icon

Neustále otázky dieťaťa

amy2807
8. júl 2022

ahojte mamicky verim ze nie som sama co toto zaziva alebo zazivala s dietatom ale chcem sa opytat ako vy reagujete alebo ste reagovali na neustale otazky vasho dietata, moja 4 rocna dcerka je teraz vo fáze že sa pyta ale fakt že na vsetko a ja uz dakedy neviem ako odpovedat, a pyta sa dovtedy kym jej neodpoviem, otazka " a prečo"? u nas zaznieva asi tak 650 krat denne a uz dakedy sa pristihnem ze chytim na to nervy..aj ked viem ze to sa nema lebo ved je to dieta a je zvedavé za čo som aj rada lebo sa takto vela nauči ale tiež vam to islo sem tam na nervy ci som jedina?

54tinka54
8. júl 2022

@amy2807 daj jej protiotázku, nech ona povie, prečo je to podľa nej tak 🙂 aspoň si potrénuje mozgové závity a tiež odpútaš pozornosť od tej nepríjemnej otázky prečo 😀

marzuz89
8. júl 2022

@diamond007 nieeeeee, ved som napisala ze TAK AKO TY, aj ja a pokracovala som dalej pre autorku 😅🤭 🤗

diamond007
8. júl 2022

@marzuz89 až teraz čítam, ušlo mi to prepáč 😀 na pol oka som to čítala

cherrystone
8. júl 2022

@amy2807 ja mojej davam take siahodlhe odpovede, ze jej vysvetlim aj to, na co sa nepytala. potom uz nezvykne mat dalsie otazky 😂

domak2
8. júl 2022

Ved sa jej opýtaj, čo si myslí ona, ze prečo. Podľa mňa sa ani nič moc nenaucia keď rodič len automaticky odpovedá na každú blbosť. Ja ešte aj pri 10 ročnej v kuse vyťahujem mobil a googlime, keď na niečo odpoveď neviem. Už som sa toľko naucila 😅 A aj ona, ze mama nie je vseved, ale tiež občas potrebuje pomoc.

lienka9
8. júl 2022

@amy2807 mame to iste.vacsinu casu sa snazim odpovedat,myslim ze som naozaj trpezliva.ked ale niekam ideme,alebo mam inu pracu pri ktorej sa musim sustredit a ma neuatale otazky,vtedy ho proste stopnem.ze nech chvilku je ticho,lebo nepocujem ani svoje myslienky.ze za chvilku sa porozpravame.a vtedy prestane a vacsinou sa zahlbi do hry a pekne sa zabavi aj sam :D

lienka9
8. júl 2022

@amy2807
@domak2 suhlas.ak neviem odpoved alebo sa mi nechce rozmyslat opytam sa ho a co si myslis ty :D

zuzinka888
8. júl 2022

Treba sa deti opytat: a co si myslis ty? Preco to tak je? A nie odpovedat lebo alebo neviem. Sa budete divit akych odpovedi su vase deti schopne.🥰

sima1415
8. júl 2022

U nás zaberá odpoveď pre staré vreco a novú záplatu :D

bluka2
8. júl 2022

Toto si pamätám, vie to byť únavné.... Keď si predstavím, že aj môj 3,5 ročný to zrejme čoskoro začne... Recept asi neexistuje 😁
Len sa vyvarovať 4 ročnému rozdielu medzi deťmi, lebo novorodenec + tie nekonečné otázky je náročné 😂

diewcatqoo
8. júl 2022

Ked som po RD nastupila do prace, chodila som tam 2 mesiace a zacal lockdown. 3 mesiace sme s manzelom pracovali z domu, syn nechodil do skolky a ja som si myslela, ze si to asi hodim, lebo akurat mal obdobie "preco". To bolo strasne...
Mam mladsich surodencov, takze som bola pripravena na to, ze to obodbie bude masaker. Ale syn ma fakt prekvapil. To bol nie ze masaker, ale ani neviem ako to nazvat. Mali sme s muzom obdobie, ze sme mu dokonca stopovali casovy rozostup medzi jednotlivymi otazkami a mal dni, ked bol priemer 5 sekund. Ja som sa vzdy snazila dat na vsetko primeranu odpoved, ale niekedy to uz fakt neslo. U nas nezaberali ani siahodlhe odpovede, ani odpoved neviem, ani protiotazka.. on si stale siel svoje.
Uz bude predskolak a stale sa pyta. Sice uz otazku "preco" pomaly strieda otazka "vedela si, ze...?", aj kadencia je uz nizsia ako kedysi, ale stale mam pocit, ze je to tak 200x denne.
Tak snad len pevne nervy a opakuj si, ze je super, ze je zvedavy. Kto sa vela pyta, vela sa dozvie. Decka nasavaju kazdu informaciu ako spongie, kto iny by im mal tie informacie poskytnut, ak nie my rodicia.

danica2711
8. júl 2022

ja som mojim 2 mimoriadne zvedavým a ukecaným deťom vysvetľovala celkom rada. Debata sa zvyčajne odchýlila od pôvodnej témy, keď som napr. použila nejaké slovo, ktoré nepoznali, vysvetľovalo sa to (získali už ako malí celkom slušnú slovnú zásobu). Isteže to bolo občas aj únavné, ale v podstate ma bavil ich záujem o kopu vecí, netradičný spôsob uvažovania, naprosto nečakané otázky a pod. Občas som používala aj odpoveď "neviem", ale s tým som prestala po zážitku na ihrisku na lavičke, kde sa asi 4-ročný chlapček vypytoval mamičky a po jej asi štvrtej odpovedi "Vladko, to ja neviem" chlapec na ňu pozrel znechutene a úprimne povedal, mamička ty si taká hlúpa! Takže "neviem" som vylúčila z repertoára. Deti sú už dospelé a doteraz na tie naše rozhovory, otázky a vysvetľovania radi spomínajú

mikadooo
8. júl 2022

@amy2807 nuž ja keď neviem tak odpoviem že neviem🤷. Občas otázku zopakuje, ale keď aj ja opakujem, že naozaj neviem, tak mu to docvakne. Niekedy doplnim, že možno hento alebo hento, ale ak neviem, tak sa netvárim, že viem. Prečo by si deti mali myslieť, že dospelý musí všetko vedieť? Potom tu máme premúdrelé deti, ktoré síce prd rozumejú, ale na všetko majú zaručenú odpoveď. Alebo niekedy poviem, neviem, a ty čo myslíš? A celkom zaujímavé myšlienkové pochody 4-ročného sú z toho 😄.

111jozefina111
9. júl 2022

@amy2807 moj 15 mesacny sa pyta na vsetko ukazovakom. Niekedy kazdu minutu, a ked ho uz fakt ignorujem, tak vrieska, krici, prekrici aj mna, aby som mu vysvetla to, na co ukazuje. Zapocuje aj to, ked sa niekto smeje na ulici. Takze bude to aj este intenzivnejsie. 😅 Ale tesim sa, je to zabava. 🙏🏼❤️

marzuz89
9. júl 2022

@111jozefina111 prosim ta, naozaj ma to zaujima, ake su dovody na ignorovanie dietata a hlavne az tak, ze vrieska a krici? 😳

kate_cs
9. júl 2022

@amy2807 náš 3,5 ročný má oneskorený vývin reči a tak sa neskutočne teším jeho otázok a že sa konečne rozrozpraval 🙏🏻 Ja som ukecaná, ale toto je už veľa aj na mňa 😀 odpovedám poctivo na všetko, pravdivo a nie len “lebo” Ale niekedy mám fakt dosť. Pomáha odpovedať otázkou “Mama, kam ideme?” Opýta sa, hoci som mu predtým povedala. “A ty čo si myslíš, kam ideme?” “Ja neviem” rýchla odpoveď. “Porozmýšlaj, hovorila som ti to” a zrazu vie. Toto naozaj pomáha. Alebo “Už si sa ma to pred chvíľou pýtal. Pamätáš si, čo som ti odpovedala?”
Ja mám niekedy pocit, že sa pýta jednoducho len aby niečo povedal. Aj 10krat denne rovnakú otázku. A tak ho takto nabádam aby sa zamyslel.
Ja toto obdobie vnímam ako veľmi dôležité pre nich a rozvoj či už logiky alebo jazyka.

111jozefina111
9. júl 2022

@marzuz89 napriklad, ked varim a stojim nad sporakom a sa ponahlam, a syn mi pride pod nohu. Alebo ked telefonujem. Tak vtedy mi krici, ale NEPLACE, iba krici. Neda sa proste niekedy na 100%. 🙂

nikelca
9. júl 2022

A skúšala si sa opýtať a čo myslíš ty prečo?
U nás to celkom funguje spustí vlastný monológ: mami prečo padol list? Lebo ho sfukol vietor. Prečo? Lebo už sa nevládal držať na strome. Prečo? No keď si ty na preliezačke prečo sa už neudržíš? A už ide on. Lebo ma bolia ruky, lebo sa mi smykaju a podobne. Dá sa to aj hneď:mami prečo padol list? No čo myslíš prečo? Lebo tam má vtáčik hniezdo, lebo fukol vietor a podobne...

daniela595
9. júl 2022

asi som jediná ktorej sa to páči a vôbec mi to nevadí.... 🙂

koren131
9. júl 2022

Och, úplne chápem, som v tom s vami. Máme 3rocnu dcéru a otázka prečo tisícky raz za deň.neraz pomôže, keď sa jej proti tomu opýtam, "čo myslíš prečo?, alebo co si myslíš ty? A zamysli sa a povie alebo mi poviem, neviem, maminka ty mi povedz :D K tomu doma 4tyzdniveho novorodenca a dcérka ma dostáva otázkou "a prečo povedal E", alebo a prečo povedal "Aaaa" :D držte sa, držme sa.

alienkami
9. júl 2022

My sme obdobie "Prečo?" nemali. Mali sme "A čo je...?" Otázky typu: "A čo je modrá? A čo je voda? A čo je vzduch?" A čo tam bolo napísané? (Otázka v pohode, keby sa nepýtala na billboard, okolo ktorého sme prešli rýchlosťou 110km/hod. a ja som ho ani nezaregistrovala) Poraziť ma išlo dakedy 😅

didi2102
9. júl 2022

@amy2807 aj môj 4r začal a.preco a prečo a keď mu odpoviem ... Ale mamka prečo ? A do toho dvojročná ..
Mamka čo je toto a.toto a.toto a.toto ??? 🤯🤯🤯🤯

natalala
9. júl 2022

@amy2807 ja mam ani nie 2,5 rocnu a tiez mame tuto facu a ja sa z nej praveze tesim. Velmi sa mi paci aka je zvedava, vynaloezava a vsetko ju zaujima. Ak sa ma uz 45x spyta pri jednej teme, ze preco, tak si spravim srandu a poviem nejaku absurdnost a aj ona sa zasmeje a ideme dalej. Dnes to napriklad bolo na obed, kedy sa pytala ake to mame masko a asi 10x, tak som jej na 11ty povedala, ze pecenu skoricu opicu, zasmiali sme sa a bolo vybavene, tukla si na celo, ze mama sisi a opice sa nejedia a ze teda dobre asi to bude kura ako som jej uz 10x povedala 🤷🏼‍♀️

evalea
9. júl 2022

Ja to mám teraz s 5 ročným dá mi 750 otazok a 749 mu odpoviem na 750 krat mu poviem že ka neviem a ešte mi vynadá že ty nikdy nič nevieš 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

klaudinkad
9. júl 2022

@amy2807 máme 2,5 ročnú, rozpráva nonstop a v zložitých vetách už veľmi dlho a momentálne takisto obdobie otázok typu "mamka, čo?".. Nič, Anička... "Čo nič?".. Neviem Ani.... "Prečo nevieš, mamka?".. Neviem ti odpovedať.. "Prečo nevieš odpovedať? Lebo čo? Lebo čo? Lebo čo? Lebo čo?... " 😀🤯

monika494
9. júl 2022

@viestta... Aj kreativita dostane zabrat..

katarinka315
9. júl 2022

@amy2807 zdravím! Ja mám skoro 4 chlapčeka, od rána do večera sa mu nezastavia ustocka, takisto sa pýta na všetko, a to si musíme dávať pozor čo pred ním povieme, alebo zapneme v telke, všetko opakuje, pretože už chápe to, odkiaľ ide dieťa ako sa rodí, zhoda náhod rád obzerá nemocničné alebo hasičské seriály a tam pomáhali žene pri pôrode, takže sme takto momentálne na Tom 🙂 a to už mal otázku ako sa tam dostalo bábätko 🙂 som to nejako zmenila tému

oskvarka
9. júl 2022

Nie každé dieťa má fázu prečo závisí to od povahy podľa mňa najviac a nie od toho že či je mama šikovná a správne sa dieťaťu venuje 🤦‍♀️. A aj intenzita a druh otázok môže byť rôznym spôsobom pre rodiča vyčerpávajúci plus ak zarátať povahu rodiča je úplne normálne že niekomu to lezie na nervy aj viac a snaží sa z toho trochu vykrutit alebo si to nejak uľahčiť...plus niekto má tých detí viac a tým otázky pribúdajú... Nič na tom nie je zle keď ti to lezie na nervy ...a je jasné že je to super nápomocné ako sa venovať dieťaťu presne v tom smere v akom ono práve chce a na svoj rozvoj aj potrebuje , to aj tak z teba nerobí zlú mamu ak to skrátka nedavas vždy s kľudom a rozvahou ... Povedať neviem nie je hanba práve naopak je to podľa mňa potrebné veď nie sme stroje aby sme všetko vedeli a vždy boli super trpezlivý ... Ani tie deti nás také nepotrebujú ....potrebujú náš ľudských a nie dokonalých🤗😉 držím palce.

oskvarka
9. júl 2022

@katarinka315 prečo podľa mňa je to bezpečná téma pre takýchto drobcov... 😂...ja mám 4 deti z odstupom 2 roky moji už sa toho navypytovali...ale mi príde že s menšími je to menej národné sa rozprávať má takéto témy..
Samozrejme primerane veku ale pravdivo

vevapeto
9. júl 2022

@amy2807 obdobie vysvetľovania mám odkedy sa mi narodili dcéry… s každou samozrejme na inej úrovni. So staršou vedieme rôzne dialógy a s mladšou dokola pozeráme jej obľúbené knižky, veľa jej rozprávam a veru sa to na nej krásne aj odzrkadluje.