icon

Milujú vaše deti výťahy a tlačidlá?

16. sep 2025

Ahojte, to naozaj všetky chcu samé privolať výťah a postlacat všetky tlačítka a poschodia? Minule sme sa “pohádali” s mužom, on vraví že to robí každé jedno dieta, ja si to nemyslím 😅

jaskolka
16. sep 2025

Samozrejme,je to atrakcia pre nich. Je to úplne normálne,že to chcú robiť. Moji chcú stále aj tie tlačidlá na semafory stláčať,alebo v autobuse či vlaku,na otváranie dverí

marianarem
16. sep 2025

@anonym_autor Tak moj 5r to rozhodne robi a uz roky 🙂 mozno aj preto, ze doma vytah nemame.

kavasmliekom
16. sep 2025

@anonym_autor neviem ci každé, ale moje áno.

dixitka
16. sep 2025

@anonym_autor áno, aj vonku keď ideme po nadchode okolo výťahu, čo ide dole na zastávku mhd, vždy sa chce odviezť aspoň raz dole a zasa naspäť :D (má 2,5 r. a baví ho to už tak trištvrte roka. Predpokladám, že to ešte chvíľu potrvá)

huxy
16. sep 2025

Určite to nerobí každé dieťa. Dokonca existujú deti či dospelí, čo majú z výťahov strach, až fóbiu.

saxana000
16. sep 2025

Ano aj nasa ma rad avsetky tlacitka gombiky vypinace koliesko na pracke susicke na rure.. vsade chodi a maga a kruti...

slovakboy
16. sep 2025

@anonym_autor je to také milé, minule u nás v nemocnici asi 5 ročný chlapček postláčal 6 gombíkov vo výťahu tak sa ľudia hnevali. Ja som mu len povedal: no tak sa budeme teraz veľa zastavovať a ľudia budú musieť dlho čakať. A zmurkla som na neho. Žiadna výčitka len som mu vysvetlil dôsledky.
Deti sú zvedavé a tlačítka po ktorých sa niečo udeje sú pre nich magické. Ako v rozprávke. Je to prejav túžby po moci. Nie všetky deti to tak majú. Napríklad gombík pod vianočným stromčekom na námestí, ktorý keď sa stlačí, tak sa spustí krátka vianočná melódia. Bol som svedkom konfliktov keď mamička čakala kým hudba dohraje a ej dcérka bude môcť stlačiť gombík a starší chlapec zozadu preskočil a a už tretí krát zapol hudbu. Niektoré deti ale radšej pozorujú a nepotrebujú to aj rozhýbať (vÿťah, alebo strimček, alebo semafór) Takže aj ty máš pravdu, aj tvoj muž.

1. Dohodnite sa na poriadku – napríklad: „prvé stlačenie je tvoje, druhé moje“. Keď je jasné pravidlo, je menej hádok.
2. Obmedzte počet tlačidiel – ak má dieťa chuť všetko „popreskúšať“, môžeš mu dať možnosť stlačiť tlačidlo pre poschodie, kde bývate, a jedno „bonusové“ (napr. zvonček alebo prízemie). Má pocit, že rozhoduje, ale nie je to nekonečné.
3. Zapoj ich do rituálu – môžeš povedať: „Tvojou úlohou je dnes zavolať výťah, a ja vyberiem poschodie.“ Tak má každý „svoju prácu“.
4. Vytvor z toho hru – napríklad: „Dnes budeme robiť, že výťah ide do vesmíru, a ty stlačíš štartovacie tlačidlo.“ Pre dieťa je to viac o fantázii než o samotnom výbere poschodia.
5. Nastav hranicu s pokojom – keď sa dieťa rozbehne stláčať všetko, môžeš povedať: „Rozumiem, že by si chcel všetky, ale výťah sa potom pomýli a pôjde všade. Teraz si vyber len jedno.“
Deti zvyčajne chápu, keď to vysvetlíme jednoduchým príbehom.
Tie rady mi poradila AI.

katica06
16. sep 2025

Dcéra bola ešte vo vajíčku, akonáhle sa zatvorili dvere na výťahu spustila taký rev že až. Prácku som mala v kuchyni ale ani tam ani na rúre klasická nestláčala

sense
16. sep 2025

Moje stlačilo rado ale len jedno tlačítko, tam kam sme šli. Žiadne také že potláčať všetky gombíky .

simik411
16. sep 2025

Áno áno aj moje deti to milujú, stlačí starší musí aj mladšia.. mladšia (2r) dokonca aj zvonček stihla párkrát, nestíhla som zasiahnuť. Nič není rýchlejšie ako detské ruky že 😅😅

ika02
16. sep 2025

Ahoj, určite je väčšina detí, ktoré fascinujú všetky tlačidlá, ovládače, proste všetky "gombíky".... a menej takých, ktoré to nezaujíma. Neskôr chytia do rúk mobily, tablety ... a výťah prestane mať také čaro.

ariannazara
16. sep 2025

Moj sa boji výťahu tak nic nestlaca, ale drží sa ma ako kliest

earlgrey
16. sep 2025

Moja sa nebojú vo výťahu, ale nikdy nestláčala gombíky, tak ako doma nestláčala práčku a ani ovládače....nie žeby ju to nefascinovalo, ale proste jej bolo od malička vysvetlené, že sa to nerobí...ja som nikdy ani nožíky a ani nič pred dcérou skrývať nemusela..takže určite nie každé dieťa to robí 🤷‍♀️ ale väčšina áno...ja mám dosť keď idú susedia s ich 8 ročným synom, vystúpia na 7 poschodí a ich syn postláča všetky gombíky a ja potom čakám na výťah "pol hodinu" keďže prázdny stojí na každom poschodí...🙄

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
really8
16. sep 2025

Moje obe deti to zboznuju. Vytah, autobus, vlak. Zboznuju to vsetky deti. (Vsetky nemyslim 100% detskej populacie). Ale akoze hadat sa kvoli tomu?

lucia13022023
16. sep 2025

Nerobí to každé dieťa, ale tak 90% áno. Aj moje. Zatiaľ čo synovec nenávidí výťahy od bábätká, nikdy ho tam nič nelakalo.

kleopatra114
16. sep 2025

Moje ani jedno , zmacknu , iba keď ich o to požiadam.

viestta
16. sep 2025

A co sa zmeni tym, ze zistis, ze vacsinu deti fascinuju vytahy a tlacidla vseobecne? Vy usite zasiahnut aby nepostlacalo vsetky tlacidla, a ked sa neda, tak sa neda. Ono to casom prejde, ako kazda "fascinacia" niecim novym a nepoznanym.

ullala
16. sep 2025

Detom dovolim stlacit jeden gombik vo vytahu a nejako im je to aj jedno 😀
Ja mam paniku z vytahov, takze toto sme si hned vysvetlili, ze nebudeme stat na kazdom poschodi.

taktotedanie
16. sep 2025

@anonym_autor ano a nedajboze zabudnem a stlacim prva, tak to je placu
Stlaca vsak len tie co potrebujeme nie vsetky

sevrin
16. sep 2025

Pre deti je to ako kolotoče, aj môj synovec si výťah doslova vydupe.
Časom ich to prejde.

minesasubu
16. sep 2025

deti robia čo im rodič dovolí a nerobia to všetky deti
syn ak mal potrebu zmačknuť ukázala som mu naše poschodie a zatvaranie dverí, može privolať vytah ale nie že všetko kam dočiahne
doma má hračky s tlačidkami kde može stlačať kolko chce a čo chce

anonym_de7e68
16. sep 2025

Môj ich aj rad lizal 😟

anonym_d537af
16. sep 2025

áno, dokonca mi jedno dieťa u nás v predajni stlačilo aj tlačidlo na PCčku a to párkrát za sebou 🙂 veľká sranda to bola

renirv
16. sep 2025

nemyslim si, ze kazde. sudim aj podla dospelych. moj muz je ten typ, ze vidi tlacitka a vsetko musi mackat, rad radom. to radost ist s nim po obchodoch 😀 zase ja som uplne opacna, mne to ani nenapadne.