icon

Neočkované deti v škôlke: Ako často bývajú choré?

beatrice1111
31. júl 2025

Ahojte.
Ak máte niekto neočkované dieťa v skolke zaujímalo by ma ako často je choré, alebo všeobecne ako sa takymto deťom dari. Ďakujem 💗

Strana
z2
anonym_8770f2
1. aug 2025
@vroni

@anonym_8770f2, nuž, neviem, či by som bola ochotná poskytnúť zdravotnú dokumentáciu ms, aby "posúdili", či mám či nemám dieta dat očkovať. Ale evidentne právne vákuum. Nezobrat môžu, ale dôvod si musia vymyslieť iný ako neockovanie. Fakt je, že na základe neockovania nemôže ms robiť vôbec nič a nemajú na základe akého zákona konať.

@vroni Akú zdravotnú dokumentáciu? Pediater predsa píše potvrdenie a aj to, či je dieťa riadne zaočkované podľa platného očkovacieho kalendára.

lienka.7
1. aug 2025

@beatrice1111 princíp očkovania nie je ten, že dieťa danú chorobu jednoducho nedostane. Princíp očkovania je ten, že keď tu chorobu dostane, malo by mať ľahší priebeh.

ankare
1. aug 2025
@vroni

@anonym_8770f2, nuž, neviem, či by som bola ochotná poskytnúť zdravotnú dokumentáciu ms, aby "posúdili", či mám či nemám dieta dat očkovať. Ale evidentne právne vákuum. Nezobrat môžu, ale dôvod si musia vymyslieť iný ako neockovanie. Fakt je, že na základe neockovania nemôže ms robiť vôbec nič a nemajú na základe akého zákona konať.

@vroni na prihlášku do MŠ sa vyjadruje lekár ohľadom očkovania dieťaťa.

vroni
1. aug 2025
@ankare

@vroni na prihlášku do MŠ sa vyjadruje lekár ohľadom očkovania dieťaťa.

@ankare, áno. Ale ak nie je, nepíše dôvod či šialená biomatka, zanedbané dieťa či kontraindikácia, proste len neockovane .

anonym_0a5f2c
1. aug 2025
@anonym_f75cee

Tu hladas odpoved nadarmo, treba zajst na cintorin.

@anonym_f75cee 😅😅

anonym_b35a9d
1. aug 2025

Moj neockovany je tak isto chorlavy ako krstny syn ockovany.
Mesiac v skolke 2 tyzdne doma. To bol prvy rok. Ale bavime sa o beznom nachladnuti a kasli.

anonym_302cf0
1. aug 2025
@vroni

@vroni a z akého dôvodu "nie si ochotná poskytnúť zdr. dokumentáciu" ms, co tam je niečo tajného napísané že to nemôžu vidieť?

322sima123
1. aug 2025

@beatrice1111 normalne su raz za cas chore, dokonca menej nez ostatne s ami zda, nic zvlastne, kiahne dostali ako aj polovica triedy, za 2 tyzdne boli ok, 6 chorobu ci co mala jedna, za 2 tyzdne bola ok..

vroni
1. aug 2025
@anonym_302cf0

@vroni a z akého dôvodu "nie si ochotná poskytnúť zdr. dokumentáciu" ms, co tam je niečo tajného napísané že to nemôžu vidieť?

@anonym_302cf0, pozri, je celkom tvoja vec, komu si ochotná poskytnúť zdravotné informácie. Ja ich na počkanie zverejňovať komukoľvek nemienim a nevidím na také konanie dôvod. V škôlke nepracujú lekári a do stavu môjho dieťaťa ich je prd. Takže z môjho pohľadu tam nie je nič, čo by vidieť mali. Ukazujes na počkanie každému výpis z tvojho účtu? Asi nie. A pri tom tam máš (alebo nemáš) tak peniaze ako ktokoľvek iný, čo je na tom? Rovnaká logika.

senta_sofia
1. aug 2025

Neda sa to takto zovseobecnovat, lebo rodicia deti, co neockuju, riesia celkovo inak zivotny styl, prezivaju viac na stravu, prevenciu a nasledne aj liecbu, ze nejdu s kazdym soplom k lekarovi. Mam v blizkom okoli taketo deti a na chorobnost v kolektive to nejaky vyrazny vplyv nemalo, museli si tiez odbit svoje.

mikadooo
1. aug 2025
@loliki

Keby boli iné tabuľky na očkovanie, čo sa týka veku detí, viac rodičov by dalo zaočkovať svoje deti. Mne vadí to, že toho očkovania je veľa naraz a veľmi mladom veku. Dieťa vie len plakať a rodič z toho nič nerozumie. Nikto nevie posúdiť kedy vznikajú vážne problémy po očkovaní. Ja som preto v útlom detstve očkovať nedala, ale potom tie preočkovania mi nerobili problém. Len som si vypočula, že to nemá význam. Keď nemá význam preočkovanie, tak aký mal mať význam to prvé? Proti Covidu sme sa očkovali, bola to aktuálna hrozba, ale koľkí boli proti a pritom sa už všeličím iným dali zaočkovať.

@loliki sorry, trošku od hlavnej témy reakcia- myslím, že deti sa očkujú vo veľmi malom veku, lebo nemajú ešte vyvinutý imunitný systém, ktorý by bojoval proti vakcíne, tzn. "nežiaduce účinky". Organizmus malých bábätiek lepšie znáša vakcíny ako väčšie deti. A plus, keď potom jedného dňa pôjdu do akéhokoľvek kolektívu (jasle, škôlka), už budú imúnne. Potom tie posilňujúce vakcíny, keď sa vstrekne ďalší krát to isté, tak ten organizmus už pozná tú látku. Nemal by reagovať búrlivo, max. nejaká teplotka. Očkovanie malého bábätka má proste kopec výhod, jednak pre to malé, ale aj pre jeho okolie, celkovo pre každého v podstate 🤷. Aj keď áno, to bábo plače.... Plačú však aj 5 ročné deti pri očkovaní. A stres majú tie deti oveľa väčší, ako to bábo, ktoré netuší, do čoho ide u tej lekárky. (Aj keď niekedy neplačú, zaručujem ti, že nervy a strach má každé jedno, len my dospelí sme ich naučili, že to sa nepatrí vyrevovať tam). A teraz k téme - myslím si, že imunita v škôlke nezávisí od povinných očkovaní. Skôr od genetiky, šťastia, zodpovednosti okolia (napríklad keď má dieťa spolužiakov večne soplavých kašľavých, tak holt zdravé nevydrží, môžeš sa aj na hlavu postaviť a kúpať ho v imunoglukáne). Držím ti palce autorka, nech ste zdraví ako to pôjde. PS - sme očkovaní, peace všetkým.

bosorkabb
1. aug 2025

Ja mám deti očkované a choré sú minimálne. 1-2 za rok. Minulý školský rok zúril v ZŠ čierny kašeľ. Spolužiak dcéry skončil v nemocnici a druhý polrok už do školy neprišiel, nie je očkovaní. Dcéra to tiež chytila a bola doma chvíľu. Zvládla to bez problémov a kebyže ich netestuju ani neviem že má čierny kašeľ.

anonym_d54d3d
1. aug 2025

Prestala som očkovať po vážnych komplikáciách, čiže dieťa dostalo len časť vakcín. A choré nebývalo skoro vôbec. Dieťa je už dospelé a v živote nebralo ATB. Choroby vždy mali ľahký priebeh, zvládli sme ich bez návštev dr. Má takú tenkú zdravotnú kartu, že teraz pri zmene dr. si sestrička myslela, že sa určite vytratili nejaké stránky 😅😂

kiki68
1. aug 2025

Bezne choroby budu podobne frekvenciou, problem je ked mas pripad rubeola, osypky, co vzdy je jeden pripad za rok v dnesnej dobe.Mali sme aj dieta s TBC, uz kaslalo krv ( rodicia boli v zahranici), tak tam to moze byt dost huste. Lebo kopec pohotovosti tu v AT posle domov s paralenom, musis mat niekoho fest dobreho, co nasadi adekvatnu liecbu v pripade infekcie. Ono sa to totiz podoba na kadeco na zaciatku. Ale s tym uz musis vediet zit a risknut to

anonym_0d838d
1. aug 2025
@dzulli1980

Rozhodla si sa nedať dieťa očkovať, ja to neodsudzujem, každého vec, prečo Ťa to zaujíma? ... neočkované dieťa je proste neočkované - treba rátať s tým, že prídu choroby, hlavne v dnešnej dobe, osýpky atď., ktoré bude znášať ťažšie ... ako príklad, v dcérinej triede bol čierny kašeľ, očkovanci to zvládli relatívne v pohode, mali neočkovanú spolužiačku, a tá skončila v nemocnici, dlho sa dávala dokopy, pol roka nebola v škôlke ... každého osobná vec, len potom nevyplakávať, keď sa čosi, nedajbože, stane.

@dzulli1980
Momentalne v USA je epidemia osypok, pri sucastnom cestovani je to len otazka casu ze to pride aj sem, vsak to antiwaxery chcu aspon bude viac miest v skolkach.

1mina
1. aug 2025

Všeobecná chorobnosť sa tím nedá porovnávať nie, lebo bežné sú skolkarske sople, kašle, grcacky atď atď na ktoré sa neockuje a potom choroby na ktoré sa očkuje sa až tak bežne nešíria ako čierny kašeľ, osýpky atď. Aj keď teda teraz sa začínajú tie ohniska vracať aj u nás v meste bol čierny kašeľ na škole

maciatkolulu
1. aug 2025
@bolarazjedna

@vroni to nie sú blaboly, ale vedecké, výskumom podložené fakty. Výnimky vždy sú. Ty máš vzorku 2 ľudí, vedci niekoľko miliónov.

@bolarazjedna tak moje neockovane dieťa tiež nemuselo prejsť cez choroby,ATB nikdy v živote,ak nerátam teda jedny,čo mal po kusnuti psom. Čo poznám očkované deti,tie sú u de a na atb doslova vkuse. Mám kamarátov z *Oboch brehov". Ale teda nwocko nemali ATB fakt skoro vôbec.

anonym_fb299c
1. aug 2025

Pri najlepšom schytá 2x soplíčky, pri najhoršom budete polroka v nemocnici.

anonym_dd9b03
1. aug 2025

Dieťa ti vezmú , aj s veľkým palcovým písmom neockovane, všade vzali. No a malo bežné choroby, ale to skôr z plesne v izbe. Teraz posledné boli nejaké dve choroby, jedna z výsypom, no dali aj iné mamičky, že majú, vyzeralo to ako nejaká lokálna vlna, čo doniesli Ukrajinci, alebo čo. A naposledy zas nejaká pliaga, typu horúčky a kašeľ, ale to tiež je niečo nové donesene, majú to aj dospely. Decko sa z toho ľahko dostalo. Takže priebeh ochorení , imunita dobrá, len tí dr , ako keby im zatemnelo občas, už sa trasú do 3 kg bábätka napchať jedy, potom znova o tri mesiace a zas znova. Môj dr povedal, že bábo je ako čisté cd a oni hneď idú s klincom poriadne ho poškriabat ( taký príklad).

zuzana76
1. aug 2025

Ja som mala neockovane dieta, po polroku navstevy skolky (nastupil ako 4-rocny do skolky) dostal meningoencefalitidu, hospitalizacia a po vylieceni nemal odporucane nastupit do skolky, takze zase pol roka doma a nastupil az do predskoslskej triedy. Po pozviechani sa z tejto choroby uz ockujem vsetko, ked je zdravy.

zuzana76
1. aug 2025

tu meningoencefalitidu mal zo skolky, lebo este jeden chlapcek ju prekonal tiez v tom istom case

myrra81
4. aug 2025

@beatrice1111 mam dve neockovane deti v skolke a dari sa im vyborne, obcas prinesu daky soplokasel, ale do tyzdna su ok, bez ATB, prekonali aj o. kiahne s uplne super priebehom. ale to za mna pisem, vela deti ockovanych/neockovanych moze byt vkuse chorych a vela deti naopak nemusi

alexandra_999
25. sep 2025

Ahojte, realizujem výskum zameraný na očkovanie – vzorkou sú rodičia detí do 5 rokov/osoby v očakávaní. Veľmi by nám pomohlo keby ste si našli pár minút na vyplnenie dotazníka nižšie a podelili sa s nami o svoj pohľad. Na každom názore záleží. Dotazník je anonymný a neexistujú v ňom žiadne správne odpovede. Ďakujem! 🙂
https://forms.office.com/e/TzDVi3gsaQ

alexandra_999
25. sep 2025
@myrra81

@beatrice1111 mam dve neockovane deti v skolke a dari sa im vyborne, obcas prinesu daky soplokasel, ale do tyzdna su ok, bez ATB, prekonali aj o. kiahne s uplne super priebehom. ale to za mna pisem, vela deti ockovanych/neockovanych moze byt vkuse chorych a vela deti naopak nemusi

@myrra81 dobrý večer, veľmi by nám pomohlo, keby ste sa zapojili do nášho výskumu a podelili sa o svoj pohľad/názor na očkovanie – https://forms.office.com/e/TzDVi3gsaQ Ďakujem!🙂

danusskaaa
25. sep 2025

@beatrice1111 kamoška ma neočakované dieťa, bolo na "bežné " choroby menej choré ako iné deti. Ale pri kiahňoch bolo hospitalizované a imunita sa sa oslabila tak, že na neho sadlo úplne všetko. Dokonca chytil aj chorobu od psa, čo nie je bežné.

simulienka2207
25. sep 2025

Ahoj, ja mam obidve deti neocko a choré bývaju málokedy, mozno tak 1-2x za rok, co je úplne bežné.. Píšem o bežnej detskej chorobe, viroza, sople atd. Tak neviem, co chceš počuť, dcéra má 12 a syn 10, minulý rok mali obaja kiahne, začal syn a o 10 dni dcéra, ale aj to bolo úplne v pohode.. Imunitu majú obaja podľa mňa dobrú, k dr. chodíme naozaj len na preventívku.

anonym_cd6f96
Autor odpoveď zmazal
anonym_cd6f96
25. sep 2025

A máš azda pocit že sa očkuje proti sopľom, nádche a bežnému kašľu? Nerozumiem tvojej otázke. 🤷

Strana
z2