icon

Musí dieťa chodiť povinne posledný rok do škôlky?

6. sep 2021

Musí dieťa chodiť povinne do škôlky posledný rok? Nedá sa dieťa odhlásiť a aby šlo v septembri do školy? V prípade že má s dieťaťom kto ostať

Strana
z5
janulkama
7. sep 2021

@pleja suhlasim, krasne a vystizne si to napisala👍👍👍

tianna
7. sep 2021

@lucia147852 výborne si to vystihla.. 👌 máme také matky aj tu v okolí.. Celá jej činnosť je sadnúť na lavičku na ihrisku, zapnúť film, sluchátka do uší a takto si to tam odsedi pár hodín.. Nemá páru ani kde deti má.. Staršie strážia mladšie.. Samozrejme že pre také deti je jediná možnosť niečo sa naučiť škôlka..

jaroe
7. sep 2021

@klip0 ale autorka chape, co je povinna skolska dochadzka, len nechape, ze to tolko ludi schvaluje.... Rypete tu do nej, ze jej dieta nebude chciet chodit ani do skoly a ze je asi asocial alebo co. Tak autorka samozrejme odpisuje, ze skola je ine ako skolka a ze jej dieta socialne kontakty ma, ze sa jej venuje a pod. A vy jej tu potom na zaklade jej reakcii napisete, ze nechape, co je povinná SD. Nechape tu niekto iný....
Ja som do skolky nechodila, ani ma nenapadlo, ze by som na zaklade toho potom nechcela chodit ani do školy. Do skoly som sa tesila. Znamky najlepsie, disciplina tiez, respektovanie autorit by som prijala aj v ovela mensej miere u seba😀 Do kolektivu som normalne zapadla a to som introvert. Moj manzel v skolke vyslovene trpel, ale zial musel tam chodit, kedze svokra pracovala. V skole pohoda. Moj brat chodil do skolky len dva tyzdne, ale pruser taky, ze v ranej dospelosti, ked bol raz moje deti rano odviest , nedokazal vstupit dnu☹ Skolka nie je pre kazde dieta a urcite nie je nutnosť. Povinnu predskolsku zaviedli bud kvoli cigancatam z osad bez akychkolvek navykov alebo potom preto, aby deti mal system pod kontrolou uz skor ako v skole a ucinnejsie trenoval ich "poslusnost". Ja za tým žiaľ nič iné nevidím.
Ja teda tu povinnu predskolsku tiež neschvalujem a to mi vsetky deti do skolky chodili a skolku milovali /nestatna/

klip0
7. sep 2021

@jaroe to sa sťažujte u kompetentných že podľa vás je iné materská škola a iné základná škola. Ano je to iné ale máš vzdelanie alebo prax v školstve že vieš posúdiť že predškolská príprava je len škôlka a netreba ju absolvovať ? Či niektorí rodičia sú len samozvaní "vyštudovaní" odborníci?
Veď v poriadku nieje kolektív pre každého ale to potom ani základná škola a to sa treba rozhodnúť či dieťa budem vzdelávať doma a nie tváriť sa že ja rodič veľký odborník viem posúdiť že predškolska nieje potrebna ale o rok v škole to už bude iné.
Ani sa tu nejdem o tom dohadovať so samozvanmi odborníkmi čo danú oblasť ani nevystudovali a už vôbec nemajú prax

autor
7. sep 2021

@klip0 áno základná škola je iná tam sa učia písmenká atď ale b škôlke? Ja chápem čo je škôlka a škola ja len nechápem prečo keď to x rokov fungovalo že nebola je zrazu povinná.
@jaroe konečne niekto pochopil. Z malej robia asociála 😡

1katus1
7. sep 2021

Predstav si že áno diét môže opakovať aj 1. ročník .

luuubik
7. sep 2021

Vybav si "homeschooling" v skolke, chod na preskusanie s dcerkou a pohoda. Sa tu objavuju nazory, aka je predskolska priprava prepotrebna... Blbost. Od zaciatku ked to schvalili bolo jasne, ze je to kvoli romskym detom, ktore casto ked prisli do skoly prvykrat v zivote videli farbicky, tecucu vodu, splachovanie a pod. Len nemohli vyslovene iba Romom nariadit povinnu skolku, lebo diskriminacia, tak s tym teraz otravuju vsetkych. Sa musim smiat na niektorych nazoroch tu a niekedy sa aj cudujem. Ze mama sa nikdy nemoze venovat dietatu tolko, co ucitelka? Jasne, vsak mama sa venuje OMNOHO viac! To akoze keby bolo dieta doma ho nenaucim denne jednu novu pesnicku a nenakreslime jeden obrazok, ci nie som schopna mu skontrolovat jednu stranku pisania rovnych ciar? Paneboze, lavou zadnou - a to prinajhorsom aj popri vareni ci nakladani pracky. Je ine, ak matka pracuje, no ak nie, nie je to absolutne ziadny problem. Lebo toto je realne to "ucenie" za jeden den - zvysok casu su len presuny, obliekanie, odpocinok, jedenie, volna hra, ihrisko atd. Cize z tej vzdelavacej stranky je to malina. Ze dieta sa tam nauci hygiene... Cooo? A doma akoze nie? Doma sa neumyvame, chodime smradlavi, spinavi? Prave naopak, kolkokrat sa aj v tomto deti len pokazia - realny priklad: doma dieta automaticky splachovalo po sebe, v skolke sa to odnaucilo, lebo p. ucitelka sama splachovala po detoch, ked sa dve vycikali - mali to nariadene, kvoli setreniu vodou. To len taka pikoska. Detto ako matka sa doma popri umyvani ruk pozeram aj na dieta ako to robi, pripadne upozornim, usmernim - v skolke detailne sleduje ucka kazde dieta a vysvetluje mu, co robi dobre, zle? Jasne, ze spravne si umyt ruky ma vediet dieta z domu, len tu dakto pisal o hygiene, tak to som velmi nepochopila, co take prinosne im skolka v tomto da - teda ked sa fakt nebavime len o detoch z osad. Ked uz sme pri tej hygiene... Dieta v skolke ktovieaky dlhy cas pocikane (hanbilo sa priznat), ucitelka si nevsimla a tak decko v tych cikach uz cele premrznute... A podobnych "super" prihod cely kopec. Alebo to respektovanie autorit. Deti rozmaznane z domu, pre ktore rodic ako dospela a doveryhodna osoba nie je autorita nebudu respektovat ucitelov, ani keby chodili aj pat rokov do skolky. Nie ucitelka - ale rodic ma dieta naucit, ze dospely je autorita a treba ho posluchat. Napr. aj tym, ze nuti dieta pozdravit - hoc aj staru neoblubenu susedu - podakovat, poprosit, neskakat do reci (!) - kolko deti som uz videla zakladne pravidla slusnosti odignorovat a mater ci otec pri nich a nic, ziadne upozornenie, este s usmevom na perach, napr. ze vsak je ich milacik na to este maly... Ale co cakat, ved kolko aj dospelych ma buranske spravanie v dnesnej dobe... Len teda sranda, ze opat je akoze ulohou skolky ich tej slusnosti a respektu voci inym naucit - lebo podla mna je to predovsetkym uloha rodica. A to dennodenne, da sa to trenovat v kazdej situacii - v obchode, u lekara, v restauracii, na navsteve aj v situaciach doma... Staci len na to dbat, vela sa rozpravat, vysvetlovat, co je slusne, co nie, pripadne preco. A samostatna a moja oblubena kategoria - socializacia. V preklade - zakon dzungle, kde silnejsi prezije a slabsi trpi a velmi skoro na moj vkus sa musi zmierit s tym, ze zivot je nespravodlivy a pomoci sa nie vzdy dockas. Ucitelka pri 20 detoch nema ani nahodou sancu ustriehnut, co sa deje. Realne z mojho blizkeho okolia - chlapcek tichucky, utiahnuty... Otlkancek, ktory nielenze sa nenaucil branit, ale naopak, zacal mat psychicke problemy, lebo bol bezbranny voci krutosti deti a nalejme si cisteho vina - male deti vedia byt velmi krute. Pani ucitelka vacsinu incidentov nevidela, bolo to slovo proti slovu. Skratka sa dieta nauci, ze je samo, v takom malickom veku hodene do vody. Niekto si mozno povie, ze dobre - vsak sa s tym stretne neskor v skole... No ako myslite, len ci by ste taky nazor mali aj ako mamicka placheho dietata. Paradoxne v skole je menej priestoru pre sikanu v tom, ze tam je ten cas ovela organizovanejsi, vsetko sa deje sa na mensom priestore, kde pocas vyucovania sa to nedeje, pocas prestavok je dozor. Pre extrovertov pojasenych, ktori miluju kolektiv je skolka fajn, pre citlive, jemne, tiche a introverne deti ktore nemaju radi hluk je to ocistec. To ani nespominam niektore svoje hviezdne zazitky - ako ma kolkokrat ako malicku so slzami v ociach napinalo, ked ma nutili jest niektore jedla... Opat taka fraza, ze sa tam dieta nauci jest vsetko - ja som ziskala taky silny odpor voci mnohym jedlam, aky by som nikdy nemala, nebyt skolky. Ale to uz len tak na okraj, jedlo je to najmensie v tom celom... A k tym ucitelkam... Mnohe, aj tie spomenute nedostatky vedia korigovat, ale zdaleka nie je mila, laskava a trpezliva ucitelka samozrejmostou - zvlast v statnych skolkach, prave naopak, niektore, ktore som mala cest spoznat, neboli hodne ani starat sa o skreckov, nieto o deti, zial. A ked niekto povazuje toto za lepsie ako cas straveny s najmilovanejsou a najblizsou osobou - o.k. Ja sa teda neskromne - hoci som inak vcelku pokorny clovek - povazujem za lepsiu variantu pre moje dieta ako vyssie spominane excesy. Nijako tym nespochybnujem, ze pre NIEKTORE deti je institucia najlepsim riesenim hoc aj od batolata, nehadam sa, ze skolka nema ziadne pozitiva, vsak ste tu ten ustav vychvalili do nebies poniektore. Ok, beriem. Ale nie je to tak vzdy a pre kazdeho, takze to ani netreba nikomu vnucovat. Kazdy si pozna svoje dieta najlepsie.

tianna
8. sep 2021

@luuubik úplne súhlasím.. 👌

sidon
8. sep 2021

predskolska dochadzka je povinna od tohto roku. Ale mozes si ju zapisat ako "domoskolacku", cize bude zapisana v skolke a pojde len 1x za polrok na preskusanie. Inak si ju ucis a pripravujes doma sama. Ak ti v tomto nevyjde v ustrety tvoja skolka (ma tu moznost), tak potom najdes inu skolku , kde ti malu zapisu a bude vedena ako v domacom vzdelavani.

autor
8. sep 2021

@luuubik no hurá. Presne o tom hovorím a aj si to myslím, že kvôli deťom aj z osád

matkahelka
8. sep 2021

no hura. deti z osad mali nulty rocnik, kvoli nim povinna predskolska nie je. zbytocne sa tu utesujes a hladas hlupe dovody. povinna predskolska je kvoli bielym detom, ako je napr. to tvoje.

lucia147852
8. sep 2021

@matkahelka ale je, sami politici to hovorili, keď zavádzali povinnú škôlku

luuubik
8. sep 2021

@matkahelka kvoli bielym detom je predskolska? Vtip roka. Normalne dieta z domu vychovane, ktoremu sa rodic primerane venuje, je ok pre skolu. Mozno nie je pripravene take, na ktore rodic doma total kasle a otvara sampanske, ked sa ho konecne moze "zbavit" a najlepsie na co najdlhsie tym, ze ho supne do skolky (aj takych maminiek je kopa). Chapem, ze mnohe deti do tej skolky proste chodit musia, lebo nemaju kde byt, ked su rodicia v praci, to je uplne v poriadku. Ze deti z osad mali MOZNOST navstevovat nulty rocnik je fajn, nebolo to vsak povinne ☝ a o tom, ako poctivo ho navstevovali, ked to bolo nepovinne, si asi vieme urobit vsetci obrazok, ked s nimi je extremny problem aj s dodrziavanim POVINNEJ skolskej dochadzky.

matkahelka
8. sep 2021

@luuubik nulty rocnik povinny bol, to po prve.
a po druhe, nikde netvrdim, ze biele deti vychovane nie su. opakujem to, co som uz opakovane pisala- ze tym, ze vela deti do skolok nechodilo, ucitelky si v 1.rocnikoch bili hlavu, pretoze tie deti nemali mat odkial rezim. pretoze matky doma naucia deti kreslit obluciky a pisat ciary, ale nenaucia decko fungovat v kolektive s dalsimi 20 detmi. nenaucia decko, ze ked hovori ucitelka alebo ine dieta, tak tie ostatne maju byt ticho, atd. to sa deti ucia v skolach! ked bola dcera prvacka 2 z 3 deti, ktore do skolky nechodili, v novembri v 1.rocniku jednoducho poslali do skolky, pretoze si na system nevedeli zvyknut. manzel ma sesternicu ucitelku, ja mam 2 byvale spoluziacky zo strednej ucitelky a zazracne vsetky tvrdia to iste, ze prave od pedagogov a vedenia skol bol roky tlak na MS SR, aby predskolska povinna bola prave kvoli takym detom.

ivanka0603
8. sep 2021

Dievčatá, už sa tu nehádajte . Nech si mamička, čo založila diskusia urobí podľa seba.
100 ľudí, 100 názorov

luuubik
8. sep 2021

@matkahelka tak poprve - nulty rocnik povinny nebol, kde si to nabrala? Mala som prvacku nie tak davno - NIKTO nikde nikdy pri zapise do prveho rocnika neskumal, co robila a kde bola rok predtym, nieto este, aby to sankcionoval. O tom, ze by bol nulty rocnik povinny len pre romske deti neviem, mozno mi to uniklo. Avsak neviem na zaklade coho by bol iba pre nich toto povinne - vsak to by bola diskriminacia (akokolvek "opravnena") ako svet a neverim, zeby toto ludskopravne organizacie dovolili, ci vobec toto povoluje ustava, aby len na zaklade rasy bolo nieco vylozene povinne pre istu cast obyvatelstva a inu nie. Rada sa necham poucit.
A k tomu, ze deti bez skolky nemaju rezim... Preco by akoze nemali mat? Moje dieta ho malo a ma doma relativne prisny. Detto, ze dieta sa nenauci, ze ma byt ticho, ked hovoria ine deti ci ucitelka. Preco by sa to nemalo naucit? To by muselo byt dake postihnute, aby toto v 6. - 7. rokoch nepochopilo - samozrejme opat plati, ze rodic musi byt normalny - nie taky prilis benevolentny, ako som pisala vyssie. Moje dieta, ked som sa rozpravala s hocikym, som razantne zahriakla, ked mi do toho skocilo a dorazne som ho upozornila, ze do reci sa skakat nesmie a ze ma moze oslovit, len ked dohovorim s danym clovekom. Uplne normalna vec, takto by to mali ucit podla mna vsetci rodicia svoje deti. V soku v skole mozu z toho byt jedine dieta uz z domu nevychovane a rozmaznane. Aj ked dieta nechodi do skolky, prichadza do kontaktu s inymi ludmi, v roznych prostrediach a situaciach kazdy den milionkrat - ak ma na to rodic na to cas, chut, energiu, zdravy rozum - moze nanho nonstop vychovne vplyvat.

janickacrazy
14. sep 2021

@luuubik áno, pokiaľ sa rodič dieťaťu venuje, tak môže byť aj bez škôlky ok, ale napr. my máme v dedine rodinku, ktorá má 5 detí, do škôlky nechodili, lebo pre nich to bolo veľa peňazí, matka x rokov doma, ale ona je fakt mentálne trochu pozadu, proste to je každému jasné, deťom sice dala jesť aj oprala veci, ale nič ich nenaucila, jedno dieťa malo odklad a aj tak prepadlo v 1.triede, takže asi preto je škôlka povinná

Strana
z5