icon

Mám dať dieťa do škôlky, keď nemusím?

30. mar 2023

Dobrý den, syn bude mat v auguste 3 roky. Povodne som bola rozhodnutá ho dať do skolky. Reč má výbornú miluje citat kreslit naje sa sam a odplienkovany tak na 95%… snažím sa mu venovať ako najlepšie viem. Teraz má však chytili pochybnosti či ho dať do skolky. Je veľmi naviazaný na mna. Má fázy kedy nechce aby tatinko co i len vedľa vane sedel a podobne. Myslite že by mu ešte rok doma o niečo ukrátil alebo naopak dospel by na škôlku viacej ? Viem že kolektív mu dať nemôžem ale predsa len je iné byt 1 na 1 ako keď má učiteľka 15 deti na starosti… máte skúsenosti?

aurora33
31. mar 2023

A nie si na to dieťa skôr chorobne naviazaná ty? Alebo sa bojíš ísť do prace tak hľadáš výhovorky prečo neísť?

didi35
31. mar 2023

Každá ti tu bude vypisovať podľa seba. Stíš sa a zamysli sa, čo bude pre Tvoje dieťa najlepšie.. ta odpoved je v tebe. Nerozhoduj sa podľa iných. Sama to najlepšie vieš.

Ja som dala až v 4 rokoch, lebo sa mi zdalo hlúpe ho dať, keď som bola s mladším doma. Vyskúšali sme pár dni v súkromnej škôlke a radšej zostal doma. V 4 rokoch bol pripravený a o nič neprišiel. Nič neľutujem.

lienka.7
31. mar 2023

@autorka tebe sa zdá správanie tvojho dieťaťa normalne? Kolektiv deti mu ty nikdy nenahradis, mozes sa snažiť akokoľvek. A ucitelka nie je mama, babka alebo hocikto z rodiny. Musi sa naučiť vychádzať, počúvať aj iných a začleniť sa do koleltivu. Pises ze všetko ovlada, zbav ho plienok a daj do skolky. Aspoň na 4 hodiny na začiatok. A uvidis sama. Zobrat ho odtiaľ preč je to najmenej.

autor
31. mar 2023

@aurora33
Jasne že som na neho naviazaná veď je to najdôležitejšia osoba v mojom živote.. prenajímam svoje nehnuteľnosti a pracujem ako prekladateľka odborných textov počas celej rd takze práci sa rozhodne nebojím

ivangeline
31. mar 2023

Dat prihlasku a skusit. Ako pisu,napr len doobedie. Aspon sa otuka,ked je tu taka moznost. Ja mam tiez tazke rozhodovanie...ale prihlasky podam a v septembri sa uvidi.

mpg
31. mar 2023

Ja by som ho tiež dala od septembra, ale postupne len na niekoľko hodín a potom doobeda, aspoň skúsite, či to prijme alebo budú problémy.

smiling89
31. mar 2023

Ja som dala syna a nemohla som urobit lepsie, zboznuje skolku, osamostatnil sa...mali sme stastie aj na pani ucitelky, lebo co tu citam su rozne pripady..
Za mna jednoznacne ano, za skusku nic nedas

oblecenie99
31. mar 2023

AK nemusíš a si s tým v pohode, tak nedaj, nič mu neujde. Možno si to rozmyslíš za pochodu. Ja by som možno odporučila len nejaké centrum, ale tak pár hodín v týždni v súkromnej škôlke, aby si postupne zvykalo na kolektív, lebo v ňom tak či tak raz bude, presnejšie na postupné nenásilné odlúčenie sa od matky, ale to ti samozrejme nezaručí to, že nebude na ďalší rok v septembri plakať v začiatkoch. Nestresuj sa, nič mu neujde.

mane01
31. mar 2023

Ja si myslim, ze je dobre dat skor… mladsie dieta si skor zvykne ako ked uz je starsie (hovorim o takych maminkačoch, akym som bola aj ja). Aspon na pol dna by som ho dala. Ja som chodila do skolky az ako 5 rocna. A bol to pre mna problem. Pamatam si, ako som vedome vymyslala, plakala, lebo som chcela dosiahnut, aby ma tam nedavali. Nebola som zvyknuta na deti, ani som sa s nimi nechcela hrat ani kamaratit. Pravdou je, ze mnohi uz chodili do skolky rok pred tym, boli otukani, zvyknuti - a ja som sa citila ako take tela medzi nimi. Zvaz pol dna a motivuj ho…

tiezjedna
31. mar 2023

naši valili hneď, oni sú spoločenskí, navyše do škôlky nastupovala celá "ich parta", tak nebol dôvod ich tam nedať. S odstupom času som musela uznať, že hlavne synovi, ktorý bol total lenivý na rozprávanie, to ohromne prospelo. Takže ja by som dala a podľa reakcií, pocitu a situácie ten režim upravila.

paigesy
31. mar 2023

A akože načo ? Príjem vás netlačí, chcete sa mu venovať, vnútorne cítite že nechcete ho dať do škôlky, že vás este potrebuje. načo by to bolo dobre? Nútenú “socalizáciu” v troch rokoch naozaj nepotrebuje. O rok môže byt situácia uplne iná.

ankare
31. mar 2023

V septembri to skus a môžeš si ho brať na obed domov. Ja som tak fungovala so synom a bolo to pre syna najlepšie, nemal stres zo spania tam.
Ak by veľa plakal a nezvykol si, tak si dajte pauzu a nechaj ho doma. O nič nepríde.

aurora33
31. mar 2023

Myslim či naňho nie si naviazaná až tak choro. Ale tak to si musíš sama vyriešiť. My ti neporadíme.

jana_eyre_2
31. mar 2023

@aurora33 ani jedným slovom autorka nenaznačila, že by bolo v ich vzťahu niečo choré.. normálna mama ktorá zvažuje možnosti, čo je najlepšie pre jej dieťa..

tanyag
31. mar 2023

Moja mala v januári 4 a do škôlky nechodí 😁 a vraj tam ani nepôjde 😂 ale tak od septembra to skúsime...už je rozumná, dá si vysvetliť, chápe oveľa viac...urob si podľa seba...ak si myslíš, že to je momentálne zbytočné, tak dieťa do škôlky nedaj...je to len a len na tebe...každý má na škôlku iný názor...ja som tiež do škôlky nechodila...na ZŠ som bola jednotkárka, spoločenská, mala som kamarátky, kamarátov, tak isto na SŠ jednotkárka s veľa priateľmi ...nemyslím si, že som o niečo prišla tým, že som do škôlky nechodila...

aurora33
31. mar 2023

@jana_eyre_2 tak ak dieťa odmieta otca ( Je veľmi naviazaný na mna. Má fázy kedy nechce aby tatinko co i len vedľa vane sedel a podobne) plus autorka otvorene pochybuje o vhodnej starostlivosti vo skolke ( Viem že kolektív mu dať nemôžem ale predsa len je iné byt 1 na 1 ako keď má učiteľka 15 deti na starosti…)
za mňa je tam až moc veľké naviazanie. Ale opakujem, je to len na autorke

stanislavicenka
31. mar 2023

@gabriela2952 nemam rada tuto hlasku o socializacii. Asi neziju v jaskyni, alebo nemaju najblizsieho suseda vzdialeneho 150km.
@autorka, pokojne ho daj, uvidis, ako bude reagovat. Je to zmena, a uvidis, ci uz je pripraveny. Ten vek pripravenosti pre dieta je of tych3-4 rokov. Kazdopadne zavidim, ze mozes ho dat, ale nemusis🙂

michu_
31. mar 2023

ked nemusis nedavaj, kvoli comu? akoze socializacia? ved sa urcite s ludmi stretavate a trojrocne dieta si buduje vztahy zatial len s blizkym okolim. 3rocny este nejakych skutocnych kamaratov ani neriesi.. + vela 3rocnych nie je pripravenych na skolku, mamka uci v MS, ja som robila v lesnom klube/kde som pri sebe mala svoje dve deti a malu skupinku inych./a tiez neverim skolkam, kde je jedna ucitelka na 20 deti,nu ktorej pristup ti bud sadne al.nie, nepaci sa mi ani sposob vychovy a vzdelavania akym funguju klasicke MS atd/ u nas sme mamkam odmietali brat deti,kt.neboli na to pripravene aby neboli v strese. no bezne to tak nemas a - dieta si zvykne na vsetko ked musi.. podla mna mu je dobre s tebou, z toho, co pises a aj tebe to vyhovuje. tlak okolia je velky u nas,ano. ale naco sa ma 3rocne dieta osamostatnovat? na to bude mat este dost casu predsa neskor.
ja nevidim nic,co by sa moje deti nenaucili pri mne , co by sa mohli naucit v skolke.a este viac toho vedia by som povedal. uzi si este cas s dietatom ked mozes a bavi ta to.

gabriela2952
31. mar 2023

@stanislavicenka ved ja som jej nič zlé nenapísala, iba môj názor. Samozrejme ze nežijú v jaskyni 😊 len som to myslela skôr tak, že by bol aj s inými detičkami, a možno by sa mu páčilo, ktovie 😊

tianna
31. mar 2023

Nedala by som. Raz som čítala názor jednej psychologicky že 3 ročné dieťa škôlku nepotrebuje vôbec, potrebuje ju len rodič lebo ho musí niekde nechať kým je v práci.

svetlonos
31. mar 2023

Nemusis davat? Nedaj! Venujes sa mu? Nedaj!
V 3 rokoch mu absolutne neujde ano 0,0prt.
Drviva vacsina deti je realne pripravena na skolku az v tych 4-5 rokoch! Len to nikto nechce pocut. A system je tak debilne nastaveny, ze zial deti musi vychovat institucia a cudzie " tety". Robila som tam, videla, zazila na sebe ako decko od jasli. Pamatam si viac ako su dospeli ochotni priznat. Pokial s nim mozes byt doma a ty si v pohode, nie chora, nervna a venujes sa mu, nevahaj.
Nic nestratis. Nas maly chodi na dva dni v tyzdni k opatrovatelke, zboznuje ju aj jej muza, rozprava o nich pekne az az. Ale netreba mu tam chodit ceky tyzden. Nemame tu pribuznych, ja si tak porobim, vybavim terminy a ano, normalne na srzovku si v take dni aj pospim - bez milivycitky svedomia 😁 Ale len preto, lebo vidim, ze je tam rad aj o tom hovori. Minule ani domov nechcel ist.
Mozes skusit davat maleho mozno na par hodin a nie na 5 dni ak mas taku moznost. Ale netlacila by som na pilu. To dieta ma v pazi cely kolektiv aj ucitelku. Pekne sa nauci vsetkemu aj buduci rok. Teda za predpokladu ze sa mu venunes a rozvijas ho 🙂

elmivelmi
1. apr 2023

@svetlonos a co praca?

amima
1. apr 2023

@paloma282 tiež to tak vidím,že radšej nie.Aj my sme to mali takto, bol veľmi naviazaný a teraz to ľutujem,že išiel.

mircalla
1. apr 2023

Tak ty najlepsie vies. Ak je na teba totalne naviazane, cakaj zrejme problemy.
Ale ja suhlasim s @madeline1
Nie som fanusik toho, ze dieta pomaly do predskolskej a dovtedy stale doma s mamickou, to je taka slovenska specialita. Skolka je fajn, dieta sa socializuje, ma nove aktivity, zazitky, vela sa nauci. Podla toho co pises na skolku ale zrely nie je a pockali by som, ak si neni nicim tlacena

cecilia29
1. apr 2023

Nedala by som. Alebo na 4h. Moja bola taka. Išla v3,5r na 4 hodiny lebo na jednej strane bola naviazaná na nás no na druhej do tej škôlky chcela ísť. Ale videla som že je z toho v strese

zorkahorka
1. apr 2023

A co ak bude na teba naviazany
aj v skokskom veku. Nedas ho do skoly?
Musi zvykat.
Je fajn, ak sa mu vies venovat, ale v kolektive je to ine. A preberaju vela veci, napriklad aj slovenskú hymnu, znak... skratka veci, ktore by ti nenapadli

ibrunova
1. apr 2023

Určite do škôlky. Nie že on je na teba naviazaný, ale ty si na neho naviazaná. V škôlke mu bude dobre, neboj.

paigesy
1. apr 2023

@ibrunova 😂

gabika0825
1. apr 2023

Ja by som ho dala do škôlky, veď všetko ovláda, je čas aby sa socializoval. Iné by bolo keby bol trosku oneskorený že si nie si ista či by to zvládol ale veď vie všetky veci ktoré má vedieť pri nástupe do škôlky. Odplienkujes dovtedy na 100%… určite bude spokojný v škôlke . A ty by si sa mala tiež trosku odviazať od malého.

danulicek
1. apr 2023

Toto je téma, pri ktorej je 100 ľudí, 100 názorov a to dokonca aj u lekárov i psychológov. Ja osobne si myslím, že je to prudko individuálne a pre niektoré dieťa je škôlka raj, pre iné utrpenie. Sama vieš najlepšie, ako to asi mate. Mne prvý syn isiel do škôlky až skoro ako 4r, ale bola som doma s mladším a tak som to cítila, že si ho chcem nechat doma nejaky cas. Lenze tiež prišiel do času, kedy mu naše aktivity, fungovanie bolo malo a isiel do škôlky. Nebolo to prenho idealne, ale postupne si zvykol, vdaka čomu sme nemali začiatky v škole až take zle, hoci boli náročné. Tiež bol na mna extrémne naviazaný a mali sme stastie na pani ucitelku, ktorá nám s tým pomahala a prvé dva mesiace mu bola v školskom prostredi oporou. Často premyslam, ako by to mal, ak by do škôlky nechodil a skolu by vnímal ako “odkladanie”, ako tu bolo niekde písané, ze škôlka je priestor na odkladanie deti. No nie je, pretože v škôlkach normalne funguje vzdelávací program a myslím, ze to je - v prípade dobrej škôlky - vyborna príprava do školy. Ale nutne to nemusi byt od troch rokov, ak ma mamina taku moznost.

Mladsi syn isiel do škôlky ako 2,5 r, nemala som inú moznost. Celkovo zvladol adaptáciu výborne. A hoci doma sme robili kadejake aktivity, škôlka mu bola obrovským prínosom vo veľa veciach. Dovolim si povedať, ze sama by som to tak nepokryla, ak by som pracovala z domu. Avsak pri škole som uvažovala nad odkladom, cítila som, ze to tak potrebuje aj on, aj ja. Zial, dala som na názory inych, vrátane manzela. A hoci si zvykol, v kolektíve je to super, mame to trosku narocnejsie s učením. Ak by som sa rozhodovala znova, žiadne “mal by, veď už bude mat 7” a “potrebuje nový kolektiv” by som neriešila. A urobila by som si presne tak, ako som to cítila. Takze vo vysledku sa dozvieš asi len skusenosti iných mam, no to rozhodnutie musis urobiť tak, ako to citis sama.