Mám dať dieťa strážiť babke, alebo ho dať do školky?
Ahojte, chcela by som poradiť. Moja malá bude mať v septembri 3 roky a zvažujem či ju dať do škôlky alebo nie. Od jej roka a pol chodím do práce a stará sa o ňu babka. Vyrastá iba medzi dospelími, keď stretneme nejaké deti tak sa na nich len pozerá, aj by sa chcela s nimi hrať, ale nejako to nevie. Niekedy sa mi zdá, že by asi potrebovala detský kolektív, dostáva sa jej veľmi veľkej pozornosti, je jediné malé dieťa v rodine, dostane všetko čo chce a nevie čo je to NIE, ak jej náhodou niečo zakážem, tak plače, piští. Neviem či by jej škôlka prospela. Bojím sa aby tam celé dni nepreplakala v kúte....A to máme len jednu triedu s malými aj veľkými deťmi..... Ale zasa si myslím, že čím skôr príde medzi deti, tak tým skôr sa adaptuje, no neviem. Prosím poraďte. Ďakujem. 🙂
ahoj,ani som necitala vsetko co si napisala,ale 3 rocne dieta potrebuje ist do kolektivu a ucit sa...taze skolka.Vidim to na mojej malej ta ma 3 vo februari ale u nas beru do skolky az od septembra tak musime pockat ☹
ak mas na vyber a prijmu ju tam, urcite skolka....
ach jaj, niekedy ma fakt srdce boli, ked citam niektore nazory. nemyslim si, ze pre dvojrocne dieta je vvhodne skolka z dovodu nech si zvyka. dvojrocne ani trojrocne deti sa este nevedia hrat spolu, iba vedla seba, to ze boci od deti je normalne. ja by som dieta skor ako trojrocne do normalnej skolky (t.j. 20deti na 1ucitelku) nedala. dietatu do troch rokov je urcite lepsie doma. mozno aj dlhsie.
ale zasa zalezi od babky, od toho, aky ma k malej pristup, a od toho, aky maju pristup v skolke.
ak si s babkou a jej vychovnym principom spokojna pockaj, kym si sama nevypyta skolku a kolektiv. ved je to uzasne, ze si to mozte dovolit, unasat sa chodom udalosti, tak aby to vyhovovalo dietatu 🙂
milujem názory mamičiek, ktoré vôbec nevedia, aké to je ked sú 2 ročné deti v jasliach či škôlke a mudrujú o tom, ako sa im tam dobre že nie ubližuje a podobne.. moja dcéra chodí do jaslí už dávno a teraz má 2 a pol roka, sú krásny kolektív a to že sa ešte nehrajú všetky spolu neznamená, že sa tam spolu nehrajú... hrajú sa ešte iným spôsobom, sem tam si niečo povedia, naháňajú sa, niečo si ukážu... to je normálne že ešte nemajú vytvorené kamarátstva typu ja a ty sme naj kamoši...
učitelky s nimi hrajú rôzne hry, učia ich spievať, pekne spolu papajú, hrajú na hudobné nástroje, majú rôzne výchovné činnosti a čo je 100% pravda, že sa naučia disciplíne, čo mnohí rodičia nezvládajú, lebo deti proste vycítia slabé stránky rodiča...
malá sa tam inšpirovala na chodenie na záchod, už ju mám odplienkovanú a nemusela som ju do ničoho nútiť..
neviem ako v škôlke, ale do jaslí by som dala bez problémov.... my tam dávame deti všetko milujúci rodičia a tie detičky vôbec ničím netrpia... predstavte si všetky skeptické mamičky, naše deti tam idú ráno s úsmevom a aj odchádzajú domkov s úsmevom 🙂 a ako sa tie detičky pekne už poznajú aj na ulici.. malá mi už vykrikuje mená všetkých detičiek a vie priradit aj každého rodiča k dieťatku.. je síce fajn ak môže niekomu postrážiť starý rodič dieťa, ale pravdupovediac, od 2 rokov by som už dala dieťa do kolektívu, takémuto dieťaťu už starý rodič nemá čo ponúknuť, čo sa týka rozvoja, nejakých nových podnetov a celkovo, to dieťa sa proste bude nudiť!!
A mne to nedá....,,ja milujem mamičky" ktore začinaju vetou ,,milujem mamičky" a odbočia od temy tým, ako sa musia pochváliť....a ine sudnať pod čiernu zem.....
Ja som za školku....ale ked maš takúto vyhodu babky, tak určite len dopoludnia...jedine že by dcérka po čase chcela aj v školke zostavať do poobedia....aj ked neviem či ti to učitelky a školka priamo umožní...vycsinou chcu aby dieťa chodilo na cely den...ine je sukromna školka....
Je to výhoda len tie doobedia, že viac -menej všetko čo je pre rozvoj potrebne bude mať...aj rozvoj sebaobsluhy a pod. ale pochyta menej chorob ( lebo tam nebude spať a pod.) a poobede sa vačšinou už tolko toho nedeje....Môže sa pokojne vyspať doma kolko chce a ine vyhody....a bude mať stale potrebu ,,jedinečnosti" a plneho prijatia uspokojenu....ja myslim, že to je potrebne aj do 80r. nielen do 3 rokov ako sa píše v roznych psycho štúdiách. A to zabezpečíš, len ked bude mať ked už nemôže mať teba...aspon inu ,,nahradnu osobu" bezhraničnej lasky....
Ja osobne idem riešit podobné. Dam ju zapisať teraz, lebo sa tušim všade do konca februara zapisuje na september...ale či ju napokon do školky dam ( ak ju niekde zoberu) sa rozhodnem ako na tom bude cez leto...mam naštastie na vyber...čakame druhe....aj ked to bude zaberak, jej psycho vyvin je pre mna prvorady a nemyslim tym.psycho vyvinom...aby bola super pripravena do školy a vedela kresliť ako picasso a naspamat všetky mesta EUropy a susedov a musela mať 124 typov kružkov...lebo bez toho bude z nej chudák nevyvijajuca.... Asi daj na svoj pocit , a porad sa s babkou ...ona ju vlastne pozna najlepsie...po psychickej stranke...to že nevymyšla mega kreativne veci vobec nerieš...to aj tak pre nu nie je doležite...a cele prekliate školstvo je presiahnute len ,, hnaním za výkonom" takže si ešte užije rivality medzi rodičmi a detmi, čo vie lepšie a horšie nasledujúci celý život....typu moje dieťa už vie toto a toto...a dosiahla toto a toto.....no už teraz mi je zle...čo všetko si budem musieť ešte vypočuť a aj moje deti tym neustalym posudzovaním ,,,vykonu" prejsť....
urcite skolka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
moja malá mala teraz v novembri dva roky a od januára ide do škôlky na pol dňa,u nás je v škôlke málo detičiek,tak sa jej potešili a všetci sa navzájom poznáme...mám trochu obavy a výčitky svedomia,ale ona strašne lúbi kolektív a iných ludí a detičky....mna pritlačila situácia,ale verím že bude dobre,dieťa potrebuje kolektív a vela sa tam naučí,so mnou sa už nudila....a aj babka nech je akokolvek dobrá ju nenaučí to čo v škôlke,tam sa im venujú,tvoria a tak....vyskúšaj na pol dna a uvidíš budeš spokojná.....
Nad čím vôbec rozmýšľaš ? Jednoznačkne ju daj do škôlky. Nech je medzi rovesníkmi, uvidíš, aká bude šťastná 🙂

Tiež som za škôlku, u nás bola situácia podobná ako u vás, teda jedináčik a prvé dieťa v manželovej rodine, aj modré z neba by jej zniesli všetci, pozornosť od rána do večera, iba ja som sa to snažila brzdiť, ale to je nanič, keď ostatní všetko povolia. Do škôlky nastúpila teraz v septembri, prvý týždeň chodila na doobedie, od druhého už aj na spanie. Prvý týždeň to brala úplne v pohode, ten druhý už bol trochu horší a tretí bol rev dennodenný, muž už bol nalomený, že ju tam nebudeme dávať, no v piatok tretieho týždňa akoby uťalo a odvtedy dobre, dokonca teraz mi už zo škôlky ani nechce ísť 😀 A ako píšu babky, veľmi to pomohlo vo viacerých sférach, čo som sa ja do nej nahustila aby sa skúsila obliecť, aby papala pekne pri stole s lyžičkou, aby sa chvíľu pohrala aj sama... Sila detského kolektívu je neuveriteľná 😀 Veľa vecí chce teraz robiť tak ako to robia v škôlke 🙂 A každú chvíľu príde s nejakou novou pesničkou, básničkou, každú chvíľu majú na nástenke vystavené rôzne kresbičky, mávajú tam divadielka, teraz Mikuláša, bude karneval atď. To sú veci, ktoré jej babka až tak zabezpečiť nedokáže. Ja som teda na dcérke cítila, že už potrebuje kolektív, s deťmi bola rada, aj keď tiež sa nevedela s nimi zahrať, ale to je normálne, deti cca do 3-4 rokov sa spolu hrať ešte moc nevedia, skôr sa hrajú tak nejak vedľa seba každé zo svojim, ale to nevadí, oni sa postupne začnú hrať aj spolu a potom sa už vytvárajú vzťahy a učia sa ako spolu vychádzať atď. A na to je tá škôlka super, trošku sú tak nútené sa vynájsť v rôznych situáciách aj bez dospeláckej pomoci. 🙂 Pokiaľ nie je tvoja dcérka vyslovený introvert, tak neváhaj 🙂