icon

Máme doma drzú päťročnú dcérku

8. máj 2025

Ahojte, od cca 4 rokov je naša dcéra strašne drzá. Odvrava, papuluje, všetko neguje..uolne sa bojím už teraz ako zvládneme pubertu keď už teraz to nezvládame a aj nám prasknú nervy.. Napíšte mi prosím vaše skúsenosti, bude puberta niekoľkonásobne horšia? Počula som už aj názor, že ak je dieťa v detstve náročné tak je puberta ľahšia a zase naopak, ak je v detské kľudne, v tinedzerskom veku je náročné..

Strana
z2
nikaeli
9. máj 2025

Fajn, tak to využi - budem sa s tebou rozprávať, keď budeš slušná, nebudeš kričať, atď (pomenuj správanie, ktoré ti v tej chvíli prekáža a považuješ ho za nevhodné). A venuj jej pozornosť. Akonáhle začne opäť cirkusovať, otoč sa a choď robiť niečo iné, vezmi jej pozornosť.

autor
9. máj 2025
@nikaeli

Fajn, tak to využi - budem sa s tebou rozprávať, keď budeš slušná, nebudeš kričať, atď (pomenuj správanie, ktoré ti v tej chvíli prekáža a považuješ ho za nevhodné). A venuj jej pozornosť. Akonáhle začne opäť cirkusovať, otoč sa a choď robiť niečo iné, vezmi jej pozornosť.

@nikaeli presne to robím, respektíve som robila ale nemalo to žiadny efekt.. Ked robi cirkus tak pomáha pomenovať čo cíti, pýtam sa jej akú má farbu napríklad ten hnev a kde je a potom ho spolu vyfukneme a tak sa upokojí. Mne ani tak nejde o tie cirkusy, lebo to je v jej veku také, že sa tomu nevyhneme... Skôr ma trápi, že je papulnata akoby už teraz mala pubertu.. Ked čítam diskusie keď opisujú svoje pubertalne dcéry tak to akoby o našej miestami písali

biglovemom
9. máj 2025

Autorka .5 rocna uz musi vediet co citi teda mala by
Vediet
skor jej povedz to je v poriadku ze sa hneva ….. 😊ze hnev je v poriadku Alebo frustracia a pod…

princezna_bosorka
9. máj 2025
@simca06022011

Vies ako sa hovori, ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko... cize nie, vobec to tak nemusi byt, ze bude horsie, deti maju rozne obdobia, kludne to za rok dva moze byt zlaticko, proste teraz skusa a ako to zvladnete , tak to bude dalej. A okrem toho, do puberty este daleko.. este bude mat xy faz to dievcatko 🙂)) To sa tak meni strasne stale, ja do dnes spominam ako som musela vrieskat, aby si vobec zuby umyla a dredy rozcesala ako 9-10r a o dva roky na to stala hodinu kazde rano pred zrkadlom...
Ja by som sa len drzala urcitych hranic, vybuchne niekde?no a co? moja dosla hubovu polievku, ked do mna zacala vyskakovat vonku, dokonca na mna zvysila hlas jednu som jej flasla, ver ci nie, bolo to prvykrat a malo to taky neskutocny efekt na nu, ze hned sa ukludnila. proste odtial potial. Oznamila som jej potom, ze este raz takto bude sa spravat, proste ju tam necham kde je, a moze ist domov ako chce (to bolo na zaciatku prveho rocnika). Proste so mnou nebude dieta zametat. Ja som ok ked frfle a somre (to robi furt), ale nejake cirkusy a este smerom ku mne, v ziadnom pripade nebudem tolerovat. Vonku sa bude spravat slusne, nebude nikomu ublizovat, to boli pravidla od malicka u nas, slusne sa dokazala spravat vsade od restauracii, ulice atd... ak by nie, islo by sa domov. V 4r sme mali asi najvacsie amoky pri obliekani, a kracani do skolky... nikdy som nepolavila, kludne som ju nechala hucat, a obliekla som ju ja, ked sa nechcela... revala po ceste do skolky, doma, v chodbe, ... dovod si vzdy nasla aj xy, od ineho tricka, inej ciapky, potom nechcela ist schodami, potom nechcela ist vytahom, prsalo/neprsalo :DD Prezili sme... ako mavnutim prutika amok presiel prekrocenim brany skolky... do dnes nechapem co to bolo :DDD tesila som sa do prace, ze sa ukludnim. A priznam sa, ze proste v najhorsich situaciach uz som na nu zvreskla aj ja, a bolo vybavene.
Neprezivajte to tak, ze dieta robi cirkus, tak robi.. ak niekto bude tvrdit, ze "ich deti to nerobili", ma kratku pamat, alebo je jeden z vyvolenych par ludi.. :DDD alebo nema deti... za naozajstne preslapy, treba aby prisiel riadny trest podla mna ( ublizovanie, umyselne nicenie veci a take tie preslapy co robia, ze vyletia na cestu a pod, ze fakt ide o zivot.. tam proste tutulickovanie ide bokom). Inak toto trvalo tak pol roka, potom vymyslacky zacali na zaciatku ZS, a potom take etapky kratke = neumyvat sa, necesat sa, len cierne oblecenie, len velke mikiny... odbor k domacim uloham a pracam sa tiez rozne meni :D
A ano, niekto povie, ze som hnusna krkavcia mater :D nevadi.. dieta mam samostatne, sikovne a podla mna aj bez traum 🙂))

@simca06022011 si hnusna krkavcia mater, ktora svoje dieta navyse psychicky tyrala. Ako dobre a bez traum si ju vychovala, sa ukaze, ked budes stara a nevladna a odkazana na jej pomoc. Potom sa ti tie tvoje vychovne metody vratia. Good luck.

mantilka
9. máj 2025

Ešte jedna vec dieťaťu treba povedať, ako správne má s tebou rozprávať. Lebo deti to niekedy nevedia.
Keď sme sa viac rozprávali s dcérou, tak sa divila, že ani nevie ako to povedať alebo čo presne je na tom zle.

mantilka
9. máj 2025
@biglovemom

Mam doma 6,5rocnu .

Povie si svoj nazor ,povie si NiE ,vie co chce a co nie , ma svoje hranice .
je „drza „ a tak je to skvele !!!

Som rada ze nemam doma zlomene decko co skace Ako niekto piska !

A Vies co ? Psycholog povedal ze mam dieta ktore sa nenecha Len Tak ohybat ,co je skvele do jej buducnosti.😊

Dieta co poslucha na jedno slovo a je ticho - nie je stastne dieta !

@biglovemom Tak tých detí dnes, čo sú ticho je už malo....lebo dnes sú už iné deti a okolie ovplyvňuje správanie. Doba je už iná, ale treba veľa rozprávať ako jeho reči vníma dospelak, rodič, iné dieťa.

pohodacka03
9. máj 2025

Chodi do skolky? Ako sa sprava tam? Mam doma 5 rocnu papulnatu princeznu a len cakam kedy mi prasknu nervy pri nej. Ale! V skolke je uplny anjelik vraj, na kruzkoch takisto nie je problem. Ked je sama so starymi rodicmi je poslusne zlaticko, na ihriskach sa s kazdym pohra, so surodencami su slusni vonku, kazdy ju chvali. Zatvoria sa dvere domu a uz to zacina. Moja teoria je, ze niekde sa musi vyventilovat a robi to doma, lebo doma sa citi bezpecne.

biglovemom
10. máj 2025
@pohodacka03

Chodi do skolky? Ako sa sprava tam? Mam doma 5 rocnu papulnatu princeznu a len cakam kedy mi prasknu nervy pri nej. Ale! V skolke je uplny anjelik vraj, na kruzkoch takisto nie je problem. Ked je sama so starymi rodicmi je poslusne zlaticko, na ihriskach sa s kazdym pohra, so surodencami su slusni vonku, kazdy ju chvali. Zatvoria sa dvere domu a uz to zacina. Moja teoria je, ze niekde sa musi vyventilovat a robi to doma, lebo doma sa citi bezpecne.

@mantilka to Ano , dieta ani vsetko nechápe co povie 🤭
@pohodacka03 presne😊

tiika
10. máj 2025

Výchova do 6 rokov.. asi preto, že dieťa je ešte ako nepopopisany list 🙃 Cele jeho správanie, chovanie sa utvára, to ako rieši konflikty, spolupracuje, vyjadruje sa, keď niečo potrebuje, alebo s niečim nesuhlasi, povedat pochvalu, poznat, spracovať emócie.. Tu sa budujú dráhy, nejaké vzorce spravania a následne ich používa, otestujú sa a ustálila sa tie, ktoré nejako fungujú (prispejú k dosiahnutiu cieľa, k želanému výsledku, sú uspesne) alebo sa sa nenašli iné. Takto to nejako chápem.
Ak dcerka nieco nechce, nepáči sa jej, nemusí papulovat, odvravat. Snažila by som sa, aby sa to naučila hovoriť inak, prekladala jej výroky do normálnej reči, dávala spätnú väzbu, ako na mna pôsobia..
Napr. Ok, vidím, že to nechceš robiť. Si unavená, potrebuješ si oddýchnuť? Alebo môžeš radšej povedať, toto sa mi nepáči a nechcem si to obliecť namiesto fuuj. Keď toto hovoris, neviem, čo tým myslis. Povedz, čo by si chcela, inak ti nerozumiem…

andrea2667
10. máj 2025
@biglovemom

Mam doma 6,5rocnu .

Povie si svoj nazor ,povie si NiE ,vie co chce a co nie , ma svoje hranice .
je „drza „ a tak je to skvele !!!

Som rada ze nemam doma zlomene decko co skace Ako niekto piska !

A Vies co ? Psycholog povedal ze mam dieta ktore sa nenecha Len Tak ohybat ,co je skvele do jej buducnosti.😊

Dieta co poslucha na jedno slovo a je ticho - nie je stastne dieta !

@biglovemom No tak pardón. Jedna vec je vychovávať osobnosť, druhá vec je dieťa bez mantinelov. Ak sa dieťa nenaučí určitým základným pravidlám, vychováme egocentrického narcistu, ignoranta, alebo niečo ešte horšie. V každom prípade, najdôležitejšia je láska, ktorá spočíva aj v tom, nechať na dieťa dopadnúť následky jeho správania. Samozrejme, primerane veku a nikdy nie bez vysvetlenia. A aj v tom "treste" má tiež dieťa vedieť, že ho rodičia milujú bezpodmienečne, t.j. nie preto aké je, ale pretože je. Znie to paradoxne, ale je mimoriadne dôležité aby dieťa nemalo pocit, že je nenávidené, neprijaté.

autor
10. máj 2025
@tiika

Výchova do 6 rokov.. asi preto, že dieťa je ešte ako nepopopisany list 🙃 Cele jeho správanie, chovanie sa utvára, to ako rieši konflikty, spolupracuje, vyjadruje sa, keď niečo potrebuje, alebo s niečim nesuhlasi, povedat pochvalu, poznat, spracovať emócie.. Tu sa budujú dráhy, nejaké vzorce spravania a následne ich používa, otestujú sa a ustálila sa tie, ktoré nejako fungujú (prispejú k dosiahnutiu cieľa, k želanému výsledku, sú uspesne) alebo sa sa nenašli iné. Takto to nejako chápem.
Ak dcerka nieco nechce, nepáči sa jej, nemusí papulovat, odvravat. Snažila by som sa, aby sa to naučila hovoriť inak, prekladala jej výroky do normálnej reči, dávala spätnú väzbu, ako na mna pôsobia..
Napr. Ok, vidím, že to nechceš robiť. Si unavená, potrebuješ si oddýchnuť? Alebo môžeš radšej povedať, toto sa mi nepáči a nechcem si to obliecť namiesto fuuj. Keď toto hovoris, neviem, čo tým myslis. Povedz, čo by si chcela, inak ti nerozumiem…

@tiika ďakujem, skúsim to tak... Ešte mi prosím poraď, ak reaguje keď niečo potrebuje hneď s mrnčanim a plačom? Toto riešime už dlho, vždy jej poviem, že nemusí hneď plakať, stačí to povedať pokojne.. Tiež je pravda, že je extrémne netrpezlivá (od narodenia) , čiže keď povie, že niečo chce alebo potrebuje s niečím pomôcť a hneď sa jej nevenujem tak to prechádza do tej netrpezlivosti a mrnčania

tiika
10. máj 2025

Ďakujem, veľmi sa budem tesit, ak to aspoň trosku pomôže.
Netrpezlivosť. Skúsim napísať, čo robím ja, možno si niečo z toho vyberieš. Dam jej najavo, že počujem, pripadne to po nej zopakujem, áno, počujem (vnimam ju). Áno, chcela by si to a to. Potom jej poviem ako to mám ja, teraz umývam riad, ešte chcem dokončiť…, potrebujem doriešiť…. urobíme to a to, prídeme tam… Ohraničim a definujem čas. Keď to urobím (čas čakania som len postupne od mala predlžovala), naozaj som splnila, čo odo mna chcela, niekedy i prerušila činnosť (ak to bolo v pohode). Ocenila som, že pockala, úprimne poďakovala.
Ak je nadalej netrpezliva, komunikujem to s nou, avšak popritom si robím svoje - vyzerá to, že to chceš veľmi a hneď, asi je pre teba ťažké čakať, nevies sa dočkať; prajes si, aby to už bolo a ty by si si to užívala, malovala by si si… čo vlastne? rozvíjam dialóg (predstavujem si, ako to asi vidi, skúšam naplnit jej túžbu aspoň v predstavách, fantazirujeme..).
Možno môžeš vyskúšať, či ti chce pomôcť, mala by ste to rýchlejšie. Naučila som sa inak na seba nevyvijat tlak tým, že sa nesmie rozplakať, že musí byt stále stastna. To nemám v moci.
Ak by však naopak kričala a opakovala požiadavku stále dokola, poviem len, že uz som jej odpovedala a ďalej uz iba obraciam pozornosť na ňu: rozumiem, chceš to hneď, niekedy je fakt ťažké čakať, alebo som ticho (ak ma to vyčerpáva), pri extreme by som ju požiadala nech radšej na chvíľu odíde.

tiika
10. máj 2025

mrnci, hneď plače .. asi už dopredu očakáva nejakú reakciu.. - nevyjadrujem sa ku spôsobu, len opäť preložím čo zrejme chce, a ci si mysli/čaká, že s niečim nebudem súhlasiť, nedostane to…?

simca06022011
10. máj 2025
@andrea2667

@biglovemom No tak pardón. Jedna vec je vychovávať osobnosť, druhá vec je dieťa bez mantinelov. Ak sa dieťa nenaučí určitým základným pravidlám, vychováme egocentrického narcistu, ignoranta, alebo niečo ešte horšie. V každom prípade, najdôležitejšia je láska, ktorá spočíva aj v tom, nechať na dieťa dopadnúť následky jeho správania. Samozrejme, primerane veku a nikdy nie bez vysvetlenia. A aj v tom "treste" má tiež dieťa vedieť, že ho rodičia milujú bezpodmienečne, t.j. nie preto aké je, ale pretože je. Znie to paradoxne, ale je mimoriadne dôležité aby dieťa nemalo pocit, že je nenávidené, neprijaté.

@princezna_bosorka jasne 😂 a "deti" snehové vločky sa veľmi rýchlo roztopia. Stačí ze sa na ne niekto škaredo pozrie a končia na praskoch😂 mimochodom tie sa už len postarajú o rodičov, fakt.
@andrea2667 veľmi pekne napísané! Presne tie mantinely, výchova sú podstatne. Povedať si názor, urobiť co chce? Samozrejme (väčšinou je to už ale aj tak viac vo vyššom veku viditelne), ale.treba aj následky znášať ak niekoho napr urazí, niekomu ublíži. Okrem toho sú veci, ktoré sa proste robiť musia 😂

mariynka
10. máj 2025
@pohodacka03

@pohodacka03 presne tak. Ked sa citime v bezpeci, sme sami sebou, bez masky😍

mariynka
10. máj 2025
@tiika

Ďakujem, veľmi sa budem tesit, ak to aspoň trosku pomôže.
Netrpezlivosť. Skúsim napísať, čo robím ja, možno si niečo z toho vyberieš. Dam jej najavo, že počujem, pripadne to po nej zopakujem, áno, počujem (vnimam ju). Áno, chcela by si to a to. Potom jej poviem ako to mám ja, teraz umývam riad, ešte chcem dokončiť…, potrebujem doriešiť…. urobíme to a to, prídeme tam… Ohraničim a definujem čas. Keď to urobím (čas čakania som len postupne od mala predlžovala), naozaj som splnila, čo odo mna chcela, niekedy i prerušila činnosť (ak to bolo v pohode). Ocenila som, že pockala, úprimne poďakovala.
Ak je nadalej netrpezliva, komunikujem to s nou, avšak popritom si robím svoje - vyzerá to, že to chceš veľmi a hneď, asi je pre teba ťažké čakať, nevies sa dočkať; prajes si, aby to už bolo a ty by si si to užívala, malovala by si si… čo vlastne? rozvíjam dialóg (predstavujem si, ako to asi vidi, skúšam naplnit jej túžbu aspoň v predstavách, fantazirujeme..).
Možno môžeš vyskúšať, či ti chce pomôcť, mala by ste to rýchlejšie. Naučila som sa inak na seba nevyvijat tlak tým, že sa nesmie rozplakať, že musí byt stále stastna. To nemám v moci.
Ak by však naopak kričala a opakovala požiadavku stále dokola, poviem len, že uz som jej odpovedala a ďalej uz iba obraciam pozornosť na ňu: rozumiem, chceš to hneď, niekedy je fakt ťažké čakať, alebo som ticho (ak ma to vyčerpáva), pri extreme by som ju požiadala nech radšej na chvíľu odíde.

@tiika si super mama. Si taka prirodzene, abo si presla dakym kurzom? Hovorit v 1.osobe-ja a opisat situaciu👍♥️

pohodacka03
10. máj 2025
@mariynka

@pohodacka03 presne tak. Ked sa citime v bezpeci, sme sami sebou, bez masky😍

@mariynka ja to velmi vidim a vnimam na mojich detoch. Uplne inak sa spravaju doma a inak na verejnosti. Uplne inak posobia na inych ako to doma realne je. Ono je to celkom veda vychadzat s malymi cloviecikmi ❤️

tiika
10. máj 2025
@mariynka

@tiika si super mama. Si taka prirodzene, abo si presla dakym kurzom? Hovorit v 1.osobe-ja a opisat situaciu👍♥️

@mariynka ďakujem, nemám to z mojej vlastnej vychovy. Cítim iba zodpovednosť toho, ako môj prístup ovplyvní život mojho dieťata a stále na sebe pracujem.

biglovemom
11. máj 2025
@andrea2667

@andrea2667 no tak pardon 😂😂
Nikde som nepísala ze dieta nema mat hranice . Keby som sa rozpísala napíšem 2 strany .
Smaozrejme ze dieta musi mat hranice , to vie snad každý rodic .
Ja som proti trestom - ako pises - prirodzený “trest” konanie a reakcia ….

Strana
z2