icon

Mám zasahovať do správania detí vonku?

10. nov 2024

Ahojte, trochu vylejem svoje srdce. Sme slovensko anglicka rodina. Mam 3 rocneho syna. Ked mal 1 rok, tak sme sa skamaratili so susedkou, ktora ma tiez syna v rovnakom veku. Oddeluje ich par tyzdnov. Velmi dobre vychadzali, stali sa z nich naj kamosi. Stretavali sme sa skoro kazdy den. Boli sme vonku, na vylety spolu. Ked mal syn 2,5r vystahovali sme sa do Anglicka na 1 rok kvoli manzelovi. Vratili sme sa a tu sa zacali problemy.

Moj syn je odmala pokojny chlapcek, ovlada uz 2 jazyky, miluje, ak mu vitame knizky, nebijem ho, kricat som tiez nemusela, da sa s nim jednoducho dohodnut. Nema amoky, nie je agresivny, proste pokojny kludny chlap. No... Ten jeho kamos je presny opak. Jeho rodicia zacali bit, aj na verejnosti, kricia nanho ako besny, nepocuva, velakrat aj zbil aj mojho. Vytrpela som takto 2 mesiace, tesila som sa do, ze moj uz ide do skolky, lebo vela zlych vlastnosti od neho zobral. A susedka zapisala aj svojho do skolky tam, kde nasho. Dookola sme malinproblemy, ze sa nevedia spravat, biju sa. A ze aj moj sa zacal bit. Zacal hovorit bludy, kricat ako ten jeho kamos, kedze on este nerozprava.... Iba po svojom, max par slov. Ucitelka mi medzi 4 hovorila, aby som vybrala mojho, lebo strasne zle sa spravaju spolu, strasne opakuje moj po tom kamosovi. Kamos odlepuje nalepky, rozhadzuje hracky, bije dievcatka, vyhadzuje veci zo skrine. Ked chybal v skolke ten kamos, tak moj bol anjel podla ucitelky.
Vybrala som teda mojho a dala do inej, aj ked musim cestovat. Situacia sa upokojila. Avsak, susedia velmi chceli ist s nami na vylet, tak sme isli. Deti sa nevideli cca 3 tyzdne.
Z mojho konecne pokojneho a slusneho chlapca stal opat besny chalan. Hned ako sa uvideli, zacali kricat, vlastnym jazykom sa rozpravat, robili naschval zle.. Proste na nervy som bola cely den. A bodku na i dal sused, ked mi povedal, ze by som mala byt nanho prisnejsia, kricat a dat po zadku. A ze mam ho dat na 1 den k nemu, on ho nauci, ako sa treba spravat. 🥲 tak hovorim, ze doma sa sprava pekne, no on neveri tomu. Pridam, ze kamos asi 5x dostal po zadku a krical po nom, ako besny.

Urcite by som najradsej obmedzila kontakt, no neda sa, kedze byvame hned vedla seba.

Fakt ho mam zacat bit a kricat na verejnosti, ak budu chalani spolu vonku? Fakt neviem, ako ro riesit. Ak mu tam vysvetlujem, a kricim, tak bud ma nepocuva alebo povie, ze uz nebude to robit, ale zacne kamos a hned sa prida.

Strana
z3
lauricka
11. nov 2024

Vyhýbajte sa im, dufajte, že postupne pochopia, že nemáte záujem. Snáď im to dôjde.

lucis1112
11. nov 2024

Každý máme iný štýl výchovy....niekto bohužiaľ prísny a niekto viac rešpektujúci...ako vidíte na susedovom chlapcovi,bitie a kričanie aj tak nič nevyrieši....je veľa knih o respektujucej výchove...ako písalo už veľa ľudí predo mnou, určite na vašom mieste by som sa s nimi prestala stretávať....ak by ma volali von,povedala by som,že nemôžem a našla si nejakú výhovorku...alebo mate možnosť im narovinu povedat,že nesúhlasíte z ich výchovou,že chalani,keď sú spolu sú ako "odtrhnuti z reťaze" a pre dobro všetkých sa radšej nebudete stretávať,možno by som dodala,že je to len obdobie a určite z toho vyrastú a potom by sme sa znova mohli stretnúť....držím palce 🙂

netoppierka
11. nov 2024

Ja by som kvôli susedovmu dieťaťu, svoje dieťa nebola, len preto, že on tak chce

andrea2667
11. nov 2024

Veď sa nemusíš s kamarátkou rozhádať. Skús sa s ňou normálne porozprávať, že v tomto období je stretávanie kontraproduktívne. Možno neskôr, keď podrastú, všetko bude inak.

johanka21
15. nov 2024

A prečo by si ho mala biť, keď si ho doteraz nebila? Len preto, aby bol sused spokojný? Keď deti často dostávajú bitku, alebo sa často na ne kričí, tak sa voči tomu stanú odolné. Ja som môjho syna len občas plesla po zadočku, ale vždy pochopil, za čo to bolo.

zushorvath
18. nov 2024

Mame uplne rovnakeho “kamosa”, suseda. Vyhybam sa mu. Strka mojho synceka, robi mu vyslovene zle. A to si zi zaciatku rozuneli a hrali sa spolu radi. “Kamarat” Je o rok starsi, vobec rodicov nerespektuje, vidim, ako ho radsej nechavaju dedkovi lebo si s nim nevedia dat rady. Naco taketo “kamaratsvo”. Tak vzdy ked sa nahodne stretneme, po minute odchadzame. Chranme si nase deti. Nedovolim, aby syna ktokolvek sacal na zem.

Strana
z3