icon

Mám dať dieťa do škôlky, keď nemusím?

30. mar 2023

Dobrý den, syn bude mat v auguste 3 roky. Povodne som bola rozhodnutá ho dať do skolky. Reč má výbornú miluje citat kreslit naje sa sam a odplienkovany tak na 95%… snažím sa mu venovať ako najlepšie viem. Teraz má však chytili pochybnosti či ho dať do skolky. Je veľmi naviazaný na mna. Má fázy kedy nechce aby tatinko co i len vedľa vane sedel a podobne. Myslite že by mu ešte rok doma o niečo ukrátil alebo naopak dospel by na škôlku viacej ? Viem že kolektív mu dať nemôžem ale predsa len je iné byt 1 na 1 ako keď má učiteľka 15 deti na starosti… máte skúsenosti?

Strana
z3
kvecinka321
1. apr 2023

@simona20201309 ÁNO!!! 🤎

mamkalentedkova
1. apr 2023

Nikto z nás za teba nerozhodne ,zapísať do škôlky ho môžeš ,škôlky zvyknú mať aj deň otvorenych dverí ,môžte sa tam zájsť spoločne pozrieť .To ,že bude v škôlke zapísaný ešte nemusí znamenať ,že tam bude chodiť každý deň ,ale bude tam.mat svoje miesto .Chlapci sú zväčša na maminku naviazaní viac ako dievčatá ,tie sú ako keby odmprirody sebestacnejsie ,schopnejšie sa o seba samy postarať ,aj keď to je trošku silný výraz ..skrátka sú samostatnejšie a nezavislejsie .Ale veľ vždy závisí aj od povahy .Tiež som mala strach ,a dcérkou som celé dni sama ,muž je od rána do večera takmer každý deň v práci ,zaspáva na prsníku ,stále ma volá hrať sa s ňou,kresliť s ňou ,väčšinu bežných činností ,upratovanie ,varenie sa snažím stíhať ,kým spí ,ako to zvládne ,keď spolu nebudeme ,skúsila som zatiaľ nechávať ju stále len s.niwkym.z.rodiny a išla som na pár hodín na brigádu.Zatial.ma zavolali iba 4 krát .Prvýkrát som odchádzala s nenormalnych strachom ..Mala úplne bez problémov zaspala bez prsníka a zvládla to úplne super ,ako s babkou ,tak s očkom a to keď amemdoma všetci ho tiež vie odstrcit ,že má ísť preč.Ale teda ,nie je taká vždy .Ťažko je mi radiť .Ja uvažujem malundat do škôlky už v septembri ,to bude mať 2 roky a tri mesiace .Nedokážem žiť z rodicaku ,splácanie hypotéku a ceny potravín ..keby som mala možnosť ,zostať doma ,možno by som zostala ,aj keď neviem ,či by sa nenudila .Už teraz má rada ľudí ,deti ,je spoločenská .Podobnú povahu má aj staršia dcéra ,s tou som bola doma do jej 5 rokov ,nastúpila až do predškolskej prípravy a vôbec to neľutujem.Mala aj zdravotné ťažkosti ,ale o to ani tak nešlo .JEDINY DEN neplakala ,nebyvala chorá ,hneď ako 6 ročná nastúpila do školy a doteraz sa učí veľmi dobre .Do kolektívu zapadla super .Akokoľvek sa rozhodneš držím palce ,aby to bolo to najlepšie rozhodnutie pre teba ,aj pre malého .Skúsiť to môžte ,ale aj nemusíte .Ak máš byť z toho v strese a zbytočne svojimi obavami stresovať aj malého,dajte si čas .Možno na to potrebuješ dozrieť aj ty

svetlonos
1. apr 2023

@elmivelmi
neviem ako to myslis, ci sa pytas konkretne na moj pripad alebo autorkin 🙂
Ja tu nechcem bojkotovat, ze vsetky zeny ktore z akehokolvek dovodu dali deti do jasli ci skolky su horsie mamy, na to pozor. Kto musi/ chce ist do prace a dietko nema zdravotne problemy, je to ok. Ja som napriklad na materskej/ budem. Preto mam moznost nechat si maleho aj doma. Chcem ho dat do slolky na par hodin, popripade riez ako do teraz na 2-3 dni do tretej. No tu je to pomerne blbe. On este spava cez obed a v skolke nemaju inu moznost len spat v rovnakej miestnosti s detmi, ktore sa hraju.

lienka.7
1. apr 2023

Mne sa tu paci, ako každá vzdy napise, ze len dieta je naviazané na matku 🤦‍♀️
To ze matka je (nezdravo) naviazaná na dieta tu však nenapise ziadna

zuzinka888
1. apr 2023

Nemusis. Predpokladam ze dieta sa stretava aj s inymi detmi- takze je socializovane. Ja som dala iba 1 z 3 a rozdiely som nevidela. Detom som sa venovala a nebolo nic, naozaj nic co by ich museli ucitelky doucit v predskolke. Ale chapem, ze su aj take mamky-" ved v skolke ho naucia". Alebo mamky ktore potrebuju ist do prace koli svojmu rozvoju alebo € ( nie nebola som na predlzenom platenom rodicaku). Ak to tak citis a mizes si to dovolit nechala by som ho doma.

aurora33
1. apr 2023

@lienka.7 ja som to napísala a sprdli ma tu za to 😀😅

lienka.7
1. apr 2023

@aurora33 rori, mne uz to ani nevadi 😉 vsak celkovo som tu považovaná za "vyvrhela".
Nie každá matka sa dokáže plno venovať dietatu, tak ako to potrebuje, aj keď si to 99% z nich samozrejme mysli.
Ale ok, dokážu nahradiť učiteľky v skolke, skole... no čakám kedy napisu ze aj lekarov, lebo vsak oni sú matky, len oni vedia najlepšie co je pre ich deti najlepsie. To, ze dieta prirodzene vymysla a presadzuje si svoje, to im asi nič nehovorí...
Mne ked suseda vravi, ale majú problémy s 5 ročnými v skolke po 1x (ano, aj ich doma "ucili" matky) tak no comment. Nevie to jest lyzicou, nieto ešte príborom, obliect sa, žiadna motorika, socializacia a pod. Ale vsak ok, dáme odklad do skoly predsa, no nie? 👌

ibrunova
1. apr 2023

@lienka.7 ja som to presne pred chvíľou písala 😃

lienka.7
1. apr 2023

@aurora33 a este taky bonbonik, mali aj 5 ročného neodplienkovaneho... vraj on nechcel tak maminka ho nenutila 🤦‍♀️

aurora33
1. apr 2023

@lienka.7 dakujem, hneď sa cítim lepšie, keď vidím že su tu ešte normalne ženy. Milujem svoje deti, ale občas tu mám pocit, ze ak nemáš pri sebe dieťa do 6 rokov a nie si mu nonstop za zadkom tak si otrasna matka.

bluka2
1. apr 2023

Však urob nejaký kompromis a daj na pol dňa a uvidíš, ako bude. Podľa toho môžeš buď nechať tak, predĺžiť alebo ho vybrať.

bluka2
1. apr 2023

@lienka.7 takého poznám aj ja, plienka do 5,5 roka, úplne zdravý, rodičia, že to nechajú na ňom

aurora33
1. apr 2023

@bluka2 na jednom nemenovanom festivale som zazila mamy, ktoré ešte o pol jednej ráno nechali cca trojročné deti behať po vonku, lebo to nechávali na tie deti kedy chcú spat. Režim nula bodov.

bluka2
1. apr 2023

@aurora33 tak my sme v posteli v podstate vždy o 19:30, ale na dovolenke spravíme aj večerný program...možno chodia na ten festival raz do roka, to by som tak tragicky ako 5 ročne dieťa v kake každý deň nevidela

aurora33
1. apr 2023

@bluka2 nie nie to som sa pytala ako fungujú doma, stále tak, proste keď chcú spat nech spia a keď nie tak nech su hore. Že oni ich nebudú do ničoho nútiť.

jana_eyre_2
1. apr 2023

@aurora33 nie si nejaká precitlivena? Ja som jediná na tvoje úvahy o nezdravom naviazaní reagovala tým že nevidím nikde že by to autorka naznačila a ty v tom vidíš sprdnutie?

jana_eyre_2
1. apr 2023

Ono ideálne by bolo, hoci je to silne utopisticke keby sa ženy nestarali do výchovy iných žien a nemysleli si o sebe že majú patent na všetko, že môžu každé decko a každu mamu hodiť do jedného vreca a možno by sa potom nemuseli cítiť neisté vo svojich rozhodnutiach ak sa aj nezhodujú s názorom čo si prečítajú na internete..

aurora33
1. apr 2023

@jana_eyre_2 nie nie som, myslím to všeobecne, nie len v tejto téme.

krkavcia_mater
1. apr 2023

Ked nemusite, nedavajte. 🙂 Moj uz je druhykrat predskolak a do skolky vobec nechodil. A nie je z neho asocial. Dokonca na ihrisku je smelsi voci detom aj dospelym. Nehanbi sa..
Kontakt s detmi (rozneho veku) ma na ihrisku, na kruzkoch. Detske choroby, sople sme si tiez odbili.
My sme velmi spokojni

jana_eyre_2
1. apr 2023

@aurora33 napísala si "sprdli ma TU za to"..

aurora33
1. apr 2023

@jana_eyre_2 ano Ved ma sprdla aj autorka, síce neviem odkial som mala vedieť že ona pracuje aj popri 100percentom venovani sa dietatu.

krkavcia_mater
1. apr 2023

@lienka.7 Ani ja som neucila.. tiez mal plienky do asi 4.5 roka 😀 A co? Sam prestal.. nemal ziadnu nehodu. Ja som neriesila behanie so serblom a neustale pytanie sa ci treba.
Nie je to jedno? Vsak nech si kazdy urobi ako chce

jana_eyre_2
1. apr 2023

@aurora33 veď ti normálne odpovedala na tvoju otázku či sa nevyhýba práci, čo ti mala iné povedať ako to, že pracuje?

1gabriela13
1. apr 2023

Je jedno kto ti čo napíše,ty poznáš svoje dieťa najlepšie. A ak máš možnosť byť doma ešte rok,tak prečo nie. Môžeš ho nosiť aj na nejaké detské aktivity,krúžky,cvičenia,čokoľvek. Za ten jeden rok dieťa dokáže veľmi dospieť ,áno ,aj na škôlku aj na iné veci . (Pedagóg )

elmivelmi
1. apr 2023

@lienka.7 nwverim ze 5r mal cez den plienku.V noci moze mat,do 8 rokov ak sa v noci pocika to nieje nic nezvicajne,kedze to dozrieva tak do tych 8r.Aj my riesime ze sa 4r pocikava aj posere v skolke,ale ma aj nosnu mandlu zvatsenu a ma to s tym suvis.

emuemu
10. apr 2023

Urob tak, ako to citis…Rozhodne mič nezmešká, keď nastúpi ako 4-ročný, len sa možno noektoré veci nauci o rok neskor…deti su rôzne, tak ako aj my dospelí…niekto je extrovert, potrebuje spolocnost, iny je radsej sam…nedá sa to zovseobecnovat

olivnik
10. apr 2023

Mňa skôr zarazila informácia, že ma učiteľka v mš len 15 deti na starosti 🤣🤣 no pridaj ešte.. 24 je štandard

mateson
10. apr 2023

Som prekvapená, koľko žien nemusí do roboty 🤷 .Tak asi nebude tak zle ...

Strana
z3