icon

Možnosti nástupu dieťaťa do škôlky v polovici roka

andrea1008
20. feb 2025

Dobrý deň,
smiem sa popýtať tých, čo boli/sú v podobnej situácii ako my. Syn bude mať 3 roky až koniec marca 2026. Ani som nerozmýšlala nad tým, že by som ho zapisovala tento rok do škôlky, dúfala som, že budeme mať druhé babo a ešte stále dúfam 🙏 takže som synčeka plánovala zapísať až v ďalšom roku 2026, nástup od 9/2026.
Avšak ak by sa nám bábätko nepodarilo mať, nástup do prace mám od 4/2026 a synček musí niekam ísť, možnosť stráženia babkami a pod., nie je u nás možná…

Preto by ma zaujímalo, v prípade, že Vám prijali deti do štátnej škôlky s nástupom od januára, mali ste nejaku možnosť, že dieťa nastúpilo až od iného mesiaca, napr. od marca? Ako ste to vysvetlili, vyriešili u riaditeľky škôlky? Existuje nejaké lekárske odporúčanie, odklad na základe, ktorého Vám dieťa nastúpi iný mesiac?

Čo sa týka prace, ak mám rodicovsky do konca marca, ak by syna vzali od januára, je tam nutný nástup do prace od januára áno? Zaniká nárok byt ešte na rodičovskom? Reálne by chodil od januára do škôlky.

Ďakujem pekne.

ssnowwhitee
20. feb 2025

@andrea1008 môj syn išiel do škôlky ako 2,5 ročný od septembra ale počas celého roka im do triedy pribúdali nové deti, podľa toho kedy dovŕšili 3 roky. Rodičovský príspevok budete poberať naďalej až kým nebude mať 3 roky, môžte popritom aj pracovať.

arieska
20. feb 2025

Ak je voľné miesto tak ti ho zoberú kedykoľvek v priebehu roka. Moji obidvaja išli do škôlky skôr ako v 3. roku života a v septembri. (predtým jasle) Viem, že učiteľky mali radšej ak všetky deti nastúpili v septembri kvôli tomu, aby sa zžili s kolektívom. Sama som videla na detičkách, ktoré nastúpili v januári alebo v inom mesiaci že boli trošku odstrkované. Ale to bola možno náhoda u nás v škôlke.
Platí čo som napísala vyššie - ak budú mať miesto tak ti dieťatko určite zoberú. Rieš čo najskôr. Držím palce 🙂

andrea1008
autor
20. feb 2025

@ssnowwhitee ďakujem, tu je práve ten problém, že ja by som ho nerada ani do toho januára 2026 nedala do škôlky. Kludne, keby bol s nami do 3,5 roka ak by som mala druhé dieťa. Ale takú istotu, že čo ak sa nepodarí, tak aby bol prijatý do škôlky. Ako to potom riešiť, keď prijatý bude, ale nástup by mal počas roka, nie presne od januára.

andrea1008
autor
20. feb 2025

@arieska ďakujem. Ale teda teraz už riešiť zápis s tým, že nástup možný až od januára, tak asi že?

A nemáte skúsenosť, že by bol prijatý a nenastúpil, že si maminka nechala dieťa doma až do septembra, lebo mali druhé babo? Aj napr kvôli tomu kolektívu? Ako toto bolo obhajené u škôlky?

ssnowwhitee
20. feb 2025

@andrea1008 v niektorých škôlkach to nie je problém, u mojej dcérky chceli aby nastúpila v septembri na pár dní aby dostali dotáciu a potom reálne začala chodiť až v apríli, ale sme z dediny kde nie je problém s miestom v škôlke

deedol
20. feb 2025

velmi zavisi, odkial si, u nas v januari nebola moznost dat dieta, lebo plny stav. komunikuj s vybranou skolkou.
ak ho das aj od januara, RP ti trva do jeho 3r.

ak ho chces dat az v septembri, musis komunikovat so zamestnavatelom (ak sa teda chces vratit na povodne miesto), ci na teba este pocka a da ti neplatene volno. hradis si potom odvody.

ak chces ist do inej prace, mozes ist na urad prace alebo byt osoba starajuca sa o dieta do 6r - zdravotne odvody za teba plati stat.

andrea1008
autor
20. feb 2025

@ssnowwhitee ok, tomu rozumiem, aj s tým by som rátala. A ako ste vyriešili ten nástup až v apríli? Nejakým odkladom od lekára alebo len dobre slovo a dohoda s riaditeľkou? Sme z mesta, samozrejme, že tu bude iný nával, tak rátam že ho asi ani neprijmu, takého malého.

mariska1989
20. feb 2025

Všetky 3 deti šli ako 2 a pol ročne. Mam marcové, aprílové a májové. Kľudne ho zapíš v kolektíve mu bude lepšie

ssnowwhitee
20. feb 2025

@andrea1008 dohoda s riaditeľkou ale normálne sme dali že prerušenie dochádzky a dohodli sme sa že nastúpi až v apríli.

dajna8
20. feb 2025

Zapis ho, na datume nastupu sa da potom aj dohodnut. Samozrejme podmienka je, aby mali volne miesto.

andrea1008
autor
20. feb 2025

@dajna8 ďakujem. Včera som volala s riaditeľkou jednej škôlky a povedala mi, že ak to kapacita dovolí, berú aj od 2 rokov, ale že keď ho príjmu od 9/2025 musí nastúpiť od 9/2025, žiadne naťahovanie nie je možné. Inak ho vyradí z evidencie prijatých…tak aj preto rozmýšľam, že či to vôbec riešiť.

tinkavvv
20. feb 2025

@andrea1008 ved ho prihlas od januara, budes mat par mesiacov na aklimatizaciu maleho v skolke.

slavomira236
20. feb 2025

@andrea1008 tak ho daj bud od septembra ako hovori oma alebo od januara. Naco cakat do aprila. Bude chodit skor ty este budes doma aspon sa aklimatizuke vbtej skolke.. davat 2mesiace pred prazdninami dieta naco uz???namiesto neho tam moze chodit ine dietA. Pluus dostavaju dotacie na deti ktore nadtupia september..

slavomira236
20. feb 2025

@andrea1008 ano vyrafila by ho a zobrala ine dieta. Nebude cakat do aprila za tvojim. Ked ine potrebuje skolku.

sara07
20. feb 2025

ideálne je sa informovat priamo v škôlke
niekde ti ho zoberú , u nás napr nie, nebolo miesto ani pre 3 r a to tieto najmladšie spajali s predškolákmi😠čo mali odklad
všade je to vyslovene inak

elizabeth170
20. feb 2025

@andrea1008 moja mala 3 roky v marci a do škôlky išla od januára tak ako som napísala na prihláške.

andrea1008
autor
20. feb 2025

Dakujem všetkým za rady!