Môžem dať dcérku do škôlky, keď má trošku soplík?
Maminky Ahojte, idem si k Vám po radu.
Dcérka dnes ako prišla zo škôlky začala trošičku chuchmať a trolinku jej tečie soplík. Horúčku nemá ani nič ostatné. Dnes tretí deň v škole a už mám strach z toho, že už od niekoho ochorela. Idem sa Vás ale spýtať a prosím NEUKAMEŇUJTE MA TU 🙏🏻 som nováčik, čo sa takýchto vecí týka, dcérka teraz prvýkrát nastupovala do škôlky, tak naozaj chcem len úprimne poradiť, mám už zajtra nechať dcérku radšej doma? Alebo ju môžem nechať normálne ísť do škôlky pokiaľ to nieje vyslovene chrípka? 😏 Vôbec neviem, čo mám robiť a ako sa zachovať. Bojím sa toho, že ak ju nechám teraz doma bude sa potom znova tazko prisposobovat škôlke. Teraz to tiez nieje niekedy vyhra a placeme hlavne doma, ale ked uz prichadzame pri skolku celkom sa teší aj ked ide odtial. 🙂 Ďakujem za každú rozumnu radu 🙏🏻
Priesvitny soplik je ok. Akonahle je hlienovity, sfarbeny, nie je to v poriadku, rovnako ani vtedy, ked sa prida bolest v krku, zvysena teplota ci akykolvek kasel...vela zdravia
@maciatkolulu tak keď to vraviš ty asi to tak bude. Prides sem,komentujes od veci,navazas sa do mna. Povysujes sa aka si super lebo tvoje deti nemaju atb a mna oznacujes za hysterku. Ja ti len chcem povedat ze kazdy mame nejake skusenosti a netreba zlahcovat ostatnych a povazovat tvoje skusenosti za vseobecne fakty. Proste vobec si asi nepochopila ten moj prispevok, prosim nepis mi o veciach o ktorych nic nevies, nevies co sme si s detmi presli, co pre nas choroby znamenaju. Nie je to ok takto sa chovat bezdovodne. Ak s niecom nesuhlasis je to ok, ale nepis o veciach o ktorych nic nevies.
včera tu bola podobná téma - autorka sa bála, že keď hneď teraz po rodičáku ostane s dcérkou na OČR, dostane v práci výpoveď a tak zvažovala, že ju s tým soplíkom do škôlky jednoducho dá 🤷🏻♀️
v mene učiteliek MŠ, aj v mene matky často chorého predškoláka som jej odpísala toto:
k tým sopľom a tvojej poznámke 'viete aké sú učiteľky' - tebe by sa páčilo, keby bola tvoja dcérka zdravá a iné detičky by soplili? ty sama sa teraz bojíš ísť na PN, či ťa nevyhodia.. keďže spomínaš rodičák, zrejme je tvoja dcérka malinkou škôlkarkou - vie si vyfúkať nos? či vytiera sople všade naokolo? keď pošleme choré dieťa domov, chránime tým ostatné deti a aj pedagógov, ktorí sa o vaše deti starajú.. prosím buďme k sebe ohľaduplní 💙 všetci máme rodiny, deti, všetci chceme byť zdraví, všetci potrebujeme chodiť do práce. Nie len ty 😉
U nás v pondelok nastúpili všetky detičky bez akýchkoľvek príznakov, v stredu už neprišli dve, či tri - čo v noci začali teplotovať.. dnes už ďalšie dve.. neprišli už ani dve kolegyne (!) a môj syn ešte o šiestej behal po ihrisku a pred hodinou sa tak pozvracal, že koniec.. už leží s teplotou 😔
Inak číry vodnatý soplík sa o dva tri dni zmení na hustý, pridá sa najprv suchý kašeľ a potom vlhký. Poprípade prejde na uši. To mi môžeš veriť 🙃 ako dlhoročnej učiteľke s takmer 20 ročnou praxou, aj ako matke dvoch neustále chorých detí (práve vďaka tým soplíkovým detičkám)..
Ked ju koli sopliku budes nechavat doma, tak je jasne ze budete doma kazdu chvilu .. dieta si na bacili musi zvyknut a zlepsit sa aj imunita .. necudujem sa ked si matky nechavaju doma deti a beru ocr, ze dieta je nonstop chore a matku pomaly vyhodia z prace .. takto si imunitu nikdy nevybuduje
Moja skúsenosť je taká, že keď som dieťa nenechala vylezat doma (tzn nechala doma napr len dva dni so začínajúcim soplikom), bolo to ešte horsie a dcéra bola doma potom dva týždne. Takze zajtra určite nechaj. Aj tak ti budú volat, aby si si pre dieťa prišla, keď mu bude tiecť sopel. U nás napr volajú, dieťa oblečú a caka nachystane na rodica pri dverách. Minule tam stala 1,5 hodiny, lebo manzel nemohol pre ňu hneď ist
@domininini ale prečo by si nevybudovalo dieťa imunitu, keď už je nakazené? Veď už chore je, takto môže nakaziť dalsie
Ja by som ju nedavala, ona moze mat len sopel, ale ak vidis, ze je to viroza, zo dna na den zacala soplit v zaciatkoch je najviac nakazliva. Nechat 2-3 dni doma a potom uvidis, co bude.
Jaj, este sa len nenachapes, a budes pozerat. Len ste zacali skolku, priprav sa, ze najblizsie 3roky bude boj!pevne nervy zelam a zhovievavy pracovny kolektiv 😊
@tramtada31 nádcha je choroba? To aj v práci PN za každý jeden sopel? Lebo však nemôžeš nakaziť ostatných....ja nerozumiem. Pokiaľ je dieťa malatne,dusi sa,nevie dýchať,ma silny kasel,jasné,ale len so soplom? Ten,kto si to kože dovoliť,kľudne nech necháva aj s modrinou,ale pracujúci rodičia ťažko a ked tak sotva...m
@maciatkolulu aj ja som pracujúca, ale aj matka dietata, ktoré 6 mesiacov čakalo na termin operacie v poradovniku a nebolo zoperovane, lebo sa v škôlke nakazilo a to sme ho chceli tyzden pred nechat aj doma, aby neochorelo. Dostali sme nový termin o dalsi polrok. Kto nezažije, nepochopi
@tramtada31 mám dcéru po piatich vážnych operáciách,ak by ju cakal zákrok,určite by som ju nechala viac ako týždeň pred doma. A nechodila nikam do kolektívov. Aj pred dovolenkou som nechala malého doma dva týždne. Keby ochorel,aby stihol vyzdravieť. Ale tieto slovenské hysaky zo soplov sú prehnané.
@maciatkolulu takze par dni vymeskat z prace kvôli soplu parkrat do roka je problem, Ale byt 3 týždne doma pred operáciou a tri týždne po operácii, len preto, že rodičia davaju do skolky soplave deti už nie je problem🫡
@tramtada31 pokiaľ sa jedná o vážny zákrok,tak samozrejme,že nie,pokiaľ o výber mandlí,tak nevidím dôvod ostávať tri týždne doma. A kto vlastne písal o troch týždňoch🤣. Toto je presne tá hystéria o ktorej píšem . Veď sa prepanajana nemôže celá škôlka prispôsobiť tomu tvojmu,ak sa jedná o vážny operáciu tak aj tri týždne,pre a aj po,to je bez rečí,rovnako sa nebude nikto v obchodoch a iných priestoroch prispôsobovať tvojmu dieťaťu. Vážne nejdeš do práce s prechladnutím ,nepíšem o stavoch,kde nie je človeku dobre,je malatny atď. Ale píšem o bežných detských soploch. Opakujem i nás v škôlke by si mala vážny problém,kebyže nedavas pre sopel posledný rok do škôlky. Triedy sú triedy zmiešané,tak proste soplave 5rocne je s nesoplavym trojročným....a výsledok je,že chorobnosť veľmi nízka. Najkrajšia na Tom bolo ťa bezhysterickost,vážne....teraz vidím,že sa to na sk ešte zhoršuje.
@tramtada31 par dni vymeskat z prace par x do roka? Deti v skolke maju sople kazdy druhy tyzden, o tom sa tu bavime cely cas, ze clovek nemoze brat ocr kazdy druhy tyzden.
Keby to bolo na par dni a par x do roka tak je nam sveta zit, uplny luxus, to by clovek aj rad ostal doma.
@joannita určite je menší problem vymeskat par dni párkrát do roka, ako byt kvôli operácii 6 týždňov doma. To kto má taku prácu, že ho v nej 1,5 mesiaca netreba?
@tramtada31 nechapes co pisem. Deti nemaju sopel par x do roka na par dni. Deti maju sopel kazdy druhy tyzden. Takze by som nevymeskala v robote par dni roka zopar x, ale kazdy druhy tyzden keby som bola kvoli kazdemu soplu doma. A to by ma vyhodili z roboty
@tramtada31 dieťa má snáď aj otca,prípadne starých rodičov. Inak ak má dieťa takú vážnu diagnózu,že je potrebné vážne byť tri tyzdne pred a tri po zákroku domu,tak sa treba pokúsiť vybaviť platený predĺženy,na vážne diagnózy to ide. Ak sa jedna o mandle a pod,tak snáď sa to dá skrátiť a teda netreba sedieť po tri týždne doma. Moja dcéra po vážnych operáciách chodil a do skolky so soplom a je tu. Malý nebral nikdy v živote ATB,pardon raz áno,kusol ho pes. Dievčatá v jeho veku rovnako,ak nerátam ATB po operáciách. A ako pise
@joannita decka majú sopel skoro vkuse,kto si môže dovoliť byť doma skoro vkuse. Pri obyčajnom.cirom sopliku, pre mna je záhada,ako to,že deti nevedia smrkat....trojročné dobre,ale viac ročne?
U syna bol chlapček v škôlke ktorý mal soplík. Tým soplíkom sa nakazil a môj syn a nechala som ho doma…
Mna uz ani tak netankuju drobne sople...uz som vyssie pisala,ze je rozdiel aky sopel a niekedy ma sopel podklad v alergii,strese,...pokial nie je teplota,kasel pridruzeny....
Mna skor viac tankuju rodicia,ktosi si nevedia dat doporiadku decko,ktore ma vsi...
Minuly rok sme na prelome zima/jar bojovali .vzdy v jednej triede.dcera dotrepala,preventivne obidve ostali doma.nakupilo sa pripravku,pracnorucne 2,5 hodinove vycesavanie a vyberanie,pranie ,lakovanie vlasov atd atd(do parady samozrejme cela rodina)
Priblizne do tyzdna(presne nepamatam)sme sa zbavili...(pravidelne kontrolovanie)
Prisli do skolky ,prask velke zive vsi (opat v tej istek triede)v hlave,opat ten isty kolobeh....na sampony,pranie som minula 500 eur...
Rodicom sa dalo vediet,ze.si maju kontrolovat deti.ocividne na to niekto z vysoka sral
Riesila som to uz aj s vedenim skoly.nebavilo ma to....kto mi preplati moje naklady?
Uz mam teraz stres,kedy to deti dotrepu....
@joannita tvoje dieta ma sopel kazdy druhy tyzden? Potom ho treba vysetrit na ORL alebo imuno-alergo, ci je ok. Ak ti povedia tam, ze to nie je infekcne, tak ho daj do skolky. Ak je prvy rok v skolke, tak treba ratat s tym, ze bude takto chory a pripravit sa na OCR, nie sa vkuse ospravedlnovat tym, ze musis ist do prace. Pracuju takmer vsetci rodicia, zo zakona mas na OCR pravo. U nas v skolke, ked ma dieta priznaky musis doniest papier o bezinfekcnosti a ja som za to velmi rada.
@maciatkolulu ten "číry soplík" sa vyskytuje pri začiatku infekcie a je najviac nákazlivý. Alebo môže byť z alergie alebo aj z niečoho iného. Ak je chronický treba zájsť na imuno-alergo alebo na ORL alebo si vypýtať papier o bezinfekčnosti od pediatra. Keď dostane dieťa sopel "zničoho nič" je to viróza je nákazlivé a do kolektívu nepatrí aspoň niekoľko dní.
Kvoli tomu trosku sopliku sme uz po tyzdni v skolke doma. Ten "len" soplik sa vyvinul v kasel a teploty. Takze ano, nechajte si tie soplave deti laskavo doma. Ucitelky tam nie su od toho, aby vasim detom fukali sopel az po kolena.
@trinityf Laskavo sa ukludnite, ja som sa len normalne spytala, nakolko mam prve dietatko a je prvýkrát v skolke, nic zle som za tym nemyslela, len som chcela rozumnu odpoved a nie osočovanie, kazda jedna z Vas bola raz prvorodicka a isli jej deti prvýkrát do skolky, tiez ste nespadli mudre z neba a museli ste postupne na to prist, ci vari ste dokonale? 😉
@trinityf
@scorpionflower1 moje dieta je uz tretiak v skolke a prvy rok mal sopel kazdy treti tyzden. Ostatne deti mali kazdy druhy tyzden. V podstate takmer vsetky deti. Prvy rok v skolke je to uplne bezne. ORL sme navstivili a bol v poriadku, sama dr. Povedala ze sopel u skolkarov je bezny a je to vseobecne znamy fakt. Druhy rok uz ho mal len obcas.
"zo zakona mas na ocr pravo" ano mas, zo zakona mas. Ale zloz ruzove okuliare prosimta 😄 keby som bola kazdy druhy / treti tyzden na ocr, pridem o robotu, tak ako prisli stovky inych rodicov. Takych tem tu uz bolo.
Predpokladam ze ty bud nepracujes, alebo robis home office, alebo robis sama na seba a netusis co je to pracovat na TPP kde ked chybas kazdy druhy, treti tyzden, si pre zamestnavatela nepotrebna (logicky).
Sopel nieje choroba. Ty ked mas sopel, nejdes do roboty?
ale @trinityf má pravdu.. písala som ti aj vyššie, pýtala som sa, či si tvoje dieťatko vie vyfúkať nos alebo si ten zdanlivo neškodný sopeľ vytiera kade tade. Deti v škôlke všetko chytajú, olizujú. Polož si otázku inak - budeš s tým ok, keď bude tvoje dieťa zdravé v skupine s tromi soplíkovými deťmi? nebude ti vadiť, že chytí zasoplenú hračku, či farbičku? V mojej triede detičky odpadávajú doslova ako muchy. Jeden deň im nič nie je a večer už ležia s teplotou. Áno, aj taká je škôlka. Ale robíte si to mamičky samé. Keby sa tie sople podchytili na začiatku, netočili by sa v kolektíve donekonečna ešte aj v apríli. Väčšina z nás chodí do práce. Všetci chceme byť zdraví. Aj naše deti, aj my učiteľky. Buďme k sebe ohľaduplní.
Inak ja som s mojim škôlkarom od piatku doma s hnisavou angínou. Vypadli ďalšie dve kolegyne. A naše mamičky sa rozčuľujú, že sú spojené triedy. Bohužiaľ, zo 6 učiteliek sú prítomné len 3 🤷🏻♀️
@anonym keby sa jednalo o mna,ja soplim cely rok,som alergik a mam chronicku nadchu...to by som asi ani do prace do kolektivu nemala ist ci ako...niekedy mi je lepsie a horsie...takze take dristy "laskavo si nechat doma" by som selektovala.Nikto necaka ,ze ucitelky v skolke budu natahovat sople detom.( aj ked o skolskom systeme ,ich kompetencii by sme mohli viest rozsiahlu diskusiu ,nie je ucitelka ako ucitelka -mam skusenost s jednou takou,a chvalabohu sa dlho v nasej skolke ani neohriala,ale samozrejme nemozu sa starat o sople )
Treba uvazene sa k veci postavit...
Ak dieta ma aj iny prejavy napriklad v tvari,kasel,teplota ,unava,bolest,placlivost,nervozita a sopel je naozaj vo velkom mnostve ze to vidno ze je dieta chore ,nechat doma.
Nase soplili trochu a ziadna choroba z toho nebola( a to su predcasne a byvali extremne casto chore ).
Dcera starsia zacala mat rano vzdy dusivy kasel,cely den potom nic .boli sme aj u dr a zda sa ze alergologicky problem/astma.
Takze riesime doktorov
Pri tomto som mala byt stale doma ,ci ako?
A suhlasim s @joannita
Naozaj treba mat ten sedliacky rozum a zvazit stav svojho dietata....
Samozrejme,nie som za to,ked naozaj vidim totalne zahlienene dieta,zelene sople,ze aj v tvari vidno ze je naozaj chore...
@nikaeli nuž a keď tie učiteľky budú vypadávať pri troch deťoch (vlastných)pri každom sopliku,to už je ok? Bude kolegýň viac? Je zaujímavé,že pár km na západ a úplne iný názor učiteliek materských škôl a účinný. Sopel nie je choroba. Choroba je,ako opísalo už xy žien . Malatny, placlivy,zvýšená teplota, silný kašeľ,zelené sople. Ale veselé,hravé dieťa s klasickým soplikom nie je choré. Inak som myslela na túto debatu,malého som odniesla na výtvarnú,pred triedou je malá chodbicka,ťažký vzduch,sedenie pre rodičov. A hádajte,otecko nejaký,tak nachcipany,jedna radosť a sopel v škole je hroza...🤣

@amelia89 dosť logické ,že neviem,čo nosia tvoje deti,ale hystéria z číreho sopla z teba srší...