icon

Mám dať dieťa skôr do školy?

matta1
23. sep 2013

k ze ako je na tom po tej stranke ohladom školy ci ju to bavi take kreslenie a tak pisanioe a ja ze ano ved prepisuje pismenka z knizky a tak ma vybotkovane nieco tak to opisuje ze ma vztah ku zomu tak sa ma opytala ci ju nohodou nechcem dat do skoly ked sa jej pytam ci chce ist tak povie ze ano poradte maminky ake mate s tym skusenosti ze cca o rok by sla do skoly akoby mala 6r. a 9m. ked dobre pocitam :D poradte maminky dat ju skor alebo ju nechat vyhrat . Doktorka to zo svojej skusenosti hovorila ze dcera tiez bola taka vysoka ako je moja nedala ju skor do skoly aj ked ju to bavilo ako moju a LUTUJE po 1 ze sa jej smiali ze je vysoka ze ci prepadla a to sa jej smiali az do 9. rocnika (to by som nechcela) a po 2 ze uz ju potom to v skole nebavilo lkebo sa sama doma naucila kym sla do tej skoly . Prosim poradte my som uz zufama dakujem

Strana
z3
rencakm
23. sep 2013

@sisaka A este ma napadlo, ze pred rokom sem chodila ta jej 11rocna dcera, som sa starala o nu po skole a videla som jej d.u, ze mala napisat rezim dna asi 10 viet tam malo byt..to u nas pisu deti v 3 rocniku zs. a aj ine co pisala, bolo take jednoduche....a bola v 6 rocniku. Tak mozno zalezi dost aj na skole, kde to dieta chodi,alebo od coho, neviem.

sisaka
23. sep 2013

@rencakm syn je v Kindergarten, od prveho dna sa ucia, kazdy den domaca uloha I ked jednoducha. Je super, ze dieta hovori, ze sa zatial len hraju, podla mna sa nehraju, ale ucia, akurat to dieta to berie ako hru. Ja mam dodnes odlozene dcerine veci z Grade 1 a ma tam krasne mile "pribehy", ktore si sama vymyslala, alebo to bolo na zaklade niecoho, co precitali. Pod pribehom si nepredstavuj slohovu pracu na 2 s trany, v prvej triede to bolo 4-5 viet, v druhej jedna, dve strany.
Dcera sa prave uci v skole na matematike trigonometriu - prave preberaju sinus, cosinus atd., takze toto sa uz na SLovensku uci na zakladnej skole? My sme to mali na gympli

cannella
23. sep 2013

@matta1 Ake mudre, ale velmi pravdovravne co sa stylistyky a gramatiky 😕 tyka

sisaka
23. sep 2013

@rencakm to vazne? dcera pisala na druhom stupni take eseje, ze som ju obdivovala, ze dokaze vobec nieco napisat priklady: Napis esej o tom, aka je dolezita zodpovednost. Napis esej o dolezitosti spomienok a ako ovplyvnuju osobnost a to uz nejdem pisat o tom, ze museli pisat eseje na temy z historie, ktore prave preberali, alebo na nejaku politicku ci spolocensku zalezitost - novy Youth Criminal Justice Act porovnat predchadzajuci zakon so starym young offenders act to napriklad pisala minuly rok vo veku 14 rokov! Predpokladam bezna tema na slovenskych zakladnych skolach v 9. rocniku.

rencakm
23. sep 2013

@sisaka Tak trigonometria sa uci na ZS na Sk. Aj ja som sa ucila v 8.rocniku, teraz je to v deviatke. 🙂 Ale vravim asi to tu zalezi aj od skoly, kde dieta chodi. A neviem si veru predstavit pisat deti v 2. rocniku 2 strany slohu. 🙂
A o tych esejach som tu pocula, aj ked celkom nechapem, komu to naco je. Inac otazka bola o inom, temu canadskeho vzdelavania mozeme rozoberat v inej teme 😉 😉

sisaka
Odpoveď bola odstránená
sisaka
Odpoveď bola odstránená
sisaka
23. sep 2013

@rencakm tolko na temu kanadskeho skolstva, autorke sa ospravedlnujem, ale nedalo mi, kedze mam pocit, ze si myslis, ze si vymyslam a to ja fakt nemam dovod.

rencakm
23. sep 2013

@sisaka Tak ked toto napisala v prvej triede uplne sama, tak mas velmi sikovnu dceru, mozes byt hrda na nu, lebo prvaci sa ucia pismenka pisat a ona uz to vie gramaticky spravne napisat. Tu niektori vraj ani pisat nevedia este v prvej triede. http://www.oskole.sk/?id_cat=2&rocnik=9

jankatt1
23. sep 2013

Máte 4 ročnú dcéru a rozmýšlate, kedy ju dáte do školy? Na čo?! Je to skoro... Mimochodom, to, že je vysoká neznamená, že by bola lepšia pripravená na školu /Neviem kde ste toto vzali/ a okrem toho, nerozumieť dobre príspevku. Nechcem nikoho urážať, ale keď si niekto žiada radu, aspoň nech to napíše tak, aby to malo hlavu a patu a nevyzeralo to tak, že to píše totálny.../nech si každý domyslí/. Príspevok ne nezrozumiteľný a jedna veľká gramatická katastrofa.

sisaka
23. sep 2013

@rencakm dakujem, ale dcera je skor lepsi priemer, ziadna extremna sikovnost. V kanade sa v prvej triede ocakava,z e dieta uz pozna a dokaze napisat vsetky pismena abecedy, vacsina deti uz cita jednoduche texty, dcera bola pozadu, nakolko sme do Kanady prisli, ked zacala chodit do Kindergarten a ucitelka sa zamerala na anglictinu, takze v prvej triede zaostavala za spoluziami

rencakm
23. sep 2013

@sisaka Nemyslim si, ze si vymyslas, neviem, ako si na to prisla 🙂 Ja len vravim,co som tu videla a takto som videla pisat sloh tu 11rocnu, co som sa o nu starala pred rokom, vedela napisat tak na stranu, viac vraj ze nevie. Zrejme je aj rozdiel do akej skoly dieta chodi, nic ine som nepisala.
Kazdopadne niektore dieta je sikovnejsie a zrelsie na skolu, niektore menej zrele a je lepsie, ked dieta ide do skoly pripravene a za rok, ak ma odklad moze dozriet a lepsie prospievat v skole. Niektore vie pisat eseje, niektore to nevie. Ja to neviem ani som nikdy nevedela, moja dcera napise bez problemov aj niekolko stran. Ja by som tu prepadla z pisani eseji :D ... Sice tu vraj nemoze nikto prepadnut, som pocula 🙂

tova
23. sep 2013

@sisaka tak to len mozem potvrdit aj v usa sa to bezne ucia v 1 triede. Mam skusenosti z viacerych stran. U nas idu deti do triedy podla kalendarneho roka cize od januara do decembra, moji su narodeny v strede leta tak pojdu do skoly s detmi ktore sa narodili aj napr. v novembri toho isteho roka. U nas je mozny odklad 2 roky, cize so 6r. mozu nastupit do 1 triedy aj 8r deti. moje deti maju 4r. a uz od 3r. vedia abecedu (anglicky), cisla, farby. To sa bezne ucia v pripravnom rocniku cize kindergarten ked maju deti 5r . Do 1triedy tu deti nastupuju s tym, ze vedia pisat kratke slova a precitat, poznaju abecedu, cisla., obsah kratkej knihy. spocitavat a odpocitavat do 10..

sisaka
23. sep 2013

@rencakm vsak mozeme niekedy pokecat na tuto temu inde.
K teme:
I ked skolstvo je v kazdej krajine rozdielne a inak je ponimana vychova a vzdelavanie, myslim si, ze bezne sa vyvijajuce 5-6 rocne dieta sa dokaze naucit citat aj pisat. Ked to v inych krajinach dokazu 4 rocne, tak na Slovensku to 6 rocne musia v pohode, 8 rocne lavou zadnou a s prstom v nose, aboslutne demotivujuce zacat sa v 8. rokoch ucit pismenka ....., ten mozok je uz v tom veku uplne inde a je jedno ci ide o dieta biele, hnede, zlte, oranzove ....
Ja by som si dala spravit posudok, keby som mala pochybnosti a dieta kludne dala do skoly aj skor.

sisaka
23. sep 2013

@tova a to je anglictina oproti slovencine ovela narocnejsia na naucenie sa citania ci pisania. Deti netreba podcenovat, ak su spravne vedene, dokazu sa naucit kadeco....

tova
23. sep 2013

@sisaka ano, s anglickou abecedou aj dospely ked sa uci ma problem, e=I, I=aj, ale vedia aj ako sa vyslovuje cize a, b

valy
24. sep 2013

@sisaka ved si pisala, ze dcera je v desiatom rocniku, to ma kolko, 15-16 rokov? tak co je divne na tom, ze sa uci sinus a cosinus?

sisaka
24. sep 2013

@valy no mne to vobec nepride divne, ale inym ludom ano. Na sk sato uci uz v 9. rocniku, tu v 10. takze renci z toho vyplynulo, ze tie deti sa tu na strednych skolach ucia to, co na Sk na zakladnych. Dcera ma stale 14 takze sa to dokonca uci skor ako by sa ucila na Sk, kedze jej zle vychadzaju roky, pre mna je to ale nepodstatne, nemusim ju porovnavat so slovenskymi detmi, kedze na univezitu nepojde studovat na Sk,ale tu v Kanade.

jajuska1212
4. jan 2014

Vie mi prosim vas niekdo poradit,ci moze byt 2 krát urobeny odklad dietata do skoly.Mam totiz syna v apr.bude mat 7rokov,koli psychickej nezrelosti mu bol prideleny odklad,no tento problém pretrváva dalej, ma aj velmi zlu vyslovnosť.Dakujem

mechurik
4. jan 2014

ahojte, chcem sa opytat, moj maly je prvacik v skolke, ma 3 a pol roka, junovy narodeny. Kedy ho mam zapisat do skoly mne to nevychadza ved skolka je 4 triedna nie? potom by mal v štvrtej triede 7 rokov to je blbosť... kedy sa zapisuje do školy

k_a_j_k_a
4. jan 2014

@mechurik u nas ma skolka oficialne 3roky- malkaci, strednaci a predskolaci. Starsia isla do skolky ako 3,5rocna, cize tej to vychadza OK. Mladsia je julova, sla do skolky naraz so starsou, cize ako 2rocna. Ona bude chodit do skolky 4roky a do skoly ju chceme dat ked bude mat 6rokov v juli. Vela ludi ma odhovara, ja by som chcela aby bol medzi detmi rozdiel 1skolsky rok- vekovy mame presne 1,5roku. Mladsia je totiz velmi tahana starsou a ked cosi robim so starsou (v buducnosti DU), tak chce aj mladsia. Cize si myslim, ze mladsia bude ovladat vela veci uz ked pojde do skoly. Aj preto by som ju chcela dat do skoly nacas a nie s odkladom.

Inak, k teme, mne ponukali dat starsiu o rok skor do skoly, je decembrova a hrozne zodpovedna na svoj vek. Ale odmietla som. To sa mi uz zdal byt extrem, mala by pri nastupe 5,5roka. A to mi na mladsiu hovoria, nech jej dame odklad 😕

maminai
6. jan 2014

@jajuska1212 ahoj môj syn je narodený v októbri, odklad sme mali dva krát ,takže teraz v septembri 2014 pôjde do školy a bude mať 8 rokov a 11 mesiacov.Ja som ho do školy dala ale mi ho vrátili späť do škôlky jemu to ale vôbec nevadí že ho vrátili sa aj tešil ale teraz by sa už chcel vrátiť už ho to v škôlke nudí ale chodíme na dve hodiny do týždňa do takej prípravky kde sa s ním učí jedna pani učiteľka písať a čítať.

jankamich2
16. jan 2014

@emilia25 nemusi ist do predskolskej, aby isla do skoly, to nie je podmienka. Moze ist rovno zo strednej. Musi byt jedine posudok od psychologa. A dokonca ani ten nemusi byt hned pri zapise, staci ist na testy aj v maji. Za tri mesiace vie dieta velmi poskocit v zrelosti. Prijat dieta mozu samozrejme az na zaklade testov, ale nie je to treba v case zapisu, musi to byt do nastupu v skole.
Takze ak mate akukolvek dilemu ci ist do skoly alebo nie, odporucam ist urcite na zapis a doriesit to neskor, na to uz mate cas do toho maja-juna.

Strana
z3