icon

Nezvládnuteľné dieťa

31. aug 2022

Dobrý večer.
Nikdy som si nemyslela že práve tu budem žiadať o pomoc. Možno sa potrebujem len trocha vypísať, alebo vedieť že nie som v tom sama.
Mám dcérku o mesiac a pol bude mať 6 rokov. Je naozaj veľmi šikovná, pomáha mi v kuchyni, v domácnosti, starým rodičom, má neskutočnú pamäť, ovláda 2 jazyky dokonale od malička.
Problém je v tom že keď ju chytí amok nedá sa s ňou nič robiť. Zmení sa na nepoznanie a to do slova.. nadáva (), bije sa, hádže veci, po novom pluje. Toto správanie nemá od nás.
Vyžaduje najviac pozornosti, aby sa mu človek venoval na 110%, u babky, v škôlke nič podobné nerobí, každý sa čuduje že ako sa správa, resp. Ako by som ja bola neschopná matka.
Má mladšieho súrodenca 17m, možno z časti to bude žiarlivosť, ale už aj pred narodení brata mala takéto scény a výbuchy hnevu.
Vysvetľujem jej dookola, snažím sa ju pochopiť, uznať jwj emócie, frustráciu. Ale niekedy naozaj nemá na to dôvod.
Napríklad dnes sme boli v meste len my dve, bez našich chlapcov, že si dáme babsku jazdu, všetko bolo super. Vrátili sme sa domov, bola sa treba ísť prezliecť a bam, cirkus neskutočný vsetko ju skriabe, veci ktoré nosí bežné. Dusi sa v nich a podobné veci, úplne vypnutá,.. po 20 min sa ukludnila.. porozprávali sme sa o Tom čo sa stalo, ukludnili sa všetci, oddychli si a dohodli sme sa že môžme ísť na ihrisko aj napriek všetkému, aby sme sa vyventilovali, ponukla mi že mi pomôže vyvesat prádlo a teda ideme..mala si obliecť topánky a zase odznova.. hoci čo robím neukludni sa, snažím sa prihovárať pekne, vysvetlít čo sa deje, popísať emócie.. nič nepomohlo.. tak sme zostali doma na záhrade a večer pri obliekaní pyžamá to isté cirkus taký že čakám kedy na nás zavolajú sociálku a pritom sa jej ani nedotknem, snažím sa zostať čo najkludnejsia.. toto sa opakuje skoro každý deň si niečo vymyslí vlasy, oblečenie, hocičo len aby bol rozruch.. pravidlá si stále opakujeme ale nedodržiava ich . Potom je jej to ľúto, ale akoby to nebola ona keď sa to deje.
Bojím sa aj o ňu aj o našu rodinu, malinký všetko nasáva a opakuje.
Prosím iba rady mamičiek ktoré si s podobnými ťažkosťami prešli, ako to riešili..
komentáre typu vylep jej jednu a bude vedieť kto je šéf naozaj nepotrebujem ku šťastiu.
Ďakujem za prečítanie a možné postrehy.
P.s. zúfalá matka

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
brumca
31. aug 2022

akoby ste písali o mojej dcérke, aj ona mávala takéto "stavy"...nijako som ju nevedela ukľudniť...neviem veru pomôcť, časom z toho vyrástla, len chcem dať vedieť, že v tom nie ste sama a aj teraz ma sem tam nejaký výbuch, ale nie až tak dlho ako keď bola menšia...tiež inak všade kľudné a dobré dieťa, len teda doma si "uvolnila" emócie tak, že sme s muzom boli casto zufali...mam aj mladsieho syna a ten je teda oproti nej uplny kludas...čiže asi je to aj povahou

kasokri
31. aug 2022

Neváhajte kontaktovať psychológa.

mogaa
31. aug 2022

no buď máš rozmaznané dieťa, že nemá pravidlá alebo tam môže byť diagnóza....ono je rozdiel či to dieťa robí stále a od mala alebo sa to začalo teraz , treba aj odsledovať tie výbuchy, môže to byť len vzdor, nezvládnutie emócií alebo jej protest...rovnako to môže byť asberger, to ti ale bez vyšetrenia nepovie nikto...naša máva takéto výbuchy zlosti keď je veľmi unavená, vtedy je vyslovene zlá, inak zlaté rozumné dieťa...

basska_b
31. aug 2022

Neni cholerik? Moja je taky temperament... najnovsie pinda, frfle, sekiruje sestru.... muz mi este splechne, ze to ma po mne... 🤣 ja si poviem, ano, ma to po mne, ale po mne je aj sikovna 😄 tieto vybuchy zlosti castokrat ani dospelak nevie normalne ovladnut. T.j. ucime sa tomu vsetci cely zivot. Niekto je flegmos, sangvinik. Ide mu to lahsie. (Podla popisu - neni to u nas taky extrem ani zdaleka. Ale radila tu na MK psychologicka stale dokola - vsimajte si situacie, kedy k tomu dochadza. Neni tam rovnaky vzorec, spustac?)

andreatytler
1. sep 2022

Tie tri priklady...
Bolo sa treba prezliect, mala si obut topanky, mala si obliect pizamo.
Predpokladam ze to bolo tak ze ty si jej povedala aby sa prezliekla a ona odmietla. Ty si jej povedala aby si obula topanky a ona nechcela a ty si chela aby si obliekla pizamo, ale ona nechcela. Alebo to bolo tak ze sa ona sama od seba isla pezliect a ako sa prezliekala tak jej zacali vadit vsetky veci a skoncilo to placom?
Lebo ak to prve, tak je normalne ze sa hneva lebo je nutena do niecoho co nechce. Poznas Nevychovu? Maju tam vela dobrych rad ako na nezvladnutelne dieta.
Podla mna je tam ziarlivost. Pocula som ze ta sa moze zacat uz v tehotenstve. Mozno bola vzdy vdorovita. Bez surodenca by sa vo veku 6 rokov naucila ten vzdor dobre ovladat, ale kedze je teraz v tom aj ta ziarlivost, tak sa zda ze sa vzdor zvacsuje.

miadi
1. sep 2022

Nieco podobne poznam. Je to od narodenia citlive emocionalne dieta. Ked je happy je na 130%happy ked je nestastna ( pre blbosti) tak 120% unhappy. Velmi akcna plna energie az k hyperaktivite. Bola narocne babatko nedalo sa polozit vela nosene ( reflux) ten plac strasny rev sa spusti ked je a unavena b hladna c premotivovama b zmetena v novej situacii c frustrovana ze nieco hnet nejde ., d nieco je nepohodlne ( stitok v obleceni topanka gumicka švik oblecenia jedlo ktore nechce atd) nasla som nieco o senzorickej poruche., ale diagnozu nepatram . Nesplna dost bodov ani na adhd ani na spectrum.. Proste to je jedno ako to nazves je taka. A treba len mat vela trpezlivosti a ver tomu ze to nie je tebou ! A nech si kto chce mysli co chce. Kto nepochopi tomu nevysvetlis. Neber ju ako nezvladnutelne dieta, Nechaj ju nech sa vyreve, Posli ju do jej izby nech si tam place kolko chce a vrati sa az ked sa ukludni, Taketo tantrum najlepsie odoznie Ked nema publikum. Ukludni sa skor ako ked ju budes ty chciet nejak verbalne alebo neverbalne upokojit to len pridava drevo do ohna. A neboj ten mladsi surodenec bude trochu napodobnovat ale uvidi zisti aj Sam ze takto sa k nicomu nedopracuje. A velmi rychlo stym prestane .

83lenka83
1. sep 2022

Neprekonala nejakú traumu v útlom detstve? Moj brat bol v nemocnici bez mami keď mal 7 mesiacov a odvtedy sa to s ním ťahá. Začal si búchať hlavu, keď podrastol tak nás bil, nadával nám. V škole bol ako anjelik ale ako náhle sa zavreli dvere tak to bola katastrofa. Už je dospelý ale je to psychopat. Mava výbuchy zlosti, bil svoje priatelky a 2 mesiace dozadu položil ruku na mamu. Nepije, nefetuje dokonca ani nefajčí. Ja by som to na tvojom mieste riešila s psychológom.

salamistka
1. sep 2022

Stretla som sa u môjho synovca s podobným správanìm, aj v škole bol veľmi problematický, vyhľadali ped.psych.poradňu a tam im odporučili ďalší postup, užìval potrebné lieky (predpísané neskôr lekárom) a nateraz je z neho už veľký šikovný a milý chlapec. Neboj sa poradiť s odborníkmi, aj keby len odporučili iný postup zvládania situácie, určite poradia.

marzuz89
1. sep 2022

Velmi jej spravanie pripomina crty Aspergerovho syndromu, zacala by som objednanim sa k specializovanej psychologicke na diagnostiku - aby ak sa potvrdi, si s nou mohla ihned spravne pracovat. Lebo je tam zooar specifik. A popri tom aplikuj nevychovu, je to absolutny rozdiel v reakciach tych deti, nie je to o nevychovavavni, prave naopak, ta vychova ma jasne pravidla a hranice ale medzi nimi sa jedna s dietatom s respektom a zaujmom o jeho nazor. U nas funguje na 200%. Zacala by som vyradenim toho AS, nech nemusis rozmyslat ci a co, a podla toho by som isla dalej. Podla mna to ziarlivost nebude, to by sa spravala celkovo inak, teda samozrejme to ty vidis najlepsie, neda sa opisat vsetko. Drzim palce

thereisabear
1. sep 2022

Tiež mi napadol Asperger.

kacena4
1. sep 2022

moj sa takto spravak a je asperger. beviem ake ine prejavi tam este su ale ak to nebudete zvladat... ide o chvilu do skoly... zvazte psychiatra na diagnostiku a nieco si i tom nastuduj nech vies ako na nu. mne pomohla kniha vychova ditete s aspergerovym syndromem (knižnica)

beatrixx1525
2. sep 2022

Dosť možne má dcéra ADD/ADHD, u dievčat je diagnostikovanie ADHD oveľa ťažšie resp. je to prehliadané pretože u dievčat sa prejavuje miernejšie ako u chlapcov. Čo popisuješ vyzerá na senzorické preťaženie resp. senzorické problémy. Takýmto deťom môže vadiť pocit určitých látok na pokožke, pocit stiesnenia v oblečení, môže jej vadiť nejaký zvuk alebo kľudne aj zlé osvetlenie atď, emócie prežívajú oveľa silnejšie a keďže je to ešte malé dieťa, nedokáže to sama spracovať a pochopiť čo sa jej deje, niečo jednoducho veľmi silno negatívne cíti (napríklad je unavená a do toho tie senzorické problémy) a potrebuje sa toho pocitu nejako zbaviť, preto so sebou hádže, kričí, bije sa. Pre začiatok si nájdi na internete rady, ako sa vysporiadať s tým preťažením, popozeraj si čo by sa asi najviac hodilo tvojej dcére ako pomôcka pre zvládanie tých negatívnych emócií a uvidíš ako to pomôže. Určite sa pre istotu nakontaktuj aj na detskú psychologičku a určite si nájdi takú, ktorá sa bude úprimne zaujímať a neodbije ťa tým, že si si zle vychovala dieťa. Trvaj na tom, aby s dcérou pracovala. V najlepšom prípade zistíte že dieťa má len obdobie vzdoru, v najhoršom sa budete vedieť do budúcna zariadiť a uľahčite jej život. Ak by si o tom chcela vedieť viac, kľudne mi napíš

stanislavicenka
2. sep 2022

To spravavnie dietata doma, kde sa citi bezpecne, a vie, ze je prijate za kazdych okolnosti je vzdy uprimne. Vie, ze si to nemoze dovolit nikde inde, a je to v poriadku, ze vam svoju nepohodu ukaze. Mam rovnako staru dceru, takyto amok mavala bezne. Cim viac sa zdokonalovala komunikacia, tak sme prisli na to, ze sa to deje vtedy, ked ju nieco caka,z coho ma obavy, strach, nepovie to, ale bude kricat, stacila mala iskra, dokonca nebolo trebaani nic, aby takto vzblkla. Nebola, anie je spolocenska, takze ked niekam ideme, tak si to
musime rozobrat, hovorit o tom. Rovnako nove veci, situacie. Je to uz lepsie, ale bolo to velmi narocne. Proste, stacili aj zachytene vlasy v gumicke, ci zle obuvajuce sa ponozky. V niektorych situaciach som jej vyslovene povedala, ze krikom tomu nepomoze, a ze takto veci neriesime.

nikkas
2. sep 2022

@miadi ahoj náš syn je presne taký istý všetko do bodky akoby píšeš .ako často sa opakuji také stavy u vás dávaš aj nejaké vitamíny ja som nakúpila kopu..HM neviem v škôlke je to ako a čo sa týka tej hyperaktivity ako to je u vás dik ti za info inak šikovný chlapec ak rozpráva pekne ani logopeda nepotrebuje nič ale niekedy som na psychiatra už ja x toho

viva13
26. jan 2025

My ked sa o tom rozpravame nepomoze syn ma 9r.sme zufali z jeho spravania, nervaci,krici,place vela vela dnes placem aj ja od zufalstva od rana zle.Bol vonku katastrofa mu vysvetlit,ze musi ist dnu zacal ziapat po mne ze mu nic nedovolim...Darmo sa po kazdom amoku ospravedlnuje, ze uz to nikdy nespravi a spravia zas a znova.