria. Ale ja som bola pozitívne naladená voči škôlke.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt aj ja som bola pozitivne naladena. Aj dcera bola. Ruksacik balila uz v sobotu. Lepili sme menovky na papuce. Ukazovala som jej videa zo skolky. Ledva cakala kedy pojde. V utorok rano uz bola obuta a cakala ma, ze pod mami uz ideme do skolky. Vydrzalo to cca 3 dni a hotovo. Este len skolku spomeniem uz plače.

skaja_111
17. sep 2025

@anonym_autor ahoj, ako ste nakoniec poriesili adaptáciu? Prerušili ste? Zvykol si? Riešim podobne s malou

Strana
z2