Mám dať dieťa skôr do školy?
k ze ako je na tom po tej stranke ohladom školy ci ju to bavi take kreslenie a tak pisanioe a ja ze ano ved prepisuje pismenka z knizky a tak ma vybotkovane nieco tak to opisuje ze ma vztah ku zomu tak sa ma opytala ci ju nohodou nechcem dat do skoly ked sa jej pytam ci chce ist tak povie ze ano poradte maminky ake mate s tym skusenosti ze cca o rok by sla do skoly akoby mala 6r. a 9m. ked dobre pocitam :D poradte maminky dat ju skor alebo ju nechat vyhrat . Doktorka to zo svojej skusenosti hovorila ze dcera tiez bola taka vysoka ako je moja nedala ju skor do skoly aj ked ju to bavilo ako moju a LUTUJE po 1 ze sa jej smiali ze je vysoka ze ci prepadla a to sa jej smiali az do 9. rocnika (to by som nechcela) a po 2 ze uz ju potom to v skole nebavilo lkebo sa sama doma naucila kym sla do tej skoly . Prosim poradte my som uz zufama dakujem
@matta1 este jedna otazka: co ti povedali v skolke? oni totiz mozu celkom vediet odhadnut ci je dieta zrele na skolu, a druha vec je, ze v skolkach sa dost casto robievaju take predbezne testy, chodia tam z poradne psychologicky, takze ich sa da opytat 🙂
@matta1 to veru stojí na zváženie. Však ešte pôjdete na psychotesty, uvidíte čo ukážu tie, ale asi by som dala skôr. Lebo ak by ste dali skôr tak by ste pravdepodobne presne vystihli vývinové obdobie u dieťaťa, keď sa akurát začína zaujímať o písmenká a čítanie, takže by školské osnovy išli ruka v ruke s aktuálnym vývinom...a to je veľmi dobré, dieťa sa vtedy učí s takou radosťou a školské objavy sú pre neho naozaj objavy...naučí sa čítať zo šlabikára v prvom ročníku a nie z nejakej knižky v škôlke.... Veľa rodičov teraz dáva odklad, aby sa deti vyhrali a neviem či to nie je niekedy aj na škodu, lebo učebné osnovy sú zamerané na 6-ročných prváčikov. Tým, že sa školskou reformou ťažšie učivo poposúvalo do vyšších ročníkov, tak nastáva u detičiek s odkladom taký menší problém, že to čítanie, počítanie, písanie ich potom až tak nenadchne, neosloví, lebo emocionálne, spoločensky, záujmovo sú už niekde úplne inde a prakticky ťahá sa to až do deviatky. V deviatke sú deti s odkladom už ozaj veľmi vyspelé a je to komické, keď vstupujú do budovy s detičkami.
@evabb35
@barla5 k tym odkladom som chcela, ono ak je to len moda, to je samozrejme problem. odklad sa ma davat vtedy, ked je opodstatneny. dieta, ktore malo mat odklad, ale sa zaskoli, moze mat take obrovske problemy v skole, ze ho v niektorych pripadoch je nutne vratit do skolky, co je pre vsetky strany trauma. ale aj keby toto nenastalo, moze mat proste zly zaciatok a prejavovat sa to bude este dlho, da to viac prace rodicom, dieta sa trapi, atd. ja preto vnimam to, ze je viac odkladov, ako pozitivnu vec, pokial to nie su odklady pre srandu ale pre dobro dietata.
ci dat odklad je vazne rozhodnutie, ktore treba velmi dobre zvazit a predovsetkym odporucam dat na odbornikov, poradit sa s nimi, lebo to je sice nakoniec rozhodnutie rodica, ale moze mat vazne nasledky, ktore si urcite rodic nezela. zrelost ma mnoho oblasti, ked sa ludovo povie ze nechat dieta vyhrat, moze to byt prave to, co dieta potrebuje - mozno v skole nedokaze sediet a pracovat, alebo sa nedokaze zaradit medzi skolsky zrelych spoluziakov, cize, nie je to len o tom ci vie citat, alebo ci je sikovne. ja som uz pocula viac pozitivnych ohlasov od rodicov, ktori povodne nechceli, ale nakoniec sa pre odklad rozhodli a potom videli, ze urobili dobre.
predcasne zaskolenie je iny pripad, neda sa urobit bez vyslovneho odporucania z poradne aj od lekara. dieta, ktore ide do skoly v 6 rokoch a 9 mesiacoch nie je zaskolene neskoro, ale vtedy, kedy podla zakona ma byt. nie je to ako keby malo odklad. ide vzdy o konkretne dieta, kedy je skolsky zrele, na to mame tie poradne, aby v tomto rodicovi pomohli.
@kazunomiya Tak to zaradenie medzi spolužiakmi - nuž ten častý odklad /ten módny trend v odkladoch/ robí v kolektívoch riadny problém, lebo sa stretávajú deti, medzi ktorými je rozdiel rok ba aj viac. Navyše mnohé detičky majú odklad pre sociálnu nezrelosť a sociálne ešte dozrievajú aj v prvom ročníku, niekedy dokonca aj v druhom ročníku...a niektoré sociálne na školu nedozrejú na 100 % možno nikdy... 🙄 Lebo však rodičia sa spoliehajú na to, že dieťa sociálne dozrie za ten rok v škôlke a vôbec to tak nemusí byť. 🙄
my sme mali teraz 5 rockov a chodime este do normalnej triedy v skolke ani do predskolskej triedy mi ho riaditelka nedala maju take predpisy je bohuzial 5.9.narodeny takze nemoze ist ani do predskolskej.takze ked nastupi do skoly bude mat hned 7 rockov.
@matta1 ja som išla do školy v norme, bola som najvyššia z triedy celých 8 rokov a nič sa mi nestalo. Dcéra išla do školy neskôr (je októbrová), dlhá je ako týždeň pred výplatou, spolužiakov má o hlavu nižších a nikto nič nerieši. Deti sa radi učia nové veci, radi napodobňujú dospelých, no myslíš, že je vyzretý tak, aby sa vedel sústrediť 4 -5 vyučovacích hodín ? Prečo brať deťom detstvo ? Aspoň sa neskôr zaeviduje na úrade práce po skončení škôl.
@evabb35 inak, ked sa to tak vezme, tak dnesne deti nielenze su castokrat modne odkladane este na rok do skolky, ale kedze pribudol aj deviaty rocnik, tak zo zakladky vychadzaju deti asi o dva roky starsie ako pred nejakymi 15 rokmi ... a to je celkom dost podla mna... my sme maturovali ako 17/18 rocni, dnes nie je problem stretnut v skole 20 rocneho maturanta. Co v zasade mi nevadi, len mi to pride skoda, ze uz davno mohol byt na vysokej skole (lebo pre mna osobne deviaty rocnik nic podstatne nevyriesil, ale tak je nastaveny system, to nezmenime... ale prave preto by som ja dieta nenechavala este o rok dlhsie v skolke, len aby sa pohralo. Ked je zrele, nech ide... a aspon uvolni miesto pre dalsieho cakatela na skolku 😉
@evabb35 ja mam skusenosti skor s kvalitnymi poradnami, ktore odklad odporucaju ked ho treba, a nie z nejakej mody. Ak to niekde moda je, tak to je problem. Dieta nemoze mat odklad bez odporucania z poradne, ak nejaka poradna da take odporucanie preto, ze rodic si to vyziada, a nie z opodstatnenych dovodov, tak to je neprofesionalne.
Niektore veci sa nedaju dobre odhadnut dopredu, takze moze sa stat i to, ze rozhodnutie sa neukaze nakoniec ako spravne, ale myslim, ze ak v poradni robia kvalitni odbornici, nestava sa to casto.
@emilia25 tiez mozes poziadat o predcasne zaskolenie, o tom nerozhoduje skolka, ale odporuca to poradna a lekar, takze ak si myslis, ze by to mohlo byt spravne, tak skus ist na zapis do skoly a nasledne na testy do poradne, aby ti povedali ci je to vhodne. V najhorsom pojde naozaj do skoly ako skoro sedemrocna.
@kazunomiya mne to nevadi aspon si uzije este rocik ako skolkar a aj som s tym ratala ze pojde o rok neskor.ale riaditelka najprv povedala ze ide do predskolskej tak som sa aj potesila a ked uz mal nastupit tak mi povedala ze ide do normalnej triedy kvoli tomu datumu narodenia ale sme teraz prvy krat v skolke tak nech si to este uzije aj ten dalsi rocik..
@rebeka7501 aky optimisticky pohlad na vzdelavanie😀
@emilia25 ono neide o to aby si deti este uzili, ide o to aby nastupili do skoly ked su najlepsie pripravene sa ucit... aby v skole napredovali a tesili sa z ucenia - ked tento cas prezenies alebo prepasies tak ti hrozi len to ze dieta sa bude bud v skole nudit alebo nou bude trpiet☹ preto je take dolezite urcite ci je na skolu pripravene alebo nie... tvoje dieta je napr. o 2 mesiace mladsie ako moje ( teda o rok a 2 mesiace, ale realne keby nastupilo v 6tich tak by vlastne nastupilo o 2 mesiace skor ako moja dcera tento rok ) - to ci je ten rozdiel medzi detmi hodny dalsieho roka v skolke je otazka na odbornikov a ucitelky ktore tvojho syna maju v skolke - ja viem ze mojej dcere by odklad narobil viac skody ako osohu - okrem toho ze uz teraz vie skoro cele ucivo prvej a druhej triedy, tak sa vie sustredit, tesi sa z ucenia, je koncentrovana etc. ... keby ju necham este rok v skolke, tak by som jej len uskodila ( okrem toho ze by sa naucila asi este viac a potom neviem co by robila prve 2 roky v skole, tak by trpela aj malo narocnym skolkarskym programom, povinnym odpocinkom poobede etc. ...)
@dai bohužiaľ realita dneška
@rebeka7501 myslim ze medzi absolventami su velke rozdiely - poznam takych co este nedostudovali a maju super ponuky do prestiznych firiem😉 a nie po znamosti, ale preto lebo studuju ziadane odbory a su sikovni😉
@dai no len mi sme este take dietatko do skoly dieta potrebuje uz aj pekne rozpravat. my chodime na logopediu a sama logopedicka povedala ze este to sustredenie nie je ono.takze mojmu to len prospeje ked bude este v skolke nauci sa pekne zrozumitelne hovorit a to hlavne rrrr nauci sa sustredit.
kazdy zodpovedný rodic si zodpoveda za svoje dieta a pri rozhodovani musi brat ohlad na rozne argumenty...moje su dvojicky, nar. 10.8., ale termin mali povodne 1.9...ak by to bolo mono tehu, tak sa mozno narodia 5.9 a isli by normalne o rok neskor..ja som tiez bola rozhodnuta pre odklad, ale aj tak som to konzultovala s ucitelkou v skolke..ktora jednoznacne odporucila u chlapca odklad a u dievcatka, ze je to na nas..ze ona by podla nej aj skolu zvladla, ale zase mame brat do uvahy to, ze su na seba naviazani....
tak isli do skoly teraz ako 7-rocni...skolu zvladaju zatial uplne v pohode...ale co sam zda..ze su to normlane regulerni prvaci..zodpovedni..sami si ostruhaju ceruzky, pripravuju Aj do skoly podla rozvrhu...za tie 3 tyzdne sa nejako osamostanili..museli zvladnut tiolko veci, ako otvorit si skrinku klucom, cip na obed, kartu na Brejk 😀 😀 😀 ..proste ide o to, že ako su socilane vyspeli...
oni skor boli na matematiku, to, co robia v skole, sme robili doma uz snad pred 2 rokmi..ale ako ich zacali zaujimat pismenka, je pre nas velke pozitivum
mam vsak aj velmi dobru kamaratku, ktorej dcerka mala 5.9. iba 6 rokov a dala ju do skoly skor....a snou suhlasim aj ja, co som zastabca odkladu..to dievcatko ma starsiu sestru...kresli, je vnimava..aj ucitelka v skolke povedala zaciatkom minuleho roka, ze ju bude brat ako predskolacku, lebo podla nej na skolu ma...cely rok v skolke vsetko robila s predskolakmi a v maji boli na pedag. poradni, kde presla vsetkymi testami a je z nej tiez prvacka....
@emilia25 jasne, ty vies ake tvoje dieta je - ja som len reagovala nato ze este mu chces dopriat ten rok v skolke😉 ak ho potrebuje tak je to o niecom uplne inom... inak moja chodi na logopediu od 3och rokov a teraz sme este len v lete zacali R - uz ho vie krasne hovorit ale pouziva ho este minimalne - do skoly ju v pohode vzali, kedze testy skolskej zrelosti zvladla super... ale teda ona nema absolutne problem so sustredenim - ja som prave na logopedii zistila ze sa vie super sustredit na pracu😉
@mima595 ono je to pri tychto hranicnych detoch take zvlastne... lebo si zober ze dieta je narodene v auguste a teda by do skoly malo ist a to co je uz 2.9 do skoly regulerne ist nema🙂 pritom medzi tymi detmi mozu byt 3 tyzdne rozdiel... a ked tam to augustove nastupi a s nim nastupi aj to narodene 2.9 predchadzajuci rok , tak to je vlastne o cely rok od neho starsie😉
ja toto riesim pri oboch detoch - obe su letne, pri dcere som nemala pochybnosti ze do skoly uz ist ma ... syn je julovy, jeho termin bol ale v auguste, on je taky pohodlnejsi zatial, ale napr. v skolke sa super adaptoval... takze uvidim co s nim vymyslim😉
@dai - ono je to fakt zvlastne...ja mam synovca, narodeneho 14.9 a moje dvojky su nasledne narodene o rok 10.8...celych 6 rokov sa cela rodina aj takto pozerala...ano, starsi je o rok starsi, dvojky su mladsie..aj celkovy vyvin bol taky...ten rok tam poznat bol...a zrazu mali ist spolu do skoly?? 😕 😕 zrazu by sa ten 1 rok zmazal..len tak..lebo podla mna uz ucitelka bv skole nema cas riesit, ze aha..tieto deti su augustove a tieto septembrove..proste ma ucivo a musi ist...
moja dalsia znama dala do skoly juloveho chlapca...a potom on nestihal, lebo brali ucivo rychlo...on a este jedno dievcatko julove nestihali, tak isli za ucitelkou, aby brala ucivo pomalsie...a teraz ako pridu na to napr. septembrove, oktobrove deti, ktorym je to tempo pomale......takze ono je vsetko velmi, ale velmi individulane...ako sa posklada trieda..moze byt napr. taka, ze vsetky deti budu maj, jun jul....a je to v pohode..ale moze byt aj taka situacia, ze je tam vacsina sept. okt, novem. deti a potom dieta julove...
toto vyssie napisane som nemyslela konkretne na tvojho syna, len tak...akoze k problematike celkovej 😉 😉
@mima595 hej... je to take zvlastne, lebo ten rok v tomto veku je este dost badatelny... preto som aj pisala ze treba velmi individualne zvazit... moja dcera je junova ale patri k tym najsikovnejsim v triede - uz v skolke vzdy bola dalej , teraz ma dost lamali na triedu pre inteligentne deti ale mne staci ze jej vyucovaci jazyk je nemecky, myslim ze bude mat toho dost... zatial stiha velmi v pohode - oni mavaju kazdy druhy den aj taku alternativnu doucovaciu hodiny pre deti ktore nestihaju tempo - ich triedna prisla s touto myslienkou - zatial si ju este ani raz nevybrala a to su trieda o 16tich ziakoch - ako som pisala je tam najmladsia, jej najlepsia kamaratka je skoro o 2 roky od nej starsia ( ona isla neskor prave kvoli nemcine, aby zvladla prvu triedu - inak sikovnica velka) - ja napr. vidim velke rozdiely medzi nimi hlavne v oblasti jemnej motoriky - tam ten vek jednoducho asi clovek neoklame - ta jej kamoska nadherne kresli, vsetky detaily a tak - mozno je len nadana, ale ja myslim ze aj ten vek zohrava v tom velku rolu ( len ked porovnavam rok po roku vyvoj kresby mojej malej, tak vidim ako tam pribudaju detaily, je tam stale istejsie vedenie perom a tak, tak mam pocit ze to je vekom...)
syn je vlastne len o mesiac neskor narodeny ako dcera ale ako som pisala, pri nom to budeme asi musiet riesit odkladom - lebo zatial sa mi javi velmi pohodlny😉 ale teda toto budem riesit az za 3 roky - este sa toho moze vela zmenit😉
moja dcera isla o rok skor,do prvej triedy nastupila, ked mala 5rokov a 10 mesiacov a to stale nebola najmladsia, boli tam aj mladsie deti. Bola sikovna, ziaden problem nebol, pri chlapcovi by som zvazovala a este rok pockala, to mu nastastie nevychadzaju zle roky a do prvej triedy nastupi ako 6 rocny.
Tu v Kanade to mame vyriesene, rodicia nic nenaspekuluju, dieta, ktore ma k prvemu septembru 6 rokov ide do prvej triedy a bodka. Odklad neexistuje, ak ma dieta problem moze mu byt prideleny asistent, alebo je v specialnom programe, ale v kazdom pripade musi zacat chodit do skoly,kedze povinna skolska dochadzka je od 6 rokov.(Inak by som chcela vidiet, kolko slovenskych rodicov by suhlasilo so specialnym programom pre svoje deti, myslim si, ze by pocet "nezrelych" deti na skolsku dochadzku drasticky klesol, je lahke exelovat pomaly osemrocnemu v prvej triede, ked to ucivo je nastavene pre sestrocne deti ....) Osobne neverim, ze zrazu je tolko deti pozadu v porovnani s minulostou, prave naopak, deti su coraz vyspelejsie a sikovnejsie, ovela skor sa zaujimaju o citanie, pisanie a pod. Tento modny trend je pre mna fakt nepochopitelny
@sisaka System v Canade je nastaveny uplne inac ako na Sk, takze sa neda porovnavat,ked tu ide do skoly kazde 6 rocne dieta, lebo to ucivo je ovela jednoduchsie ako na Sk. Zakladna a stredna skola je ako u nas zakladna skola..to vidim,ked moja starsia dcera doniesla ucebnicu 10 rocnika, je to ako u nas ZS. V prvom rocniku sa vraj deticky viac hraju ako ucia, vraj ani nepisu ako na Sk, co viem len z rozpravania jednej ucitelky tu a aj niekolkych mamiciek.
Na Sk mam 14rocnu prax na prvom stupni a je velmi vidiet ako sa niektore deticky v skole trapia,ked idu do prveho rocnika nezrele, ci uz telesne, psychicky, intelektualne a pritom staci, aby isli o rok neskor. Mala som niekolko takych deticiek, ktorym rodicia nedali odklad, a prvy a druhy rocnik zvladli ako tak, ale treti rocnik uz bol pre nich trapenim, lebo tam uz ucivo je uplne ine, tazsie. Ucivo na sk je nastvene tak,ze je toho naozaj vela, co sa deti maju naucit na prvom stupni.
Ja sama som mala dceru narodenu v auguste a bola velmi mudra na vedomosti, velmi vela vedela, ale bola pomalsia,vsetko jej strasne dlho trvalo....isla o rok neskor a dobre som spravila...potom uz bola ovela samostatnejsia a sikovnejsia a nielen v prvom rocniku.
Myslim,ze vzdy je lepsie pre dieta aj pre rodica, ak ide dieta do skoly neskor ako ked potom nosi zle znamky, pripadne prepadne, lebo nezvlada ucivo. Co je velmi depresivne a demotivujuce pre vsetkych.
@matta1 Presne ako ti pise Lilke...dieta musi byt zrele aj psychicky, fyzicky, socialne, nielen intelektualne. Su na to psychol. poradne, kde maju testy na skolsku zrelost. Mozes sa tam ist poradit. kazde dieta je ine, niektore moze byt zrele v 5 rokoch, ale niektore ani v siestich este nie je. Nejde o to, ze kedy pojde do skoly ale o to, aby skolu zvladalo bez problemov a bez trapenia dietata a aj rodicov.
@rencakm no moja dcera je prave v tom 10 rocniku a matematiku preberaju to, co sme mali my na gympli
V prvom rocniku sa v skole uz nehra, teda neviem, co ty povazujes za hranie, ak to,z e deti nesedia v laviciach s rukami za chrbtom, ale sa s pani ucitelkou normalne rozpravaju, citaju si, robia vseliake pokusy, pisu kratke pribehy a pod. tak ano hraju sa, to sa ale potom hraju celu skolu - Komensky by bol asi rad, ze sa niekde vo svete uci hrou, ak si myslela, ze sa hraju s autickami, babikami a pod. tak to urcite nie. Skola je predsa skola
Deti sa naozaj hraju len v Kindergarten, ktora sluzi ako nulty rocnik, priprava na prvy - tam su stale este v triede aj hracky, ale casto naucne praca s vodou, pieskom, hranie sa na nejake konkretne profesie, praca s magnetmi ....
@rencakm a este som chcela k tomu jednoduchemu ucivu, aby si nebola prekvapena, ked ti dcerka pojde do prvej triedy. Kvantum uciva je tu sice mensie, ale budes prekvapena, ako sa tu ide do hlbky, ako je potrebne, aby dieta zapojilo svoj mozog, ako musi pracovat s roznymi informaciami, vediet najst suvislosti, ci porovnat odlisnosti. Priklad obcianska vojna medzi USA a Kanadou. Rozobrate do detailov, deti rozdelene na dva tabory zastupujuce jednu, ci druhu stranu, A uz sa "bojuje", kazda strana uvadza za co bojuje, preco ma ona pravdu, o co jej ide, deti musia prist na to, kde sa robili chyby, co bolo spravne, ake poucenie si treba z toho zobrat ....deti musia pochopit suvislosti, nabiflovanie nestaci. Alebo sa rozoberu 3 rozne krajiny, v 3 roznych historickych obdobiach, preco ludia konali vtedy tak, ako konali, cim bolo ich myslenie ovplyvnene, v com mali pravdu, v com sa mylili, aky prinos ich kultury bol pre nas ....Uvidis, budes sama prekvapena, co tie deti vedia a nad cim musia v skole rozmyslat, slovenska skola, kde postaci nabiflovat sa fakty, kde sa predmety neprelinaju je brnkacka, co ti tam staci je dobra pamat a uz si pekne lezies z rocnika, do rocnika
@sisaka Ucenie uz davno nie je sedenie s rukami za chrbtom..to bolo ked sme my dve chodili do skoly....ale ja som tu v skole nebola,neviem ako je to, viem to len, co mi hovorila tu kamoska,tiez ma dieta v prvej triede, vravi, ze sa len hraju a zatial nic neucia a tiez druha kamoska ma 12 rocnu a ta sa pisat ucila niekedy az v tretom rocniku. Tak naozaj neviem,ako to tu je. Monika ma tu ucebnicu a to sa ucila na zs,co v nej je.
To, ze pisu pribehy v prvej triede sa mi nezda.
Inac teraz je ucivo nahustenejsie sa mi zda ako ked sme my boli v skole, aspon co si ja pamatam. Ja som sa neucila na strednej to, co moja dcera na gympli teraz.
@matta1 moj syn je septembrovy a hoci ma este na skolu cas (teraz mal 3 roky), tak planujem skorsi nastup do skoly, ak bude vsetko v poriadku tak ako doteraz ... cize do skoly nastupi ako 5-rocny a v polke septembra bude mat 6 rokov ... moj dovod je taky, ze je aj teraz v skolke fyzicky rovnaky ako 4-rocni spoluziaci a aj do skolky nastupoval ledva dvojrocny - cize ak by som ho do skoly dala podla spravnosti, tak by v skolke bol az 5 rokov 😀 ... ak sa dieta same zaujima o pismena, cisla, citanie, nie je prehnane hrave, dokaze sa o seba postarat primerane veku, treba to skusit ... hlavne slovo ma vsak aj tak psycholog, lebo ak on neda odporucanie, tak dieta nemoze nastupt skor

@matta1 ako ti uz odpisali ine mamicky, v prvom rade sa riesi skolska zrelost u psychologa. ak nou prejde, potom mozes zvazovat, ci ju dat o rok skor. ale uvedom si, ci tvoje dieta obsedi cele dopoludnie na stolicke sustredene, je uplne sebestacne a zodpovedne, aby sa samo najedlo, napilo, oblieklo, pripravilo si vsetko potrebne na lavicu ci do skoly, nezabudlo na povinnosti. je socialne zrele? nerobi mu problem vclenit sa do ineho kolektivu? pokial nie je vyslovene intelektovo nadane, urcite by som ho nedavala o rok skor. ak nebude stihat za spoluziakmi, pripravis mu celozivotnu traumu, ze je hlupe, stale sa bude len dotahovat na spoluziakov. a pritom by mu stacilo ist normalne do skoly, aby zazilo pocit skolskej uspesnosti (a mozno aj o rok neskor, naco sa ponahlat, dietatku nic neujde). napokon, dnes je presne opacny trend, dat o rok neskor dietatko do skoly. 😉