Nosia sa pani učiteľkám v škôlke kvety v prvý školský deň?
Mamicky, ako je to teraz, nosia sa kvety pre pani ucitelky prvy den nastupu do materskej skolky?
Mne to tiez pride trosku pritiahnute za vlasy nosit kvety na zaciatku skolskeho roka. V zahranici sa to vobec nerobi a nevidim dovod. Ozaj este nemame za co dakovat a napr. my sme dnes stretli obidve pani ucitelky v skole prvykrat, kedze sme sa stahovali ale kvety som doniesla kedze som pocula ze tu sa to tak robi.
Nechceme vycnievat z radu. 😀
Ale vsimla som si ze nie vsetky deti mali ale naopak vsimla som si aj ine darceky ako bonboniery, kavy a pod.
Ja si povolanie ucitelov vazim, mam dost kamaratok a znamych ktore toto povolanie vykovanavaju, narocna praca zvlast v dnesnej dobe ked aj rodicia aj deti aj celkovo s polocnost je tak narocna.
Na konci roka je to podakovanie, rozlucka, to chapem, tam mi tie kvety popripade darceky pasuju, vyslovene sa to patri ale na zaciatku roka nie.
Ale tu na diskusnom fore s tym asi nic nenarobime, tak je to zauzivane a uz to tak asi ostane.
@ariadna1 myslím že to je zbytočná otázka, o tom téma nie je. Ale kludne odpoviem. Tu nešlo o vädnutie kvetín, ale o to, či je to povinnosť, nutnosť nosiť kvety na začiatku roka. Niektorí to tu dávajú na piedestál a pomaly idú pranierovať tých, čo si dovolia deti poslať do škôlok či škôl bez kvetín na začiatku šk. roka.
Ak niekto považuje toto za neúctu, tak ja si to nemyslím. Je to len taký istý zlozvyk rodičov ako sa volakedy nosili vajíčka k lekárovi. Podakovať sa dá aj ústne, potrasením ruky, alebo tou kvetinkou na konci šk. roka.
Učitelia by mali byť uvedomelí a nie bazírovať na kravinách.
P.s. najlepšie je kvetinu nerezať a nechať ju rásť v záhrade alebo v kvetináči, kde zvädne na konci svojho vegetačného obdobia. 😵
@sharmana som rada za tvoj nazor, mam prvaka, dnes prvy den v skole, no citila som sa ako z Marsu, lebo drviva vacsina mala kvety, ale pravdu povediac, mna ani nenapadlo, ze by som ich mala brat. A potom som si povedala, ze ked nejaky vztah dieta-ucitel-rodic stoji alebo pada na tom, ci dam alebo nedam na zaciatku alebo konci roka kvet, tak to by bolo fakt blbe. Pani ucitelku sme videli druhykrat v zivote (prvykrat na zapise, to sme este nevedeli, ze bude triedna), bola uzasna a mam z nej velmi dobry pocit. A je viac ako pravdepodobne, ze aj od nas dostane kvietok na konci roka. Ale nevidela som dovod nosit kvety na zaciatku. Aj tak by som ich davala ja, poznajuc svojho krpca 😀
@desszi áno, tak ako som písala, rodičia si robia sami zbytočné stresy...
áno, priniesť kvet je "jedným" a nie jediným prejavom úcty napríklad voči učitelovi, ale nepriniesť kvet v žiadnom prípadne "nemožno považovať za prejav neúcty"...
kto v tom prípade je neúctivý??? rodič? či nebodaj to nič netušiace dieťa??
a nehovoriac o tom, že niektorí tu spomínajú už sladkosti, bonboniery a podobne... to už je čo za prejav úcty. podla mna absolutne nevhodné takéto veci nosiť... Koláč nemám napiecť náhodou? 😀
Podla mna to treba brat zlahka. A ani jedno zo stran tabora nepranierovat ani ale sam sa za svoj nazor nehanbit!
My napr. ucitelke nosime, ci je nova a vidime ju 1. krat v zivote alebo stara znama, ktora ma jendo z deti uz viac rokov. A neberiem to v ziadnom pripade ako nejaky uplatok. Ba dokonca, ja osobne nemam rada kvetiny, zvlast rezane, tak davame (deti davaju) malu bonbonierku. Za 2-3 E. A to preto ze mne aj detom to tak pripada mile. Ked si niekto o mne mysli ze tak chcem nebodaj ucitelku podplacat, nech si mysli, mne je to fuk, za mna je to prejav akoby dobrej vole, vyjadrenie ze sa na nu tesime, ako ked idem niekam na navstevu a donesiem maly prezentik, tiez si nechcem hostitelov uplacat.
Ked chce dat niekto kvietok, nech da kvietok, tiez to neberiem ze sa chce podlizovat. A ani si nemyslim ze ked niekto nedonesie nic, ze by sa mal akoze hanbit, preco?! Absolutne nie, ved to je uplne jedno, a myslim si ze aj tej ucitelke je to jedno. Urcite sa potesi ked par ziacikov nieco da, ale ani ked by nikto nedal nic, nebola by smutna. A uz vobec ze by lustrovala, ten dal, ten nie, na tom sa to nezaklada.
Takze fakt do pohody, nech si kazdy spravi ako uzna...len preco sa o tom hadat na fore co je lepsie?! Nic nie je lepsie, lepsie je robit podla citaku a byt sam so sebou v sulade, ja tak tiez robim a aj sa vzdy spytam deti ci chcu a podla toho.
my sme niesli cokolady, do skolky a aj do skoly, v skolke sme dali aj tetam kucharkam
ja neviem podla mna cokolada, bonboniera nie je ziadny uplatok, ja som priniesla crepnikovy kvet aj doktorke do ambulancie, lebo si ju vazim a urcite ju potesilo, ze niekto na nu myslel
@sharmana no ja som to kvoli deckam, nech maju radost 😉 ja rada peciem a dcera ich zdobila, tak ich niesla ako pavica v krabici 😀 ucitelky boli tiez samozrejme zaratane v pocte aby si mali co dat ku kave 😉
este k tomu ze niekto to ocakava, ako sa uvadzalo v jednom z prispevkov predtym. my mame v triede 2 chlapcov, ktori su naozaj z velmi zlych socialnych pomerov. nastastie mame dost rozumnu ucitelku na to, aby toto nebrala ako bernu mincu... ten jeden dokonca byva s mamou v azylovom dome a fakt posledne podla mna na co ta jeho mama mysli je, ze pani ucitelka potrebuje kvetinu 😅 maju problem sami so sebou...
Bože to je fakt dilema. 😠 Inak ja som dala cokosky lebo viem ze tie zeny sa mi cely rok starajú o dieta a majú fakt mizerný plat takze moje ďakujem. Takze ja take neriešim a veľakrát sa snažím potešiť ľudí len tak lebo sa mi chce.... 😎 a mam z toho dobrý pocit. A poslať prvaka do skoly bez kvetinky pre učiteľku fakt sa čudujem ze sa to vôbec pýtate 15 deti ma kedže je to podla mna pekný zvyk, 5 nemá a inak chudence tie deti ktorych mamičky sa hrdo bijú do hrude ze netreba, načo, úplatok a iné kecy. Tie učiteľky su s nimi často viac ako my rodičia. Ja som im vďačná kedže som sama pracovala s detmi a viem co to obnáša
@zuzana76 coby nie, kvetiny aj tak kupuju rodicia a ti nemusia byt vagabundi, tak neposlusnikovi nabalia kvietok, aby si to trochu polepsili u ucitelky 😀 ked som chodila na zakladku, tak sme davali na konci roka vsetci kvety, aj ti najhorsi bitkari, co hresili ako pohani v triede 😉
@zuzana76 myslis ze dnes nedavaju kvety iba neposlusne nevychovane a neuctive deti??? moja dcera nie je ani jedno a kvetinku nedoniesla. Kvety kupuju predsa rodičia. Aj dnes sú nevychované deti, ktoré kvet na vysvečko prinesú, že si to ty nezažila neznamená, že tomu tak nie je. 😉 Ale každopádne kvetina nie je meradlom slušnosti či úctivosti žiaka voči učitelovi. Uctivosť nie je daná jednou kvetinou. Ucta voči učitelovi sa predsa prejavuje hlavne iný spôsobom, rešpektovaním jeho príkazov, nevyrušovaním, slušným správaním voči učitelovi atd... Darovanie kvietku je len ako doplnok k tomu, ked žiak prejavuje úctu voči učitelovi. Omnoho cennejšie je, ak žiak podakuje učitelovi za to, čo pre neho urobil a rovnako rodič. Kvet je len milý darček. Ja kvet ako darček neodsudzujem, ale nemeriam podla neho charakter ludí a už preboha vonkoncom nie charakter detí!!!
@sharmana pises tu o vynucovani kvetov....omg....ty poznas nejakeho ucitela, kt. si vynucuje nosenie kvetov? 😕 ja teda nie
a k otazke, je to len a len na ludoch, an rodicoch, prip. na detoch ako sa rozhodnu a ako to citia....preboha, kde sme, aby sa nieco prikazovalo a vynucovalo....
ja som sice ucitelka, ale mna by ani nenapadlo podla toho niekoho posudzovat, ci si vynucovat, kto chce prinesie, podakuje.......kto nie, nie......ale vzdy to potesi, vzdy🙂
moj syn na zaciatku roka so skolky nenosil, na konci vzdy, ako podakovanie za fakt uzasnu pracu pani uciteliek......
dnes nastupoval do prvej a kvietok bral.....ako kontaktnu pozornost.....p. ucitelka bola uzasna a kazdemu jednemu dietatku podakovala za kvet zapriala vsetko dobre......nebola to nutnost, ale potesilo ju to....
ale suhlasim, ze aj obycajne "dakujem" vie potesit a dojat......( a to by malo byt v spolocnosti uplne prirodzene, nielen podakovat ucitelovi, ale aj lekarovi, predavacke...atd.)
Za sociku sa davali povinne ale na konci roka. A dnes .... vypocula som si: ja donesiem, lebo aj ini nosia, ... tak toto ma do uprimnosti daleko, a bohuzial to takto robi mozno aj viac ako 50% ludi. A platy, ze slabe, ked uci uz dlhsie tak v hrubom 800-1000 €.
@sorciera24 precitaj si prispevky na predchadzajucej strane 😉 ten kto nedonesie kvet je zahladeny sam do seba, zase som sa dnes nieco nove naucila...
@libka1 reagovala som na sharmanu,a le ok, napsiem aj tebe.....citam, ale nikde nevidim, ze by si to nejaka ucitelka vynucovala....
@sorciera24 tak citaj lepsie. Nevravim ze to pisala ucitelka, lebo ani sama z tej zahadnej reci netusim ze ci nou je alebo nie... ale vidim kto to likoval 😉 a veru su tam panie ucitelky...
@libka1 pani pisala, ze je mama....takze preto...sorry, likeovania ma nezaujimalo nikdy....preto tak podrobne forum nestudujem......ale stale enviem, kde je napisane, ze si to vynucuju?...ak len likly, suhlasia s prispevkom o neuctivosti, nic viac...aspon teda ja z liku neviem vycitat viac....ty hej?
@sharmana v tom s tebou plne suhlasim, ze ucta je aj o inom, a taktiez je to aj o veku, maloktory pubertiak prinesie kvet, to vidno skor pri mladsich detoch, vôbec som nikde nepisaal,ze na zaklade kvetu meriam ktory ziak je iny, ja napr. kvety takmer vôbec nedostavam, kedze nie som triedna ucitelka, skor pisem vo vseobecnosti, za tym si stojim, ze pri vacsich detoch ziak s nevhodnym spravanim spravidla kvety nenosi