icon

Mám dať dieťa opäť do škôlky, keď je každú chvíľu choré?

sante81
29. nov 2012

chcela by som vás poprosit o názor, alebo ak ste mali niektorá podobnu skusenost, ako to riesit. syn nastupil v septembri do skôlky, do vtedy ako 3 ročny bol chory iba 2x a antibiotikám sme sa uspesne vyhybali. a tu nastava aj môj problém, zo septembra v skôlke 5 dni, potom sopel, následne kasel a skončilo to zápalom priedusiek a streptokokom. po 3 tyždnoch som ho zdravého dala do skôlky opat a vydrzal az 4 dni a ten isty priebeh. doma skoro mesiac. v novembri sa to celé zopakovalo znovu, + teploty, v poradí uz 4 anitibiotika za necelé 3 mes, a sme doma uz mesiac. doma mam ešte 5 mes dcérku ktoru nakazil uz 2x, ale u nej to nemalo az taky priebeh. a tu nastal aj môj problém, či dat dieta naspat do skôlky alebo nie. U nas to funguje tak, ze učitelka vezme bez problémov dieta ktoré kasle, ktoré je evidentne choré a mamička jej ešte podá anitibiotika, a ked sa jej opytam prečo to takto riesi - tak odpoved je ze ona chodí do práce a nemá kde nechat dieta. Doktorka mi dnes povedala, ze z obvodu kam patríme chodia deti choré s virusom a so streptokokmi do skôlky bezne, ze mamičky sa tym ešte v ambulancii aj chvália, tak kde je potom chyba? v učitelke? Mám sa stazovat? Mam ist za riaditelkou? Ako sa budu potom spravat k mojmu dietatu? Riesim dilemu či ho tam vôbec este dat, aspon aby vianoce neboli zase stravené v čakárni a hlavne na pohotovosti, alebo si pohovorit s učitelkou, mali ste niektorá podobny problém? mam chut ist do skôlky narobit prievan, lebo takto uz 3 mes sedím s 2 detmi zavretá doma. dakujem za vás názor alebo radu ak máte podobnu skusenost.

bubelko
29. nov 2012

@sante81 u nas to bolo velmi podobne u starsieho, hlavne ten prvy rok, co nastupil do spielgruppe. chodil 2x do tyzdna na 2,5 hodiny. z toho bol v pondelok tam, od stredy doma. od neho to vsetko pochytal mladsi, takze jeden kolotoc.
napriek tomu som ho tam davala dalej. druhy rok uz bol v pohode a teraz chodi do skolky a tiez v pohode. sem-tam nieco.
takze ja by som ho zo skolky nebrala, ak tak zredukovala na pol dna. kupila nieco na podporu imunity. u nas nesmu do skolky len deti s teplotou. sople a kasel nevadia. a farbu soplika neriesi u nas ani pediater, nieto este ucitelka v skolke ci v spielgruppe. 😕
a taktiez si treba uvedomit, ze deti chodia aj po vonku, cestuju mhd, muzi chodia do prace. a urpimne - u nas najviac chorob donesie domov muz z prace. pretoze tak ako deti chodia do skolky, tak chodia aj chori zamestnanci do prace - kaslajuc, sopliac a kolkokrat aj s teplotou. a to nikto neriesi, ze dnes ist na pn zavana prepustenim. takze s ocr to asi bude podobne a dovolenky je tiez len obmedzeny pocet. 😖

lea641981
29. nov 2012

ja som syna nechala doma lebo sa nam to skomplikovalo so silnym sarlachom a horuckami a vracanim chudatko moje bol hotovy 😢 😢 😢 😢 nechala som ho doma zo skolky 3 mesiace ☹

mudr.povedala ze akoby to nestacilo zacal chytat vzduchom vsetko ale najhorsie bolo ze mudr.bola sokovana ked sme zo skolky prisli so sarlachom ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ bola som zufala 😒

teraz chodi do skoly a je zdravucky 🙂

simca06022011
29. nov 2012

@fidka79 "trosku" soplikov je nieco ine ako ked dieta berie ATB 🙂 to sa na "trosku" soplikov a sem-tam kaslik nedava pokial viem 🙂) ked dietatu tecu zelene sople az po kolena, tak velmi nema co robit vo skolke, nie kazde dieta a kazdy rodic moze zvladat takyto stav.. a niektore deti z toho mozu mat aj vaznejsie komplikacie ako je tyzdnove lezanie v posteli. Dieta ma aj ini sem tam problem, aj od zubov nam isli sople a nic sme si z toho nerobili, ale je riadny rozdiel medzi niecim nevaznym a niecim vaznym... ako som pisala, ked vam streptokok, stafylokok a kadejaky iny bacil napadne nejaky organ (srdce, oblicky, klbiky...), tak sa budete divit.. lebo imunita sa podporovala tym ze dieta bolo chore v kolektive 🙂)))))))))))))))))))))))))))))))) A ano, s kamoskou sa bude mala hrat, v pohode hocikedy.. zakaslu si spolu a tak... ale vies ake deti su v tom 15clennom kolektive? S kazdym sa poznas? VIes ake mozu mat choroby a cim sa to este sklbit a skomplikovat? Su ATB ktore su pre male deti velmi nevhodne, ale ked dieta ochorie ine riesenie z toho nie je, ked si chyti nejake chlamky a podobne Ckom ani cajikom to nevyliecite... detto mykoplazmy a podobne fajnotky 🙂)) a imunita si s nimi tiez neporadi.. lebo aj ked sa neprejavia hned, pekne sa nachystaju v tele na svoj vystup... ked sa telo oslabi.. napr. rastenim zubov, alebo niecim...
Presla som niekolkymi vytermi a teda viem ako to vsetko koluje v tych jasliach, lebo ani jediny raz sme nemali rovnakeho bacila !! no teraz mozno hemofila, lenze mi sme to doma pochytali vsetci od malej a teda na ATB sme boli kompletka cela rodina. K presvedceniu ze mala do jasli nejde do jari ma dohnalo rozhodutie lekarky, malu poslat este na imunologiu... po brutalnych odberoch, ked som myslela ze ja tam budem revat aj s tou malou... este mame ist na dalsie? a dieta oslabene od toklych liekov mam zacat krmit dalsimi? aby "odstranili" to co napachali tie predosle lieky? no to nemyslia vazne... inak moja mala nema ani 2 roky, takze neberte to tak ze ju idem drzat vo vaticke, ani nahodou.. ale nemyslim si, ze dieta ked ide do skoly potrebuje byt imunne voci vsetkym ATB a je potrebne ho denne dopovat liekmi, pri zdravej strave, ktoru ma od malicka :P nieto este voci bacilom 🙂))

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
kaja73
29. nov 2012

@fidka79 imunitu treba budovat ale nie zaplavou virusov a bakteriei v kolektive-ja volim otuzovnie,pobyt vonku za ozaj kazdeho pocasia,sportovanie,zdravu stravu,dostatok vitaminov....... a aj chodenie medzi deti,ale nie neustale kaslajuce a soplave. 😝
Mam kopec kamosiek co tiez posilnovali imunitu kolektivom a dnes su ich deti astamicke,s nulovou imunitou,bez mandli,vacne na atb,dusiace sa pri kazdom infekte a to maju uz cez 4-5 rokov.
Proste su deti ktorym koleketiv do urciteho veku nesedi a na to je rodic, aby to odsledoval a vcas riesil.
Nie za kazdu cenu tam dieta vlacil-s filozofiou -ved si buduje imunitu- neviem ale branim ATB X krat do roka sa imunita nebuduje,ale naopak nici.
Proste to treba rozlisovat-kazde dieta je ine.

simca06022011
29. nov 2012

@fidka79 imunita sa nebuduje infekciami...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
29. nov 2012

@sante81 - my sme maleho zo skolky kvoli zdravotnemu stavu vzali, presne ako pisu niektore kocky - imunita sa nebuduje non-stop chorobou, tym sa este viac donici a prejdu urcite ochorenia do chronickych :( Nachytal veru za tie 3,5 mesiaca kadeco a to, ze mal 4 krat antibiotika a kazdy raz boli potrebne hovori asi za seba. Druhy tyzden je u opatrovatelky a postupne sa zacina spamätavat, aj ked je to este dlha cesta. Nie je na to pripraveny, musi dozriet, mat stale chore dieta je riziko pre mna v tehu, do prace ist aj tak nemozem a v neposlednej rade maly trpi ako kon :( Jeho krvne vysledky hovoria za vsetko :( Som velmi rada, ze sme sa rozhodli zmenit, ten individualny pristup aj k stravovaniu, aj k nemu samotnemu je na nezaplatenie. Odkedy on pojde do skolky? Ked imunolog povie, ze uz nema imunitu na nule. Lebo z nuly sa chorobou sto percent nestane, ale postupne, pomaly dlhsou dobou zdravy...

anniera
29. nov 2012

Sedela som doma zavretá s 2 deťmi celé 2 roky. Môj starší syn za 2 roky chodenia do škôlky dokázal každý mesiac brať ATB a mladší samozrejme všetko chytil od neho. V máji sme skončili s nemocnici s brutálnym zápalom pľúc u obidvoch chalanov. V nemocnici mi dali deti tak do poriadku (klop klop) že odvtedy prešlo 6 mesiacov a ani nezakašľali. Všetky výsledky na imunitu, alergie a pod. boli negatívne, krvný obraz ukážkový, všetko v najlepšom poriadku. Pediatrička zhodnotila že tým museli prejsť a hotovo. Viac to neriešim, dúfam že sa situácia nezopakuje. Samozrejme starší chodí do škôlky a s menším som ešte na MD.

mima595
29. nov 2012

ja mam dvojicky, a mladsie dieta, takže hlavne u dvojiciek viem porovnat...dievcatko bolo v porovnani s chlapcekom o polovicu menej chore...takže su deti a deti...niekto schyta kazdy bacil a virus a lieci sa z neho 3 tyzdne...
niekto schyta 2 infekty do roka a aj to je po tyzdni OK...

kazdy rodic si musi zvazit pre a proti...
proste vyjadrenia typu...a co som mala robit...su len a len barlicka pre svedomie....stale sa da nieco robit....

ale sa velmi cudujem ucitelke, že vezme do skolky dieta s ATB...o chorom pomlcim, lebo ona to nemusi vidiet....ked sa dietatu pred skolkou vyfuka nos / a v takom obdobi to urobi kazda/ a nema "chore oci".nema ucitelka sancu spoznat, ci je chore...a za den nainfikuje pol skolky....

a teda k ATB...co ak by sa mu pohorsilo, co ak by dostal erbars alergicku reakciu??? sa veeelmi cudujem uctelke, u nas je povolena len morska voda, aj to musia mat v skrinke.....

zuzanockamt
29. nov 2012

@sante81 nechaj ho doma, ved si aj tak na MD s mladsim dietatom, tak nemas problem mat doma aj starsie dieta tak dlho, ako bude treba ... pracujuce mamicky to maju problematicke ... a ked mas deti s malym vekovym rozdielom, tak si predsa musela vediet, ze budu situacie, ked "budes musiet sediet doma s obidvoma"

surviver
29. nov 2012

@alena16 aj som rozmyslala,či ma vobec zmysel pisat,ale musim reagovat na to čo ste mi adresovali.......nehnevajte sa ,ale je smutne, ked matka povie inej matke," že si na materskej vala šunky" ....ja si ich teda absolutne nevalam a nikdy by som si nedovolila toto povedat inej žene,matke...ak by to povedal niekto kto nema deti,tak chapem,ale Vy,ktora budete mat druhe dieta..fakt smutne ☹ ...ano doba je zla,s pracou je to tažke,ale viete prečo je doba zla??Lebo je tu kopec zlych a negativne naladenych ludi....ak sa niekto rozhodne mat dieta,tak sa o neho musi vediet postarat...zodpovedne maminy,ktore nedaju chore deti do školky predsa nebudu trpiet,za tie nezodpovedne......

a prajem Vam,aby ste bola štastna a mohla sa usmievat a nemusela ste rozhadzovat samu negativnu energiu okolo seba 🙂

alena16
29. nov 2012

@surviver Spravala som sa naozaj nezodpovedne, priznavam. Teraz si uvedomujem, ze som radsej mala zobrat decko a ist zit na ulicu. Lebo som si nedokazala najst robotu, kde by mi tolerovali , ze tam viac niesom, ako som. Vy ste tu asi vsetky take sikovne, ze by ste si taku pracu nasli, ze? Alebo by ste sa vzdali svojho decka, supli ho do decaku lebo by vam viac lezalo na srdci zdravie inych deti?

surviver
29. nov 2012

@alena16. Prepacte,ale mam pocit,ze ste cela velmi negatine naladena a zamerana len na seba..tak vas necham "v tom vasom svete" ..skoda mojej energie..kto nechce druheho pochopit,tak nepochopi:|

renkol
29. nov 2012

@alena16 tak na dovolenou a na OČR má nárok každý zaměstnanec

mima595
29. nov 2012

@alena16 - akože nechapem, o co ti ide....ty si sa tak rozhodla, tak co tu ty vyryvas....urobila si to s najlepsim možnym svedomim..tak co to tu teraz stale komentujes??
si potrebujes ulahcit svedomiu, alebo co???
akože vyjadrenia, že u vas sa plati 5-nasobok rodicaku..teda myslis, že u vas sa plati 1000E za opatrovatelku???? nebud smiesna, že ti na to niekto skoci...a u teba sa predsa nejednalo o kazdodennu starostlivost, ale o starostlivost o chore dieta..možno teda tak 2-4 do roka....

alebo ako, tvoje dieta bolo v kuse chore???

sisaka
30. nov 2012

@bubelko pridavam sa, u nas v kanade sa normalne chodi do skolky so soplami, kaslom, pokial vyslovene nejde o infekcne ochorenie. Do skolky chodia aj deti s atb, mame tlacivo, ktore sa vyplni a ucitelky mozu davat atb detom aj v skolke. Uz som to tu par krat pisala, tu chodia deti do skolky preto, ze rodicia pracuju, skolka je draha a nesluzi na odkladanie deti rodicov, ktori su doma. Takze je len pochopitelne, ze sa chore deti toleruju, kedze ludia ak chcu byvat a jest musia pracovat, kedze sme vsetci rodcia na jednej lodi nikto nikomu nevycita, ze jeho dieta ma sople po kolena, pretoze o tyzden to moze byt jeho dieta. OCR tu neexustije, zalezi od zamestnavatela, napriklad u mojho si mozem vybrat 3 krat do roka platene vynimocne volno v nudzovych situaciach - vytopenie domu, nahle ochorenie dietata, ci ina rodinna situacia - toto volno je jednodnove, takze sa neda vycerpat naraz. Ak potrebujem ostat s chorym dietatom a mam to stastie,z e mam este nejaku dovolenku mozem pouzit tieto dni, ak nemam ostavam na neplatenom volne, to si ale tiez mozem dovolit len sem-tam inak dovi-dopo, naco je niekomu zamestnanec, ktory tyzden robi a 3 tyzdne je doma? Ak nechcem prist o pracu jednoducho dieta musi ist do skolky s kaslom, ci soplami. Aby to nevyznelo, ze som krkavcia matka, po materskej, ktora je tu jeden rok som ostala doma este dalsie 2 a tym padom prisla o pracu, ale chcela som aby syn tie najdolezitejsie roky zivota stravil doma v klude s matkou, tolko moja obeta, ktoru sice nelutujem, ale myslim si, ze stacilo - potrebovala som sa nejak realizovat a hlavne znovunadobudnut financnu slobodu, nebudem sediet doma na zadku len preto, ze syn ma nadchu alebo kasel. Toto by tu netoleroval ziaden zamestnavatel takze by vlastne nemalo vyznam sa zamestnavat (opatrovatelka neprichadza do uvahy, mam na ne svoj nazor a hlavne skusenosti), takze super, ze si na Slovensku este stale mozete dovolit ostat s dietatom doma pri kazdom zakaslani i ked nechapem na co je to dobre, ja tiez neostavam doma, ked mam kasel ci nadchu, vy sa davate na PN, ked mate nadchu?

fidorkatt
30. nov 2012

@sante81 Ahoj, to je neprijemne, ze je tvoj syncek stale chory 😔 Co keby si ho dala do sukromnej skolky? Moja dcerka chodi do malickej sukromnej, je tam 5 deticiek v skupine a je velmi malo chora. A to uz nehovorim o tom, ze maju lepisu stravu a aj sa im viac venuju ako v statnej skolke. Co ty na to? 😉
@alena16 To, ze davas chore dietatko do skolky je vrcholne nezodpovedne! Kazdy predsa mame deti a urcite by tvoj sef pochopil, ze zdravie dietatka je najdolezitejsie a ked je chore, treba s nim zostat doma. Z takychto mamiciek mi je smutno 😔

alena0305
30. nov 2012

@sante81 Môj syn má teraz 5,5roka a prvý raz bol 2 mesiace zdravý vkuse. Do troch rokov kým išiel do skôlky bol sopľavý asi 3krát a 1x antibiotiká. Potom september-október 2-3dni max. týždeň v škôlke a 2 týždne doma. Potom sme šli na alergo-imunológiu - nič mu nevyšlo akurát po tých chorobách mu nasadila na 6 mesiacov imunoglobín - to je liek, ktorý sa užíva 3 dni každý mesiac dokopy 6mesiacov na posilnenie imunity. Odporučila mi ho nechať doma tých 6 mesiacov ale nechala som ho 4 mesiace. Našťastie mám mamu na dôchodku. Potom po doužívaní je asi pol roka pokoj - alebo tých chorôb je menej. Potom ďalší rok tak 2-3 týždne v škôlke a 2 týždne doma. Teraz chodí tretí rok do škôlky a ťahali sme vkuse dva mesiace a skončilo to teplotami 39,5 - a to on má teploty tak raz za rok, väčšinou sú to iba sople + kašeľ. Tiež mám doma malé bábo 7mes. - a teraz tŕpnem,či to nedostane. On má teraz len asi 3x antibiotiká od narodenia ale ak ste mali za sebou toľko liekov - teraz by som ho nedávala. A ešte jedna vec - keď som prišla z pôrodnice tak mal sople 2 mesiace vkuse - opuchnuté a zvačšené nosné mandle a museli sme dať vybrať. Takže poradila by som ti - ak máš dobrú doktorku pýtaj sa na alergológiu-imunológiu a ak by mal často sople aj na krčné - lebo nám krčný povedal,že tie mandle mal po viacerých nachladnutiach za sebou - nestihli odpuchnúť.

koniarova
30. nov 2012

@alena16 Na OČR máš nárok, za to ťa nikto vyhodiť nemôže. Hlúpejšiu výhovorku som nepočula už dávno. A aj keby som malo o prácu prísť, dieťa mi je prednejšie, choré by som ho do škôlky nikdy nedala. 😠 Šikovný človek si prácu nájde vždy. 😉 Moji sú teraz doma už 5-ty týždeň. ☹ Stále chorí. Lepím to ako sa dá /a vždy sa dá/. Budúci týždeň ich dám zdravých do škôlky a maminy ako ty, tam zase dajú choré dieťa a môžem to lepiť mesiac nanovo. Tak vrelá vďaka. 😠 😠

alena16
30. nov 2012

@mima595 Za to ze u vas v zapadakove sa za opatrovatelku plati euro na den, ja nemozem, ale to ti teda zavidim! Tu su ceny tak od 3-10 na hodinu. Skus si teda v hlavicke vyratat, kolko by to bolo za tyzden, dva choroby 😠 A neskac do mna a netrep kraviny, ked nechces, aby som to nekomentovala!
@koniarova Vypoved mozes dostat aj pocas OCR alebo ta pocka, kym sa vratis po OCR. A chapem majitela nejakej firmy, ze radsej ako zensku, co je stale na ocr a neurobi si robotu, radsej zamestna niekoho, kto mu take problemy sposobovat nebude.

renkol
30. nov 2012

@alena16 No však opatrovatelky, by nebyla s dítětem 24 hodin denně a když se vezme v úvahu dovolená a nějaký den OČR

mima595
30. nov 2012

@alena16 - takže 3 x 8 hodin denne..je 24 E na den x 10 dni...je 240 E...to nie je ani zdaleka 1000E...
a nepredpokladam, že bol v kuse cely mesiac??? ci???

a o tom zapadove si myslim svoje....boli sme v kupelech, kde sa jedna mamicka tiež vyjadrila, že v BA sa v skole "sľape"..nie ako inde....
potom nechapem, ako je možne, že sa tolko ludi zo zapadakova dostane do skol a do zamestnania do nezapadova...

a vies co, nechapem, kde v sebe beries tu odvahu kopat a "trepat kraviny" na kazdu druhu, ktora napisala prispevok v tejto teme...tie baby napisali svoj nazor, ty tiež, tak co tu utocis na kazdu druhu prispievatelku???
to si tak strasne zatrpknuta?? a v tehu??? sa spamataj....

renkol
30. nov 2012

@mima595 taky jsem neslyšela, že by opatrovelka v praze si brala 1000 euro čili nějakých 25 000 korun.

alena16
30. nov 2012

@mima595 za to ze som tehotna sa snad zo mna nemus stat matka Tereza milujuca kazdeho!!! A okrem toho ja som iba odpovedala tym, co zacali utocit na mna, ked som napisala svoj nazor na to, preco davaju matky chore deti do skolky.
900 eur som pisala niekomu, kto navrhoval nedavat decko do skolky vobec, ale mat ho doma s opatrovatelkou, ked je stale chore. A ano, 240 eur je vela pre matku, ktora zarobi 440 a ma z toho utiahnut podnajom, ucty, stravu...
Ale to asi nieje tvoj priipad, keby sa teraz na teba tvoj muz vykaslal, tak urcite nemas ziadny problem sa sama postarat o tri deti. Nevedela som, ze v Presove je taka skvela situaci na trhu prace, ze si mozes dovolit mat 3 deti. 😀

renkol
30. nov 2012

@alena16 a tebe osvítil duch svatý, že tvůj syn nemá otce? Který by měl na něho platit vyživné.

koniarova
30. nov 2012

@alena16 Dobre, zarobíš 440 eur, ale určite ti predsa niečo platí aj bývalý? Keď sa už teda máme baviť mimo témy.

alena16
30. nov 2012

@koniarova
@renkol Vsetci chlapi su nezodpovedne hovada. Ano, platil mu pol roka sukromnu skolku, kedze na statnu este nemal vek. Potom len tak z mesiaca na mesiac prestal, takze som si musela zobrat pozicku, aby som tu skolku este pol roka platila. Po roku nas rozviedli a mam skvele vyzivne, az 100 eur, ktore plati, ako sa mu zachce 🙂
Takze uz mi dajte pokoj s radami, ako opatrovatelka a zarabanie si strikovanim po nociach 🙄