Môžem dať dcérku do škôlky, keď má trošku soplík?
Maminky Ahojte, idem si k Vám po radu.
Dcérka dnes ako prišla zo škôlky začala trošičku chuchmať a trolinku jej tečie soplík. Horúčku nemá ani nič ostatné. Dnes tretí deň v škole a už mám strach z toho, že už od niekoho ochorela. Idem sa Vás ale spýtať a prosím NEUKAMEŇUJTE MA TU 🙏🏻 som nováčik, čo sa takýchto vecí týka, dcérka teraz prvýkrát nastupovala do škôlky, tak naozaj chcem len úprimne poradiť, mám už zajtra nechať dcérku radšej doma? Alebo ju môžem nechať normálne ísť do škôlky pokiaľ to nieje vyslovene chrípka? 😏 Vôbec neviem, čo mám robiť a ako sa zachovať. Bojím sa toho, že ak ju nechám teraz doma bude sa potom znova tazko prisposobovat škôlke. Teraz to tiez nieje niekedy vyhra a placeme hlavne doma, ale ked uz prichadzame pri skolku celkom sa teší aj ked ide odtial. 🙂 Ďakujem za každú rozumnu radu 🙏🏻
@amelia89 Aj mňa, prešla som tým od jasiel po škôlku, kedy som si povedala, že ja na to nemám ani čas, ani silu ani dosť dovolenky a peňazí (časté OČR). Malý sopel, ak je ináč dieťa OK a v pohode proste už tiež neriešim. Predtým som tak akurát vytoto sama so sebou.. Moja skúsenosť je taká, že ak to už raz začalo, darmo si ho nechám doma, do mája to neskončí, ibaže by bol permanentne týždne doma. Napr. kašeľ (samozrejme nie "tuberacky", môžem ja naliať do dieťaťa sirupy od výmyslu sveta a držať ho doma, bude dokasliavat aj potom, dva tyzdne nikdy nestačili 😐
@oblecenie99 ja to chapem chapem. ale sere ma to 😅 Toto je este stale v ramci normy,ale sama vies ze tam fakt chodia deti chore,totalne soplave, ze im rodicia daju rano nurofen a podobne bomby. Ale aj tento sopel - tak kto tam isiel do riti chory ked uz po 3 dnoch totalne zdrave po lete decko nabite zas ma sopel…. vies co myslim
@amelia89 Viem, a už sa dopredu desím momentu, keď z deckej budem v noci počuť prvý kašeľ, lebo už viem, že konečná 🤦 u neho sa to vždy začne s takým nevinným prvým "khm" v noci a už viem, že ráno asi budem volať do škôlky 😅
@oblecenie99
@amelia89 u nás to bolo baby minuly rok takisto peklo a to mam školákov, neboli tak chorí ani v škôlke! Neviem co to bol za rok, ale ešte v júni sa to ťahalo, kolotoč chorôb. Desim sa co bude zas. A v škole byt furt doma to je už horšie. Nejaký sopliky už ani neriesim, nemôžu byť v kuse doma. A ajtak si polovica školy ide vykašľať priedušky tak si potom piplaj decko doma. Teraz sú tie kašle strašne na dlho
@andreatytler Práveže bola veselá, teplotu nemala, len ten soplik jej sem tam tiekol, ale nie stále. Bola čulá až moc, smiala sa, somarinky robila doma, aj cestou bolo fajn, len sa jej ťažšie dýcha teraz. Ale dala som jej sprej do nosteka este teraz rano.
@amelia89 Ja Vas uplne chapem, ja som teraz prvýkrát s dcerkou v skolke, nastupovala prvýkrát, a nenormalne ma to stve, ze sa tam uz objavil niekto, kto tam s tym chorym dietatom proste prišiel a nakazil aj nasu aj ine deti. Lebo naozaj uprimne, keby sa k tomu pristupovalo zodpovedne tak sa taketo nic nedeje, deti by boli zdravé a nemuseli sme prezivat toto hned 3 dni po nastupe do skolky, ved to je na porazenie toto!
@amelia89 Ano presne, toto ani ja nepochopím, ze kto tam hned takto na zaciatku dokazal ist s chorým dietatom a hned dalsie deti si to odniesli, a bohvie co to bude do zajtra, ved to je uz na hlavu toto, tak ked videli, ze je chore, mali ho nexhat doma, a nastupit trebárs o tyzden neskor a nie ze si to odnesu dalsie deti. 😡😏
no mas dve skoly, musis si sama vybrat. U nas deti do jasliciek ci skolky chodia, pokial nie je horucka a podobne. Soplik nie je problem, inak by zostali doma cely rok. Najma tie, ktore predtym v kolektive neboli a nemali si ako vybudovat imunitu. A treba vediet, ze vo vacsine pripadov je dieta infekcne uz pred prvymi priznakmi, cca 48hod. Deti zostavaju doma, pokial maju horucky, bolest, necitia sa dobre a podobne.
Ale mas mamicky, ktore Ta proste ukamenuju.
ja som bola tiez z tych maminiek, co pri prvom sopliku nechala dieta doma. samozrejme, doma bol kym nebol uplne tip-top zdravy.. ale prestala som to robit, odkedy bol v skolke oznam "soplikova sezona, prosim prineste vreckovky do skolky". akoze ja som bola furt 2 tyzdne doma a tyzden v praci a v skolke hadam ine deti bez soplu ani neboli... alebo take kasle, ze uz zapal priedusiek minimalne. tak som si povedala dost a kym nema naozaj zlte sople, horucku alebo silny kasel, tak chodi do skolky. no a druhy sok prisiel v skole, lebo tam maminky uz duplom nenechaju dieta doma - ved aby nevymeskalo. co samozrejme chapem, ale so zapalom stredneho ucha ci teplotou den predtym by som nechala to dieta vymeskat par dni...
Nečítala som komentáre len dúfam, že si ju nedala 🙏 Tento tekutý, priesvitný soplik je najinfekcnejší (áno, je infekčnejší ako ten hustý žltý a zelený). Ty ju dáš do škôlky s takýmto "len" soplikom a ona ho posunie ďalším 10 deťom 😔 Je štvrtok, nechaj si ju doma na par dni a uvidíš ako sa to vyvinie.
@cookie29 Ano ano, ved to vidim aj tu, niektoré tie komentáre hovoría za vsetko. 😉 preto som si radsej pytala radu tu, tiez som sa bala aby ma v skolke nejaka mamicka neukamenovala 😃
@amelia89 syn chodil do rakúskej škôlky, tu sa dáva si dovolím aj kašľom ,v poslednom ročníku,predškolskom nesmieš vynechávať len tak,sopel dôvod neakceptujú a paradox je,že ATB nemal v živote,kašeľ asi raz ročne ,sopel taký kvalitný mal pár x za život,ma 10,treba sa aj nad týmto zamyslieť a to nie je len moje dieťa.
@maciatkolulu nad cim sa mam zamysliet?
@amelia89 že niekedy je prehnaná hystéria zo sopla na škodu. A kebyže má každý kvôli ciremu spolu ostávať doma,tak no....😅zaujímavé,že chorobnosť detí v škôlke u nás bola minimálna. Naozaj nepoznám iný kraj,kde sa od troch rokov rieši dokola sopel,jeho farba,konzistencia a hneď sa meria teplota. Ked je dieťa ok, nie je apaticke,hra sa,papa,tak ho treba asi učiť smrkat a dodržiavať hygienu rúk po smrkani. Opakujem ATB nemal v.zivote. Žiadne musí si prejsť chorobami u nás nebolo ani s jedným dieťaťom. Žiadne tri dni v škole,dva týždne doma. Takže možno treba aspoň skúsiť nebehat hneď k dr a šúpať nohami,že ATB sú nevyhnutne,nedávať pančuchy už pomaly v auguste a tri vrstvy do škôlky,lebo však učiteľky asi nevedia,alebo sú úplne xantipy,čo chcú privolať choroby deti.
Dúfam,že ostala dcérka doma. Ten priesvitný soplik je najinfekcnejsi a môže sa jej pohoršit. Určite toto nieje posledná choroba, v škôlke pochitate rôzne lahôdky takže sa tomu nevyhnete. Ze ostatní rodicia sú nezodpovedni je ich svedomie, ja som taka nikdy nebola a brala ohľad aj na ostatných. Pre také "ved to je len sopeľ, ved to len trochu kašle, ved len trochu ju brucho boli" bola moja dcéra viac doma ako v škôlke.
@maciatkolulu presne tak. Zijem v zahranici a deticky tu pravidelne chodia do kolektivu od utleho veku. V skolke ani jedno dieta nebolo nikdy chore. Proste kontaktom si vybudovali imunitu, aj ked v jaslickach prvy rok to bolo tazsie. Ale v skolke je tiez bezne ze nejaky soplik ci kasel nie je problem.
@fiafia niesu nezodpovedni, prave naopak, nechcu a nemozu prist o pracu. Neviem aku mas ty pracu, ale vacsina rodicov si nemoze dovoli byt na ocr kazdy druhy tyzden kvoli soplom. Musime zivit deti a platit hypoteky. Bohuzial zamestnavatel by sa so mnou velmi rychlo rozlucil keby nechodim do prace. A potom co? Budeme zit z lasky?
Zase aj tu chyba stredna cesta...
Rozculovalo ma,ked som videla deti,ktorym sa tahali zelene sviecky z nosa,kaslali ako tuberaci,v tvari zaparene,oci ako cinan.Ako v takomto stave by spm dieta do skoly veru nedala (ale budes,niektori rodicia ano)
Ine je,ked len slabo sopli( ja soplim cely rok ale som silny alergik) a ak ma len vodu.
Kvoli kazdemu sopliku ,ktory je skor ako voda,nemoze byt dieta stale doma.To sa ani neda ,ak si rodicia pracujuci a nemaju nikoho na opateru...
Moze ist o neinfekcnu formu,alergicku,emocnu...
Ja by som do skolky dala a ak by sa pridruzili ine prejavy ,ktore by nasvedcovalo infekcii,tak nechat doma...
@joannita Úplne chápem tvojej odpovedi (ja som aktuálne bez práce po RD, finančná situácia dosť zlá a dcéra začala chodiť do škôlky a veľmi sa bojím práve toho ako dlho sa udržím v nejakej práci, ked budem každú chvíľu na očr 😌). ALE je tu aj druhá stránka - sú deti, ktoré majú sople a tod vsio a potom sú tu deti ako moja dcéra a to sú také, ktoré sú choré máličko, no keď už sú sople, tak automaticky zlezu na priedušky a je z toho niekoľko týždňov doma. Naviac sa bojím teploty ako čert kríža, keďže pred pol rokom mala febrilné kŕče a každá teplota zo mňa robí zombie.
Čiže situácia je totálne zapeklitá - človek si potrebuje udržať prácu, no na druhej strane nedokázala by som malú poslať sopľavú (a vieme, že ten pociatočny vodový priesvitný sopel je najinfekcnejší) medzi iné deti.
Ani neviem, prečo ti to píšem, asi len k tomu zodpovedný rodič, nezodpovedný rodič. Otázka je, kto je zodpovednejší - ten co pošle dieťa, ktoré nie je fit medzi iné deti "kvôli práci" alebo ten, ktorý tu "prácu riskuje" a je ohľaduplný k iným deťom (tj aj k ich rodičom) a dieťa do škôlky nedá? Je to ťažko, žiaľ, musíme to všetci len nejako prežiť 🙂
V našej škôlke samé učiteľky hovoria, nech tie deti vodíme aj s trochou sopla a slabým kašľom, keď sa cítia dobre. Keď už ich to počas dňa vyrušuje v aktivite, vtedy je čas zostať doma, ale dve vysmrkania a dve zakaslania za hodinu nie sú na vynechávanie.
Ak huhne ma zadne sople treba sinupret nasadit ten ich spusti a smrkat. Lebo to zlezie na priedusky.
@maciatkolulu to hovoris mne ale nechapem. ako vies co obliekam dietatu kedy s nim idem k doktorovi? absolutne nechapem o com tocis uprimne moj prispevok bol o inom 🫣
No, muž doniesol syna zo škôlky v horúčke soplavy. 👍 potom ti dám vedieť ako sa adaptoval znovu 🤣 porazí má. Riaditeľka mi do telefónu povedala, že no viete to trošku trvá kým si medzi sebou vymenia bacily. Podľa všetkého moc nekontrolujú v akom stave im príde dieťa do škôlky.
@mima172 jasne a preto mi pediater stale zdoraznuje odsavat, odsavat a odsavat. Aj 4 rocnemu kludne, lebo vacsina kaslov je z toho ako steka sopel na priedusky. Oni sa nevedia este tak dokonale vysmrkat.
A hlavne, ja vrelo odporucam Rinogermina, je to 3 mesacna kura, spray do nosa. Moj maly nebol minuly rok v skolke skoro vobec chory vdaka tomu a ked si precitas diskusie na nete, uvidis, ze aj ostatne mamicky si to velmi pochvaluju. Tento rok to davame znova. Stoji to okolo 30eur. 7 dni striekas 2x denne, 3 tyzdne pauza a takto 3 mesiace. Je to probiotikum do nosa.
@joannita Jasné, ja mám stále vysvávačovú odsávačku. Moja teda smrká otrasne a to som skúšala asi všetky rady a spôsoby ako ju to naučiť, no 0 bodov.
Ďakujem za tip, znie to zaujímavo. Myslíš, že je aj teraz vhodný čas na začiatok tej kúry alebo bolo treba začať pred nástupom do škôlky?
@mima172 ano zacnite teraz, ja som minuly rok zacala v septembri, tento rok uz v auguste.
Len budes to musiet zhanat, lebo vraj bol vypadok. Dokonca aj ja si to davam.
V lekarni mi povedali, ze zacali vyrabat aj rovnaky spray ale do ust, to je novinka, asi na hrdlo, alebo na priedusky to neviem, ale ak su hlavny problem sopliky, kup tu klasicku Rinogermina.
Treba to skladivat v chladnicke...

Skolka je tazka v tomto. Deti sa moc nestihaju adaptovat lebo su casto chore … “nechapes ze po 3 dnoch je zdrava” … je to naporazenie… niekedy bude 2 tyzdne na antbiotikach chora s teplotami a hlienami v ociach nose aj vsade a po “len dalsich 2 dnoch” v skolke to bude zase to iste. Uz ked ma sopel uz ho ma,uz sa nakazila a uz ho bude mat viac menej v roznych obmenach do maja…
A ze zijes so starkou a ma slabsiu imunitu a bojis sa ju nechat doma so soplikom tak uz teraz premyslaj ako ich odizolujes ked zacne byt dcera naozaj chora.
A baby, matky. Viete vzdy premyslam nad jednou vecou,keby sme ako spolocnost boli fakt zodpovedni vyzeralo by to inak aj v tych skolkach. Ja chapem ze sa neda chodit na OCR, aj to ze ked vy sa snazite a vidite ostatne deti tam chrchlat tak sa nas*rete aj vy a date tam to vase dieta.
Strasne ma to ubija,keby fakt sme tie chore deti aj ked so zacinajucim soplom (ktory je najinfekcenejsi) tie nechali doma preliecit bolo by to cele ine - ale samozrejme museli by to robit vsetci,inak to nefunguje lebo ked je tam teda bacilonosic mame smolu. My sme minuly rok fakt prešli peklom so starsim aj s novorodencom, uz som bola na pokraji sil. Od maja boli teraz zdravi, a syn uz zase huhne (a ano ostal doma). Tak ma to se*******************!!!!!! ach jaj.